Vor fi ca îngerii (2)


Mai întâi, îmi cer iertare de la voi, că n-am reuşit să vă aprob comentariile la ora 00.00. Asta s-a întâmplat din motive tehnice.
Acum că sunt aprobate şi comentariile, am să vă mai supun atenţiei o fotografie.
Există anumite elemente care ne orientează gândirea pentru a conchide că în fotografie e o fetiţă. Dar gândiţi-vă mai departe! Cât de dificil este să adaugi aceste elemente de decor, pentru ca să se înţeleagă că ar fi o fetiţă?
Intenţia mea nu e de a vă supune atenţiei nişte fotografii, ci de a vă provoca, aşa cum sesiza Rodica Boţan în comentariul ei, să mergeţi dincolo de ele, către cele ascunse… Ce anume ne dă siguranţa că ştim adevărul?
Îmi amintesc cum ne povestea mami că bunica îşi dorea atât de mult o nepoată, încât le punea din când în când câte o năframă în cap fraţilor mei mai mari, care se grăbiseră să vină pe lume rând pe rând, patru, unul după altul. Iar când urma să vină prima fată, bunica s-a stins. N-a mai apucat acea bucurie.
Deci ce anume este convenţional în această fotografie? Ce anume ne direcţionează în a ajunge la o concluzie? E suficient să vezi o fotografie, ca să ştii adevărul? Mă rog, de-astă dată, adevărul s-ar dezvălui dacă s-ar da scutecul la o parte, dar oare nu la fel stau lucrurile cu vălul de pe ochii noştri?
Cum ajungem la cele ascunse, la cele tainice?
Oare ce înseamnă că acolo vom fi ca îngerii? (Fără scutece adică?)

*

Si, desigur, dacă vreţi să propuneţi un comentariu câştigător. Voi ţine cont şi de propuneri.:)

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De toate și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la Vor fi ca îngerii (2)

 1. Second word zice:

  Sunt lucruri pe care mintea nu poate să le înteleagă, ochiul nu poate să le cuprindă, iar inima de carne este prea mică să incapa in ea tot Adevărul.
  Deseori, în preocuparea noastră de a cuprinde totul cu ochiul minții, uităm să ne lăsăm conduși de Mâna Credinței Atotputernice a lui Dumnezeu. Dacă îl Credem pe Dumnezeu, atunci, lucrurile care se vor întâmpla cînd vom fi lîngă El, cu El vor fi minunate. Important este să ajungem Acolo, să ne dorim să fim Acolo.
  Nu este suficient să ne dorim o fotografie. Trebuie să fim insuși fotografii pentru a sti adevărul.

  • A.Dama zice:

   Lia,
   E ceva ce trebuie să treacă de putinţa noastră de a cântări, calcula, socoti, concluziona… Ai scris bine. E nevoie de Duh, nu de Minte.
   La aspectul cu fotografii, mă mai gândesc. Tot nu-l schimba fotograful pe bebe de scutece.
   Trebuie să fii… nu ştiu… din Familie?

 2. Alex zice:

  Frumoasă temă, dragă A.Dama! Plecând de la o fotografie (foarte frumoasă!), ai pus nişte întrebări foarte profunde. Putem şti adevărul-adevărat (îmi place cum sună expresia asta, chiar dacă adevărul nu poate fi decât adevărat!) plecâd doarde la simplă privire asupra unui lucru? Greu de spus. Fiecare avem argumente, intuiţii, raţionamente, reguli, „simţuri”, etc. care ne dau „certitudini” că ştim şi că avem „adevărul”! Dar recunoaştem apoi că nu e chiar aşa. „Deţinem”, poate, doar frânturi de adevăr şi suntem destul de departe de Adevărul suprem spre care cel mult… tindem, pt că nu avem cum să-L deţinem ca pe o „proprietate” a noastră!

  Nu am apucat să răspund până la miezul nopţii. Şi eu aş fi tins să spun că îngeraşul din poză este fetiţă. Băieţii sunt mai „ţestoşi” 😀 . În general….

