Tot „cuvente den bătrâni”


Nu, nu e vorba de scrierea lui Hasdeu.

Dar e un cuvânt cu tâlc. Sunt vorbe cu greutate, spuse acum mai bine de zece ani, de către un om trecut prin ciurul timpului.

A doua prigonire a creștinilor va fi cea mai cumplită, fiindcă ea nu va fi făcută de cei necredincioși, ci chiar de cei ce se numesc frați.

Atunci, cine va vrea să-L urmeze cu adevărat pe Cristos, va trebui să iasă din mijlocul bisericii, din mijlocul fraților, ca să rămână în adevăr de partea Lui.

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De gândit. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la Tot „cuvente den bătrâni”

 1. Sunt foarte greu de înţele aceste rânduri.

 2. rodica botan zice:

  Incerc eu sa vad ce am inteles…
  Ascultarea de El sa fie mai presus de ascultarea de orice alta autoritate. Si cu ceea ce se intimpla in bisericile noastre in zilele de astazi… cind oameni care au proclamat un lucru o viata intreaga si deodata isi schimba strigarea si lasa pe multi in confuzie… trebuie sa fim cu bagare de seama si sa iesim din orice loc care nu predica pe Christos si pe El rastingnit si se ocupa de altceva… Asta inteleg eu…

 3. A.Dama zice:

  Rodica, da…
  Fiindca adevarata Biserica este cea care merge inainte numai cu Capul…
  Iti dai seama cum e un trup care n-are cap, dar se tot zvarcoleste? Imagine de cosmar!…

 4. A.Dama zice:

  Corneliu, mai incercam? 🙂

 5. E bine că prima dată ai spus: „să iasă din mijlocul bisericii” şi ai folosit biserică cu b mic, apoi e bine că ai spus a doua oară: „Fiindc[ adevarata Biserica”.
  Asta înseamnă că faci diferenţa dintre biserică şi Biserică.
  Întrebarea mea e: cum negociezi cu eticheta de nesupus, părăsind biserica?

 6. A.Dama zice:

  🙂 Corneliu 🙂
  Nu se poate negocia eclesial…
  Cred ca avem motive serioase de rugaciune… Uneori chiar ne pierdem in detalii. Spun asta despre mine mai intai…
  Cernerea se va face, oricum.
  Bine-ar fi sa ne gaseasca unde ne e locul, nu pe coclauri!

 7. pety zice:

  Dragă Adama

  Ce spui despre 1 Corinteni 11:19  căci trebuie să fie şi partide între voi, ca să iasă la lumină cei găsiţi buni.

  • A.Dama zice:

   Dragă Pety,
   Spune-mi tu! Urmărești fenomenele de la o distanță mai mare decât mine. Asta înseamnă o mai bună cuprindere a perspectivei.
   În contextul tulburărilor de pe bloguri, tu ce zici, vor ieși la lumină cei buni?

 8. pety zice:

  Dragă Adama,
  Versetul cu pricina conţine şi răspunsul. Există atât un trebuie, cât şi un ca să. Iar contextul alăturat oferă şi cheia de interpretare. Vă adunaţi nu ca să vă faceţi mai buni ci ca să vă faceţi mai răi. …între voi sunt dezbinări.

  Dacă vrei opinia mea personală, eu cred că lucrurile trebuie clarificate în modul cel mai serios şi responsabil cu putinţă. Fără acea răutate firească, ci cu dragoste responsabilă, în adevărul cel mai… adevărat.

  • A.Dama zice:

   Pety,
   Am asistat la multe dezbinări și rupturi de biserici. Unele situații păreau să frizeze absurdul: un sat cu o mână de credincioși și cu două biserici de aceeași denominațiune, fiindcă frații nu pot cădea de acord asupra conducătorului…
   Prea des, unul e al lui Pavel, altul al lui Ioan!
   Și cine reprezintă autoritatea care să-i numească pe unii buni, și pe ceilalți ne-buni?
   Și cum e dragostea aceea care se revoltă pentru orice critică, nici nu trebuie ajuns până la acuzații.
   Adevărul cel mai adevărat? – pe care toți sunt convinși că îl dețin…

 9. pety zice:

  Adevarul va va face slobozi.

  • A.Dama zice:

   Pety dragă, eu sunt convinsă de asta, dar nu crezi că aceste lucruri care ni se par evidente, nu le știm traduce la nivel practic?
   În viața mea de zi cu zi, ce înseamnă asta?
   Sau e numai când port o discuție în contradictoriu? Sau numai la biserică?

 10. Alex zice:

  Prigoana creştinilor împotriva creştinilor… Grea realitate! Ce vom spune în Ziua aceea, la Judecată?

