Frumoasa…


Citind despre frumoaste (calc intrigant după beautyfools), mi-am amintit o întâmplare adevărată cu o… frumoasă.

Chiar dacă ne uităm la ce izbeşte ochiul şi, instantaneu, aplicăm o grilă pe care ne-am însuşit-o, tradiţional vorbind, sunt mari şanse să ne întâlnim Cândva exact cu aceste fiinţe pe care acum le punem sub greutatea dioptriilor noastre, pentru că, în fond, nimeni nu poate schimba faptul că acelaşi Preţ a fost plătit pentru fiecare.

Când se va întâmpla acea schimbare interioară, care să fie vizibilă în exterior, nu avem de unde şti. El schimbă inimi la clipeală de ochi.

Nu că nu ar trebui din când în când lansate semnale de alarmă asupra ticurilor comportamentale ale tinerilor, însă când şansele lor de a corespunde standardului de sfinţenie afişat de staff şi de toţi cei ce cată să le intre în graţii sunt aproape nule, efectul asupra celor care ar trebui să fie cuceriţi de dragostea lui Cristos, nu de sfinţenia afişată a altora, este unul devastator.

O mare mulţime de tineri stă deoparte, fiindcă ceea ce li se serveşte pe tavă nu este Cuvântul viu, care să înfăptuiască mai departe lucrarea credinţei în inimile lor. Li se servesc prejudecăţi, tradiţii, un standard de comportament supra-aprobat de forurile competente, care îl dezarmează din start pe orice posibil doritor. Dacă în momentul în care femeia păcătoasă s-a atins de Cristos, El ar fi trimis-o să se demachieze mai întâi şi să se îmbrace decent, ce şanse ale unei căinţe reale ar mai fi avut ea?

O ţinută evlavioasă falsă e la fel de prostească precum cea mai provocatoare ţinută a unei fete.

Interdicţiile de orice fel vor spori dorinţa de încălcare a lor,  iar dacă regula e încălcată, individul e exclus. Tinerii crescuţi în biserici se re-descoperă la un moment dat ca nişte mutanţi, nişte cópii imperfecte ale mai-marelui înălţat pe piedestal.

Când dragostea reală de Cristos ne modelează dinlăuntru, îmbrăcarea unei ţinute decente, evlavioase, se întâmplă de la sine. Însă noi, înainte să sădim această dragoste de Cristos şi să o vedem sporind, lucrând transformarea, îi bombardăm pe oameni cu un set de reguli, de a căror respectare depinde participarea la întâlniri. Cui nu-i convine n-are decât să rămână pe dinafară!… De parcă şi Cristos Însuşi i-a scos afară din mulţime pe toţi cei ce făceau notă aparte… N-aveau ce căuta la predicile Lui nici fariseii, nici bogaţii, nici prostituatele, nici făţarnicii care se pretindeau ascultători, dar îşi făceau în ascuns tot mendrele lor!…

De ce alegem mereu calea inversă, în loc să urmăm pilda Lui?

Revenind acum la întâmplarea promisă, ea vorbeşte despre una dintre frumoasele Lui!Dacă această categorie n-ar exista, Jertfa ar fi fost inutilă.

*

Era în seara de Anul Nou. În biserică, li s-a oferit celor dornici posibilitatea de a rosti la microfon o mulţumire pentru 2009.

Pe o bancă, printre alte fete şi băieţi de vârsta ei, N. se gândea că are motive de mulţumire, dar era mai greu să iasă în faţă şi să le rostească în auzul tuturor. După minute de frământare, N. se hotărî să deschidă Biblia ei îndrăgită. Citi din Romani 10:

„Cuvântul este aproape de tine: în gura ta şi în inima ta”. Şi cuvântul acesta este cuvântul credinţei, pe care-l propovăduim noi.

