…a celor ca ei


Şi Isus le-a zis: „Lăsaţi copilaşii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci Împărăţia cerurilor este a celor ca ei.” (Mat 19, 14)

„Adevărat vă spun că, dacă nu vă veţi întoarce la Dumnezeu şi nu vă veţi face ca nişte copilaşi, cu niciun chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor.” (Mat 18, 3)

Știți povestea lui „am visat asta. ce înseamnă?”. Cel puțin secolul trecut a fost în mare măsură provocat în direcția sondării dimensiunii onirice și a semnificațiilor viselor. Dacă asta i-ar fi rezolvat omului traumele, n-ar mai fi continuat să caute rezolvări.

Nu de mult, cineva povestea un vis interesant. Iar interpretarea care i-a fost propusă mi-a dat de gândit. În vis, se făcea că în Biserica Emanuel din Oradea urma să aibă loc un botez în apă. Candidații la botez așteptau să intre în biserică, dar era ceva ciudat cu ei. Erau complet goi și nu le era rușine de goliciunea lor. Și-atunci am auzit interpretarea propusă de altcineva care asista la discuție. Faptul că erau goi și nu le era rușine e de bine. Înseamnă că ei se nasc din apă, vin la o nouă viață. Când copilul se naște, e gol și n-are nicio problemă cu asta. N-am văzut vreun nou-născut care să se rușineze de goliciunea lui.

Sigur că ar fi interesant de văzut dintr-o astfel de perspectivă ce înseamnă dezbrăcarea de… și îmbrăcarea în / cu…

Dar altceva mi-a atras mie atenția după ce-am auzit discuția respectivă. M-am gândit la ce înseamnă a ne face copii pentru a moșteni Împărăția.

Dacă un om matur și-a construit un sistem de valori, și-a asumat un destin, și-a croit un drum în viață, cum ar putea renunța la tot, ca să funcționeze după ritmul unei alte vieți? În acest sistem, educația ne-o face stăpânul și dumnezeul acestei lumi.

Cristos ne-a chemat la o viață nouă, în care totul funcționează altfel. Trebuie să fim educabili, ca să ne-o asumăm. A redeveni copii presupune renunțarea la această educație și disponibilitatea de a suporta o nouă învățătură.

Iar copilul e o ființă educabilă.

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De gândit și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la …a celor ca ei

 1. Agnusstick zice:

  Cu scuze pentru auto, http://agnusstick.wordpress.com/2009/08/30/time-and-a-ward/#comment-558
  Goodclaimer: Nu e liberalism, e doar o idee de visat la ea.

  • A.Dama zice:

   mAgnus, deși nu sunt necesare scuzele și deși am citit și la vremea ei confesiunea, e o proptă pentru copilăria nesancționată, ci valorizată.
   Din acest unghi mijind privirea, copiii ar putea fi Mireasă?

 2. Dyo zice:

  By the way: de ce spunem ca „erau goi” desi este evident ca vorbim doar de absenta unor haine de pe ei? S-a uitat cineva inlauntrul lor ca sa le evidentieze goliciunea? Curiozitate mai degraba lingvistica … 😦

  • Agnusstick zice:

   Păi acum lumea s-a culturalizat, au prins bilete la spectacolul ăla de Piranda (sau Buzatu?), „Umpleţi pe cei goi”. Sau au mers cu biserica la „Aşteptându-l pe Godoni”.

  • A.Dama zice:

   Dyo, era vorba de o imagine, pe care nu aveam cum să o redau altfel. De fapt aș fi putut – cu expresii sinonime.
   Însă și dacă înăuntru aveau un teren – încă fără rod -, el era numai bun de semănat și prelucrat pentru recolta viitoare. Cu totul nouă…
   Într-un fel, ar fi bine să ne gândim că nu putem avea mari așteptări de la noii-născuți. Fiindcă atunci am fi mai dispuși să-i hrănim, să-i schimbăm de scutece, să-i spălăm, să-i îmbrăcăm, în loc să ne așteptăm să le facă toate singuri.
   E o „problemă” la care meditez eu de-o vreme…

 3. liviuspuraci zice:

  In ultima seara a existentei Sale ca fiinta umana, Domnul Isus era impreuna cu cei mai apropiati dintre ucenicii Sai. La un moment dat se scoala de la masa, pune apa intr-un lighean, se incinge cu un stergar si incepe sa le spele picioarele. Petru protesteaza. Stim ce a urmat.
  E-adevarat, una dintre caracteristicile unui copil este si aceasta, este educabil, dar as mai aminti una (sunt ele multe), faptul ca un copil accepta sa fie luat in brate. Nu ii este rusine, chiar ii place, ar zice cineva. Or un adult, care pe deasupra mai este si bogat, sau scolit, sau plin de „prestanta”, cum ar putea accepta sa fie luat in brate de cineva mult mai „jos” decat el? Vin cu doua exemple din Scriptura: unul este despre Simon cand Domnul a fost invitat in casa lui, iar acea femeie de moravuri usoare vine si deranjeaza adunarea, iar celalalt este despre Zacheu. Care dintre cei doi „s-a lasat luat in brate” de Domnul?
  Este o vorba care are o intelepciune in ea si zice: „Sunt unii oameni atat de saraci, ca in afara de bani nu mai au nimic.” Cred ca as putea numi si alte „saracii”. Oamenii astia trebuie luati in brate de cineva, dar oare accepta?

 4. eLioR. zice:

  parerea mea e ca nu e de bine faptu` ca erau goi si nu le era rusine. se pot gasi si alte interpretari. n-as crede ca Dumnezeu sa se foloseasca de o astfel de imagine (gol in biserica) pt a arata nasterea din nou a cuiva.

