A apărut „Personajul și persoana” de Paul Tournier


Scriam aici despre cartea lui Paul Tournier, Personajul și persoana. Iată că a trecut mai bine de un deceniu până să am ocazia să țin în mână cartea. Și peste acest deceniu a făcut punte Editura Decenu.eu.

paul_tournier

Tuturor celor implicați în a scoate de pe linia moartă publicarea cărții le transmit felicitări și recunoștință. E o mică-mare minune! Țin minte că traducerea s-a făcut într-o vreme când conta să ai pe raftul bibliotecii dicționarele în format tipărit, cât mai la zi dacă era cu putință, când nu aveai acces la dicționare performante online. De aceea, editarea, corectura, redactarea indexului, tehnoredactarea și toate celelalte intervenții asupra textului sunt deosebit de valoroase și absolut necesare pentru a-i spori calitatea și impactul asupra cititorilor.

Pentru a vă îmboldi la achiziția și lectura ei, aș reitera parțial ultimul pasaj din postarea mea de acum mai bine de 12 ani:

Personajul şi persoana este o carte scrisă la modul practic, există o serie de exemple, nu se face abuz de termeni ştiinţifici… Modelul propus este unul general valabil: orice om e deopotrivă persoană şi personaj. Pentru a avea un dialog semnificativ cu celălalt, e nevoie de „contact personal” – sintagma se referă la capacitatea interlocutorilor de a prinde persoana celuilalt, de a trece dincolo de aparenţe, dincolo de personaj, de a surprinde esenţa făpturii. Suntem capabili de dialog personal în măsura în care răzbate în noi prezenţa Persoanei, a lui Dumnezeu.

.

foto

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în (D)evenimenţial, De (la) prieteni și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la A apărut „Personajul și persoana” de Paul Tournier

  1. Je me réjouis de découvrir cet auteur et ce bouquin, première édition date de 1955, wow! Intéressant dont la mesure ou, j’ai récemment compris le verset: „Ce n’est plus moi qui vit, mais le Christ qui vit en moi”… L’idée du corps, âme et esprit étant encore confuse dans la plupart des humains, la révélation de ce verset fut encore plus puissante. Car, le Christ fut un humain comme toi et moi, et en même temps Il était en contact constant avec le Père, et souvent dans son corps humain et matériel investi par Dieu pour accomplir son oeuvre. Il ne s’agit donc pas de perdre son identité, mais de se connecter constamment à la source et être investi par Dieu selon sa construction intérieure unique…
    Merci A.Dama et désolée pour le français, ca va plus vite pour moi!

    __________
    Merci, Emanuela, de cette „mise en abyme”. Sortir de la confusion en ce qui concerne le corps, l’âme et l’esprit signifie se laisser guider par le Saint Esprit. Mais renoncer à l’usage de sa raison…

  2. A republicat asta pe Cu drezina și a comentat:
    În sfârșit…

  3. DanutM zice:

    A republicat asta pe Persona și a comentat:
    O carte cu adevarat valoroasa, si rara prin profilul ei, pe care o recomand cu cea mai mare incredere tuturor prietenilor mei. Aparitia ei este si implinirea unui vis. Multumesc, Lady Di.
    Si Editura decenu.eu.

  4. tomaaadrian zice:

    Omul…este persoana sau personaj…sau mai mult de atat?

    __________
    tomaadrian,

    „Persoana, oricare ar fi ea, nu se poate manifesta decât exprimându-se. Or, orice expresie compune deja un personaj.” (p. 80)

    „Renunţăm la visul utopic de a trăi goi, de a ne găsi persoana dezbrăcată de orice personaj, recunoaștem că sunt nedezmințit legate între ele.” (p. 88)

  5. Alin Cristea zice:

    „Extraordinara carte”, „superba din toate punctele de vedere”, „nu-i pot aduce realmente nici un fel de repros”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.