Muze(e)


Iată la ce „șmecherie” au apelat cei de la Rijkmuseum din Olanda pentru a-și atrage vizitatori! Muzele au fost de partea lor: dacă oamenii nu vin să vadă operele de artă, hai să le ducem noi muzeul în mall! Așa au pus în scenă, într-un videoclip, tabloul Rondul de noapte al lui Rembrandt.

Oare am avea de ce să fim surprinși că arta nu are valoare pentru omul obișnuit, ci rămâne în cerul ei elitist, oricât s-au străduit artiștii să o coboare în stradă, în piețe sau în mall-uri? Nu resemantizarea continuă a valorilor importă acum ca argument, ci refuzul ostentativ de validare a unor repere, care au cântărit ca stâlpi de susținere vreme de secole. Câte site-uri nu reproduc tot ce poți vedea în muzee față în față, „cu ochii tăi”? Și acolo unde există un minim interes pentru operele ce au nu doar greutatea contravalorii pecuniare, ci și greutatea istoriei „pe umerii lor”, vizibilitatea prin interfață duce la scăderea cvasitotală a interesului pentru obiectul în sine. E un soi de mulțumire „indecentă” cu imaginea reprodusă, în vreme ce originalul e înecat în valurile ignorării.

(Același lucru se-ntâmplă cu mulțumirea față de Cuvântul reprodus și filtrat prin mintea unora, fără a mai aprecia valoarea propriei căutări a Originalului. S-au făcut ceremonii de îngropare simbolică a cărții, și totuși, niciun cuvânt din Carte nu va rămâne neîmplinit.)

Revenind la ce ne demonstrează videoclipul, se pare că, oricât de indusă i-ar fi omului senzația de deschidere prin accesarea butonată a unui tot mai vast univers informațional, singurătatea lui din fața ecranului e o închidere ce nu mai poate fi vindecată.

(Decât prin acceptarea Jertfei…)

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De(s)tindere și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Muze(e)

 1. Alex zice:

  Foarte bine ai spus, A.Dama! Singurătatea din faţa ecranului, de fapt o închidere într-o cochilie tot mai greu de spart. Şi foarte adevărat realitatea „refuzului ostentativ de validare a unor repere, care au cântărit ca stâlpi de susținere vreme de secole….” În numele „modernităţii”, sunt aruncate în uitare adevăratele valori spirituale ale omenirii! Nu ştiu spre ce direcţie mai vor oamenii să se îndrepte, dar este clar că nu e cea bună…

  Numai bine, A.Dama!

  • A.Dama zice:

   Alex,
   Până la urmă, suntem spectatori, că actorii sunt mereu alții. E ciudat cum se împletește singurătatea operelor cu singurătatea omului post-post-modern. Sau am mai putea adăuga o listă de post-uri. 🙂

 2. Castalia zice:

  E un fel de alinare si „contactul” printr-o interfata cu tablouri din muzee. Primesc aproape zilnic via facebook cate o” lucrare” de-a lui Van Gogh si ma bucur nespus de acest lucru in amintirea vremii cand am avut ocazia sa vad multe, multe lucrari de-ale olandezului, chiar la muzeul care-i poarta numele. Deci pentru mine este o alinare imaginea imaginii. Altfel nu m-ar interesa sa vad imagini de-ale imaginilor altor pictori pe care nu le-am vazut „live”; este extrem de frustrant o data ce prinzi gustul contemplarii nemijlocite. Imi amintesc de impresia puternica pe care mi-a lasat-o intalnirea cu „Sarutul” imens al lui Klimt….pana atunci admiram aceasta lucrare zilnic cand luam cafea din cutia de cafea imprimata cu respectiva lucrare. Ce diferenta!

  • A.Dama zice:

   Castalia,
   Știu că argumentul a fost împins nițel la extreme, dar numai în prima măsură. Din a doua, s-a înțeles că e „de dragul demonstrației”. 🙂
   De fapt, mă număr printre cei care au privit adeseori după posibilități aceste opere. Am colindat muzee, am rămas cu nostalgii… Am și o soră pictoriță, iar o jumătate de zi în atelierul ei a fost cât șapte ani de muzee.
   Dar mă stârnește această punere deoparte a ceea ce e / poate fi semnificativ, în favoarea consumismului și a idolatrizării vertijului cotidian. Pare că nu mai e loc de altceva…
   Mulțumiri de impresiile-jurnal(istice)!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.