De suflet de zidit


Atunci a jurat Iosua și a zis: „Blestemat să fie înaintea Domnului omul care se va scula să zidească din nou cetatea aceasta a Ierihonului! Cu prețul întâiului său născut îi va pune temeliile și cu prețul celui mai tânăr fiu al lui îi va așeza porțile!” (Ios 6.26)

Pe vremea lui, Hiel din Betel a zidit iarăși Ierihonul; i-a pus temeliile cu prețul lui Abiram, întâiul lui născut, și i-a pus porțile cu prețul lui Segub, cel mai tânăr fiu al lui, după cuvântul pe care-l spusese Domnul prin Iosua, fiul lui Nun. (1Regi 16.34)

Deci voi, meşteri mari,
Calfe şi zidari,
Curând vă siliţi
Lucrul de-l porniţi,
Ca să-mi ridicaţi,
Aici să-mi duraţi
Mănastire naltă
Cum n-a mai fost altă,
Că v-oi da averi,
V-oi face boieri,
Iar de nu, apoi
V-oi zidi pe voi,
V-oi zidi de vii
Chiar în temelii!

Zidul se suia
Şi o cuprindea
Pân’ la costişoare,
Pân’ la ţâţişoare,
Pân’ la buzişoare,
Pân’ la ochişori,
Încât, vai de ea,
Nu se mai vedea,
Ci se auzea
Din zid că zicea:
,,Manole, Manole
Meştere Manole!
Zidul rău mă strânge,
Viaţa mi se stinge!” 
(Mănăstirea Argeșului)

*

Caut printre ei un om care să înalţe un zid, şi să stea în mijlocul spărturii înaintea Mea pentru ţară, ca să n-o nimicesc; dar nu găsesc nici unul! (Ez 22.30)

Vai de cel ce zideşte o cetate cu sânge, care întemeiază o cetate cu nelegiuire! (Hab 2.12)

Trecătorii își băteau joc de El, dădeau din cap și ziceau: „Uă! Tu, care strici Templul și-l zidești la loc în trei zile… (Mar 15.39)

Cine vorbește în altă limbă se zidește pe sine însuși; dar cine prorocește zidește sufletește Biserica. (1Cor 14.4)

Ce este de făcut atunci, fraţilor? Când vă adunaţi laolaltă, dacă unul din voi are o cântare, altul o învăţătură, altul o descoperire, altul o vorbă în altă limbă, altul o tălmăcire, toate să se facă spre zidirea sufletească. (1Cor 14.26)

Orice casă este zidită de cineva, dar Cel ce a zidit toate lucrurile, este Dumnezeu. (Evr 3.4)
Anunțuri

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De gândit. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

75 de răspunsuri la De suflet de zidit

 1. Adi zice:

  Ce ochi marfa!!!
  Par exact aceeasi culoare ca ai mei :))

 2. Agnusstick zice:

  Hei, sahib! Măreţule şi viteazule Arvuna, aici nu este Hi5, Krishna mi-e martor (al lui Iehova)! Această fiinţă diafană (bănuiesc) nu există de la ochi în jos, ea doar gândeşte şi iubeşte, fără cuvinte (ceea ce tu nu ai cum să accepţi, tonomat sfânt al lui Kali ce-mi eşti fără de nirvana). Deci pune-ţi săgeata în arc, viteazule, trage-o la 45 de grade şi zbori după ea să vezi unde cade în ralanti. Mult Hare!

 3. Adi zice:

  Vaaiii… nu mai poate omu sa faca un compliment sincer… ca sar la gat „fanaticii insetati de sange” :))

 4. Agnusstick zice:

  Însetaţi şi înfometaţi… Că veni vorba, sunt convins că, dacă ai astfel de ochi, apăi nu mănânci frate de cinci ori pe zi slănină, nu fumezi şi nu bei băuturi tari! În consecinţă, eşti diafan… (E valabil şi pentru tine, viteazule Arvuna!).

 5. Adi zice:

  Nu mananc deloc slanina, de fapt din domeniul carnii mai mananc doar peste (bun si practic studiul hinduismului!), nu fumez, nu beau decat bere decat in weekend.
  Arjuna… tare… cred ca e predestinare:)

 6. A.Dama zice:

  Adi, bine-ai venit! Așa este: par.
  Aparențele înșală, dar asta știi bine.

 7. Adi zice:

  Bine te-am gasit, mersi, am fost intampinat deja:))

 8. A.Dama zice:

  Adi, Agnusstick,
  Voi vă ocupați cu zidirea sufletească sau cu zidirea sufletului? 🙂

  Adi, cred că am uitat să precizez mai sus că ochii aceia se uitau fix la trinitate.

 9. Agnusstick zice:

  Eu mă ocup cu zidirea sufletului lui Adi, ca să nu scape cumva în cartierul rău famat Nemântuleasa! El se ocupă cu zidărnicia ind(electual)o-ariană, ridică o aripă de templu mantrotantric, ca să, le-o pună, trinitarienilor, deasupra, ocrotitor. Noi ne ocupăm între noi, dar oricine are gânduri bune e poftit să ne ocupe (dar fără forţă, fără tackling la glezne, un pic de jainism nu strică nici creştinilor). Aşteptăm provincia vestică şi pe Isus.

 10. A.Dama zice:

  Agnusstick,
  Deci și tu ești zidar?
  Zi dar cum ai putea să zid ești o piatră care-ți alunecă mereu printre degete? Oricât mort ar pui, îl dizolvă prin mușchi de piatră, crescut din belșug, autodefensiv.

  Dacă am înțeles bine, nicio șansă cu Arvunitul(escu), fiindcă proprietatea termenilor e diferită rău de tot. Mai știm noi pe cineva care mereu te trimite să te documentezi, ca să dai de „aceleași” definiții, dar pasă mite nu-s sorți de izb(l)ândă!

 11. Adi zice:

  A.Dama, tu vezi trinitatea cu ochii?
  Jainism?:)
  Mie sa imi spui de ce nu se sinchiseste nimeni in Biblie sa zica de renuntarea la lumea materiala, asa cum citesc in primele 3 capitole din Bhagavad-gītā??
  Cumva pentru ca tocmai evreii nu ar renunta nici in ruptul capului la bani?:)

 12. A.Dama zice:

  Adi,
  Nu ți-ai imagin(e)at nicio secundă că în imagine ar fi ochii mei!
  Nu putem face dialog, fiindcă nu mă interesează tot ce te interesează.
  Eu mi-s o ființă simplă care a găsit Calea.