Dacă mărturiseşti deci cu gura ta pe Isus ca Domn şi dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morţi, vei fi mântuit. (9-10)

N. sări în picioare şi porni glonţ în faţă, de îndată ce termină de vorbit cel ce era la microfon. Ea începu să spună în auzul tuturor:

Nu m-am pregătit de acasă ca să vorbesc, dar acum, stând pe bancă şi ascultând mulţumirile celorlalţi, am simţit că dacă nu voi vorbi acum, voi regreta tot anul 2010.

Vreau să mulţumesc pentru că Dumnezeu Îşi ridică poporul din mulţime, şi el rămâne în picioare.

Ne propunem înainte să trecem în următorul an să schimbăm una-alta, ne facem planuri, pregătiri, dar vreau să vă propun să nu aşteptăm să treacă anul pentru a pune în aplicare aceste schimbări, ci să ne curăţăm inimile chiar acum, să trecem în noul an curaţi, albi ca neaua, şi să ne dăm silinţa să rămânem aşa.

Nu-mi place că în astfel de momente se vorbeşte mai mult despre moarte. Nu vreau să privim trecerea în noul an ca un pas mai aproape de moarte, ci ca un pas mai aproape de Cristos.

Daca dăm timpul înapoi, acum două mii de ani, Cristos murea pe cruce pentru noi toţi. Atunci a murit pentru toate păcatele noastre, inclusiv pentru cele pe care le facem azi, pentru cele pe care le-am făcut, de aceea, dacă noi credem că a fost plătit deja preţul vinii noastre, suntem liberi.

Tinerilor, a venit timpul să nu ne mai lăsăm pe tânjală: Ştiu că nu-s ok, dar nu-mi pasă. Vreau să schimbăm acest lucru.

Vreau să-I mulţumesc Domnului pentru cei din grupul meu de studiu şi pentru că Domnul ridică pe poporul Său, şi el ramâne în picioare.

*

În sală, s-a lăsat o tăcere fremătătoare. Câţiva dintre adolescenţii care stăteau pe lângă N. pe aceeaşi bancă aveau pe la colţul ochilor muguri de lacrimi.

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De gândit și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

44 de răspunsuri la Frumoasa…

 1. sam zice:

  Si cum nu dezvalui nimic despre cum era imbracata frumoasa din povestea ta? Daca mesteca guma si ce mobil avea?

  Glumesc fireste, dar sunt inca sub socul „dezvaluirilor” misogin-pornografice de pe alte meleaguri pixeliene. Ai dat o replica prea eleganta aici, desi nu cred ca va schimba ceva undeva.

 2. dori`s zice:

  Multe binecuvantari pentru aceasta tanara si pentru multi alti tineri care s-au lasat zdrobiti de dragostea lui Dumnezeu si I-au daruit cei mai frumosi ani ai lor.
  Dar nu vad de ce v-a deranjat articolul fratelui Cruceru, nu se spunea acolo ca TOTI tinerii sunt asa, era vorba de o specie care este in plina dezvoltare. De fapt asta deranjeaza ca se inmultesc. Daca ar fi cazuri izolate ca acum cativa ani in urma, poate ca am putea fi mai toleranti, dar cred ca tocmai toleranta crestina prost inteleasa este mediul propice pentru dezvoltarea lor.
  Dumnezeu este dragoste, Domnul Isus i-a primit cu ingaduinta pe toti in preajma Lui, dar nu omiteti din Biblie cuvintele dure pe care tot Domnul le rosteste cu aceeasi dragoste ca si cuvintele de mangaiere.
  Nu intotdeauna dragostea manifestata prin toleranta da rezultate, sunt cazuri unde dragostea trebuie manifestata prin nuia, mai ales fata de cei „tari la cerbice”. Domnul sa ne lumineze in fiecare „caz”. Multe binecuvantari si un an plin de dragoste Dumnezeiasca!

 3. andrei zice:

  Este regretabil ca nu ati inteles absolut nimic din articolul domnului Marius Cruceru. Sau poate v-ati simtit cu musca pe caciula…

  Inteleg ca blogul lui Marius Cruceru este bun doar pentru promovarea blogurilor necitite (altfel pustii ca Baraganul romanesc iarna). Doar postandu-va comentarii cu link pe wwww.mariuscruceru.ro poate afla lumea ca existati.

