temporary prayer


Doamne, dă-mi înţelepciune să-i răspund nebunului după nebunia lui.

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De toate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la temporary prayer

 1. Camix zice:

  sau să dea înţelepciune să ştii când să răspunzi după nebunia lui.

  că de asemenea scrie să nu răspunzi nebunului după nebunia lui, să nu te faci la fel ca el. iar prin asta înţeleg că uneori e indicat. alteori nu.

 2. Alex zice:

  „Ei s-au intristat foarte mult, si au inceput sa-I zica unul dupa altul: „Nu cumva sunt eu, Doamne?” Matei 26:22

 3. A.Dama zice:

  Camix,
  E drept că sunt în versete consecutive cele două îndemnuri…
  Eu l-am ales pe al doilea.
  Zice că să nu-i răspunzi nebunului, ca să nu se creadă înţelept.
  Dar toţi se cred înţelepţi.
  Aşa că, am luat partea a doua. 🙂
  Mulţumesc!

 4. A.Dama zice:

  Alex,
  Versetul acesta l-ai ales în ton critic, fiindcă cineva se socoteşte singur înţelept, şi atunci mai bine să se întrebe dacă nu e el nebun? 🙂

 5. Alex zice:

  A.Dama
  Nu stiu ce-a fost in mintea si inima ucenicilor atunci… Stiu doar ca au fost plini de indoieli multa vreme. Au pus si si-au pus o multime de intrebari. Pana s-a cutremurat locul…

  Cineva, oricine, se poate considera intelept. Si ar putea fi cel mult, mai bine informat. Ar putea fi chiar un Mr. Christian Google.
  Un om bine informat are putine indoieli.
  Exista o diferenta enorma intre unul si altul.
  Diferenta e ca si in cazul cand ai COPIA sau cand ai INSTALA un program in computer.
  Intelepciunea e mai mult decat un program, e un sistem de operare. Se instaleaza reactionand cu resursele sistemului tau, inainte de orice alt program.
  Si dupa aceea exista armonie.
  Intelepciunea nu e informatie. Sau, nu e doar informatie.

  Inceputul nebuniei e inceputul confuziei.
  E un virus strecurat intr-un sistem de operare bolnav.
  Si din pacate nu mai poate genera de la sine intrebarea, daca e sau nu problema. Si chiar daca ar genera o astfel de intrebare, raspunsul vine tot din interiorul sistemului sau virusat.

  Concluzia?
  Nu mai cumparati lapte si branza din piata de la cei care nu cresc si nu stiu sa creasca oi. Mergeti direct la stana. 😀

 6. Bibliotecaru zice:

  Cuviosul Simeon, cel nebun, ne învaţă că, uneori, nebunia ascunde o înţelepciune a veacului… Numai că spre deosebire de înţelept, nebunul poate fi fericit.

 7. A.Dama zice:

  Alex,
  Poate e doar întâmplare, dar am dat pe la stână de mai multe ori pentru aprovizionare.:D
  Discuţia pornită de tine are noimă, fiindcă ne provoacă să apelăm la un Anumit sau Singurul CTC (dacă îţi spune ceva sigla asta).
  Bine, Alex, dar uită-te şi tu: orice act pe care-l pui pe seama inspiraţiei de sus, orice gest pe care-l explici prin „trimitere” ajunge să fie socotit „nebunie”.
  .
  Înţelepciunea şi nebunia ajung să coincidă.
  .
  În termeni tehnici, vorbeşti despre virusare. Înseamnă că fiecare suntem nişte unelte prin care se exprimă Altcineva. Nu ştiu cum, dar uneltele astea au voinţă să asculte de Unul sau de altul…
  Aici e o taină.
  .
  Tu crezi că în unii oameni a instalat doar cel rău programul? Tu crezi că neghina e neghină şi nu se va face niciodată grâu din ea?
  .

 8. A.Dama zice:

  Bibliotecarule,
  Dacă noi, care avem o grilă, o paradigmă, avem limite şi ne oprim când suntem în faţa unui nebun, fiindcă există o diferenţă de nivel semantic care ne aşază în tabere diferite, atunci cum ne putem pronunţa asupra fericirii lui?

