Femeia de-a lungul… eresurilor


*

Femeia trebuie să-l adore pe bărbat ca pe un zeu.  În fiecare dimineaţă, ea trebuie să îngenuncheze de nouă ori la rând la picioarele soţului şi, cu mâinile încrucişate, să-l întrebe: Domnul meu, ce doreşti să fac? (Zarathustra, profet persan, sec. VII î.Cr.)

**

Orice femeie care-i va seduce şi-i va convinge pe servitorii Majestăţii Sale să se căsătorească, folosindu-se de parfumuri, dinţi falşi, peruci, căptuşeala pentru picioare şi piept, poate fi acuzată de vrăjitorie, iar căsătoria va fi automat anulată. (Constituţia Angliei, Lege din sec. XVIII)

***

Chiar dacă un bărbat se poartă reprobabil, chiar dacă se dedă altor amoruri, femeia virtuoasă trebuie să-l adore ca pe un zeu. În copilărie, o femeie depinde de tatăl ei, când se căsătoreşte, depinde de soţul ei, dacă acesta moare, depinde de copiii ei, iar dacă nu are copii, depinde de suveranul ei. O femeie nu trebuie niciodată să se descurce singură. (Legile lui Manu, Cartea sacră a Indiei)

****

Când un bărbat va fi admonestat public de către o femeie, are dreptul să o lovească cu pumnul, cu piciorul şi să-i spargă nasul, pentru ca, astfel desfigurată, să nu se mai arate în public, ruşinată de propriu-i chip. Şi a meritat-o din plin, fiindcă s-a adresat bărbatului cu răutate, folosind cuvinte pline de îndrăzneală. (Le Ménagier de Paris, sec. XIV)

*****

Copiii, nebunii, lunaticii şi femeile nu pot şi nu au capacitatea de a efectua negocieri. (Henric al VIII-lea, regele Angliei şi capul Bisericii Anglicane, sec. XVI)

******

Când o femeie se va comporta nepotrivit şi nu-şi va mai îndeplini obligaţiile căminului, soţul o poate subjuga, făcând din ea o sclavă. Această servitute se poate exercita şi în casa celui faţă de care bărbatul e dator, iar în timpul acestei perioade, soţului nu îi este permis să se recăsătorească. (Codul lui Hammurabi, Constituţia Naţională a Babilonului, promulgată de regele Hammurabi, care a scris-o sub inspiraţie divină, aprox. 1750 î. Cr.)

*******

Bărbaţii le sunt superiori femeilor, pentru că Allah le-a oferit superioritatea asupra lor. Prin urmare, el le-a dat bărbaţilor o măsură îndoită din ce le-a dat femeilor. Bărbaţii care au soţii neascultătoare, le pot pedepsi: să părăsească patul conjugal şi chiar să le lovească. Nu i-a fost dată bărbatului o calamitate mai mare decât femeia. (Coran, cartea sacră a musulmanilor, sec. VI)

********

Femeile să tacă în adunări, căci lor nu le este îngăduit să ia cuvântul în ele, ci să fie supuse, cum zice şi Legea. Dacă voiesc să capete învăţătura asupra unui lucru, să întrebe pe bărbaţii lor acasă; căci este ruşine pentru o femeie să vorbească în Biserică (Apostolul Pavel, 1 Cor. 14, 34-35, anul 67 d. Cr. )

*********

Natura creează femei numai când nu poate crea bărbaţi. Femeia este, prin urmare, un bărbat inferior. (Aristotel, filozof grec, sec. IV î. Cr.)

**********

Cea mai proastă etichetă pe care o poate avea o femeie este cea de savantă. (Luther, teolog reformator, sec. XVI)

.

(Citatele de mai sus sunt din categoria celor primite şi date mai departe.)

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De (la) prieteni și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la Femeia de-a lungul… eresurilor

 1. Mitruţ zice:

  Nu am ştiut că Aristotel era misogin! 🙂

 2. agnusstick zice:

  Simbolul ăla falic, care arată ca un obuz, ce e de fapt?
  Articolul este super tare! O singură problemă văd în zare, anume că unii s-ar putea să-ţi pună o etichetă de formatoare.
  (Şi eu care credeam că A. Pavel este de departe cel mai a-femeiat…)

 3. A.Dama zice:

  Mitruţ,

  Nu ştiu dacă era misogin. Aşa îl prezintă feministele, din cauza afirmaţiilor lui. Dar omul s-a căsătorit şi a făcut copii… 😛
  Mai ştiu doar că exista o practică homosexuală în fl(orit)oare în epocă.