  Imi cer scuze ca am intrat in ghetoul domniilor voastre!

 4. Minunat, A.Dama! Domnul fie lăudat pentru postarea ta.

  Am citit pe un alt blog, acum cîteva zile, cum un om foarte credincios spunea că ne apropiem de moarte cu fiecare an. Dar omul acela îşi pierduse soţia anul trecut…

  Formularea lui m-a durut, dar n-am găsit „cuvinte potrivite” pentru sufletul meu, aşa cum a dat Duhul lui N., în plină adunare: cu fiecare an ne apropiem de Cristos!

  De fapt, pentru mine asta este esenţa postării tale. E dulce polenul unei flori de gheaţă, pentru albina de zăpadă… 🙂

  LA MULŢI ANI! binecuvîntaţi cu dragostea Lui.

 5. Gellius zice:

  A.Dama,mă bucur de articolul tău. Nu-i vina ta că alții n-o pot face. Referințele lor argumentative se limitează la Marius Cruceru și o dragoste de tip ”nuia”, prin care, chipurile, Dumnezeu ”zdrobește”.

  Ține-te de slujba încredințată și de lumina primită!

 6. A.Dama zice:

  Sam, te prinzi şi tu de trestii?
  Ce chestie! 😀
  Era seara de Anul Nou… Frumoasa era într-o rochie neagră, elegantă, care se termina undeva deasupra genunchilor. Nu dedesubt. 😛
  Cât priveşte schimbarea… răspunderea mea a fost să rostesc! Dacă nu, trebuia să dau socoteală. Ce se întâmplă mai departe, e problema Lui! 🙂

 7. A.Dama zice:

  Dori’s, bine-ai venit!

  Nu aveam eu ceva cu articolul fratelui Cruceru. Ziceam că e bine să se tragă semnale de alarmă din când în când.

  Subtilităţile textului vor fi înţelese de cine trebuie. Faţa şi reversul medaliei fac parte dintr-un întreg.

  Şi Cristos a fost creativ. Orbii au fost vindecaţi diferit, chiar dacă sufereau tot de orbire… El ştie tratamentul potrivit pentru fiecare în parte.

  Nu e minunat?

  La Mulţi Ani şi spor în toate!

 8. A.Dama zice:

  Andrei, bun venit în ghetoul meu! 🙂
  Aş mai spune la re-vedere, dar, cu siguranţă, revederea e în mâinile dvs.
  Alea care apasă tastele… 🙂
  Binecuvântări în noul an!

 9. A.Dama zice:

  Răsvane,
  E limpede că suntem doar oameni. Nu ne putem imagina veşnicia decât laolaltă cu preaiubiţii noştri de-aici…
  Interesant a fost că am descoperit articolul fără cravată abia după ce avusese loc momentul din biserică. Ştiam că e preţios şi trebuie păstrat în cuvinte – poate nu atât de meşteşugite… Apoi am citit despre frumoaste…
  E atât de ciudat! Evreii se credeau atât de sfinţi în legea lor. Nici nu le trecea prin cap că şi din lege se poate face dumnezeu străin.
  Şi totuşi, unora le va spune: nu v-am cunoscut.
  Iată o durere permanentă!
  *

 10. Marius David zice:

  frumoasă postarea ta, frumoasă şi frumoasa!
  Cu totul de acord cu tine că o ţinută fariseic evlavioasă este la fel de periculoasă ca una indecentă…
  cîte baticoase am văzut eu… pline de ură şi răutate… ehehe..
  Domnul să le ierte… şi pe noi, că le judecăm!

  Un an bun!