 9. Rodica Botan zice:

  M-am gindit mult in ultima vreme… ei.. .niste nebunii ce mi se intimpla de o vreme pe blog!?

  Parca ni se da voie sa facem ceva alegeri, zicem noi. Adevarul este ca atunci cind ii raspunzi nebunului dupa nebunia lui, te apropii atit de mult de acea nebunie, ca poti sa ramii si tu fixat in ea.

  Daca ai putea ramine la o singura replica… ar fi bine; dar de cele mai multe ori, continui sa te consumi si sa te compromiti in zona poluata in care ai fost atras. Pare nevinovat la inceput, pina cind incepi sa tii scorul… si in momentul ala nu esti cu mult mai bun decit nebunul care te-a programat de-acuma si pe tine sa fii parte din nebunia lui…

  Daca dam Domnului problemele noastre

 10. Rodica Botan zice:

  Nu stiu ce s-a intimplat, dar asta-i fraza ce vroiam sa o spun…

  Daca dam Domnului problemele noastre, El poate lucra atit la noi, cit si la cealalta parte in masura necesara pentru un rezultat final sanatos.

 11. Alex zice:

  A.Dama
  E normal si biblic ca anumite gesturi, cum le zici tu, sa fie catalogate ca nebunie. Asa iti dai seama cam pe ce cale a pierzarii se afla opinentul.
  .
  E adevarat ca la un moment dat intelepciunea si nebunia is greu de deosebit. Si nu-i de mirare ca diavolul se preface in inger de lumina. Saritura peste groapa deosebeste magarul de caprioara.
  .
  Exista o afirmatie preocupanta a Domnului Isus: „Nu v-am ales eu pe toti 12? Totusi, unul din voi…” Aceste sisteme virusate exista. Au avut chemarea. Dar lor, nu le-a fost suficienta mantuirea oferita. Sau, poate nici necesara.
  .

 12. gabi macovei zice:

  bibliotecarul – te hazardezi spunand ca nebunul poate fi fericit. Te hazardezi personalizand un concept general. Nimanui nu ii opreste dreptul de a fi fericit inteleptului.

 13. Pingback: Povară dulce | Raza mea de soare

 14. Tiberiu zice:

  ‘Sa acoperim neputintele fratilor nostri cu dragostea noastra’ Paisie Olaru. Eu as zice: da-mi Doamne intelepciune, tact si har ca sa-l salvez pe cel nebun din nebunia lui. Va rog sa ma iertati daca v-am suparat! si… God Bless You!

 15. A.Dama zice:

  Rodica,
  Vrând-nevrând, am contextualizat blogsferic cele scrise de tine. N-am pretenţia că ştiu de fiecare dată cum să acţionez, plus că nici nu îmi asum întotdeauna consecinţele aici, când intervin dispute, dar, în funcţie de cât mă afectează disputele, aleg să mai frecventez sau nu (în)scrisurile unora.
  Aş vrea să procedez de mai multe ori aşa cum scrii tu în final… Însă, şi dacă „Îi dăm Domnului problemele”, El acţionează tot prin oameni, alege să acţioneze prin noi, aşa că tot acolo ajungem. Să cerem înţelepciune cum să acţionăm. Şi să ne facem partea, că El Şi-o face pe a Lui…

 16. A.Dama zice:

  Alex,
  N-am ştiut zicala: săritura peste groapă deosebeşte măgarul de căprioară.
  .
  Însă ai ridicat altă problemă care mă frământă în repetate rânduri. Aceea a lui Satan prefăcut în înger de lumină. Teoretic, pentru a înţelege că e Cel rău la mijloc, ai nevoie de Duhul călăuzitor. În schimb, conceptele, convingerile în acest sens sunt atât de subiective, că nici nu ne putem învrednici să spunem în cuvinte de ce aşa ne îndeamnă Duhul, de ce nu altfel.
  .
  Facem nişte alegeri, faţă de Dumnezeu ne simţim împăcaţi cu ele, dar vin fraţii şi dărâmă tot.
  .
  Sau, şi dacă nu dărâmă tot, au grijă să te îndoieşti de ceea ce înainte făceai cu certitudine şi împăcat înaintea Lui…
  .
  Poate am îndreptat discuţia pe un făgaş puţin diferit decât de la ce am pornit-o, dar sunt lucruri care mă preocupă.
  .
  Iar legat de virusare, iar întreb dacă aceasta poate fi conştientă sau ţi se întâmplă fără să o poţi opri şi rămâi acolo, nu neapărat că vrei, ci şi pentru că nu ai programul performant potrivit pentru devirusare?…