  • A.Dama zice:

   Ei, Alex, ce înseamnă „ţestoşi”. Înţeleg eu că tu pui în ghilimele, să înţeleagă fiecare ce vrea. Dar eu vreau să ştiu ce înţelegi tu. 🙂
   Sunt de acord cu celelalte zise ale tale. Devenim duşmani, fiindcă ne credem singurii proprietari! Of.

 3. Lora zice:

  ihihi, acu’ vad fotografia asta :)))

 4. cella zice:

  Era sa bag mana in foc ca e baiat 😀

 5. Second word zice:

  Cînd El rostește numele, este o Adevărata fotografie spirituală. Fotograful stie numele și prenumele Fiecărui copil …fotografiat cu suflet și pasiune.

 6. Alex zice:

  „Ţestoşi” – „căpăţânoşi” 🙂 Şi la propriu şi la figurat. Numai cât mă uit la mine! 😀 Căpos ca un …taur îndărătnic.

  • A.Dama zice:

   Alex,
   Sigur că numai la broscoi ţestoşi putea să ne fugă gândul…
   Dacă e vorba de încăpăţânare, atunci e de rău. Am studiat săptămâna asta ce înseamnă încăpăţânarea poporului evreu… Şi am văzut că ea era legată de neascultare, de netăierea împrejur a inimii… E interesant de urmărit cum Dumnezeu le oferă mereu soluţii, iar ei preferă să le caute singuri, bazându-se pe resursele lor. Dumnezeu ar fi vrut ca ei să se bazeze pe resursele Lui, numai că alea nu erau „la vedere”. Poate înveţi şi tu ceva de aici. 🙂

 7. ungandbun zice:

  O fotografie excelenta!

 8. Lora zice:

  Nu mai stiu care sunt datele problemei. Oricum, artistii au modul lor de a reda realitatea, codificat. Cum se joaca cu lumina, nu stiu. Dar, cel putin in fotografiile astea, e clar ca a vrut sa prezinte o fetita si cei mai multi parem convinsi. E meritul lui/ei (Anne Geddes?). Ma gandesc ca daca pentru un om talentat e atat de simplu sa canalizeze gandirea, sa o trimita pe panta dorita, banuiesc ca nu ne va fi greu sa intelegem si cum e aia ” nici nu se vor însura, nici nu se vor mărita, ci vor fi ca îngerii în ceruri”.

  • A.Dama zice:

   Lora, e drept că fotografiile sunt mai artistice… Sunt de studio, dar nu chiar de Anne Geddes. 🙂
   Tocmai de aceea voiam să-i provoc pe cititori la acest exerciţiu, fiindcă e uşor de manipulat percepţia cuiva. Uite, e suficientă o culoare, ca să te ducă la o decodificare anume.
   Dacă e roz, e fetiţă. Dacă e albastru, e băieţel…
   Reflexe condiţionate.
   Nu ştiu cum înţelegem faptul că în cer nu mai contează împărţirea pe sexe. Deşi Pavel zice că în Cristos nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască, tot stabileşte lista de îndatoriri şi (uneori) drepturi ale lor…
   Ferice de tine dacă ai înţeles cum e să fii ca îngerii. 🙂

 9. Rodica Botan zice:

  Fontita aia roza… si-o pun si unii singuri, desi a lor o stiu ei bine ca e albastra. Adevarul nu este totdeauna la vedere – si aparentele pot si ele minti…

  • A.Dama zice:

   Da, Rodica, tocmai aici e hiba. Ne obişnuim să etichetăm pe cineva după culoarea fundiţei… Pune în locul acelui element de decor ceva ce remarci mai întâi la un om şi vei vedea cum toată percepţia ta asupra lui se va modifica în funcţie de acel element izbitor la ochi.
   De aceea nu ne rămâne decât să mulţumim Tatălui că El vede dincolo de ce izbeşte ochiul… Şi ştie dacă inima ne atârnă greu sau uşor în cântarul Lui. Că la asta voiam eu să ajung, până la urmă, prin punerea acestor fotografii înaintea voastră…

 10. Dem Covaci zice:

  Nu am intrat la concursul asta, ca nu era cinstit. As fi mers doar pe ghicite.
  (M-as bucura sa fie fetita.)
  Dar imi place ca e doar un pretext pentru a-mi indrepta gandul spre vesnicie, spre o alta realitate.
  Revenind la accesorii, ce mult face fontita aceea acolo in a-ti sugera ceva. Dar poate ca e pentru a te deruta.
  Dar in poza aceasta ce e?