 11. mitica zice:

  @”un sat cu o mână de credincioși și cu două biserici de aceeași denominațiune, fiindcă frații nu pot cădea de acord asupra conducătorului”
  …..
  „dar la inceput n-a fost asa”

  … Chiar la scara mai mare, un oras cu multe biserici de aceeasi denominatiune
  [si chiar de denominatiuni diferite cu care ai cazut de acord in legatura cu „TEMELIA CARE NU POATE FI ALTA DECAT CRISTOS]
  si care totusi se considera „surori”… pentru ca au cazut de acord Cine este Conducatorul.
  ar fi…IDEAL! daca s-ar gasi un astfel de oras.

  Zic si eu …oare n-a fost asa un timp
  [poate destul de scurt],
  la inceput?
  Sa zicem, de exemplu, gandindu-ne la Efes, o cetate cu multe biserici si totusi scrisoarea adresata:
  „către sfinţii cari sînt în Efes şi credincioşii în Hristos Isus:
  Har şi pace dela Dumnezeu, Tatăl nostru şi de la Domnul Isus Hristos.”

  IDEAL .

  Nu stiu daca suna chiar bine :
  Idealul nu se naste …spre ideal se tinde.
  Dar in cazul nostru poate spre un astfel de ideal trebuie …mers inapoi !
  -LA INCEPUT.
  obiectiv greu de realizat unde sunt multe …capete
  [am vrut sa fie pluralul de la cap cu litera mica…]

 12. pety zice:

  Draga Adama,
  sunt convins ca cei ce sunt curati se vor curati mai departe, iar cei patati in cugetul lor vor merge mai departe in starea lor.
  Cei ce sunt duhovnicesti gandesc la lucrurile Duhului, iar cei pamantesti la lucrurile firii. Daca mai permitem, uneori, din varii motive, alunecari pe taramul firii, cei ce suntem copii ai lui Dumnezeu nu putem ramane ancorati in fire, pentru ca nu ne place. Nu suntem ca acel caine care mananca ce a varsat sau ca porcul (scroafa) ce se arunca inapoi in noroi. Mustrarea Duhului inculca doza de neplacere, insatisfactie, in raport cu gandul sau vorba ori comportamentul inadecvat (pacatos).

  Din experienta stiu ca adevarul Scriptural (de fapt, Adevarul) produce eliberarea, linistea (ba chiar linistirea) si da o energie pe care in mod normal nu o avem. Dar mai ales energie intr-o atitudine de tipul „in Christos”.

  • A.Dama zice:

   Pety,
   Dacă prima afirmație o iei literal, înseamnă că ești pesimist în felul tău. Da, e o parafrazare a Cuvântului. Și totuși, dacă n-am crede că cei pătați au șanse la haina perfect curată, n-am mai duce Vestea Bună. Ne-am îngropa talanții.
   Cât privește la lucrurile duhovnicești și la cele firești, recunoaște și tu că aici se descurcă fiecare pe cont propriu. Da, există o comunitate, există o forță coercitivă, formatoare etc. Dar nu e lângă tine tot timpul cineva care să-ți dea cu bagheta peste alegeri, să le faci doar pe cele bune. Tot vorbim de cei care umblă călăuziți de Duhul, însă mă întreb câți am putea număra prin preajma noastră.
   Aceste mustrări sunt de multe ori ale sistemului religios, nu ale Duhului. Iar noi le suprapunem, că atâta ne duce capul.
   În privința ultimei fraze, da… sunt de acord cu tine, și eu știu că vine liniștirea, când te afli de partea Cui trebuie. Partea cu „în Cristos” e mai dificilă. Pentru că ar trebui să ne ascundem în El, nu să ne mai afișăm tot pe noi…

 13. pety zice:

  Draga Adama,
  cred ca e vorba de proiectie (la tine). Adica, posibil. 🙂 Eu vad contrariul. E un lucru optimist, depinde in care parte te afli (ma aflu). Deci partea a doua (cea introdusa de tine in sprijinul unei idei ce nu-mi apartine) cu proclamarea Evangheliei nu o mai discut, deoarece prima supozitie e falsa, iar cea de-a doua se sprijinea pe ea.

  A doua mea idee, vine in completarea primei idei (notiuni). Aici aduc pe acelasi palier structural (de natura) curat-duhovnicesc, patat-firesc. Cred ca am introdus un cuvant gresit (patat) si asta a schimbat grila de interpretare. Corect cred ca era opusul lui curat. Dupa cum observi pun in opozitie pe cel ce este copil al lui Dumnezeu cu cel ce nu este.