 17. A.Dama zice:

  Gabi,
  Mă gândesc la Eclesiastul. Cu toată înţelepciunea lui, n-a încetat să repete că totul e deşertăciune şi goană după vânt.
  Poate şi gândul fericirii…

 18. A.Dama zice:

  Tiberiu,
  Nu m-ai supărat. Binecuvântări şi ţie!
  Referitor la scăparea celui nebun, mă gândesc că uneori se poate, alteori nu. Şi Isus ar fi vrut să-l salveze pe Iuda, însă există o logică mai presus de a noastră, care se împlineşte finalmente. Şi e mai bine aşa…

 19. Alex zice:

  A.Dama

  Satana se poate preface in inger de lumina, dar ii merge trucul doar cu cei care nu sunt in adevarata Lumina. Conceptele, convingerile în acest sens sunt subiective in masura in care avem inradacinarea in Dumnezeu.
  .
  Facem nişte alegeri si apoi vine binecuvantarea focului. Prin frati adevarati si prin frati mincinosi. Ca sa ramana (si sa ramana intarit) doar ce trebuie sa ramana (lucruri si legaturi) si sa confirme ca alegerea a fost facuta nu doar pentru Dumnezeu, ci si impreuna cu El. Si asta Il onoreaza.
  .
  Cred ca uneori virusarea e inconstienta. Si oricum, fatala. Pentru ca virusarea e mult mai profunda, nu numai ca distruge „softul”, dar ajunge si la „hard”. Imi aduc aminte de un aforism: „Ce le lipseste ticalosilor nu sunt sfaturile bune”. Si imi mai amintesc de cel putin doua texte biblice: „Iata ce ai facut, si AI CREZUT ca sunt ca tine.” „MULTI Imi vor zice in ziua aceea: Doamne, n-am facut noi…”. Deci, persoane inconstiente de starea lor actuala, traind intr-o proprie amagire. Cred ca e si o „inconstienta” a inimii, nu numai a mintii. Programul exista, sa rastignesti tot si sa te nasti din nou.
  Iuda a dovedit ca nu e o problema de inconstienta, n-a primit mai putin de la Domnul Isus decat ceilalti ucenici.
  Si cred ca nici Dumnezeu nu trece peste aplecarile si deciziile inimilor noastre. Altfel dragostea n-ar avea sens.

 20. gabi macovei zice:

  Referitor la asta cred ca putem sa patinam foarte mult din aproape in aproape. Nu stiu cat de eficient este totusi. Imi amintesc de un grup de calugari care interpretau renuntarea la TOT pentru Isus ca si renuntare la Isus de dragul lui. I say there should be limits.