  • A.Dama zice:

   Dem,
   A merge pe ghicite a fost varianta cinstită aici. A merge prin ante-cunoaştere, n-ar fi fost fair faţă de ceilalţi jucători. 🙂
   Dacă te uiţi ce le-am mai răspuns celorlalţi, vei completa intenţia mea…
   În poza propusă de tine poate fi şi băieţel, şi fetiţă.
   În pozele propuse de mine ştiu cine e… de aceea pot da răspunsul exact… Dreptul arbitrului. 🙂

 11. Alex zice:

  Foarte bine ai spus! Avem mereu ceva de învăţat din istoria poporului ales, mai ales din greşelile lor pe care, în general, toţi le repetăm. Uneori chiar cu „consecvenţă”!
  Să ai o zi frumoasă!

 12. Pingback: Vor fi ca îngerii – Update | lumea adam(a)ică

 13. Lora zice:

  E maniera australezei si sunt foarte reusite fotografiile astea. Ce frumusete de bebe! Sa va traiasca scumpetea si sa fie o binecuvantare pentru familie!
  Cat despre ingeri, daca fericirea mea ar fi conditionata de masura in care am inteles cum sta treaba cu ei, pai m-am ars! Ceea ce inteleg e ca: odata ce o nevoie nu exista, nu are rost existenta mijlocului de a o implini. Ar fi culmea sa fie nevoie de mijloace fizice pentru ca ingerii sa comunice intre ei acolo in lumea lor spirituala. Aripi, maini si picioare, sex… ce treaba au ingerii cu toate astea?! Chiar oare aripi au? asta mi se pare cel mai fascinant de stiut 🙂

  • A.Dama zice:

   Lora, mulţumesc de urări! Da, sunt fotografii de studio, deci sunt tot… artistice.
   Nici fericirea mea nu depinde de cum îi înţeleg pe îngeri, însă ştiu că suntem tentaţi să-i vedem mai presus de noi. Dar pentru îngerii căzuţi, Dumnezeu nu Şi-a dat Fiul. Pentru oameni, da. Asta trebuie să ne lămurească asupra importanţei şi mărimii omului… în ochii Lui.
   Îngerii au aripi. Sunt texte explicite în Text. Totuşi, când li se arată oamenilor, apariţiile sunt diferite… arată inclusiv ca oamenii obişnuiţi.:)
   Unora le-a fost dat încă de-aici de pe pământ să vadă îngeri buni. Ferice de ei!

 14. Lora zice:

  A, da, normal ca au aripi. Pun niste intrebari cateodata!!! Blogul meu o sa zaca si el o perioada, cred ca o sa ne revenim amandoi deodata 🙂

  • A.Dama zice:

   Lora, încă nu v-aţi revenit? E nevoie de operaţie? Mai durează şi convalescenţa? Să vă dea Tata sănătate amândurora!
   Dar tu cum ai ajuns aici? Nu cu aripile? 🙂

 15. Lora zice:

  Dulce Maica Ada, o imbratisare… si o urare: sa va dea Dumnezeu sanatate in continuare si sa va tina spiritul treaz. Ferice de biserica din care faceti parte. Ma bate gandul sa ma mut acolo.

  • A.Dama zice:

   Lora, bine-ați revenit! Voi doi…
   Nu știu dacă am priceput faza cu biserica din care facem parte… Fratele meu, cel care o are pe scumpa M.J., e pe alt continent.
   Noi, pe-aci, cu cipca! Așa se zice. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.