 4. A.Dama zice:

  Agnusstick, dacă ţineai mouse-ul pe imagine, fără să-l apeşi, aveai răspunsul la ce reprezintă imaginea. Dar astea sunt chestii pe care le ştii, voiai doar să mă verifici… Întâmplarea face că am văzut la Luvru Codul lui Hammurabi.
  Uite alte imagini:
  http://www.dailyventure.com/photo.php?name=paris_louvre_codeHammurabi
  .
  http://www.fotopedia.com/en/Code_of_Hammurabi
  .
  Cât despre pericolul sesizat de tine, e un risc asumat. N-am fost şi nu voi fi feministă.
  În fond, am dat mai departe ce-am primit. Sunt altruistă. 😛
  .
  Apropo de Pavel, e ciudat că nu sunt sfătuiţi lucrătorii de azi să fie neînsuraţi, ca Pavel… Dar poate voi reveni asupra subiectului, că e suficient de interesant.

 5. Bibliotecaru zice:

  Cred că subiectul este potrivit şi cu altă sculptură a lui Jean-Pierre Augier:

  Două cârlige, dovada că oamenii se agaţă unul de altul.

 6. sam zice:

  Incerc sa-mi imaginez cum s-ar citi textul daca am inlocui peste tot „femeia” cu „barbatul” si vitzavercea…

  Cred ca ar folosi macar uneia din parti exercitiul 🙂

 7. A.Dama zice:

  Bibliotecarule,
  Ai dreptate! Mi-a fost greu să aleg… Erau multe la fel de tentante.
  Aici se mai pot vedea. 🙂
  http://www.jpaugier.fr/?page_id=17
  .
  Zici că oamenii se agaţă unul de altul? Şi de El nu? 😉

 8. A.Dama zice:

  Sam, prea multă imaginaţie! Să fie influenţa lunară de vină??? 😛
  Eu zic că doar bărbaţilor le-ar folosi metoda „prin reducere la … invers”, înlocuirea unui cuvânt cu un altul… fiindcă nouă ne e cam tot acolo. Nu se schimbă nimic prin părţile esenţiale.
  Vorba lui Eminescu (nesfânt):
  De-o fi una, de-o fi alta… ce e scris şi pentru noi,
  Bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război.

 9. Bine zic ăştia toţi, halal bărbaţi- mă refer la cei citaţi, nu la comentatori!- şi dacă apărea ieri postarea ta, altfel stăteau lucrurile între mine şi nevasta mea, altele erau raporturile de forţe cînd făceam curat prin casă… 🙂

  Vorba lui Luther, că tot stau şi mă întreb: de unde ţi-a venit ţie ideea să aduni toate astea? şi cîte altele n-au mai fost… 🙂

 10. Bibliotecaru zice:

  Este o diferenţă. În timp ce nevoia de un alt om lângă tine este înnăscută, animalică, nevoia de divinitate este dobândită şi tranzitivă, în consecinţă are o implicaţie socială.

  Şi mai este o diferenţă, în timp ce uniunea oamenilor se naşte mai ales din plăcere, uniunea cu divinitatea se naşte mai ales din durere.

 11. La mulţi ani de ziua femeii, A. Dama!

 12. rodica botan zice:

  Am citit, am citit…si deodata mi-am dus mina la nas. Norocul meu ca nu m-am nascut in secolul respectiv ca as fi umblat cu el spart!!!

  Na, bine ca n-a scris nimeni nimic de bloguri, ca ce ne faceam?

  🙂

 13. cella zice:

  Numa de 9 ori sa ingenunchez? …
  Doamne, asa multumesc ca m-am nascut in vremea de acum … ca sigur nu rezistam … in altele ;))

 14. A.Dama zice:

  Răsvane, eu sper că raporturile de forţe dintre tine şi Carmen se păstrează, indiferent de postările mele… Să nu ne influenţăm chiar atât de dramatic! 🙂
  Cât despre citate, să ştii că nu m-am apucat de vreo teză despre cum este văzută femeia de oameni… cu greutate. 🙂 Am primit şi-am dat mai departe…
  La Mulţi Ani Alesei inimii tale!

 15. A.Dama zice:

  Bibliotecarule,
  Tare-aş vrea să nu fie aşa!… Adică se ştie, toţi copiii vorbesc cu îngerii înainte să apuce să aibă amintiri şi să li se dezvolte conştiinţa. Trebuie că mai întâi vorbim cu divinul, iar apucăturile că avem nevoie de cineva pe lângă noi se dezvoltă pe parcurs. Sigur că un copil are nevoi imediate pe care părinţii i le satisfac, chiar dacă el nu procesează conştient ce i se întâmplă. Însă acest gând al veşniciei care este în noi nu-l dobândim ca fiinţe… socio-culturale sau religioase. Pur şi simplu ni se dă de sus tuturor.
  Şi nici între durere şi raportarea la divinitate n-ar trebui să fie o legătură aşa strânsă! Dar ea este… Ar trebui să fie suficientă măreţia lucrărilor Lui ca să ne apropie de Creator! 🙂

 16. A.Dama zice:

  Rodica, nici chiar aşa! Păi, cum să nu ripostezi? Chiar ar fi reuşit să-ţi spargă nasul??? 🙂
  Aşa-i, aşa-i, cu blogurile! Dar uite că se vine din urmă şi… tot acolo o să ajungem. 🙂

 17. A.Dama zice:

  Cella,
  De multe ori m-am gândit aşa… Cum ar fi fost să fie doar tufişuri, sau doar spălatul la râu, sau doar călătoritul cu diligenţa?
  Totuşi, sunt din ce în ce mai convinsă că mi-am greşit secolul… 🙂

 18. gabi zice:

  LA MULTI ANI, DRAGA MEA !