  Matei 6:
  19  Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile şi rugina, şi unde le sapă şi le fură hoţii;
  20  ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură.
  21  Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.
  22  Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină;
  23  dar dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întuneric. Aşa că, dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de mare trebuie să fie întunericul acesta!
  24  Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celalt; sau va ţine la unul, şi va nesocoti pe celalt: Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.
  25  De aceea vă spun: Nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră, gândindu-vă ce veţi mânca sau ce veţi bea; nici de trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca. Oare nu este viaţa mai mult decât hrana, şi trupul mai mult decât îmbrăcămintea?
  26  Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră, şi nici nu strâng nimic în grînare; şi totuşi Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai de preţ decât ele?
  27  Şi apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălţimea lui?
  28  Şi de ce vă îngrijoraţi de îmbrăcăminte? Uitaţi-vă cu băgare de seamă cum cresc crinii de pe câmp: ei nici nu torc, nici nu ţes;
  29  totuşi vă spun că nici chiar Solomon, în toată slava lui, nu s-a îmbrăcat ca unul din ei.
  30  Aşa că, dacă astfel îmbracă Dumnezeu iarba de pe câmp, care astăzi este, dar mâine va fi aruncată în cuptor, nu vă va îmbrăca El cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor?
  31  Nu vă îngrijoraţi, deci, zicând: „Ce vom mânca?” Sau: „Ce vom bea?” Sau: „Cu ce ne vom îmbrăca?”

  1 Timotei 6:
  6  Negreşit, evlavia însoţită de mulţumire este un mare câştig.
  7  Căci noi n-am adus nimic în lume, şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea.
  8  Dacă avem, deci, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns.
  9  Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd, şi pierzare.
  10  Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă, şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.
  11  Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri, şi caută neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blândeţa.
  12  Luptă-te lupta cea bună a credinţei; apucă viaţa veşnică la care ai fost chemat, şi pentru care ai făcut aceea frumoasă mărturisire înaintea multor Martori.

  32  Fiindcă toate aceste lucruri Neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă de ele.
  33  Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.
  34  Nu vă îngrijoraţi, deci, de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei.

 13. Agnusstick zice:

  Da, posibil să fie precum gătitul supei de pui pe vremea Întunericitului: pui apă, pui sare, pui nu mai pui, pui pe foc, pui în farfurie şi pui pe masă!
  Pentru un nondialog, prima ta alo! cu ţiune! a fost destul de lungă şi promiţătoare. Fără şanse? Ce-i aia? Se trage ceva la sorţi, sau se decide la masa verde? Parcă era o şansă în cupa ta cu sorţi, s-a schimbat jocul brusc pentru că au apărut nepoftiţii? Nu-i cinstit, aceeaşi cupă e pentru toţi şi aceleaşi zaruri!

 14. A.Dama zice:

  Agnusstick,

  Tu pui (pe) foc, nu-l pui pe (în) cruce. El să se p-/s-uie pe cruce. Asta vrea?
  Omul vrea să-și etaleze toate cunoștințele care-L țin departe de Adevăr, fiindcă mai există o (di)versiune a adevărului. Atunci poți să-i (s) pui: cale sprâncenată!
  Știi vorba aia din popor: dragoste cu sila nu se face… Altă dragoste decât cea fizică, fiindcă asta se face și cu sila. Cam tot așa cu: Dumnezeu nu bagă-n rai cu sila.
  Eu știu că același preț a fost plătit pentru toți. N-am spus că Adi n-ar ajunge la Destinația dorită de Cristos pentru fiecare. Am zis că sorții tăi / mei / noștri de izb(l)ândă sunt cam inexistenți. Schimbarea o face Duhul… Unde mai pui că nu există pentru Adi?
  Uite, eu lui Adi și lui DEA le-aș da numai Biblie pe pâine, chiar dacă e pleonastic (mai bine cu reduplicare). Nu Vede, Corane, nimic altceva.
  Slova omoară.

 15. Adi zice:

  A.Dama, felicitari! Nu prea am inteles ce vrei sa spui legat de imaginat ochii…
  Intr-adevar, chiar vroiam, in formularea originara a intrebarii, sa mentionez „decat intr-un loc”, cu referire la pasajul respectiv…dar am vrut sa nu complic intrebarea:)
  Ramane valabil! De ce doar Iisus a adus remotely vorba despre asta?!
  Cumva pentru ca nu s-a dezbatut deloc? Ma indoiesc…la indieni de ce le-ar fi spus si evreilor nu? Sau cumva pentru ca evreii au avut grija sa dea delete din textele V.T. la tot ceea ce nu le convenea sub acest aspect?!
  Servesc, de cativa ani buni, Biblie pe paine! Fara margarina, desigur:)
  Dar am ajuns la un anumit stadiu de „instatietate spirituala” in care nu imi mai ajunge!!!

 16. R. zice:

  Adi,
  Nu ți-ai imagin(e)at nicio secundă că în imagine ar fi ochii mei!

  eu nu mi-am imaginat. si nu (cred ca) esti tu. sau ai putea fi tu cand erai mica, dar nu cred ca pe-atunci se faceau poze asa clare. ochii din imagine, zic eu, apartin unei fete de vreo 15 ani maxim. vreo nepoata de-a ta.

 17. Adi zice:

  Pai de unde sa stiu eu cine, care, cati ani are??
  Eu mica? Eu nepoata???
  Eu am un singur nepot.

 18. A.Dama zice:

  R., Adi,

  Vă împiedicați în detalii nerelevante. Am rugat pe cineva să-mi facă un header cu maci. Mi-a plăcut ce a ieșit.

 19. Adi zice:

  Cel mai bine au iesit ochii:)

 20. A.Dama zice:

  Adi,
  Dacă mănânci Biblie pe pâine de câțiva ani și nu-ți ajunge, poate suferi de obezitate spirituală:
  https://adamaica.wordpress.com/2008/11/16/obezitate-spirituala/

  N-am ce-ți face dacă te deranjează evreii cu spiritul lor mercantil (eu sunt evreică pe sfert).
  Evreii sunt binecuvântați și nu le poate lua nimeni binecuvântarea.

