Între două fluierături


O, deșertăciune a deșertăciunilor! Totul este deșertăciune.

Disclaimer: Rândurile de mai jos nu sunt pagină de jurnal. Ele sunt un fel de lecție indirectă despre a fi sau a nu fi la locul potrivit în momentul potrivit.

În capătul străzii, stă un domn respectabil, la cei peste 82 de ani ai lui. Pe când eram copii de-o șchioapă, îi spuneam nenea J. Era unul dintre puținii neni de pe stradă, care nu ne înjurau că alergam și ne jucam chiuind și zbenguindu-ne, de răsuna strada mai tare decât codrul.

De o bună bucată de vreme, nenea J trece fluierând pe stradă în fiecare dimineață. De fapt, cântă fluierând, și e ca un fel de susur fragil, că nu mai are plămânii unui puști. Nu știu de ce, dar îmi amintește de Gandalf, știți voi, vrăjitorul acela care zicea că nu întârzie niciodată. „He arrives precisely when he means to”.

Așa și nenea J, trece pe strada îngustă fluierând și cântând exact când e nevoie să se-mprăștie elan vital peste cei prea furați de ecran și de nemișcare. Pe copiii de azi, nu-i mai auzi inventând tot felul de jocuri în stradă sau în grădină. Ei construiesc ferme virtuale, ucid din câteva clickuri o sumedenie de inamici și vorbesc prostii unii cu alții, mai mult sau mai puțin inconștienți.

Și-apoi seara, după ce s-a întunecat de-a binelea, aud la răstimpuri un alt fluierat. Un îndrăgostit își cheamă iubita la fereastră. Credeați că e desuet? Că s-au terminat scenele cu balcoanele?

Ce m-a amuzat într-o seară a fost că, în loc de iubită, a ieșit la fereastră mama fetei. Am auzit cum se bâlbâia tinerelul, dar până la urmă și-a găsit cuvintele. „Vă rog, o chemați puțin pe Loredana?”…

*

Între două fluierături, ziua nu e nici mai lungă, nici mai scurtă. Are doar un ceva al ei, pe care-l sesizezi mai ales când un fluierat dispare.

Dacă nenea J s-a internat în spitalDacă l-a lovit vreo mașină… (?)

*

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De(s)tindere și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.