Come As One – Gabriel Băruţa


Notă: Linkurile pieselor de mai jos sunt cu titlu informativ, nu reprezintă preferinţe personale, nici nu sunt enumerate pentru a-i orienta pe oameni pe căi… greşite… Slava I se cuvine doar Lui. În acelaşi timp, putem avea un răspuns la ce consumă societatea… de consum, mai ales că ni se cere socoteală de multe ori de nădejdea noastră. De ce alegem cealaltă (mâncare de peşte), în loc de asta?…

Gabriel Băruţa, Goda, cum îi zic apropiaţii, a reuşit să-i surprindă nu doar pe cei din proximitate, ci şi pe alţii care nu-i dădeau şanse defel, chiar dacă piesa compusă de el s-a plasat pe primul loc la preselecţie.

Piesa lui Gabi are clasă.

În ultimii ani, m-a interesat Eurovision-ul doar ca informaţie. Cu vreo zece ani înainte, comentam cu prietenii ce se întâmpla în concurs. De astă dată, fiind vorba de cineva dintr-o oarecare proximitate, am ciulit urechile mai tare. 🙂

Pe lângă melodiile comerciale, pe lângă versurile stupide ale unora – dacă şi asta poate fi o speranţă, să ne aştepte Michael Jackson în cer, Doamne, iartă-ne! (vezi aici), mi-am pus problema de ce a câştigat, finalmente, melodia interpretată de Paula Seling şi Ovi, Playing With Fire.

De la prima audiţie, piesa mi s-a părut ca o componentă a unui brand, nu numai datorită titlului, care e al mai multor piese interpretate de diverşi artişti, ci şi pentru că acest dialog dintre un el şi o ea e o chestie care s-a fluturat de prea mută vreme pe tarabe… Precis că am putea găsi zeci de exemple de astfel de replici. (Iar îmi amintii de Replicile eminesciene.)

Piesa „Playing With Fire” mi-a amintit brusc de cea interpretată de Nelly Furtado şi Timbaland (Promiscuous), chiar dacă, scenografic, Paula Seling şi Ovi au optat  pentru o variantă rezonabilă. Ca mesaj, nu suntem atât de… departe. Şi mi-a amintit şi de melodia interpretată de Aznavour şi Carla Bruni (Au creux de mon épaule), când cameramanii nu prea aveau încotro, din orice unghi îi filmau pe cei doi, tot Carla domina imaginea… Şi ea a ales o ţinută mai puţin feminină.

În fine, impresia personală legată de piesa câştigătoare la selecţia pentru Eurovision 2010 este că la noi se merge în continuare pe imitaţie şi specularea cererii şi ofertei. Oferim ce cere publicul. Totuşi, suntem puţin în urmă, ca de obicei. Preluăm cu reflexe întârziate.

Ca punctaj al juriului, melodia lui Gabriel Băruţa, Come As One s-a clasat pe locul secund… O figură frumoasă pentru prima participare la o astfel de competiţie! În clasamentul final, piesa a fost pe locul 4. Bravo Gabi! – pentru originalitate, pentru echilibru, pentru compoziţie! Bravo şi Alexandrei Ivan, care semnează versurile!

*

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De (la) prieteni și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Come As One – Gabriel Băruţa

  1. Sincere multumiri 😉 Ma bucur ca v-a placut „Come As One” si sunt mandra ca am fost partasa la o astfel de colaborare.

  2. A.Dama zice:

    Alexandra,

    Bine-ai venit! 🙂 Spor şi inspiraţie din belşug… dacă tot vine primăvara! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.