  Și în VT există suficiente pasaje în care bogăția materială este condamnată sau este făcută nevrednică față de bogăția pe care Dumnezeu o pregătește în Ceruri pentru cei ce se tem de El. Evreii își făceau griji ce vor mânca și ce vor bea, iar Dumnezeu face să plouă mană din cer și să izvorască pustia.
  Solomon, care are pe pământ tot ce-și poate dori un muritor: înțelepciune, faimă, putere, femei, spune că toate sunt deșertăciune.

  Psalmi 49:6  Ei se încred în avuţiile lor, şi se fălesc cu bogăţia lor cea mare.

  Proverbe 15:16  Mai bine puţin, cu frică de Domnul, decât o mare bogăţie, cu tulburare!
  Proverbe 22:1  Un nume bun este mai de dorit decât o bogăţie mare, şi a fi iubit preţuieşte mai mult decât argintul şi aurul.
  Proverbe 27:24  Căci nici o bogăţie nu ţine veşnic, şi nici cununa nu rămâne pe vecie.
  Proverbe 30:8  Depărtează de la mine neadevărul şi cuvântul mincinos; nu-mi da nici sărăcie, nici bogăţie, dă-mi pâinea care-mi trebuie.

  Eclesiastul 5:10  Cine iubeşte argintul, nu se satură niciodată din argint, şi cine iubeşte bogăţia multă, nu trage folos din ea. Şi aceasta este o deşertăciune!
  Eclesiastul 9:11  Am mai văzut apoi sub soare că nu cei iuţi aleargă, că nu cei viteji câştigă războiul, că nu cei înţelepţi câştigă pâinea, nici cei pricepuţi bogăţia, nici cei învăţaţi bunăvoinţa, ci toate atîrnă de vreme şi de împrejurări.

  Isaia 56:8  Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu, care strânge pe cei risipiţi ai lui Israel: „Voi mai strânge şi alte popoare la cei strânşi acum din el.”
  9  „Veniţi toate fiarele de pe câmp, veniţi de mâncaţi, toate fiarele din pădure!
  10  Toţi păzitorii lui sunt orbi, fără pricepere; toţi sunt nişte cîini muţi, care nu pot să latre; aiurează, stau tolăniţi, şi le place să doarmă.
  11  Totuşi sunt nişte cîni lacomi, care nu se mai satură. Sunt nişte păstori care nu pot pricepe nimic; toţi îşi văd de calea lor, fiecare umblă după folosul lui, fără abatere: –
  12  „Veniţi, zic ei- am să caut vin, şi ne vom îmbăta cu băuturi tari! Mâine vom face tot ca azi, ba încă şi mai rău!”

  Ieremia 9:23  Aşa vorbeşte Domnul: „Înţeleptul să nu se laude cu înţelepciunea lui, cel tare să nu se laude cu tăria lui, bogatul să nu se laude cu bogăţia lui.”

 21. A.Dama zice:

  Adi,
  La așa ochi frumoși, cum să iasă poza rău?
  🙂

 22. R. zice:

  am raspuns la ce l-ai intrebat pe adi, adama. atata tot.
  da, sunt frumosi ochii. albastrul acesta imi place. de obicei nu-mi plac oamenii cu ochi albastri.

 23. Agnusstick zice:

  Da… Ţi-am răspuns oarecum, cu dragoste de silă.

 24. Agnusstick zice:

  Maică, nu pot să cred ce spui despre dorinţa de etalare. Pe blogul meu a spus că vrea să se jertfească pentru Domnul. Asta cred. E un fel de ac trecut de la postmodernism la Zen prin lecturi asimilate în somn şi uimire nedepăşită încă în faţa ideei că Dumnezeu se poate revela şi filosofilor care n-au citit în viaţa vieţilor lor Biblia.

 25. Adi zice:

  Nu suport evreii in general, nu numai in legatura cu materialismul si subversivitatea lor!!!
  Solomon, recunosc, e singurul evreu care imi place!!!
  Agnusstick, am citit de obositor de multe ori Biblia!
  Daca nu o citesti cu har, nu iti dai seama daca e ceva lipsa din ea sau e adaugat, pentru ca te conduce spiritul, nu litera!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 26. Agnusstick zice:

  Eu citesc foarte rar din Biblie, între timp mă gândesc la ceea ce am citit. Cantitatea de slovă pe unitatea de timp este mică la mine, dar este atâta cât pot eu duce. Bucuroşi cei care pot mai mult!

 27. A.Dama zice:

  Agnusstick, răspunsul cu dragoste de silă era pentru cine?
  Eu n-am nimic cu cei ce caută revelația dincolo de Biblie. Să se asigure că o primesc pe cea bună! Nu de alta, dar Diavolul știe să se prefacă în înger de lumină. Să vezi câte mesaje revelatorii inventează fără efort! Nimeni nu e mai expert ca el în tehnici mimetice.

  Am, în schimb, o problemă cu armele cu care lupt… Dacă nu iau Sabia Cuvântului, să tai eu, risc să ajung obiect de disecție.
  Fecioară neînțeleaptă. 😀

 28. Adi zice:

  Nu exista diavol.

 29. A.Dama zice:

  Adi, ce te faci cu evreul Isus?
  Solomon a fost ok, dar a buctat-o pe ultima sută de (kilo)metri.
  M-a blocat condiționala ta: „dacă nu citești cu har…”
  Înseamnă că există har. Înseamnă că poți citi cu har, dacă ți-l dă Cineva.
  Cere har mai întâi și citește apoi din Biblie. Fă exercițiul zi de zi măcar o săptămână!
  Dacă veți cere cu credință, veți căpăta.

 30. A.Dama zice:

  Tu ce ochi ai, R.?

  Atâta-ți trebuia să nu-ți placă ochii aceștia! 🙂

 31. Adi zice:

  Iisus, Einstein, Marx nu sunt evrei! Oamenii de spirit transcend nationalitate, sex, etnie, statut social etc.
  Harul sau Duhul Sfant este cadoul lui Dumnezeu pentru credinciosi, asa cum cu maiestrie demonstram in mult blamatul si injuratul meu articol http://adrianarvunescu.wordpress.com/2010/06/02/blestemata-doctrina-a-treimii/

 32. A.Dama zice:

  Adi,

  1 Cronici 21:1  Satana s-a sculat împotriva lui Israel, şi a aţîţat pe David să facă numărătoarea lui Israel.

  Iov 1:7  Domnul a zis Satanei: „De unde vii?” Şi Satana a răspuns Domnului: „De la cutreerarea pământului şi de la plimbarea pe care am făcut-o pe el.”

