forteresse


à mes amis

După ce constată că sinceritatea e mai puțin avantajoasă în orice grup de oameni frecventat cu oarecare ritmicitate, hotărî să-și construiască de jur împrejur ziduri. Acolo putea sta sine cu sine, fără deranjul judecăților, privirilor întrebătoare sau semnelor de exclamație, atât de supărătoare zi de zi și ceas de ceas.

Zidurile fortăreței nu se înălțară nici de la sine, nici la clipeală de ochi, ci metodic, cu sârg, ținând cont de specificul interiorului circular și de pretențiile de siguranță – vizibile în grosimea zidurilor.

După ce și oboseala trudei fu răzbunată, după ce se ordonaseră cât de cât gândurile zburlite dans tous les azimuts, după ce și plictiseala de sine cu sine bătu la porți cu alte semne de exclamație asurzitoare, începu cochetarea cu exteriorul. Nu, nu erau bariere prea dificile de trecut. Ba era chiar mai interesant: i se permitea să arate exact atât cât voia să arate, nimic mai mult. Iar dacă și-ar fi dorit să aducă pe cineva în fortăreață, se putea și asta, fără eforturi deosebite și, mai ales, fără vizibilitate.

Toate mergeau strună. Părinții și ceilalți membri ai familiei erau puși la curent doar cu cele strict necesare. Apropiații erau ținuți la respect, nu neapărat prin minciuni flagrante, cât mai ales prin omiteri bine premeditate. Mulțumirea de sine cu sine nu mai avea margini.

Până ce Dumnezeu Își apucă făptura de subsiori și o ridică în văzduh, deasupra propriei fortărețe. Oh, ce spectacol jalnic! Zidurile care îi părură atât de groase și protectoare nu erau decât simple folii transparente, ciuruite de găuri nenumărate. Îi venea să intre în pământ de rușine. Dar pământul era departe.

Dumnezeu îi puse atunci o întrebare, pe cât de imprevizibilă, pe atât de ciudată:

– Vrei ziduri de protecție în jurul tău? De ce nu Mă rogi pe Mine să le construiesc?

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De (la) prieteni și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la forteresse

 1. convietuire zice:

  Asemenea ziduri vreau şi eu… ale mele se surpă continuu…

 2. fotostefani zice:

  Exista o virtute si in prefacatorie, hm ? 🙂 „Scoala de ipocritica”, asa se cheama scoala de arte teatrale in Grecia. Actrita te face! Cu mine nu i-a mers. Totusi n-as refuza o fortareata. Daca nu deranjez…

 3. sam zice:

  O fi confesiune…
  O fi im-presi(un)e…
  de ce ne vorbesti in pilde?

 4. mihaela zice:

  Dacă zidurile sunt doar de protecție, eu aș zice că nici nu e prea grav 🙂 Mai grav este atunci când aceste ziduri se transformă în fortărețe de gândire, astfel încât nicio idee nouă nu are șansa să pătrundă dincolo de ziduri. Nu neapărat să schimbe, măcar să pună un semn de întrebare.

 5. Daniel zice:

  A.Dama, ce crezi, cetatea ta, care nu este Hristos, evident, e bine să vorbești despre ea aici? Vă mai bateți joc de Hristos mult? Rușine să vă fie!

  • A.Dama zice:

   Daniel, povestea e simbolică. Dacă nu s-a dedus la lectură unde e Cristos, n-am ce face…
   Rușine îmi e… mereu… că vorbesc o limbă neînțeleasă. Și mai bine-aș tăcea!

   • convietuire zice:

    Şi mai bine ai vorbi… ai scrie, ai merge înainte (în spirit, cu inima şi mintea) vorbindu-ne despre cum se aude lacrima din Zid.
    Cum se spunea oare: un suflet, numai unul dacă îl îndrumi şi îl aduci pe Cale, pentru EL şi înspre EL… şi AI MENIRE ! Menirea pe care Ţi-a dat-o EL.
    Noi, ceilalţi, ce menire avem?!

    A.Dama, vorbeşte sufletelor care-L caută. Arată-le cum se face EL găsit. Desluşit, nedesluşit, mereu cu inima ta povestind.

    • A.Dama zice:

     Oana,
     Ziceam în celălalt comentariu despre Iona. Că mult și-a mai pus menirea sub interogație.
     Oare noi suntem mereu convinși de menirea noastră?
     Oare nu lăsăm îndoiala să (ne) întunece orizontul de prea multe ori în aceeași zi? 🙂
     Eu îți mulțumesc pentru încurajări. Și chiar îmi doresc să le vorbească El tuturor. Iar eu să mă pierd printre picioarele trecătorilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.