Claudio de Lorena – Lumi(ni)


M-a fascinat dintr-o privire tabloul lui Claudio de Lorena, Paisaje con Santa María de Cervello. L-am întrezărit de la distanță și m-a frapat felul în care lumina se-ascundea în fundal, în vreme ce prim-planul părea întunecat, parcă special să te invite la deslușirea tainei.

M-am apropiat cu entuziasm și teamă. Am văzut făptura îngenuncheată, cu fața invadată de lumină, o altă lumină decât cea naturală, firească.

Reproducerea de mai jos e „neputincioasă”.

Nu citisem nimic despre tablourile lui Claude Lorrain. Poate trecusem în Luvru în grabă pe lângă cele expuse acolo… De astă dată, descoperirea lui a fost ingenuă, neprogramată. Când răsfoiești un album de artă, ți se dau anumite detalii, ți se dirijează, inevitabil, atenția, spre acele detalii observate de alții.

Eu am fost atrasă spre tabloul de mai sus de o fascinație inocentă. M-a frapat această separare a lumi(ni)lor: lumina naturală și lumina revelată. M-a fascinat cum decupau secvențe ce se suprapuneau, evitându-se.

Lumina masivă se afla în fundal, acolo unde lumea își consumă trecerea firească, apele își urmează cursul, munții stau de veghe, și animalele pasc într-o aparentă tăcere.

Ființa îngenuncheată nu tăcea. Ea se ruga într-un semiîntuneric ce-i înlesnea experiența adevăratei lumi(ni): transfiguratoare.

Reclame

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De ochi(t) și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s