  Ioan 8:44  Voi aveţi de tată pe diavolul; şi vreţi să împliniţi poftele tatălui vostru. El de la început a fost ucigaş; şi nu stă în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, vorbeşte din ale lui, căci este mincinos şi tatăl minciunii.

  Apocalipsa 20:2  El a pus mâna pe balaur, pe şarpele cel vechi, care este Diavolul şi Satana, şi l-a legat pentru o mie de ani.
  Apocalipsa 20:10  Şi diavolul, care-i înşela, a fost aruncat în iazul de foc şi de pucioasă, unde este fiara şi proorocul mincinos. Şi vor fi munciţi zi şi noapte în vecii vecilor.

 33. Adi zice:

  Imi vine o interjectie…dar nu stiu cum sa o scriu…ceva in genul comme ci, comme ca:)
  Argumentele impotriva unui concept personalizat de satan precum si a existentei unui iad de genul celui descris de teologie sunt, in opinia mea, mai puternice decat argumentele pro.
  Pentru problema iadului: http://www.tentmaker.org/articles/jesusteachingonhell.html
  Iadul este lumea materiala. D-aia trebuie sa ne eliberam!!
  Pentru diavol, prefer o conceptie mai impersonalista…este firea umana imperfecta si viciata constransa de aceasta lume materiala…

 34. Agnusstick zice:

  Da, măi, dar nenorociţii de evrei au inserat textele astea în Biblie! Sunt diabolici! Pardon, sunt răi…

 35. A.Dama zice:

  Adi,
  Isus este evreu. Este fiul lui David. Mai citește de câteva ori spița neamului din Matei 1.

  Știu că sunt plictisitoare rău pasajele astea cu nume înșirate, dar, dacă ceri har, s-ar putea să faci click la nume, să-ți iasă chiar socoteala că Dumnezeu face totul după un plan al Său.

  Genesa 3:15  Vrăjmăşie voi pune între tine şi femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei. Aceasta îţi va zdrobi capul, şi tu îi vei zdrobi călcâiul.”

 36. A.Dama zice:

  R.,
  De ce se zice: ochii verzi să nu-i crezi?

 37. Adi zice:

  A.Dama, faci blasfemie:)
  un om este o fiinta spirituala, trupul e trup…un instrument.
  Caracterizarea spirituala ia precedenta asupra celei trupesti cand vrei sa te vorbesti despre oameni de spirit, intelect etc.
  Tu, cand conduci o masina, nu o sa iti para foarte adecvat sa zica lumea „uite beemwista”…

 38. R. zice:

  pt ca rimeaza? : ))

 39. Agnusstick zice:

  Nu că vreau să te flatez, nici că voi să te-nspăimânt, dar cel puţin mici pumnale fulgeră în permanenţă dinspre tine, iar când scoţi Sabia se cam lasă liniştea pe câmpul de luptă. Aşa că nu văd ce probleme ai, poate că te abţii prea mult? Cu atât mai puternic poţi lovi mai târziu, decisiv. Se cheamă că ţi-am răspuns, pentru că mi-am răspuns mie la gândurile pe care mi le-ai desprins de pe oase la disecţie. M-am liniştit acum, mă duc să veghez mai departe (Adi nu s-a culcat încă).

 40. A.Dama zice:

  Adi,
  „Comme ci, comme ça” ar trebui să fie o locuțiune adverbială, nu interjecție. Ar însemna „așa și-așa” (mai mult rău decât bine).

  Eu văd altfel lucrurile…

  Matei 6:24  Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celalt; sau va ţine la unul, şi va nesocoti pe celalt.

  Omul alege.

  Uite ce chestie:

  Iacov 3:6  Limba este şi ea un foc, este o lume de nelegiuiri. Ea este aceea dintre mădularele noastre, care întinează tot trupul şi aprinde roata vieţii, când este aprinsă de focul gheenei.

 41. A.Dama zice:

  R.,
  Pe tine te crede cineva?
  Că pe mine da. 😉

 42. A.Dama zice:

  Adi, am lăsat cuvântul „blasfemie” numai fiindcă ai pus un zâmbet după el…

  Eu când vorbesc despre Dumnezeul meu, vorbesc cu frică și cutremur.

 43. Agnusstick zice:

  Persoanele de faţă şi din spatele cortinei fiind categoric excluse, nu văd cum frica şi cutremurul pot exclude cu certitudine blasfemia. Şi pe Iov l-au făcut blasfemiator cât cuprinde, dar parcă prietenii lui mai cutremuraţi au încasat-o mai tare, deşi numai prin Cuvânt.

 44. Adi zice:

  A. Dama, multumesc pt. observatia legata de morfologie… In fine, evident ca interjectia nu avea ea insasi cum sa insemne „comme ci, comme ca”, ci doar aducea…mai ales sonor…nu prea are sens sa descriu:))
  Deci, daca Fiul lui Dumnezeu ar fi evreu, inseamna ca si Dumnezeu ar fi evreu…?!
  Na! Sa iti raspund si eu tot printr-o blasfemie:)
  Agnusstick, ti-am zis ca respect cu sfintenie (si nu exagerez!) instructiunile de folosire a organismului, in special nutritia si odihna!!

 45. A.Dama zice:

  Adi,
  Eu sunt filolog, nu teolog. Trebuie să fac o mică mărturisire, ca să înțelegi că nu te interesează nimic din cele susținute de mine. Am citit Biblia integral la 11 ani. Până pe la 14 ani, am înțeles foarte bine Biblia. Între 14 și 18 ani, am mai citit-o pe capitole, pe cărți: profeții mari, profeții mici, cărțile legii etc.
  Apoi am intrat la facultate și am început să am tot mai mari probleme cu înțelegerea Bibliei. Am citit de-altele… Între 100 și 300 de pagini pe zi. Am ajuns la saturație, dar întrebările se înmulțeau, iar răspunsurile erau tot mai firave. Atunci Dumnezeu mi-a scos în cale un om care vorbea foarte incorect gramatical (pe ăștia, de regulă, îi sabotam), dar care trăia atât de aproape de Dumnezeu, că dacă îl trimitea la 2000 de km distanță să facă o lucrare, omul asculta și mergea… De la omul ăsta am învățat într-o săptămână cât în câțiva ani de facultate…
  Am continuat să citesc în prostie, dar am învățat să mă rog înainte de a citi ceva…
  Acum, de vreo 3 ani, fac un exercițiu răstignitor de simplificare a lucrurilor.
  În aceste condiții, dacă cineva îmi cere socoteală de nădejdea care este în mine, dau socoteală, fiindcă mi s-a spus că voi fi învățată ce să răspund.