 11. A.Dama zice:

  Mulţumesc, Marius! Şi eu am văzut frumoase luminoase prin preajmă-ţi! Un an bun-bun să aveţi! 🙂
  *
  Textul tău a fost doar un pretext.
  Să păstreze fiecare ce e bun!
  Dacă cercetăm toate lucrurile, înseamnă că suntem cercetători cu toţii? 😉

 12. ica zice:

  Mi-a placut mult povestioara, N a fost omul potrivit la locul potrivit, unde a fost si Domnul. Numai El poate schimba inimile oamenilor.
  Noi trebuie sa le dam posibilitatea ca ele sa alega voia lui Dumnezeu cea placuta. E adevarat cu „baticoasele” sa nu exagereze, tineretul nu va accepta moda baticoaselor si nici baticoasele nu ar avea cred pretentie. E o vorba in lume: „Poale lungi si minte scurta”; noi nu trebuie sa fim asa.
  A.Dama, multi ani fericiti cu Domnul si spor in toate!

 13. Agnusstick zice:

  Bine afisa cineva pe primul loc nevoia de a spune adevarul in dragoste! Cateodata insa stai si te minunezi: in dragoste de ce anume? Din fericire, anamneza unei iubiri e oricand posibila, chiar si fara ajutorul lui Pavel. Dar de ce n-am spune adevarul cu ciuda si furie, ca sa ne racorim pentru Piata cu Pupaturi, unde si ceilalti au dreptate? Nici eu nu ma omor dupa statistica imbinarii frumusetii cu alte atribute. Totusi, spectacolul nevoii de dragoste ma infioara totdeauna – poate fiindca si Dumnezeu tanjeste dupa a mea fara a reusi sa mi-o statorniceasca. Si cred ca un singur Parinte a fost vrednic de o Odrasla cu har deplin, noi de-abia reusim sa nu prapadim ce-am primit spre folosinta netransmisibila.

 14. Pingback: 11 postări în Top 100 WP (03.01.2010) « România Evanghelică

 15. Julian zice:

  Ce bine ca mai exista si o „beauty”, si nu numai… Multumesc pentru adapost si caldura din „ghetou” in 2009. L-am preferat in schimbul altor case boieresti. Un an bun si „La multi ani!”

 16. A.Dama zice:

  Gellius,

  Îmi cer scuze că am sărit rândul!… Ştiu că fiecare dintre noi suntem de acord şi cu nuiaua, şi cu zdrobirea. Însă toate la vremea Lui, potrivit hotărârii Lui, nu atunci când vor unii să-i vadă pe alţii corectaţi de El. E interesant mecanismul prin care mulţi cer pentru ei înşişi clemenţă, iertare, iar pentru alţii pedeapsă…
  Nu ştiu cum e la voi, dar pe la noi de multe ori aşa stau lucrurile. 🙂
  Mulţumiri!…

 17. gabi zice:

  Domnul Dumnezeu sa-ti binecuvanteze gandurile curate.

  „Iubirea este înrudirea omului cu Dumnezeu. Ea uneşte la maxim persoanele umane fără să le confunde. În iubire se arată plenitudinea existenţei.” Dumitru Stăniloaie

  Un an care sa te iubeasca la fel de mult ca Dumnezeu !

 18. Pingback: 7 postări în Top 50 (03.01.2010) « România Evanghelică

 19. A.Dama zice:

  Ica,
  Să-ţi spun o întâmplare relatată în urmă cu vreo 15 ani de o tânără. Erau la un grup de studiu mai multe fete. „Tradiţia” nu le cerea să fie cu capul acoperit… După o vreme, au decis să-şi acopere capul, fiindcă aşa au simţit ele nevoia. Fără „comitet”, fără „ordine” de la părinţi… Mai importantă e lucrarea credinţei în inimile oamenilor, decât înfăţişarea lor exterioară! În fond, exagerările nu sunt de dorit, nici din partea celor ce acceptă anumite libertăţi, nici din partea celor ce introduc legi omeneşti, desfiinţând legea dragostei Lui…

  Întru mulţi ani şi ţie! Putere, sănătate, bucurie, spor în toate! 🙂

 20. A.Dama zice:

  Agnusstick,
  Experienţa ta personală te motivează/autorizează să scrii ce scrii.
  Important e că oricât s-ar descrimina sau incrimina iubirea, oricât s-ar tăia pe bucăţi şi împărţi acolo şi dincolo, Ea rămâne mereu întreagă.
  Uitarea e unilaterală. Îl uităm, El nu ne uită. Doar aruncă în marea uitării ce e vrednic de aruncat în ea.
  Nu ştiu cum e să statorniceşti iubirea faţă de El. În fond, câţi am asistat la moartea propriilor copii, cu convingerea că e Singura Cale?

