Cei doi tâlhari


Trei cruci stau între cer și pământ. Vina tâlharilor e pe înțelesul oricui. „Acesta este regele iudeilor” nu e o vină de înțeles. E nevoie de cunoaștere și de interpretare

Asistând câteva ceasuri la proces și la execuție, se vede cu ochiul liber că se-ntâmplă ceva neobișnuit din cauza unui „vinovat” neobișnuit.

Dar uitându-ne doar la tâlhari, nu este nimic care să-i diferențieze. Culpă și pedeapsă – mersul firesc al lucrurilor. Ce nu vedem? – că, deși arată la fel, unul intră în bucuria Stăpânului, iar celălalt, în focul care nu se stinge niciodată.

Cuvintele lui Isus fac diferența. Însă trebuie să fim suficient de aproape de El, ca să-L putem auzi rostind: „Astăzi vei fi cu Mine în rai!”

Oare L-am mai auzi și azi spunând aceleași cuvinte în dreptul fraților sau apropiaților noștri, indiferent de cum îi vedem noi?

Unul dintre tâlharii răstigniţi Îl batjocorea şi zicea: „Nu eşti Tu Hristosul? Mântuieşte-Te pe Tine însuţi şi mântuieşte-ne şi pe noi!”
Dar celălalt l-a înfruntat şi i-a zis: „Nu te temi tu de Dumnezeu, tu, care eşti sub aceeaşi osândă?
Pentru noi este drept, căci primim răsplata cuvenită pentru fărădelegile noastre; dar Omul acesta n-a făcut niciun rău.”
Şi a zis lui Isus: „Doamne, adu-Ţi aminte de mine, când vei veni în Împărăţia Ta!”
Isus a răspuns: „Adevărat îţi spun că astăzi vei fi cu Mine în rai.”
(Luca 23, 29-43)

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De gândit și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Cei doi tâlhari

 1. horvathliviu zice:

  Şi în nimicnicia lui, tâlharul a putut alege. A putut vedea Lumina, în ciuda faptului că era orb. Niciodată nu e prea târziu, însă niciodată să nu te bizui că mai este timp sa-i răspunzi chemării Lui. Schimbarea minţii, a gândirii, atitudinii şi comportamentului… asta-i metanoia! Slavă Lui!

  • A.Dama zice:

   horvathliviu,
   E bine că ai subliniat alegerea omului. Se zice că Dumnezeu nu forțează lucrurile: „Dacă voiește cineva să vină după Mine…”, „Eu stau la ușă și bat”. Nu o scot din țâțâni… Și totuși, pe Saul l-a orbit, ca să vadă. Dumnezeu fie lăudat, că El știe rețeta perfectă pentru fiecare!

   • horvathliviu zice:

    Îmi place să cred că mai peste tot, mai ales în dilema, paradoxul suveranitatea lui Dumnezeu vs responsabilitatea omului, sau mântuirea lui Dumnezeu vs răspunsul omului, etc este vorba despre o taină. Așa- i place lui Dumnezeu să-și încapsuleze adevărurile. Bine glăsuia C.S.Lewis, că vorbind despre acestea, e ca și cum am întreba care din cele 2 părți care alcătuiesc foarfecele lucrează mai mult. 🙂

 2. almanahe zice:

  adevărul gol-goluţ!

 3. liviuspuraci zice:

  Acceptarea salvarii prin Jertfa Domnului Isus este o taina descoperita unui numar mic de oameni. In preajma crucificarii, am identificat cel putin trei feluri prin care unii oameni au fost iertati de pacatele lor, iertare benefica pentru viata vesnica. Unul dintre beneficiari este acel talhar, care, intr-un mod cu totul miraculos (divin), a recunoscut in vecinul de cruce un Imparat dintr-o alta zidire. La cererea lui, i se promite Imparatia Divina. Un altul despre care vorbeste istoria Bibliei este acel BARABA, tot un criminal odios. El capata gratierea de vinile lui, fara sa ceara acest lucru, fara chiar sa se intalneasca in mod direct cu Cel ce trebuia sa moara in locul lui. I se ofera sansa unui nou inceput fara nici o conditie. Cat a beneficiat de oportunitatea ivita, nu stiu. Un al treilea, care nici macar nu isi imagina distanta dintre el si Dumnezeul sau, unul care credea ca sta foarte bine cu relatiile, aude un cuvat care pur si simplu nu il poate accepta:”Simone, Simone, Satana v-a cerut sa va cearna ca graul, dar Eu M-am rugat pentru tine, ca sa nu se piarda credinta ta, si dupa ce te vei intoarce la Dumnezeu, sa intaresti pe fratii tai.” Stim ce a urmat.
  Primul a cunoscut si a cerut relatia, al doilea nu a cunoscut nimic, dar nici nu a cerut nimic, al treilea a cunoscut, dar a crezut ca prin el insusi face tot.
  Meditez adanc la aceste aspecte, pentru ca in relatia mea cu oamenii, am gasit toate cele trei manifestari, unii dintre semeni asemanandu-se cu talharul crucificat, altii cu Baraba (si nu mai stiu nimic de ei), iar altii crezandu-se „bine”, au avut nevoie de rugaciunea Mantuitorului sa-si poata reveni dupa ce s-au lovit de stalpul idolesc al Sine-ului.

  • A.Dama zice:

   Livius,
   Mai întâi îți mulțumesc pentru această orientare a cititorului pe anumite făgașe de înțelegere. E important să înțelegem ce citim. Și famenul, când a înțeles, a ajuns foarte departe.
   Mă gândesc la Simon și ce bine ar fi să se roage pentru noi Cineva, să nu ni se piardă credința. Mă gândesc că mulți trec dincolo fără să știm noi că au fost în pielea tâlharului, izbăviți când totul părea pecetluit. De aceea, mare va fi surpriza să îi vedem acolo! Poate mai dificil îmi e să identific alți Baraba.
   Dar samariteanca? Fiica lui Iair?

 4. Pingback: 12 postări în Top 100 WP (13.04.2012) « Romania Evanghelica

 5. Alex zice:

  Sfintele Paşti cu sănătate, lumină şi bucurie!

  • A.Dama zice:

   Alex,
   Îți mulțumesc frumos pentru urări! Ele au ajuns la timp, să știi.
   Numai răspunsul a fost în inimă, fără cuvinte auzite. 🙂
   Mult spor și bucurie peste bucurie în continuare!

 6. Pingback: 12 postări în Top 100 WP (15.04.2012) « Romania Evanghelica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.