  Revenind acum, Dumnezeu este personal, fiindcă afirmă despre Sine: Eu sunt Cel ce sunt. Nu e vorba de principiu, nu e vorba de ceva abstract. E CEL ce este. Dumnezeu Își alege un popor, îi alege pe evrei… Împotriva acestei alegeri n-ai ce face. Dar El rămâne tot „personal” (de astă dată din punctul de vedere al omului), fiindcă alege să comunice direct cu anumiți oameni, cu cei care sunt dispuși să-L asculte. Când li Se arată evreilor conduși de Moise, aceștia îl conjură pe Moise să meargă el să dea față cu Dumnezeu, că pe ei îi apucă spaima și groaza. Iar după ce Moise, personal, dă față cu Dumnezeu, la întoarcere, trebuie să-și pună pe față un văl, ca să nu-i deranjeze cu lumina feței lui pe ceilalți.
  Bun, deci Dumnezeu e Persoană și e personal.
  Dumnezeu nu e evreu, dar are o slăbiciune pentru evrei, fiindcă i-a ales ca popor al Său. Isus, întrupându-Se în Israel, trăiește pe pământ ca evreu. (Nici asta nu poți schimba.) Face lucrarea de împăcare dintre om și Dumnezeu, iar apoi Se întoarce – glorificat – în glorie, „pentru ca, în Numele lui Isus, să se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pământ și de sub pământ şi orice limbă să mărturisească, spre slava lui Dumnezeu Tatăl, că Isus Hristos este Domnul” (Filipeni 2:10, 11).

  Cei care Îl cred, I se închină și ascultă de învățăturile Lui merg în glorie alături de El.
  Cei care nu cred în Fiul au altă destinație:

  Apocalipsa 20:15  Oricine n-a fost găsit scris în cartea vieţii, a fost aruncat în iazul de foc.

  Ioan 3:36  Cine crede în Fiul, are viaţa veşnică; dar cine nu crede în Fiul, nu va vedea viaţa, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el.”

  Dacă zici că nu există iad, de ce e mai bine ciung sau orb în rai, decât întreg în iaz, unde viermele nu moare și focul nu se stinge?

  Marcu 9:47  Şi dacă ochiul tău te face să cazi în păcat, scoate-l; este mai bine pentru tine să intri în Împărăţia lui Dumnezeu numai cu un ochi, decât să ai doi ochi şi să fii aruncat în focul gheenei,
  48  unde viermele lor nu moare şi focul nu se stinge.

  Ziceai că omul este o ființă spirituală. N-am zis altceva. Problema-i cu ce spirite se însoțește…

 46. A.Dama zice:

  Agnusstick,
  Poți să mă-nspăimânți. Să mă flatezi, nu.
  Dar nu fac disecție, ci doar mânuiesc stângace o Sabie care-i prea mare pentru puterile mele de adamă. 😀
  Blasfemia ar merge doar către rit și instituții.
  Pe El m-am revoltat, și m-am supărat, și I-am spus-o în față. Acum suntem într-o etapă în care mă re-cumințește. 🙂

 47. Adi zice:

  Eu sunt doar pasionat de lingvistica, dar si mai pasionat de teologie!!:)
  Multumesc pt deschiderea ta, dar mi se pare ca sari peste pasi care se impun explicitati, nu topiti: de unde rezulta din faptul ca Dumnezeu este personal ca „Dumnezeu Își alege un popor, îi alege pe evrei”?
  Eu nu neg ca Dumnezeu este personal… eu intaresc spunand ca Dumnezeu transcede dihotomia personal-impersonal, specifica creatiei Sale!
  E greu sa imi explici de ce Si-ar alege Dumnezeu un popor…unic. Asta ar insemna discriminare…mai ales prin perspectiva genocidelor comise de catre evrei pe parcursul V.T.! Acum poti spune „aa…dar aia erau pacatosi, pentru ca erau pagani, deci meritau sa moara”… dar de ce ar fi permis Dumnezeu asta, atata vreme cat putea sa faca Mesajul sau cunoscut tuturor popoarelor, asa cum a facut si cum a intarit prin Iisus?!
  Dumnezeu nu…alege. Pur si simplu a alege implica imperfectiunea starii noastre umane de a accepta doar o parte din Adevar… Dumnezeu nu are nevoie sa aleaga… Dumnezeu poate sa aleaga totul! De ce ar alege doar o parte?!
  Despre iad, am recomandat un articol, din pacate nescris de mine:(, lui Agnusstick….l-ai citit si tu?

 48. A.Dama zice:

  Adi,
  Dumnezeu este personal, fiindcă se numește Eu sunt. Asta înseamnă persoană:
  Exodul 3:14  Dumnezeu i-a zis lui Moise: „Eu Sunt Cel ce Sunt.” Şi a adăugat: „Vei răspunde copiilor lui Israel astfel: „Cel ce se numeşte Eu Sunt m-a trimis la voi.”

  „Eu sunt” nu se potrivește cu ceva abstract. E o PERSOANĂ.

  E evident că i-a ales pe evrei… Ce poți face tu împotriva alegerii Lui? Dacă-L numești tu nedrept, este El, oare, mai puțin drept?

  Deuteronomul 7:6  Căci tu eşti un popor sfânt pentru Domnul, Dumnezeul tău; Domnul Dumnezeul tău te-a ales, ca să fii un popor al Lui dintre toate popoarele de pe faţa pământului.

  Deuteronomul 21:5  Atunci să se apropie preoţii, fiii lui Levi; căci pe ei i-a ales Domnul, Dumnezeul tău, ca să-I slujească şi să binecuvânteze în Numele Domnului, şi ei trebuie să hotărască în orice ceartă şi în orice rănire.

  1 Împăraţi 8:53  Căci Tu i-ai ales din toate celelalte popoare ale pământului, ca să faci din ei moştenirea Ta, cum ai spus prin robul Tău Moise, când ai scos din Egipt pe părinţii noştri, Doamne, Dumnezeule!”

  2 Cronici 6:6  Ci Ierusalimul l-am ales, pentru ca în el să locuiască Numele Meu, şi pe David l-am ales, ca să domnească peste poporul Meu Israel!”

  Psalmi 4:3  Să ştiţi că Domnul Şi-a ales un om pe care-l iubeşte: Domnul aude când strig către El.