 21. A.Dama zice:

  Julian, bine ai venit! Înţeleg că acum ai venit şi „sonor”, înainte intrând doar tiptil-tiptil, să nu trezeşti gazda. 🙂
  .
  Glumesc.
  .
  În orice caz, n-aş vrea să rămână ideea de ghetou/casă boierească. E aiurea… Fiecare spune ce are de zis, când are ceva… şi folosind timpul de care dispune.
  .
  Eu n-am prea avut timp, însă intervenţii precum a ta îmi sunt foarte preţioase, fiindcă sunt confirmări că timpul dat pentru acest blog n-a fost zadarnic.
  .
  Îmi permit să-I mulţumesc întâi Lui.
  Apoi celor care mi-au călcat pragul şi n-au ieşit cu mâna goală!:)
  .
  Întru mulţi ani şi har din belşug!

 22. A.Dama zice:

  Gabi,
  Neaşteptate sunt cuvintele tale! Frumoase…
  Binecuvântările nu vor fi niciodată prea multe. 🙂
  Mulţumiri şi pentru citat, iar din inima mea, urarea este ca acest an să fie unul al apropierii de Cer!
  A.Dama

 23. Da, adevarat ce zici; dar eu cred ca si tinerii devin mutanti pentru ca le place sa serveasca de pe tava – e mai comod.
  Frumoasa postare 😉

 24. A.Dama zice:

  Claudiu, ai atins un punct sensibil. De ce sunt tinerii dispuşi să ia totul de-a gata, în loc să se zbată singuri?
  Tu zici că o explicaţie e comoditatea. Sunt de acord.
  În plus, lipsa de interes pentru anumite domenii… Tentaţiile sunt mereu în altă parte!…
  Un an rodnic şi victorios ţie şi dragilor tăi! 🙂

 25. rodica botan zice:

  La multi ani, a.dama. N-am avut internet citeva zile…de-aia sorcovesc asa de tirziu…
  Frumoasa e frumoasa de care ai vorbit : si pe dinauntru, si pe dinafara…
  Numai ce am venit de la biserica… ceva nou din predica de azi care sa dea speranta tuturor. Sintem lut; si cind olarul lucreaza lutul si nu-i iese bine oala din cauza impuritatilor din lut, le scoate …si incepe din nou. Dumnezeu este cel care binecuvinteaza noile inceputuri… Asa sa fie si cu 2010 pentru toata lumea de aici; un inceput binecuvintat- sa scoatem doar impuritatile din lutul nostru – fiecare si sa-i dam sansa lui Dumnezeu sa ne lucreze pina la perfectiune.

 26. Afirmația ”nimeni nu poate schimba faptul că acelaşi Preţ a fost plătit pentru fiecare” e subiectivă. Cine este ”fiecare”?

  Femeia despre care precizai nu a fost trimisă la devăruire, dar în atitudinea ei se observă o apropiere a unei ființe zdrobite și zdruncinate.

  ”O ţinută evlavioasă falsă e la fel de prostească precum cea mai provocatoare ţinută a unei fete” – e la fel de prostească doar dacă știi intențiile, motivațiile, scopurile și inima ambelor tipuri de persoane, dar în nici un caz efectul nu e același când sunt privite 2 persoane în ținutele precizate de tine.

  Cred cu toată ființa mea că practicăm un model inexistent în Scriptură: turuim reguli și nu Îl predicăm pe Hristos, și asta pentru că (irațional de altfel) avem impresia că tinerii crescuți în adunări trebuie să fie neapărat de la sine mântuiți.

