Lucrând cu interes


Dacă au de muşcat ceva cu dinţii, vestesc pacea, iar dacă nu li se pune nimic în gură, vestesc războiul sfânt. (Mica 3, 5)

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De gândit și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Lucrând cu interes

 1. Lora zice:

  A.Dama, intreb inainte sa apuce altii: cum e corect: „proroc” sau „prooroc”? 🙂

 2. Lora zice:

  Aha. Ma intreabam daca acest cuvant are vreo legatura cu „pro”=”inainte” si „ora”=”ora” din greaca. Daca ar fi avut vreo legatura, atunci corect ar fi sa se scrie cu doi de „o”. Grecii spun „πρόωρος”, „προωρότητα” . Poate cuvantul „proroc” are legatura cu „pro” si „orasi”=”vedere”/ „όραμα”=”viziune” si iar se intalnesc doi de „o”, numai ca de data asta e un omikron langa omikron si nu omikron langa omega. In sfarsit, daca tu zici ca ne putem intelege si asa e ok. Deci sa nu ne mai legam de eventualele greselute de scriere de acum inainte? Ca doar ne intelegem oricum 🙂

  • A.Dama zice:

   Lora dragă, mulțumesc pentru detalii! Nu mă pot pronunța… „Proroc” zice-se că vine din slavă „proroku”. Ar trebui văzută etimologia pe această direcție. Sau urmărită sinonimia cu „profet”. De „profet” s-a ocupat Vaișamar pe blogul lui. Da, prorocul este cel ce rostește ceva înainte de vreme.
   Cât privește greșelile, eu voi continua să le corectez (unde socotesc că merge:), însă tendința acum este de a se urmări eficiența comunicării, trecând peste greșeli. Nu pot să zic că mă obișnuiesc cu ideea, dar sunt chiar teze de doctorat care se scriu pe acest subiect…

   • Lora zice:

    Ia sa vad, de curiozitate, ce spune Manu. Slavii cred ca de pe la vechii greci l-au luat si ei 🙂 ( La celalalt comment, nu-mi raspunzi? Prin „fleacuri” ma refeream si la chestiute din astea de scriere, merge lumea inainte si fara ele la o adica. Nu tin musai sa-mi raspunzi daca nu e de raspuns.) Week-end placut!

 3. Dem Covaci zice:

  Interesanta traducerea lui Cornilescu: „războiul sfânt”, un fel de Jihad! 🙂

 4. Lora zice:

  A.Dama, (dincolo de apa multa care are sa curga la moara fleacurilor cand nu mai putem de bine), pentru ce transcrii aceste versete pe blog? Ai prins pe cineva in flagrant delict de…pseudo?

  • A.Dama zice:

   Lora dragă, de când am fost mică, am avut de-a face cu aceste lucruri / lucrări. Am întâlnit multe pseudo-. Am continuat să cred, precum Livius, în cele necontrafăcute.
   Scriu aceste versete, fiindcă se vor prinde cei care trebuie…
   Nu mă îndoiesc de asta. :

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.