Ruben Bucoiu – Garderoba de aripi (2021)


ruben_bucoiu_garderobadearipiAșa am început Cuvântul introductiv la al treilea volum de poezie publicat de Ruben Bucoiu, Garderoba de aripi (Editura Universitară, 2021). 

Inevitabil cathartic se întrețes limita cu infinirea, suferința (i)mobilității cu euforia zborului în volumul Garderoba de aripi al poetului Ruben Bucoiu. El statuează ca motto: „omul se naște ca să zboare, de aceea suferă”, (re)semantizând un vers din cartea Iov: „Omul se naște ca să sufere, după cum scânteia se naște ca să zboare” (Iov 5 :7). 

De aceea are nevoie omul de o garderobă întreagă de aripi, ca să alinieze nașterea cu moartea, iar între ele și dincolo… (ne)Cuprinsul mântuitor. Ca să le asorteze fiecărei interogații și să escaladeze micimea recurentă, rămășițele perceptibilului cu zborul necenzurat și revelator. Înlănțuirea vocabulelor, filtrată prin sensibilitatea creatoare, nu se lasă decriptată până la capăt, fiindcă miza e ca lectorul să fie atras, furat de joc, să îmbrace haina unui veritabil homo ludens (Huizinga), să-și tot încerce aripile până le nimerește pe cele ideale. În ciuda faptului că țarcul contingentului e definitoriu incomod, lectorul trebuie să participe, nu să viseze. […]

Iată doar secvențe de zbor incipient:

lucrez la un vis – nimic nou /  poate-i ca și la tine / mă ține de fraier, de prost / nu mă plătește / mă vrea voluntar / oricând, oricât / inconștient și viu / de-mi poți pune pastă de dinți / pe deget / sau spumă de ras în palmă  (de-terminat)

„mânci calule ovăz?” s-a-nclinat / dâra lăsată în palmele Domnului / de scrisul hățurilor de care a tras / scânteietorul zâmbet al unui răspuns / la rugăciune / de atunci tot aleargă  / sub biciul vitezei / nechezând din când în când  / lumina din ochiul cititorului (povestea hergheliilor)

Lectura integrală a poemelor aș asemăna-o sărbătorii (de)pline, cea care nu ignoră sau exilează istoria, ci o resemantizează salvator. 

Căutați Garderoba de aripi a Călătorrului, căutați cu înțelepciune și conștiinciozitate aripa care vi se potrivește cel mai bine! Cu siguranță o veți găsi și veți fi surprinși de reduplicarea ei indefinită… ca la înmulțirea miraculoasă a pâinilor!

.

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în (De)gustare, De (la) prieteni și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Ruben Bucoiu – Garderoba de aripi (2021)

 1. rubenbucoiu zice:

  A republicat asta pe călătorru' și a comentat:
  „Azi m-am odihnit în blogul tău”, scria la un moment dat cineva descriind blogul A.Damei. Bucuria este, zic eu, un soi aparte de odihnă. 🙂
  Muțumesc!

  ––––-
  Ne putem învârti în cercul mulțumirilor reciproce.
  Și totuși, tu ai fost cel inspirat… și ți-ai purtat până la capăt crucea actului creator, făcându-l manifest pentru potențialii lectori.
  Felicitari și (in)suflare creatoare continuă!

 2. Ce frumos sună această poezie în plină furtună pământească… să ne găsim aripi potrivite e o invitație de nerefuzat 🙏❤

  –––––
  Adevăr(at) ai grăit, dragă Emanuela Lucaci!
  Îți dai seama ce sublim și încântător ar arăta tabloul Garderoba de aripi?
  Până atunci, ne croim aripi din cuvinte insuflate de Cuvânt!

 3. Iosif zice:

  Adevărata graniţă a libertăţii este gândirea. – Juliana Mallart –
  Trecerea „granitei gândirii” este Logosul, Cuvântul, din care, prin care si pentru care exista TOTUL !
  Sarbatori binecuvântate, alaturi de cuvinte minunate, draga A.Dama!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.