  Superbă mărturia fetei…

 27. Pingback: 10 bloguri în Top 100 WP (04.01.2010) « România Evanghelică

 28. A.Dama zice:

  Rodica, eu am ştiut că ne-ai spus La mulţi ani!, chiar dacă nu am „văzut” scris negru pe alb. 🙂
  Mulţumesc pentru cuvintele auzite, pe care ni le-ai dat şi nouă… De multe ori m-am gândit la această metaforă a lutului şi a olarului. Cum e să accepţi că El alege să fii vas cu o întrebuinţare opusă celei de cinste?
  Să aveţi şi tu, şi cei dragi ţie un an spornic, îmbelşugat, indiferent de crizele ce ne dau târcoale!
  Iar El să vegheze mereu cu iubire paşii voştri!

 29. A.Dama zice:

  Un fir de iarbă,
  Pretenţia de obiectivitate poate fi reclamată în altă parte, nu aici. Cine vrea să scrie bloguri „obiective” n-are decât. Mie mi se întâmplă – din când în când – să scriu ceva personal.
  Afirmaţia cu pricina aşa o înţeleg, personal, că „voi aţi fost plătiţi cu UN PREŢ de Cristos”.
  .
  Dacă o fată care vine cu o ţinută sumară, extravagantă la adunare are un moment, peste o vreme, poate peste ani, în care realizează că Isus a plătit preţul pentru mântuirea ei şi se întoarce către El cu toată inima şi toată fiinţa, ar trebui să avem în vedere şi perspectiva aceasta, când analizăm prezentul.
  .
  Nu putem schimba faptul că aceeaşi moarte ne-a salvat pe mine, pe tine, pe Marius Cruceru sau pe fiţoasa aceea care, la vremea hotărâtă, Îl va re-cunoaşte.
  .
  „Fiecare” se referă la toate numele cuprinse în Cartea vieţii.

  .
  Uite, şi dacă prima reacţie când vezi două persoane îmbrăcate una provocator, cealaltă decent, e să judeci, ar trebui să ne autocontrolăm, să nu persistăm în judecată, fiindcă noi nu ştim ce e în inima oamenilor, cum ştia Isus. Credinţa vine în urma auzirii. Mai bine să ne bucurăm pentru fetele astea că au auzit…, chiar dacă printre alte chicoteli şi ocheade. În timp, Cuvântul auzit aduce credinţa. Noi alegem să le condamnăm din start, iar data viitoare vor prefera alte anturaje, decât acesta din care se văd excluse.
  .
  Asta era îngrijorarea mea…
  .
  Un an nou împăcat!

 30. alapae zice:

  ai surprins sensibil şi curat reversul medaliei, aşa cum ai zis :). E bine să vezi „întregul”.

 31. A.Dama zice:

  Alapa, bine-ai venit! 🙂
  Mulţumesc de aprecieri şi îţi doresc un an îmbelşugat, cu frumuseţi întregi! 🙂

 32. Mau zice:

  Muguri de lacrimi am simtit si eu citind randurile de mai sus, A.Dama 🙂 Si nu doar ca Dumnezeu mi-a dat dreptul sa ma simt mai aproape de frumoasa N. ci si pentru ca am intrezarit in cuvintele ei emotia unei credinte adevarate. Mi-am amintit de acea unica credinta ce mi-a devenit familiara in cresterea mea de copil si care duce negresit la tronul Mielului.
  Sa fie anul 2010 un an care ne aduce pe toti cu un pas mai aproape de Isus !
  La Multi Ani, A.Dama si N.!~~~