  Isaia 43:10  „Voi Sunteţi martorii Mei, zice Domnul, voi şi Robul Meu pe care L-am ales, ca să ştiţi, ca să Mă credeţi şi să înţelegeţi că Eu Sunt: înainte de Mine n-a fost făcut nici un Dumnezeu, şi după Mine nu va fi.

  Matei 12:18  „Iată Robul Meu pe care L-am ales, Prea iubitul Meu, în care sufletul Meu Îşi găseşte plăcerea. Voi pune Duhul Meu peste El, şi va vesti Neamurilor judecata.

  Luca 6:13  Când s-a făcut ziuă, a chemat pe ucenicii Săi, şi a ales dintre ei doisprezece pe care i-a numit apostoli

  Ioan 15:19  Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei; dar, pentru că nu sunteţi din lume, şi pentru că Eu v-am ales din mijlocul lumii, de aceea vă urăşte lumea.

  Evreii au comis crime, au luat cetăți, ținuturi în stăpânire. So what? Nici măcar nu zic că păgânii erau păgâni și meritau să moară. Ar însemna să fiu eu judecător și nu e cazul. După căderea omului, în Eden, Dumnezeu a urmat cu credincioșie, dreptate, minuțiozitate un plan pentru salvarea lui… Cine-I poate sta împotrivă? Adi, pune-I câte etichete vrei, asta nu știrbește autoritatea Lui. Dacă-i Dumnezeu, are și alegerea alegerii.

  Peste articolul despre iad nu m-am uitat, dar am citit comentariul lui Agnusstick. Nu mi se pare relevant faptul că groapa de gunoi și gheena sunt totuna. Pentru că Pământul acesta va arde cu trosnet. Iar iazul care arde cu foc și pucioasă, unde viermele nu moare, unde vor fi aruncați cei al căror nume nu e scris în Cartea Vieții e ceva de după arderea cu trosnet a Pământului.

  Adi, tu te temi de El? Cu asta se începe înțelepciunea. Cu frica de Domnul.

 49. Adi zice:

  A.Dama, tu sigur ai vrut banner cu maci…ca mai mult de juma sunt ochii!?!:)
  Am remarcat ca ai la indemana mare rabdare, daruire si utilaje software performante! Dar ma intereseaza opinia ta personala, departe de versete… dar care sa sintetizeze din ele raspunsul intrebarilor mele! Adica un pic mai departe decat pura citare, dar infinit mai aproape decat dogmatica si patristica!!!
  Ai schimbat subiectul: din „popor ales” in „mandatarul poprului prin care Dumnezeu isi va transmite harul salvarii”…. ramai datoare, dupa revenirea la termenii initiali, cu explicatia DE CE !?!?
  A.Dama, eu sunt sclavul Domnului! Eu nu am motiv de frica, deoarece singurul meu scop in viata e sa imi fac datoria, voia Lui!

 50. A.Dama zice:

  Adi,
  Dumnezeu are ochi albaștri. Dacă ai ocazia să stai în prezența acestor ochi zi de zi, oare ai putea să o ratezi, numai că tu vrei să te reîncarnezi?
  Îți dai seama ce tragedie ar fi să te reîncarnezi într-un creștin înflăcărat, care să fie măcar 40 de ani misionar pe 3 continente? Să vorbească despre Dumnezeul personal care i-a schimbat viața…
  Tu știi de ce am ales să îți selectez citatele din Biblie: fiindcă oricât de iscusite ar fi cuvintele mele, ele sunt lipsite de viață, pe când Cuvântul = Viața = Pâinea = Calea = Adevărul are forță, are puterea de a schimba, de a aduce de la moarte la viață.
  Cuvântul (chiar și cel scriptural) e slovă care omoară… cum e legea. Dar Duhul dă viață. De aceea lectura Bibliei trebuie făcută împreună cu Duhul…

  Tu zici că ești sclavul Domnului? Și sclavii se tem de stăpânii lor.
  Eu nu sunt sclav. Sunt FIU (fiică, dar e nerelevant femininul)… Am toate drepturile pe care le are un fiu. Când am nevoie de ceva, merg la Tata și Îi cer. Dacă un om nu-i dă fiului o piatră în loc de pâine, cu atât mai mult Tatăl meu nu-mi va da ceva rău…

  Eu n-am schimbat subiectul cu alegerea… Am trecut din VT în NT și am avut grijă să îți arăt că alegerea se întâmplă constant… Există un popor ales, un rob ales, fii aleși.

  Tu îți dai seama ce uriașă este schimbarea care se întâmplă în NT? Harul le este dat neamurilor… Prin urmare, se schimbă toată perspectiva… Neamurile pot face parte din „poporul ales”. Nu mai e nevoie să fii evreu din tată în fiu. Tăierea împrejur a inimii e suficientă ca să te adauge la numărătoarea celor aleși.

  Dar asta nu se putea întâmpla mai devreme… Pur și simplu, „la vremea potrivită” s-au întâmplat toate lucrurile.

  Eu zic că să îți faci datoria nu e suficient. 🙂 Trebuie să fii răstignit împreună cu Cristos, pentru ca să nu mai trăiești tu, ci Cristos să trăiască în tine.

  (Galateni 2:20  Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine.)

  (Asta e vorbire în alte limbi.)

 51. R. zice:

  Atunci Dumnezeu mi-a scos în cale un om care vorbea foarte incorect gramatical (pe ăștia, de regulă, îi sabotam), dar care trăia atât de aproape de Dumnezeu, că dacă îl trimitea la 2000 de km distanță să facă o lucrare, omul asculta și mergea… De la omul ăsta am învățat într-o săptămână cât în câțiva ani de facultate…

  daca esti amabila, nu ne spui si noua ce-ai invatat de la el? si poate detaliezi putin ce inseamna sa faca o lucrare, prin niste exemple.

