Scrierea substantivelor cu i, ii, iii:
– dacă forma de plural a substantivului e cu i, cuvântul articulat e cu ii.
– dacă pluralul e cu ii (respectiv cuvântul are un i în temă), când îl articulăm, va fi cu iii.
sg. crin / pl. crini / pl. articulat crinii
sg. plop / pl. plopi / pl. art. plopii
sg. membru / pl. membri / pl. art. membrii
sg. copil / pl. copii / pl. art. copiii
sg. fiu / pl. fii / pl. art. fiii
sg. ageamiu / pl. ageamii / pl. art. ageamiii
Ex:
Are doi copii care au terminat facultatea. Copiii lui sunt ingineri. Copiii-i sunt ingineri – al patrulea i este posesivul neaccentuat.
Biserica are două sute de membri. La întâlnirile duminicale, participă toţi membrii bisericii. Membrii majori sunt mai mulţi decât membrii minori. Membrii noştri sunt mai mulţi decât ai voştri. Cei mai mulţi membri sunt din acelaşi cartier.
**
Adjectivul antepus preia articolul substantivului:
Ex: temerile proprii / propriile temeri
copiii proprii / propriii copii
tipii scandalagii / scandalagiii tipi
***
În comentariile de aici, se aduceau în discuţie forme precum propriii-i copii. Expresia e socotită de unii pleonastică, dar să vedem cum o descompunem:
copiii proprii – antepunem adjectivul şi obţinem: propriii copii; – introducem posesivul: propriii săi copii, iar în varianta atonă, vom avea: propriii-i copii; la fel, pentru alţi posesori: propriii-mi copii, propriii-ţi copii…
Alte exemple:
– refuzul propriilor fii
– termenii noştri proprii / impropriii voştri termeni
– peştii săi vii / viii săi peşti
– ochii ei albaştri / albaştrii-i ochi.
Frumos explicat!
Asta trebuie s-o reţin:
„propriii-i copii”. 🙂
…pe caietul baiatului meu, profesoara a scris: „Scrisul tau este foarte deficitar”. E corect? Pe mine ma cam zgarie la urechi!
Un pic, aia e prea mult! Adică 4 i? Tu vrei doar „un pic”! 🙂
Teo, îmi pare rău! Sper să remediaţi scrisul deficitar! 🙂
Cred că e corect, dar e cam sentenţios. De-aia zgârie! 🙂
multumesc!
Frumoasă lecţie de gramatică, A.Dama! Mi-am amintit de clasa a V-a când doamna profesoară, exasperată că nu prindeam niciunul regula şi o tot ameţeam, ne-a dat la toţi câte un penar în cap (mai ştiţi? acelea de lemn! 😀 ). Şi uite aşa am reţinut-o de nu am mai avut niciodată dubii. Am repetat în neştire: „fiii, iaurtgiii, geamgiii, ageamiii….”.
Mulţumesc, A.Dama! Mai aştept şi alte „teme pentru acasă”. Sunt destule aspecte la care… nu am mai primit penarul în cap! 🙂
Teo, cu plăcere! Şi-altădată! 🙂
Alex, ar trebui să ştiu cum să teleportez un penar, date fiind distanţele. 😉
Eh, nici chiar aşa! Doar ai învăţat regulile… Acum le aplici, pur şi simplu.
Alex, nu ştiu dacă e chiar „frumoasă” lecţia de gramatică. Am scris exemplele care mi-au trecut prin cap. A fost o lecţie inventată. Ar trebui să mă uit în mai multe surse când alcătuiesc aceste articole. Dar nu vreau să fie ceva „academic”. Aş prefera să fie simplu, să fie accesibil oricui…
Aşa să faci, A.Dama! Nu cursuri şcolare, demersuri didactice… ci un fel de „gramatică pentru toţi” (blogeri sau nu). Avem numai de învăţat. Îţi mulţumesc.
Alex, fii bine-venit si bine-cuvantat! 🙂
Ma gandeam zilele trecute cum ar trebui sa scriem cuvantul blogger. La plural, ar trebui bloggers sau bloggeri? Sa trecem la grafia romaneasca: blogar / blogari?
Avem „summit” in DOOM, cu plural romanesc: „summituri”.
Pingback: Noii, ziarişti, suntem membri echipei de arbitrii « lumea adam(a)ică
Buna ziua,
Am scris corect: ” Ce frumos sunt copiii ! ” ?
Marra1,
Ce frumoși sunt copiii!
Multumesc! Aveam nevoie de aceasta lectie.
Silvia,
Mă bucur. 🙂
Buna dimineata! Daca folosesc cratima, e corect fica-mea sau fiica-mea? Nu am diacritice, dar substantivul fiica din prima parte suna nearticulat, deci nu cu a….ci cu a…:):):) (a doua litera din „raceala” de exemplu…)
Mihai, e corect cu 2i: fiică-mea. 🙂
Multzam pentru ajutor! Incerc sa imi pastrez respectul pentru gramatica limbii romane la acelasi nivel ca in adolescenta. Distanta mare intre locul unde traiesti si locul unde te-ai nascut nu e o scuza pentru nimeni sau nu ar trebui sa fie, vis a vis de greselile gramaticale. Sa gresesti e omeneste, sa perseverezi e diabolic… 🙂 Sa ai o zi buna si un sfirsit de saptamina frumos!
Mulțumesc de urări, Mihai! Succes în continuare!
Buna seara!
La verbe cum este? Cand se scrie cu doi de i si cand cu unul singur? Si la ce mod trebuie sa se afle verbul? Multumesc 🙂
–––
Se greșește deseori la verbul a fi. Am prezentat aici o conjugare corectă.
De asemenea, se greșește la verbele de conjugarea a IV-a, care se termină în i – a citi, a descoperi, a veni etc. Pentru că viitorul (indicativ prezent) și condiționalul prezent se formează cu forma de infinitiv a verbului, iar unii nu țin cont de acest lucru. De aceea, în loc de voi citi / aș citi, vei veni / aș veni etc., găsim forme greșite
va citii,aș veniietc.De reținut că la perfectul simplu avem forme cu ii (la verbele de conjugarea a IV-a), la persoana I singular: eu citii, eu venii, eu descoperii, eu țintii etc.
Felicitări pentru articol !