  Viziunea mea este una pozitiva. Chiar daca mai cad, din varii motive, copiii lui Dumnezeu (spunand lucruri urate pe bloguri, manifestand trairi negative) au sansa de a se ridica, ajutati de Duhul cu care au fost pecetluiti pentru ziua rascumpararii, de fratii in credinta, de Cuvantul Scripturii, de rugaciune, etc.

  In ce priveste proclamarea Evangheliei, cred ca este alt subiect in raport cu postarea ta.

  • A.Dama zice:

   Pety,
   Ce ușor se alunecă printre cuvinte! Unul face click la un cuvânt, îl dezvoltă, vrând-nevrând îl izolează de ce-a însemnat în contextul inițial și, gata, s-a dus ce s-a intenționat. Oricum, e limpede că se produc breșe în dialog.
   Probabil la o ceașcă de ceai, ne-am da seama că vedem la fel.
   Opusul lui curat ar trebui să fie necurat.
   Bine că ești optimist! A fost o speculație cu pesimismul. Pe mine mă lasă poezia să fac speculații. 😀

 14. pety zice:

  Adama,
  Intentia mea nu e sa alunec printre cuvinte. Privim din perspective diferite si cu stari emotionale diferite.
  Binecuvantari ceresti!

  Sunt de acord ca dialogul fata catre fata e mai facil si se pot clarifica/defini perceptiile, convingerile, deciziile, starile emotionale etc.

  • A.Dama zice:

   Dragă Pety,
   Cred că tu te-ai gândit la contextul acesta tulburat al comentariilor de pe blogurile creștine și al împărțirii în tabere. De aceea, afirmația ta: „sunt convins ca cei ce sunt curati se vor curati mai departe, iar cei patati in cugetul lor vor merge mai departe in starea lor” rămâne valabilă în acel context.
   Eu am luat afirmația din context și am generalizat-o (păcatul meu!).

   Însă legat de a fi duhovnicesc și a fi firesc, eu constat că aceste două stări ale credinciosului se întrepătrund, oricât căutăm să le separăm. Eu, personal, caut să le separ, fiindcă știu că atunci când voi fi aproape de sută la sută duhovnicească, nu-i voi mai da socoteală firii, ci tot ce voi face va fi dictat de Duhul.
   Încă nu știu persoane care să umble călăuzite doar de Duhul…

   Binecuvântări și ție, și casei tale!

 15. pety zice:

  Adama,
  Firesc vs Duhovnicesc tine de identitate (Romani 8). In „compozitie” avem doua naturi :)) .

  Cat de mult conteaza raportul fata catre fata. 🙂

  Aceleasi binecuvantari.

 16. pety zice:

  Pot totul in Christos care ma intareste.

  Determinismul sarx-ului este anulat (nu puterea pacatului si nici ignoranta noastra), printr-o Lege superioara, iar noi suntem responsabili pentru orice decizie. Si chiar daca mai cadem, avem oportunitatea sa ne ridicam prin pocainta, bazandu-ne pe Sangele Lui Isus. Nu avem scuze pentru pacatul pe care-l infaptuim, ci suntem disciplinati de Dumnezeu pentru a ne face partasi sfinteniei Sale, deoarece nu suntem copii din adulter. Cred ca exista si circumstante atenuante (stadiul maturitatii, intensitatea obiceiurilor pacatoase – vicii, obiceiuri negative, ignoranta, dorinta pentru sfintenie etc.), dar Scriptura spune ca avem toate mijloacele pentru a ne dezvolta/maturiza „in Christos”.

  Si mai stiu ca umblarea dupa lucrurile Duhului (proces) duce la viata si pace (produs). Or, care copil al lui Dumnezeu nu doreste aceste lucruri?

  Am sa ma opresc aici. Avem suficiente indrumari in Scriptura pentru a trai o viata crestina normala.

  • A.Dama zice:

   Pety,

   Așa e. Teoretic. Eu înțeleg varianta „all inclusive”: pot totul, avem toate mijloacele pentru a ne dezvolta/maturiza…
   În practică, sunt „alunecări de teren”. Mergi la o biserică. Toate bune și frumoase. Apoi mai intervin conflicte cu unii și cu alții. Întrebi, îți spui punctul de vedere. Pastorul e de acord cu tine. Apoi e de acord cu ceilalți. Se produc clivaje. Ești mințit în față…
   Atunci nu-ți vine-n minte versetul: „Pot totul în Cristos…” Ci te gândești la care biserică să te muți.
   Sigur că versetele sunt reale! Însă, proba pe teren e… obligatorie! La fel și înțelegerea totului ca un proces.
   „Viață creștină normală” – hm!
   Doamne-ajută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.