 52. Adi zice:

  Tocmai ca nu vreau sa ma reincarnez!!!!!!!!
  Sunt ingrozit de acest gand!!! Tocmai asta este „iadul”, Saṃsāra, ciclul de reincarnari care nu se va intrerupe niciodata fara gratia lui Dumnezeu si munca sufletului!!!!!
  Pentru ca in viata asta materiala e cel mai departe de Dumnezeu!!!!! D-aia viata este iadul… desigur, eu nu privesc viata mea ca pe un iad, ci a celorlalti 🙂
  Iti dai seama ca daca m-as reincarna, ar fi extrem de probabil sa nu mai am ochi albastri, sa nu mai arat atat de bine si sa nu mai fiu atat de genial?!??!? Desigur, in principal credinta 🙂
  Ar fi mult mai probabil sa renastem in India, Africa, China, America de Sud…decat macar in Romania!!!!!!!
  Desigur, „promisiunea” ar fi ca, daca muncesti pentru Domnul, te vei reincarna la un stadiu superior… dar la un nivel superior tocmai ca e si mai multa munca de facut!!!!!
  Si daca nu ai constiinta de Dumnezeu (credinta) puternica imediat risti sa cazi!!!!!
  Banuiesc ca covarsitoarea majoritate a oamenilor decad, de la o viata la alta, pe panta departarii de Dumnezeu si, traiesc propriu-zis in iadul existentei materiale!!!!
  Cine, oare, este capabil de atata munca pentru Dumnezeu, ca, intr-o singura viata sa isi merite mantuirea?!??? Desigur, aici trebuie sa intelegi „sa faca atata munca, incat Dumnezeu sa ii acorde mantuirea”…
  Reincarnarea explica numarul imens al oamenilor care traiesc astazi in mizerie!!!!!!
  Si explica si faptul ca oamenii traiau mai mult pe vremea lui Adam, Noe etc…

 53. A.Dama zice:

  R.,
  Aștept „undă verde” să spun.

 54. A.Dama zice:

  Adi,
  Eu cred altceva despre iad. Dorințele neîmplinite, lipsa anumitor lucruri, lipsa înțelegerii, lipsa dragostei, a anumitor persoane care să ne asigure confortul emoțional de care avem nevoie, toate acestea sunt chinuitoare în viață. Toate acestea afectează sufletul, unde diavolul are acces la om. Cum are acces? Printr-un simplu gând pe care i-l repetă: ăla are mașină mai tare, uite că n-ai reușit la examen, precis te-a înșelat, n-o să lași lucrurile așa, ți-a luat pământul, fă-i felul, n-am niciun rost pe lumea asta etc. Gândurile rele vin de la Cel Rău. Și Cel Rău găsește plăcere în a ne chinui, a ne înșela, a ne minți, a ne face viața un iad. Dincolo de această viață, mai există chinul veșnic, etern, în iazul care arde cu foc și pucioasă, unde viermele nu moare. Biblia scrie despre toate acestea, tocmai ca să știm cum stau lucrurile.
  De altă parte, creștinii au primit un dar, au primit Duhul Sfânt ca Mângâietor, (Ioan 14, 10-21)… Când creștinii ascultă de Duhul, când împlinesc ceea ce le spune Dumnezeu direct în duhul lor, Diavolul nu are acces acolo. La minte, are acces. Mintea e de folos, dar numai reînnoită zilnic.
  Tu zici că trebuie să muncești mult ca să fii mântuit. Însă mântuirea e fără dar și fără plată. Altfel Îl facem mincinos.

  Romani 6:23  Fiindcă plata păcatului este moartea: dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa veşnică în Isus Hristos, Domnul nostru.

  Romani 8:32  El, care n-a cruţat nici chiar pe Fiul Său, ci L-a dat pentru noi toţi, cum nu ne va da fără plată, împreună cu El, toate lucrurile?

  Dacă n-ar fi fără plată, cei ce nu pot plăti ar protesta că lor nu li s-a dat șansa. Dacă ar fi numai pentru cei deștepți, „geniali”, cei mai puțin deștepți ar zice că Dumnezeu e nedrept…

  Pentru că omul e chinuit aici, Cristos a venit și i-a dat odihnă. Odihna aceasta e și pentru viața de aici, nu doar pentru cea viitoare. Aici e o taină. Cine citește să înțeleagă. În Cristos, sufletul tău e în odihnă – nu-și mai dorește tot ce nu are, tot ce-i șoptește Satan… iadul dispare, fiind înlocuit de bucuria prezenței lui Cristos.

  Faptul că oamenii trăiesc mai puțin decât în zilele lui Adam se datorează hotărârii lui Dumnezeu, nu reîncarnării.
  Omului îi este dat să trăiască și să moară o singură dată.

 55. Adi zice:

  Nu exista popor ales. Au inventat evreii faza asta si au modificat scripturile Vechiului Testament ca sa isi justicice masacrele. Au facut caricatura imaginea lui Dumnezeu in V.T.!

 56. A.Dama zice:

  Tu, Adi, dacă alegi să crezi Biblia, trebuie să o crezi de la a la z. Dacă selectezi ce-ți convine, și mai selectezi și din altă parte, faci o ciorbă lipsită de gust.
  Mai de folos e să te dai bine pe lângă evrei! 😉

 57. Adi zice:

  A.Dama, eu cred Cuvantul lui Dumnezeu. Nu si ce au venit unii jmekeri sa „interpoleze” versete in Biblie si sa imi explice ca de fapt Iisus a vrut sa zica cutare si cutare, cand, de fapt, a zis clar ce a zis!

 58. Adi zice:

  Mai bine ma dau bine pe langa musulmani!!:)

 59. A.Dama zice:

  Adi,
  Tu știi că Dumnezeu i-a socoti lui Avraam credința ca neprihănire. Avraam a ascultat de Dumnezeu, iar ascultarea face mai mult decât jertfa… Lui Avraam i s-a promis că urmașii lui vor fi binecuvântați. Dumnezeu nu minte. Spune tu ce s-a interpolat în promisiunea făcută lui Avraam? Urmărește-o de-a lungul întregii Biblii!

  Geneza 12:2 Voi face din tine un neam mare, şi te voi binecuvânta; îţi voi face un nume mare, şi vei fi o binecuvântare.
  Geneza 12:3
  Voi binecuvânta pe cei ce te vor binecuvânta, şi voi blestema pe cei ce te vor blestema; şi toate familiile pământului vor fi binecuvântate în tine.

  Nu te da pe lângă musulmani, că tot ce promit e iluzie! 🙂

 60. Adi zice:

  Draga A.Dama,
  Toti oamenii sunt urmasii lui Avraam (inclusiv evreii, musulmanii si noi)!

 61. A.Dama zice:

  Am fost atentă ce ți-am scris, Adi! Ca să fii fiul lui Avraam, trebuie să asculți de Dumnezeu și să crezi.