 21. A.Dama zice:

  Alex,
  Eu ştiu că aşa este, cel puţin teoretic. Am să vin cu un exemplu concret, fiindcă mi s-a părut interesant când l-am auzit şi e în contextul acestei discuţii.
  Vorbeam cu cineva care era foarte implicat în lucrarea cu cei ce nu-L cunosc pe Cristos. Avea o râvnă mare. Ştia că dacă le spune oamenilor despre El, face bine. Stătea de vorbă cu oamenii oricând, oriunde se afla.
  La un moment dat, a înţeles că nu aceasta e modalitatea de abordare a oamenilor, fiindcă cei întâlniţi în cale aveau şi ei istoria lor, erau sub stăpânirea cuiva care nu s-ar fi bucurat defel dacă ei şi-ar fi schimbat stăpânul.
  Când a înţeles că această pornire de evanghelizare se baza mai mult pe emoţie, pe dorinţa proprie de „a aduce snopi”, când a înţeles că a făcut o lucrare fără să fie trimis, şi-a cerut iertare pentru binele făcut…
  Oricât de ciudat sună, mie mi s-a părut că a avut dreptate să-şi ceară iertare. Te implici când eşti trimis, nu când sufletul tău te trimite şi îţi dă ordine să faci binele.
  Asta se leagă de versetele citate de tine: „Doamne, n-am făcut noi…”
  Totuşi, dezideratul acela formulat în prima parte a răspunsului tău, respectiv a fi şi a rămâne în adevărata Lumină este unul dificil. Presupune o disciplină uriaşă.
  Cât suntem de disciplinaţi? mă întreb retoric…
  .
  Iar acum, revenind la dialogul „tehnic”, putem apela la specialişti pentru devirusarea persoanei???

 22. A.Dama zice:

  Gabi,
  S-a scris atât despre fericire şi nefericire! Au fost atâţia numiţi fericiţi, preafericiţi şi… nefericiţi, încât ar fi imposibil să faci afirmaţii originale pe această temă.
  Fericirile rostite de Cristos in Matei 5 nu ne plac. Prea sunt ciudate şi bune pentru oamenii marginalizaţi, nu pentru cei ce conduc mulţimi…
  Poate singurul lucru pe care-l aşteptam, aducând în discuţie aceasă vanitas vanitatum, era necesitatea schimbării definiţiilor.

  .
  Dacă, măcar, am fi în stare de aşa ceva!…

 23. Alex zice:

  A.Dama
  Eu cred ca omul cu pricina voia sa duca lumii un Isus pe care nici el nu-L cunoscuse. Altfel, Duhul pe care Il primesti in tine este mai tare decat ce este in lume, de acolo iti vine si puterea, si autoritatea, si cunoasterea. Asta nu e un dar special pentru cativa din Biserica, este pentru oricine face parte din Trupul lui Hristos. Face parte din bagajul de baza.
  .
  Crestinismul autentic presupune o disciplina uriasa. In tot.
  .
  Teoretic e posibil. Dar sunt sigur ca Dumnezeu nu face risipa de har. Nu da iertarea decat daca o ceri respectand o anumita rigoare. Si ma intreb, de ce oare e scris ca intr-o anumita cetate, Domnul Isus N-A PUTUT sa faca nici o minune. Sunt atat de dese cazurile in care nu ne putem astepta la minuni nici din partea Domnului. Il devirusezi cand stii ca iti apartine sau ca iti va apartine, cand este o decizie ferma. Asa, ce faci? Il faci mai curat ca sa se bucure diavolul mai departe de el?

 24. A.Dama zice:

  Alex,
  Cred că Îl cunoscuse pe Isus. Fusese schimbat. Însă procesul de maturizare e mai lung. Avea râvnă să spună despre Cel pe care-L cunoscuse, dar nu realizase distincţia între pornirea afectivă de a face binele şi trimiterea cu mandat de la Dumnezeu.
  Eu cred că trebuie să existe, în biserici, învăţătură cu privire la aceste lucruri.
  .
  Cu privire la minuni, acolo unde nu e nevoie, de ce să se facă? Creştinismul unora e suficient de raţional pentru a împlini toate nevoile unui creştin. Dacă un credincios se ţine de ce-l învaţă biserica, totul e în regulă, nu mai are nevoie de intervenţii miraculoase.
  .
  Dacă unii caută să vină cu programe performante de devirusare, cea mai mare problemă e că nimeni nu cunoaşte, în adevăr, inima omului. Nimeni nu o poate cântări decât Dumnezeu. Soluţiile omeneşti sunt pe termen limitat şi ineficiente în final.
  .
  În fond, ca să nu rămână o undă de tristeţe, mă voi ruga încă o dată să am înţelepciune… Războiul se câştigă prin înţelepciune, nu prin puterea braţelor, nici prin mulţimea armelor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.