de (mai) 13


Astăzi este… și ar fi fost Ziua Mamei. De (mai) 13.

Însă Ea s-a grăbit să strângă la piept toate zilele deodată, așa cum ne strângea pe noi, copii fiind, de ne trecea toată durerea la clipeală de ochi.

Ea s-a grăbit să iasă din scenă, chiar dacă aplauzele continuă în Marea Sală și după douăzeci și patru de ani de la jucarea ultimului act.

Am ales să evoc ziua Ei printr-o nouă poveste adevărată.

Anul trecut, am fost copleșită de faptul că, în comunitățile românești pe care le-am vizitat  în State, amintirea Mamei mele era foarte prezentă.

La un moment dat, o femeie mi-a spus:

Îmi amintesc foarte bine de mama ta. Avea o inimă mare și era foarte credincioasă. Știu că după ce ne-am căsătorit, eu și soțul meu am traversat momente dificile și am dus-o greu  din punct de vedere financiar. Uneori, chiar și asigurarea strictului necesar era o mare provocare. Într-o zi în care nu mai știam ce voi pune pe masă, pe când mă frământam și nu găseam nicio soluție, am auzit dintr-odată că sună cineva la ușă. Era destul de dimineață, așa că m-a surprins teribil faptul că cineva ar fi venit la noi atât de devreme. Când am deschis ușa, am dat cu ochii de mama ta. Am rămas șocată. Nici măcar nu știu cum a aflat unde locuiam. A intrat înăuntru și a scos din sacoșă două borcane de zacuscă și două borcane de dulceață și le-a pus pe masă. Mi-a spus că așa „a simțit”… că trebuie să ni le aducă nouă. Mă uitam la ea și nu-mi venea să cred ce mi se întâmplă. Femeia asta are șaisprezece copii de care să aibă grijă, iar ea vine să-mi aducă mie de-ale gurii? Și încă într-un astfel de moment, când nu mai am nimic, chiar nimic? Am înțeles că mama ta a fost trimisă de Cel de Sus să ne ajute în acele clipe grele. Iar ea a ascultat… 

În timp ce povestea, mă uitam în ochii femeii cu multă recunoștință. Fiindcă mi se părea uimitor ca după atâția ani de când Mami nu mai e printre noi, oamenii să-și amintească de Ea, de viața Ei plină de pasiune, dăruire și credință.

Chiar dacă au trecut douăzeci și patru de ani de când a plecat să croșeteze în Cer osanale cu îngerii,  nu pot să nu mă întreb ce fel de viață trebuie să duci pentru a avea un impact atât de puternic în inimile oamenilor(?)…

De ziua Ei, i-aș spune iar și iar La Mulți Ani!, dar știu că toți anii ei s-au împletit în nimbul eternității, care-i șade atât de bine pe cap. Mulțumesc, Doamne, pentru Mama mea!

 

.

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în (D)evenimenţial, De probă, De viaţă și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la de (mai) 13

 1. Marta zice:

  Wow! Superb…
  ––––
  Mulțumesc,dragă Marta! Wow că ești (și) pe-aici!

 2. Ted zice:

  Superb ca de obicei, Adama. Mama e vie in inimile noastre, copiii ei, a tatei si a nenumaratilor oameni pe care i-a atins prin viata ei. La Multi Ani Mama!!!
  ––––
  Mulțumesc frumos, dragă Ted! E drept că uitându-ne spre cea care ne-a dat viață vedem diferit prezentul și viitorul. Atingerea-i e lumină.

 3. GhitaB zice:

  Oare este binecuvântare mai mare decât să ai părinți de care să poți fi atât de ușor mândru?
  –––
  E o mare binecuvântare! Nu știu cât aș (mai) rosti, dacă lucrurile ar sta altfel…
  Rămâne de gândit.:)

 4. kristallherz zice:

  O binecuvantare sa ai asemenea parinti. Si eu ma uit la mama si pot sa spun ca Dumnezeu mi-a oferit mama perfecta, exact persoana de care a stiut ca voi avea nevoie, in intelepciunea Lui. Dumnezeu stie sa le aranjeze bine pe toate. Acum nu ma gandesc decat sa o pretuiesc pe mama atat timp cat o voi avea langa mine.
  Fii binecuvantata, Adama!

  –––
  Mulțumesc, Inimă de Cristal! Mulțumesc de prezență și (po)veste!
  Binecuvântări cu carul mare!

 5. Iosif Strasbourg zice:

  Mama ta traieste în inima ta si a celor ce o poarta în suflet si memorie. Acum doar se odihneste în locul pregatit de Hristos, de ostenelile trupesti, din vremea când era în trup, când lucra la constructia casei atemporale ceresti.
  Fie binecuvântata ea, voi copiii ei si copiii copiilor vostri în toate generatiile ce vor urma pe Terra, împreuna cu toate mamele iubitoare, adevarate sfinte !

  –––-
  Asa sa fie!

 6. Alex zice:

  Emoționantă evocarea mamei tale, dragă A.Dama! Îi poți/putem spune „La mulți ani” acolo, în veșnicia lui Dumnezeu, unde oamenii cu suflet mare se bucură din plin, după tot ceea ce au împlinit aici, în viața aceasta…
  ––––
  Mulțumesc, dragă Alex! Fiecare evocare de acest gen poate fi prilej pentru cei ce mai au părinți lângă ei să-i cinstească atât cât le stă în putință. Și un pic mai mult.:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.