  Evreii se lăudau că îl au ca tată pe Avraam, iar Ioan le spune că și din pietre, Dumnezeu poate ridica fiii lui Avraam:

  Ioan 3, 9 Şi să nu credeţi că puteţi zice în voi înşivă: ,Avem ca tată pe Avraam!’ Căci vă spun că Dumnezeu din pietrele acestea poate să ridice fii lui Avraam.

  Prin urmare, oricine poate să-l revendice ca tată pe Avraam. Totuși, ascultarea și credința fac diferența.

  Cine zice că este urmaș al lui Avraam, dar nu ascultă de Dumnezeu, este mincinos.

 62. Adi zice:

  Pai tu ai folosit „argumentul” ca evreii sunt urmasii lui Avraam in favoarea evreilor!

 63. A.Dama zice:

  Da, Adi! Eu am folosit acest argument. Apoi am explicat că nu e suficient să fii fiu al lui Avraam, e nevoie de ascultare și de credință.

  Poporul lui Dumnezeu are, după Jertfă, o altă configurație.

  Totuși, evreii, ca națiune, vor avea un moment în care își vor da seama că au greșit. Se vor întoarce în adevăr la Dumnezeu și Îl vor accepta pe Mesia și se vor căi de răul făcut, iar Dumnezeu îi va ierta, îi va binecuvânta și Își va împlini toate promisiunile față de ei.

 64. Adi zice:

  A.Dama… esti profetica cumva?!:)

 65. A.Dama zice:

  Adi,
  Să știi că nu e ușor când ți se spune așa: „Ceea ce tu vei spune se va împlini!”

  Un subiect de meditat…

 66. Adi zice:

  Bine, bazazea-te tu pe o interpretare a Apocalipsei…si ignora intreg continutul Evangheliilor!

 67. A.Dama zice:

  Adi,
  Apocalipsa o înțeleg cel mai puțin. Și nu mă îngrijorează asta.
  Mă îngrijorează că avem în Evanghelii atât de multe adevăruri pe care nu le împlinim, nu le trăim!
  Ar fi culmea să ignor Evangheliile!

 68. Adi zice:

  Atunci nu ti-ar mai pasa deloc de evrei…ei nu recunosc nicio Evanghelie!

 69. A.Dama zice:

  Ei nu recunosc ACUM nicio Evanghelie.
  Vine vremea să recunoască și să se căiască.
  Eu gândesc în perspectivă. 🙂

 70. Adi zice:

  Momentan musulmanii recunosc Evanghelia…

 71. A.Dama zice:

  Adi,
  Tu de ce nu ești musulman? Nicio generalizare nu e potrivită când vine vorba de religie, însă, în unele părți, copiii musulmanilor sunt educați în ură față de creștini, ei știu încă de la 3 anișori că trebuie să lupte împotriva creștinilor.
  Cum să recunoască Evanghelia, când varsă în continuare sânge, făcând zadarnică Jertfa?
  Să nu ne înșelăm singuri!
  Musulmanii care recunosc Evanghelia și cred în Jertfa singurului Fiu de Dumnezeu întru mântuirea lor devin creștini… „Cine crede în Fiul lui Dumnezeu are viața.”
  Hai să-ți spun o scurtă poveste adevărată!
  Era o familie formată dintr-un tradiționalist (ortodox sau catolic) și un neoprotestant. Vreme de 8 ani, au mers la biserică alternativ, o duminică într-o biserică, o duminică în cealaltă. Au avut copii, care s-au adaptat aceluiași comportament religios.
  După mai bine de 8 ani, în localitatea unde trăia familia, a ajuns un om al lui Dumnezeu, un om care a citit Biblia din scoarță în scoarță, un om care nu mergea nicăieri decât dacă Duhul lui Dumnezeu îl trimitea…
  Omul acesta a mers la biserica neoprotestantă și a ținut studiu din Biblie – așa cum înțelegea el Biblia, fără să fi făcut teologie -, iar după o săptămână, când a avut loc un botez în biserica aceea, mai mulți oameni din audiență au mers în față că ei vor să primească botezul, deși nu erau îmbrăcați în haine albe, nu erau pregătiți pentru acest act de cult (ignor dacă ești la curent cu actele de cult, dacă vei vrea să știi, vei mai căuta informații).
  Printre cei care au mers în față, fiindcă își doreau cu toată puterea acest botez, se afla și tradiționalistul din familia despre care ți-am pomenit.
  Că o fi manipulare – ăsta e cel mai simplu și naiv contraargument care se aduce întotdeauna – , nu știu, dar știu sigur că Evanghelia are putere. Iar dacă în localitatea respectivă s-a întâmplat o mare trezire spirituală, iar pentru asta Dumnezeu S-a folosit de un om care nu face niciun pas fără să-L întrebe pe El unde să meargă, dacă oamenii au găsit în adevăr Adevărul și El le-a schimbat viețile, urmând să crească zi de zi în cunoașterea Lui, atunci această lucrare nu poate fi pusă sub interogație ca simplă „manipulare”…
  Tu, dacă ai citit Biblia din scoarță în scoarță, trebuie să fi găsit în ea Adevărul.

 72. Adi zice:

  Pe vremea otomanilor cred ca era faza aia cu copiii crescuti sa ii urasca pe crestini!:)
  Eu nu sunt musulman, ca religie, pentru ca sunt crestin!
  Sunt musulman (musulman inseamna supus lui Dumnezeu) cu sufletul, asa cum sunt si hindus, si budist:) Poate, totusi, un pic mai mult, deoarece am studiat mai mult!
  Musulmanii cred ce a zis Iisus, nu ce a zis Biserica ca a zis Iisus!
  Am gasit in Biblie Adevarul Cuvantului lui Dumnezeu si minciunile adaugate de evrei si „Sfintii Parinti”!

 73. A.Dama zice:

  Nu, Adi! Există și azi… Am spus că nu generalizez, tocmai fiindcă aceeași religie e practicată atât de diferit de adepții ei.

  Eu nu înțeleg un lucru: dacă tu te numești creștin, cum poți să mai tânjești după altă revelație, când El este tot ce ai nevoie? Ori ești (prea) copil, ori nu te-a convins acest Dumnezeu, pe care îl iei ca pe o păpușă, printre celelalte jucării. Da, Doamne, ești ok, îmi place de tine, dar mai am nevoie de ceva în plus.

  Care-s minciunile adăugate de evrei în Biblie și care-s cele adăugate de Părinți? Dă-mi versetele exacte! Hai, că nu-i greu de căutat, există atâtea variante, inclusiv online.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s