 33. Undeva – nu va spun unde! – frumoasele (sau frumoastele?) sunt permanent subiect de predica. S-a constatat ca uneori predicatorii isi predica voalat propriile slabiciuni si se folosesc de predici „necrutatoare” pentru a-si ascunde vulnerabilitatile.
  Cum spuneam, in acel loc, femeile sunt predicate permanent: ba ca baticul nu e bun, ba ca rochia e prea subtire, ba ca una, ba ca alta, dar cocluzia, de fiecare data este una singura: sa fim smeriti, cum ii place Domnului. Inainte de nunta, fiecare fata este investigata vestimentar, ca nu cumva sa vina cu o rochie de mireasa lumeasca. Iar ca meniul sa fie complet, fratii nu au TV (cel putin asa sustin!), nu au cravata si se imbraca sobru. Dar, ca sa vedeti fatarnicia, fratii acestia au unele dintre cele mai mari case (viloaice!) din comuna si probabil cele mai scumpe masini din judet: audi A7; WV Touareg; BMV X5, X6. Mercedes ML, iar un prieten mi-a spun ca a vazut la ei un Bentley facut la comanda …Ce frumoasa e smerenia cand o croim pe noi, nu?

  In rest, sa fim cumpatati si sa ne iubim unii pe altii cum ne-a iubit EL pe noi. La multi ani!

 34. A.Dama zice:

  Dragă Mau,
  Într-adevăr, această convingere de a (se) rosti ne evocă nouă amintiri comune. Şi cu atât mai tare sporeşte dorul de… laolaltă!
  Mulţumesc frumos pentru urări calde ca pâinea proaspătă, pentru cuvinte inimoase şi tânjirea după revedere.
  Să fie şi pentru tine un an cu cale! Şi Cale! 🙂

 35. A.Dama zice:

  Laurenţiu,

  Mai ştim şi noi pe unde se predică aşa. Nici nu ştiu dacă are rost să protejăm locaţia, fiindcă geografia e generoasă.
  Cele scrise de tine mi-au adus aminte de celebrele predici despre televizor, socotit a fi unealta diavolului. Când a venit momentul ’89, de exemplu, televizorul era foarte important pentru ştiri… nu mai rămăsese decât amintirea incriminării anterioare, fiindcă şi fraţii pastori stăteau cu ochii lipiţi de el să vadă ce se întâmplă în ţară.
  Bine, mai erau înainte şi meciuri, filme educative, care nu stricau… la care se puteau uita din când în când la vecini sau la rude care nu frecventau biserica… Tiparul era cam acelaşi. Una se spunea, alta era practica.
  Iar cât despre ce-ai amintit tu – făţărnicia ridicată la rang de vilă sau mini-palat, la rang de bolid sau la rang de yaht, nici nu vreau să mai adaug nimic. Sunt realităţi care-i ţin departe de biserici pe foarte mulţi.
  Eu nu cred că se va rezolva chestiunea prin discuţii blogăreşti. Şi nici că vor lua atitudine cei de la Centru. Dar nădăjduiesc în puterea exemplului. A celui bun. 🙂

 36. Alex zice:

  La mulţi ani, A.Dama! Şi un An Nou binecuvântat!
  Tare frumoasă întâmplare…dătătoare de speranţă pentru cei ce se încăpăţânează să creadă că mai sunt şi tineri frumoşi la chip şi la suflet în lumea asta.
  Ferice de frumoasa N.!

 37. A.Dama zice:

  Alex, La mulţi ani şi ţie! Să ai parte de împliniri şi succes în toate activităţile!
  Mulţumesc pentru aprecieri!

 38. agnusstick zice:

  Era interesant de ţesut cu articolul ăsta, cu https://adamaica.wordpress.com/2009/12/16/memoriile-altei-cunoasteri-3-cand-cei-fara-minte-afla-calea/ şi cu Frumoastele o plasă pentru cei cu minte destulă ca să mai şi renunţe din când în când la ea…

