de (singura) poveste


Poate cel mai frumos loc al întâlnirii cu tata e într-o poveste. Nu o poveste oarecare, ci singura adevărată. Cu oameni vii, defilând în costume și ritmuri personalizate. Fără retușuri.

Ar fi de-ajuns o singură privire țintă și dezmărginită, ca povestea să rămână așa cum a fost mereu: nemuritoare. Ca atunci când tata desena în aer porumbei

La Mulți Ani, dragă Tati!

*

*

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De probă și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la de (singura) poveste

 1. aquarele zice:

  E o mare binecuvântare să simți parfumul trecerii unui om frumos, „o mireasmă de la viață spre viață”. Iar toată această frumusețe este un dar de la Dumnezeu.

  • A.Dama zice:

   Aquarele,
   Am avut multe întrebări înaintea Lui: DE CE a îngăduit să mă nasc într-o asemenea familie? DE CE ne-a luat mama când aveam atâta nevoie de ea? DE CE nu suntem aproape, să ne-ajutăm unii pe alții? Și câte și mai câte!…
   Acum, că m-am născut a doua oară, învăț să mulțumesc pentru alegerile Lui în dreptul meu. Sigur au fost cântărite până în cele mai mici detalii. Da, e un dar, e o binecuvântare! Și n-am niciun merit.
   Oare câți vor spune despre noi că am trecut prin viața lor ca un parfum al Vieții?

   • aquarele zice:

    A.Dama,
    Dacă nu ar fi viața viitoare cu perspectiva ei, cu răsplătirile și înțelegerile ei, dacă nu ar fi dreptatea finală și mângâierea finală din viața veșnică atunci toate „De ce?”-urile noastre ar fi absurde, fără sens – fiindcă viața nu ar avea sens. Dar dacă orice suferință, orice nedreptate și orice suspin creează ceva extraordinar, de neînțeles acum, dar plin de uluire, încântare și bucurie mai târziu, toate acestea, cu puțină sau mai multă răbdare, vor deveni atât de logice, dorite și bune. Vom fi mulțumiți pe deplin cu acele răspunsuri. Gândește-te doar la acest lucru și el te poate ajuta. Suferința este doar de partea aceasta. Fiindcă ea desăvârșește și creează o greutate veșnică de slavă, cu câtă „invidie/tânjire” vom privi pe cei ce au suferit atât de crunt în viața aceasta atunci când îi vom vedea copleșiți de o „înăbușitoare” glorie. Dar nu va mai fi șansa acestei dobândiri, fiindcă lucrurile dintâi au trecut și suferința nu va mai fi.
    Cât despre răspândirea parfumului, grea problemă… el se răspândește doar în îndreptarea și dăruirea către alții, iar iubirea de sine (eu o simt) stă atât de dârz împotrivă. Bunul Dumnezeu să vă țină pe toți și să vă dea sănătate și pace. El știe ce face, El e bun și frumos.

    • A.Dama zice:

     Aquarele, ești ca o călăuză oarbă. E și de bine… Da, suferința, nedreptatea, batjocura, persecuția sunt resimțite acum ca agresiuni. Da, va fi o mângâiere în viața viitoare. Însă vederea Lui față în față va face să pălească orice nevoie de mângâiere pe care o resimțim acum. Recunosc în background flashurile lui Simone Weil. Dar nu pot să nu întreb de ce nu-i călăuzești pe oameni – dacă-i iubești – să cânte cu picioarele în butuci? Fiindcă nu putem face niciunul asta. Fiindcă am fi fățarnici dacă le-am da rețete pe care nu le putem urma singuri. Fiindcă orice cântare de laudă în suferință nu vine din rațiunea că „e bine așa”, ci vine dintr-o transformare a Duhului, pe care nicio învățătură omenească iscusită nu o poate realiza.
     Suntem fiecare, rând pe rând, călăuze oarbe. E și de bine.
     Atunci El ne-ar putea folosi ochii, pe care momentan știm prea bine și alegem fără scrupule cum să-i folosim.
     Cât despre urări, le primesc știind că omul le rostește, dar atârnă de Dumnezeu să le act-ualizeze! Și rostesc vedere peste ochii tăi, știind că atârnă de El să ți-o dea!

     • aquarele zice:

      A.Dama,
      Mustrările tale sunt binevenite. Da, nu sunt eu Calauza. Chiar orb fiind, ai dreptul acesta să ai compasiune. Dumezeu, așa cum spui, e Cel care le dă pe toate. Să-mi dea și mie ce am nevoi și știe El mai bine.

      • A.Dama zice:

       Aquarele, am folosit în continuare un plural inclusiv: suntem – noi = eu și alții – călăuze oarbe.
       E drept că m-a frământat problema mângăierii pe care o dăm sau rostim că va veni doar Atunci, când noi nu vom mai avea nici un rol. Mai știu câțiva prieteni plini de prietenie. I-au spus lui Iov că se vor termina durerile când va ajunge Acolo. Și-apoi Iov a trebuit să aducă jertfe pentru ei… M-am gândit și la compasiunea lui Isus: a fost activă, a însemnat acțiune, nu expresie.
       Îmi scriu mie, în auzul tău și al altora…
       Parcă am merge la cules de cireșe. Pământul e foarte noroios. Avem scări, ca să putem culege fructele de pe crengi. Știm că trebuie rupte cu codițele lor. Însă când să le punem în găleată, boabele cad inevitabil în noroi, iar noi rămânem cu codițele în mâini. (Măcar putem face ceai, nu?)
       Mulțumesc de compasiune!…

 2. livius zice:

  Harul si Pacea sa-i fie inmultite din belsug celui ce voi il chemati TATA !!!

 3. cella zice:

  La multi ani, multa sanatate si lui si tie iar binecuvantarile sa curga fara numar peste voi 😉

  • A.Dama zice:

   Dragă Cella,
   Mulțumesc și zâmbesc. Mă gândesc copilărește că, dacă Tata știe numărul firelor de păr din capul nostru, știe și numărul binecuvântărilor. Dar parcă tot e de acord să le dea fără număr oricărui copil. Adică și ție, fata Tatii! 🙂

 4. Alex zice:

  La mulţi ani fericiţi! Şi tatălui tău şi întregii voastre familii, pace, bucurie, sănătate şi binecuvântare întru toate.
  Mereu frumoase şi emoţionante aniversările dragi pe care le evoci. Iar melodia aleasă este deosebită.
  Numai bine să-ţi fie, dragă A.Dama! 🙂

  • A.Dama zice:

   Dragă Alex, ești mereu cu tolba plină de cuvinte alese. Mulțumesc pentru urări și binecuvântări! Să se-ntoarcă și asupra ta și a casei tale Binele pe care mereu îl rostești în dreptul meu și al tuturor! Cu drag. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.