 5. Alex zice:

  Frumos ai spus, A.Dama! Da, omul este o fiinţă educabilă, mai ales atunci când este în faza copilăriei, a creşterii fizice şi spirituale, a şlefuirii personalităţii. De aceşti primi paşi depind atât de mult ceilalţi, pe tot parcursul vieţii.
  Dar câtă nevoie este de ceea ce numeai „disponibilitatea de a suporta o nouă învățătură”, de a fi educabili toată viaţa, de a dori să ne pliem după Hristos. Greu cu disponibilitatea la omul de azi…

 6. sam zice:

  „Trebuie să fim educabili, ca să ne-o asumăm.”

  Cred că SUNETM educabili nu TREBUIE să fim numai că unii e mai râzgâiați și se lasă educați mai greu. Cel mai rău priviți sunt ăia cuminți și pârâcioși. Mamă ce bătaie iau totdeauna.

  • A.Dama zice:

   Măi, Sam (a nu se confunda cu bă!),
   N-ai fi tu răzgâiat de amabil să ne dai un exemplu de personaj cuminte și pârâcios?
   Nu de alta, dar să se auto-auto-elimine unii din „Lista lui Sam”.

   • sam zice:

    Merge și bă da cu Domnu în față (nu înainte).
    Am zis și eu așa că-mi place să folosesc cuvinte cu multe di-acritice.
    N-am să-ți dau decât exemplul lu ăla faris-EU care se BĂ-tea cu pumnunchept că-i mai BRE-az decât ăl de la va-MĂ.
    Hai să aduc mai aproape de epoca noastră: fiecare din noi când ne de-finim (de-terminăm/neterminați ce suntem) prin comparație cu aproapele (evident în de-favoarea lui că altfel nu se egzistă)

    • A.Dama zice:

     Domnu Sam One,
     De-ar fi rămas și o secvență cu lapidarea unui fariseu: Ăla de n-o fost niciodată „far is eu” să arunce mai întâi!
     Da pe noi cine ne mai dezleagă de la stâlpul infami ei?

 7. sam zice:

  Na că de distart ce sunt am (a)mestecat niște litere. Bine că nu le-am mâncat

 8. „În acest sistem, educația ne-o face stăpânul și dumnezeul acestei lumi.”

  Dragă A.Dama, ai exprimat, în esenţă, o idee pe care am găsit-o tratată pe larg în „Confesiunile” lui Augustin.
  Interesant e de reluat, în contextul societăţii de azi, în ce măsură educaţia laică poate perverti un tînăr crescut de mic în biserică.
  Cel care a adunat în mintea lui mii de cărţi, care a avut contact cu artele în general, nu se poate rupe de sine, nu poate uita- decît dacă e bolnav mintal în sens amnezic- ce experienţe a avut vis-a-vis de viaţa culturală pe care a trăit-o pînă cînd pe primul plan a ajuns Domnul.
  „Experimentele” tragice numite Steinhardt şi Wurmbrand, care au intrat în temniţă cu o minte minunat de bogată cu toate ale lumii- literatură, filozofie, muzică clasică, arte plastice, limbi străine, etc.- au dovedit că tot ceea ce le-a dat Dumnezeu din… fructele pămîntului- fără aluzie la Gide, evident!- le-a fost de folos şi lor, şi altora din cei închişi alături de ei. Wurmbrand recita sonete de Shakespeare în grota subterană, iar Steinhardt, după ce a ieşit din închisoare, căuta delectare cu muzica lui Mozart, pe care-l iubise înainte de încarcerare. Ce vrei mai mult de atît?
  Din cîte am citit pe bloguri, printre puţinii care au avut tăria să recunoască, fără să… înfiereze (ce cuvînt comunist de fier!) experienţele sale cu zone destul de riscante ale culturii laice a fost Dionis Bodiu şi dincolo de glumele pe care le fac, el nu mi se pare cu nimic rătăcit de la calea cea dreaptă (ca să folosesc şi limba nostră de lemn).

  Depre visul povestit de tine, fără să mă pricep în vreun fel la interpretări de acest gen, cred că semnificaţia dată e tentantă şi încurajatoare.

  Mulţumesc pentru postare.

  • A.Dama zice:

   Dragă Răsvan,
   N-aș fi vrut să se înțeleagă că îi refuz omului (de)formarea în cultura laică. Poate mă număr printre fericiții care au avut parte de revelații și în Louvre, Pompidou, Prado sau Brukenthal, holbându-mă la picturi celebre, și în cămăruță, stând cu ochii închiși. Se poate face distincție între cele două tipuri de revelații. Faptul că cineva ajunge la cunoștința că, în acest sistem, educația îi e tributară celui ce ne vrea smulși din mâna Făcătorului (dacă ne gândim că diavolul nu poate da viață, nu-și poate face copii, atunci e „logic” să încerce să-i fure de la Cine îi are), deci acest fapt al conștientizării nu ar trebui să ne arunce într-o respingere a educației – cum se întâmplă în anumite comunități religioase -, ci ar trebui să ne determine să-L întrebăm pe El cum ne putem folosi mai bine de aceste acumulări de cunoștințe și abilități pentru a-L sluji pe El. Dacă am învățat o limbă străină, n-o să arunc la gunoi abilitatea de a o folosi, fiindcă de-acum numai vorbirea în alte limbi ar trebui să fie suficientă.
   Însă aceste cunoștințe nu mai pot avea primatul în viața noastră. Primatul îl are Cuvântul care ne-a transformat și care zi de zi ne răsfață cu câte-o surpriză de înțelegere a tainelor Sale.
   Zic și eu…

 9. Pingback: 13 postări în Top 100 WP (08.11.2011) « Romania Evanghelica

 10. Pingback: 11 postări în Top 100 WP (09.11.2011) « Romania Evanghelica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.