 39. Magda zice:

  La multi ani frumosi!
  .
  Imi place asa de mult cum ai formulat:
  „O mare mulţime de tineri stă deoparte, fiindcă ceea ce li se serveşte pe tavă nu este Cuvântul viu, care să înfăptuiască mai departe lucrarea credinţei în inimile lor. ”
  Mi se pare ca e foarte bine punctata adevarata problema, aisbergul de sub ape. Bineinteles ca e foarte usor de observat si de acuzat rezultatul la tineri, care sunt foarte transparenti si usor de citit. Dar problema exista si la persoanele de varsta mijlocie din biserica, ba chiar si la cei in varsta. O imaturitate spirituala, o necunoastere a doctrinelor, o comoditate si o lipsa de implicare, un model gresit pentru propriii lor copii si nepoti. Eu nu cred ca exista asa ceva: „biserica in intregime este sanatoasa spiritual si doar tinerii sunt problema…”
  Dar, pentru ca dragostea si harul lui Dumnezeu au fost revarsate din plin, partea buna este ca inca mai avem cu totii, fie tineri, fie varstnici, sansa de a trai o viata autentica de urmasi ai lui Hristos. Dupa cum spuneai mai sus, puterea exemplului :).

 40. A.Dama zice:

  Vezi, Agnus/s/tick, uneori comentatorii sunt mai inspiraţi decât bloggerii!
  Când am scris despre „cei fără minte”, aveam lectura scripturală în cap. Când am scris despre frumoasă, a fost foarte puternică experienţa respectivă.
  Sunt subiectivă, vorba lui Un fir de iarbă.
  Şi nu prea am de gând să mă obiect/ivez. 😀

 41. A.Dama zice:

  Magda,
  Bun venit, dacă nu ţi-am mai spus până acum! 🙂
  Îmi place cum abordezi problema, aducând în discuţie diferite generaţii de „bisericoşi”.
  Există o presiune foarte mare exercitată de părinţi, iar rezultatele nu sunt întotdeauna cele scontate. Noi suntem o familie numeroasă, am crescut sub aceleaşi interdicţii, având acelaşi model, însă experienţa religioasă este, în ultimă instanţă, personală şi personalizată. Mântuirea e individuală.
  Cât priveşte abordarea ţinutei fetelor, mi s-a părut că problema e aceea a înaintării unui model, iar cine nu se face vrednic de model e sfătuit să-şi caute în altă parte ocupaţii, nu la întâlnirile de tineret.
  Însă, cum ai spus şi tu, sunt mai multe probleme decât ce se vede la suprafaţă: unii copii, deşi învăţaţi într-un fel, fac alte alegeri mai târziu, unii părinţi, deşi de multe ori bine intenţionaţi, ajung la efecte nedorite ale educaţiei oferite. Toate aceste chestiuni ar trebui rezolvate pas cu pas şi cu înţelepciune.
  Mie, personal, varianta standardului comun, ca pe vremea de tristă amintire, nu mi se pare o soluţie. Dacă te uiţi la modelul (pastorul) din faţă – cel care e „perfect” -, în comparaţie cu el nu poţi fi decât pe o treaptă mult inferioară. Atunci e de preferat să te retragi în umbră.
  Dacă se vine înaintea oamenilor cu această autosfinţenie, foarte „firesc”, adică logic, este ca efectul produs să fie unul de distanţare. Biserica nu-i pentru păcătoşi, e pentru cei perfecţi şi autoîndreptăţiţi.
  Da, ne rămâne nădejdea, că de Dragoste nu putem spune că ne rămâne. Dacă nu ne ţine Ea, suntem pe nicăieri. 🙂
  .
  Un an cu zile tot una şi una… ca fotografiile cu lumina perfectă! 🙂

 42. Frumos de frumoase cuvintele rostite prin Duhul de frumoasa ta, frumoasă
  A.Damă!
  La multi ani frumosi!

 43. A.Dama zice:

  Florentina dragă, tu cu cine-ai făcut stilistică? Foloseşti aici stilistic repetiţiile astea, că imediat o să confundăm urările cu textele literare! 🙂
  Să aveţi şi voi ani mulţi, frumoşi, cu zâmbete fericiiiiiiite, şi când faceţi cele mai mărunte activităţi! 😉

 44. Pingback: Dacă până și un copil înțelege… | lumea adam(a)ică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.