Poevarza (3) – Cătălin Lata


Cătălin Lata este prezent în antologia Cuvinte la schimb, vol. 2, cu un grupaj de poeme, dintre care am ales două Ehei-uri, ca să vă faceţi idee despre acest modus vivendi, pe care Cătălin Lata îl aduce înaintea lectorului său:

***
Ehei,
Nu mă mănâncă pe mine
Nici un ogar vagabond
Nici o gudă
Lăuză.
Pleoapa îmi tremură, udă.
Îmi tremură şi colţul de la buză.
Mi-i flămânzesc
Pe cei apropiaţi
Mi-i însetez
Pe-aceia de departe.
Sunt zămislit în inima ta,
Moarte,
Să nu pot fi cât
O firimitură,
Să nu astâmpăr dorul nimănui
Să nu mă ducă
Unul
Către gură.
Sunt amintirea unei răstigniri
O lovitură de ciocan
Un semn de cui
Şi nu astâmpăr dorul nimănui…

***
Ehei,
Nu ştiu cum
Când te chem
Mă cutremur de tot
Şi mă tem
O teamă
Cum c-aş fi zgomot
De chimval transpirat
Sunet poticnit de aramă.
Mai amarnic de tine mă leg
Un scandal
Infernal
Căsnicie
Ce-mi mănâncă făptura de vie.
Şi părtaş
Alergărilor mele de laş
Vitejiilor mele de dur
Ţi-s, vezi-Doamne, de jur-împrejur!
Nu ştiu cum
Când te chem
Mă cutremur de tot
Şi mă tem
C-ai să vrei într-o seară să fugi
Într-un Rai fără sfinţi,
Fără rugi!

Ehei-urile (7 la număr, în grupajul din antologie) dau seama despre o ispititoare suprafaţă a lucrurilor.  Această suprafaţă trebuie spartă, cum se sparge pojghiţa de gheaţă de peste o apă mare, ca să-i fie explorat adâncul.

Cătălin Lata nu este un poet comod pentru cititor, un soi de „reporter la faţa locului”, care se mulţumeşte cu notarea unui gest, a unui fapt de existenţă. Nu e un observator detaşat, care lasă lucrurile unde sunt, ci e genul de sondeur, care mai întâi le mută din loc – dacă e cu putinţă -, ca apoi să le sondeze profunzimile şi rostul.

De aceea zămislirea în inima Morţii presupune mai mult decât acceptare indiferentă, presupune un proces interogativ, care se desfăşoară subliminal: câinii nu mă mănâncă, cei de-aproape şi de departe rămân tot flămânzi şi însetaţi, fiindcă nu sinele poetic e răspunzător de… răspunsuri: „nu astâmpăr dorul nimănui”, ci răspunsurile vin din amintirea răstignirii, din semnul de cui şi lovitura de ciocan. În acest proces interogativ, Crucea e cea care pune peste minusul (-) zămislirii în Moarte încă o liniuţă verticală, transformându-l în plus (+).

Descoperirea propriei imperfecţiuni: „chimval transpirat”, „sunet poticnit de aramă” aduce iar fiinţa în faţa întrebărilor adresate (in)direct Divinului: „Ţi-s, vezi Doamne, de jur-împrejur!” (autoironic) sau mă tem / c-ai să vrei într-o seară să fugi / într-un Rai fără sfinţi, / fără rugi!”, ca şi cum ar aştepta confirmări că temerile sunt nejustificate, că astfel de posibilităţi sunt, din start, tăgăduite.

Cătălin Lata nu este nici metaforic nesăţios, cum e Ionatan Piroşca, nici satiric (in)curabil, precum Teofil Stanciu.  Versul lui are o altă rezonanţă, împăcând imediatul cu absolutul în interogaţia indirectă. Versul lui are o muzicalitate aparte, care se explică şi prin preocupările compoziţionale ale poetului…

Iată o piesă compusă şi interpretată de Cătălin Lata! Versurile îi aparţin altei membre a grupului Cuvinte la schimb – Elisa Manta -, care, la doar 26 de ani, a fost strămutată în Împărăţie. Îi ceruse Tatălui încă un an şi… El a ascultat-o. Apoi a luat-o…

Titlul piesei: Smochin (albumul Chipul meu de totdeauna).

https://adamaica.files.wordpress.com/2009/10/02-smochin.pdf

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în (De)gustare și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Poevarza (3) – Cătălin Lata

  1. agnusstick zice:

    Excelente poeziile (toate trei), şi piesa – totul la înalt nivel profesional şi artistic. Iar vocea e surprinzător de tânără, dată fiind maturitatea versurilor. Mulţumesc, mai vreau!

