D(r)e(pt) pildă (12) – În șir indian…


Cele citite aici, aici sau aiurea mi-au evocat o „ilustrată” recentă. Simplific intenționat, pentru că este-o vorbă: Cine citește să înțeleagă! Ca să traversăm nivelul declarativ și să trăim în adevăr e nevoie de Înțelepciune, nu neapărat, și nu întotdeauna de inteligență. Iată, așadar, imaginea pilduitoare!

Într-un loc inaccesibil cu camionul, pe un dâmb denivelat, stă o movilă de pachete – tot felul de cadouri și daruri – pe care oamenii le-ar putea da din mână în mână, cu puțin efort, pentru a fi încărcate în camionul oprit la o distanță destul de mare. Darurile bune și desăvârșite vin de la Tatăl și sunt destinate tuturor. Iar secretul reușitei constă în unitatea celor așezați în șir indian – bloggeri sau nu, teologi sau nu, clerici sau practicanți etc. –, care încarcă pachetele în camion, pentru distribuirea ulterioară către cei ce au atâta nevoie de ele.

Unii dintre cei aflați în șirul indian își pun ochii pe câte-un pachet și își fac socoteli că le-ar aparține, așa că ies din rând, luând cu ei și câte-o șleahtă de fani. Se îndepărtează repejor pentru a deschide cutia departe de ochii tuturor și pentru a profita de ceea ce găsesc înăuntru. Așa că șirul indian se ramifică foarte curând. Sunt tot mai puțini cei care stau la locul lor, iar darurile care ar trebui să ajungă la toți oamenii nu mai ajung la destinație. Nu mai ajunge vestea că viața eternă e un dar, nici adevărurile simple, dar transformatoare, că există Dragoste pentru toți, o Cale, o Jertfă, există Viață, nu doar viață, există un viitor și o nădejde.

Și-atunci e legitim să ne întrebăm: ce am și vine de la mine? câte n-am primit fără vreun merit? de ce le-aș ascunde în sân și nu le-aș împărți tuturor cu aceeași Dragoste cu care mi-au fost date?

E trist că stăm lângă Viață, nu o luăm pentru a o da mai departe, ci o disecăm, împrăștiind moarte în stânga și-n dreapta! Darurile bune trec pe lângă noi. Am ieșit din șir – ori călcăm pe urmele Lui, ori dans tous les azimuts! Am furat ceva ce nu ne aparține și ne strigăm singuri dreptatea de pe acoperișuri, arătându-i cu degetul și pe cei care au făcut ca noi, și pe cei rămași în șir, la locul lor. Cearta de vorbe și slova duc la moarte. Iar darurile Cuvântului – singur dătător de Viață – le rămân inaccesibile multora care, poate, ar ști ce să facă cu ele și cum să le dea mai departe…

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De cină (şi) de taină și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la D(r)e(pt) pildă (12) – În șir indian…

 1. kristallherz zice:

  Cât de adevărat, A.Dama!
  Si cat de trist e faptul ca pe multi dintre cei care ne numim crestini, dobandirea cunostintelor din Scriptura nu ne-a transformat in oameni mai sfinti, mai plini de dragoste si compasiune fata de o lume pierduta, ci ne-a facut sa ne certam intre noi!

  Incep sa inteleg ca e o diferenta uriasa intre a cunoaste din ori despre Cuvant- lucru care ne transforma deseori in oameni aroganti, si a cunoaste Cuvantul, a se intrupa in noi.
  In ultima vreme Dumnezeu a facut lumina in viata mea in aceasta privinta. Am realizat ca rostul nu e sa stiu cat mai multe, ci sa implinesc, sa intrupez ceea ce stiu, sa aduca rod in viata mea cuvantul ce-l cunosc. Altfel, cunostinta mea nu imi este de niciun folos.

  Imi amintesc de o caricatura in care crestini de diferite confesiuni s-au strans in centrul orasului pentru a face o evanghelizare, dar au sfarsit prin a se lua la bataie intre ei cu pancartele pe care era inscriptionat Ioan 3:16.

  • A.Dama zice:

   Kristallherz,
   E potrivită caricatura și pentru cei ce repetă mecanic și cu seninătate: „pentru mine, a trăi este Cristos, și a muri este un câștig!”
   Mă bucur de lumina făcută în viața ta – „sunt chemați după planul Său, cunoscuți mai dinainte, hotărâți mai dinainte să fie asemenea chipului Fiului Său…” (Rom 8, 28-30)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.