 19. A.Dama zice:

  Gabi, mulţumesc! Şi ţie, încă un buchet… necules. 😛

 20. Alexandru zice:

  La mulţi ani pentru 8 Martie!

 21. Joy zice:

  Încă o dată: încântată de felul în care spui fără să spui…
  Cred că este cel mai eficient.
  M-ai înveselit iarăşi…

 22. A.Dama zice:

  Alex,
  Mulţumesc! 🙂

 23. A.Dama zice:

  Joy, aşa e: încă o dată! 🙂
  Cât despre înveselit lumea, culmea e că trec drept foarte serioasă. Ia-mă în serios! 😛

 24. Julian zice:

  Si cand te gandesti ca in timp ce noi comentam toate aceste „curiozitati”, in lumea musulmana (nu chiar in toata), aceasta postare este o realitate. Trist, dar adevarat din pacate! Astazi discutam la masa cu sefu (original din Malesia) si cu colegii mei despre cum este tratata femeia in Afganistan, Arabia Saudita, Sierra Leone and so on.

 25. cella zice:

  A.Dame te astept pe la mine cu un cadouas dragutel, dragut, dragut 😉

 26. A.Dama zice:

  Julian, ai dreptate. Noi discutăm discuţii, pe când alţii / altele simt pe pielea lor cele pe care noi ne permitem să le discutăm.
  Şi totuşi, de câte ori n-am fost nemulţumiţi de locul în care a îngăduit El să ne naştem?

 27. A.Dama zice:

  Cella, sigur că eşti drăguţă că te-ai gândit la mine! 🙂 Eu nu am preluat decât 2 lepşe de când sunt blogăriţă… În orice caz, cum ar fi să transmitem o binecuvântare mai departe? 🙂

 28. miruna zice:

  Femeia trebuie sa fie supusa, sa si iubeasca si sa si cinsteasca barbatul.

 29. Pingback: un pic prea mult | lumea adam(a)ică

 30. mitica zice:

  La multi ani!
  ……………………………………….
  [Suna frumos fata de ceea ce spuneau altii in aceleasi vremuri.]

  Cuvintele împăratului Lemuel. Învăţătura pe care i-o dădea mama sa.
  …..
  Cine poate găsi o femeie cinstită? Ea este mai de preţ decât mărgăritarele.

  Inima bărbatului se încrede în ea, şi nu duce lipsă de venituri.

  Ea îi face bine, şi nu rău, în toate zilele vieţii sale.

  Ea face rost de lână şi de in şi lucrează cu mâini harnice.

  Ea este ca o corabie de negoţ; de departe îşi aduce pâinea.

  Ea se scoală când este încă noapte şi dă hrană casei sale şi împarte lucrul de peste zi slujnicelor sale.

  Se gândeşte la un ogor şi-l cumpără; din rodul muncii ei sădeşte o vie. –

  Ea îşi încinge mijlocul cu putere şi îşi oţeleşte braţele.

  Vede că munca îi merge bine, lumina ei nu se stinge noaptea.

  Ea pune mâna pe furcă, şi degetele ei ţin fusul.

  Ea îşi întinde mâna către cel nenorocit, îşi întinde braţul către cel lipsit.

  Nu se teme de zăpadă pentru casa ei, căci toată casa ei este îmbrăcată cu cărămiziu.

  Ea îşi face învelitori, are haine de in subţire şi purpură.

  Bărbatul ei este bine văzut la porţi, când şade cu bătrânii ţării.

  Ea face cămăşi şi le vinde şi dă cingători negustorului.

  Ea este îmbrăcată cu tărie şi slavă şi râde de ziua de mâine.

  Ea deschide gura cu înţelepciune, şi învăţături plăcute îi sunt pe limbă.

  Ea veghează asupra celor ce se petrec în casa ei, şi nu mănâncă pâinea lenevirii.

  Fiii ei se scoală şi o numesc fericită; bărbatul ei se scoală şi-i aduce laude zicând:

  „Multe fete au o purtare cinstită, dar tu le întreci pe toate.”

  Dezmierdările sunt înşelătoare, şi frumuseţea este deşartă, dar femeia care se teme de Domnul va fi lăudată.

  Răsplătiţi-o cu rodul muncii ei, şi faptele ei s-o laude la porţile cetăţii.

  _____________
  Mitică, mulțumim frumos!!!
  Sună (mult mai) înțelept! Ce bine că (Duhul) a luat Cuvântul… și L-a purtat cu vântul până la marginile pământului! …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.