  2. agnusstick zice:

    P.S. N-ai să „primeşti” de la mine astfel de comentarii la poeziile sau piesele tale, din stânjeneala unei laudatio nemijlocite. Asta nu înseamnă decât că exprimarea se cere păzită, cu riscurile de rigoare. Simţirea este cu totul altă chestiune…

  3. A.Dama zice:

    Agnusstick, mă bucur că ţi-a plăcut! A fost o vreme în care am încercat să facem câte ceva, ca „poeţi evanghelici”, dar nu au fost chiar gustate astfel de încercări. Mă refer la cei din exterior, fiindcă, pentru participanţi, a fost o bucurie. Nu e genul de „poezie de biserică”, aşa că, şi azi, volumele tipărite zac pe undeva şi mai sunt mutate din când în când dintr-o parte în alta…
    E greu să aduci şi o altă scriitură în mijlocul celor care ştiu ei mai bine „ce-i de la Domnul”.

  4. A.Dama zice:

    Despre piese, nu se pune problema… Una cântată cu grupa de copii, pe când eram şi eu copil, din versurile căreia mai ţin minte „despuierea de sine”, o sintagmă prea mare pentru 15-16 ani, şi încă vreo două pe care mi le amintesc foarte rar, când mă lasă Duhul să mi le amintesc, şi care au rămas aşa, fără versuri inteligibile… Aş vrea să pot face un efort de memorie, să mi le amintesc când vreau eu, dar nu se poate…
    Iar despre poeziile-mi, am o părere fixă. Câteodată, înainte să le public pe blog, mai cer părerea unei prietene, a unui prieten… Însă dincolo de asta, ele sunt circumstanţiale, nu le pot „programa”…
    De multe ori, când critic textele altora, le cer să mai lucreze la formă. Când sunt în faţa vreunui text de-al meu şi nu-mi place forma, îmi dau seama că nu pot renunţa la anumite cuvinte, construcţii, care semnifică ceva anume, doar ca să iasă mai muzical versul. Sunt nişte constrângeri de alt fel, peste care nu pot, nu ştiu, nu vreau să trec.
    Eu îmi ştiu textele cu totul altfel, nu le separ de poiesis, nu mă interesează să mulţumesc pe nimeni cu ele. Sunt… ale mele. Criticile ori laudele trec. Ele rămân. 🙂

  5. calinhera zice:

    Îmi place atmosfera, dinamismul, rima poznasă, uneori. Un poet interesant, asta e clar!

    PS Am nostalgia primei tale poeverze, care era un deal de-al meu.

  6. A.Dama zice:

    Călin,

    Eşti sigur că era deal? Credeam că-i o câmpie abruptă… 🙂

  7. calinhera zice:

    Hehe, mi-ai aşezat un zâmbet pe faţă şi o mică roşeaţă 🙂

  8. A.Dama zice:

    Călin,

    Să vedem… care-i semnul pentru roşeaţă? 😛
    Deci tu zici că nu e de la altceva? Unii-s roşii de timizi, alţii de ruşine, alţii de la erupţii, de la pălmi, cei mai mulţi de la febră… 🙂
    Dincolo de glumă, m-am uitat niţel peste poezii în ograda ta. Sunt… sincere. Ceea ce nu e o scădere. Nici un câştig mereu. Sunt… ca şi cum. Comparaţii, comparaţii. Foarte vizuale! Da, cred că sunt vizuale mai mult decât auditive.

  9. calinhera zice:

    @A.Dama: Multumesc pentru privire. Pentru critica. Eu învăt. Rosesc si învăt. Adică, sper că învăt. Nu-mi plac aceia care stiu.

    PS Am observat si eu că folosesc adesea comparatii. (Uneori mă dau deoparte si mă uit.) M-am întrebat de multe ori: Gresesc? Răspunsul nu-l stiu si nu cred că poate să-mi spună cineva dacă da sau dacă nu si eu să spun apoi „OK, asa voi face, 100% cum spui tu”. Însă oricând îmi face bine, ce spun eu bine, foarte bine, să vorbesc despre asta. Îti multumesc mult pt că ai băgat în seamă versurile mele.

  10. A.Dama zice:

    Şi eu învăţ, Căline, nu-i vorbă! Cine-a ajuns la capătul învăţării s-o ia de la capăt! 🙂
    Cât despre folosirea masiva a comparativului, poate fi o marcă stilistică. Deci nu are rost să cenzurezi ori să reformulezi construcţiile comparative. Într-o postfaţă la Poeziile lui Nichita Stănescu, citeam că poetul foloseşte cu precădere sinecdoca. De-aia zic că folosirea preferenţială a unei figuri e marcă stilistică, nu o scădere a textului. Cât despre poeziile tale, îmi menţin observaţia din Poevarza 1: nu sunt degeaba. 🙂

  11. Inka zice:

    Buna ziua! ati dori sa facem un schimb de linkuri? astept un mesaj pe blog sau un e-mail. O zi buna.

    Incasha

  12. Pingback: Poevarza (4) – Daniel Costache « lumea adam(a)ică

  13. Pingback: requiem de mai | lumea adam(a)ică

  14. Pingback: Dinamica cioburilor de oglindă (3) | lumea adam(a)ică

  15. Pingback: „Sunt viu și sunt ce sunt” – Cătălin Lata | lumea adam(a)ică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.