Un alt fel de marș pentru viață…


Povestea de mai jos e cât se poate de adevărată. Deși v-o prezint în formă brută, nestilizată, luați-o în întregime ca pe o metaforă a vieții, metaforă care izbește ochii inimii oricui.

Se făcea că o femeie de etnie romă venise la directorul unei fundații care se ocupa de asistarea, ajutorarea și integrarea romilor în societate. Femeia era gravidă și voia bani pentru a avorta. Directorul o întrebă de ce ar mai face încă un păcat, dacă tot a comis unul. Mai bine să ducă sarcina până la capăt, iar după ce va naște, să-i aducă lui copilul. (Și asta, chiar în condițiile în care fundația asista copii cu vârste mai mari, copii de școală, în niciun caz bebeluși).
Și s-a dovedit că femeia l-a ascultat și a dus sarcina până la capăt. Astfel că, în preajma Crăciunului, l-a sunat pe directorul fundației și l-a anunțat victorioasă că era în maternitate și dăduse naștere unei fetițe, pe care i-o va aduce, după cum s-au înțeles.
(Inedit „cadou” de Crăciun!…)
Directorul fundației s-a pus pe căutat leagănele de copii și organizațiile caritabile care ar fi putut prelua bebelușul chiar atunci, în preajma sărbătorilor de sfârșit de an. Dar n-a fost chip să dea de vreo luminiță la capătul tunelului… de telefoane. A sunat apoi la diferite fundații și organizații patronate de baptiști, pentru că situația disperată reclama găsirea unei soluții în regim de urgență. Nu s-a deschis nicio ușă care să primească o fetiță romă, venită pe lume în preajma Marii Nașteri. Omul și-a făcut o socoteală rapidă: „De la baptiști nu poți să cazi decât la penticostali. Hai să încerc și acolo!”
(Știți că „Moartea domnului Lăzărescu” e tot o metaforă. Pentru că românul e poet, se pricepe bine la metafore…)
După încă o suită de telefoane la fețe bisericești și alte persoane influente, răspunsul a rămas același. Toate ușile închise. Omul trebuia să se descurce să îngrijească un bebeluș sugar atunci când femeia ieșea din maternitate. Doar își dăduse cuvântul.
Și așa a fost. Femeia i-a adus bebelușul și s-a făcut nevăzută.
Într-un târziu, când nu mai avea nădejde să afle vreo ieșire, directorul fundației primi un telefon de la soțul unei femei care născuse de curând – al cincilea copil. (Nu mai contează religia lor…) Dar femeia alăpta în acea perioadă și a fost de acord să mai ia la pieptul ei o fetiță romă, pe care să o îngrijească și să o alăpteze ca pe / împreună cu propriul copil.
După ani de zile, fetița a ajuns în grija fundației al cărei director luptase pentru viața ei, luptase pentru a nu fi avortată de mamă și pentru a fi primită într-un cămin la descinderea ei în această lume.
Anii au trecut… De curând, când fata a împlinit 18 ani, și-a depus CV-ul și cererea de angajare, ca să lucreze la fundația care-i oferise șansa și darul vieții. Nu voia decât să facă, la rândul ei, binele pe care alții l-au făcut pentru ea.

Iată și un alt fel de marș pentru viață!…

*

Reclame

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De viaţă și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Un alt fel de marș pentru viață…

 1. Dyo zice:

  Reblogged this on Frică şi cutremur and commented:
  … sau un marș pentru o altfel de viață …

 2. Pingback: Info România Evanghelică – 23 martie 2014 | Romania Evanghelica

 3. Dragă A.Dama,
  Dincolo de frumuseţea poveştii, care m-a impresionat pînă şi pe mine (vorba ta cu „inima oricui” 🙂 ), ai îndeplinit criteriile de Oscar de anul acesta: să fie după o poveste adevărată şi să aibă un personaj principal de culoare. 🙂

 4. marinelblaj zice:

  Tare bine prinde să citeşti despre viaţa care îşi urmează „marşul” ei, indiferent cât se caută a fi suprimată (şi nu mă gândesc doar la o finalitate care se cheamă moarte biologică!)

 5. Pingback: Info România Evanghelică – 24 martie 2014 | Romania Evanghelica

 6. Vă invităm să vizualizați prima platformă de donatii online in scop caritabil din Romania cu recompense pentru donator. Fiecare persoana care doneaza online direct de pe http://www.salveazaoinima.ro Donatorul va primi pe e-mail voucherul care il va intrebuinta pentru a obtine reduceri pe magazinele partenere platformei. În primul rand doresc sa mentionez ca platforma realizeaza in mod automat: timpul campaniei, nr. donatori, persoane care au donat si suma realizata din donatii online. Prin acest lucru dorim sa oferim transparenta totala pentru:donator, cauza si companiile partenere si nu in ultimul rand pentru fiecare vizitator care intra pe site.
  Vin cu rugamintea daca doriti sa puneti un banner (de aici preluati bannerele http://salveazaoinima.ro/promoveaza-ne/) sau link in blogroll de pe blogul d-voastra.Astept un raspuns din partea d-voastra pe adresa de e-mail:salveazaoinima@gmail.com.
  Va multumim!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.