De (prin) Psalmul 107


Jules Achille Noel - The Frigate JunoPrin natura sa, orice lectură e un act hermeneutic. Imposibilitatea unei lecturi ingenue nu e altceva decât un „mal de l’être”, un rău al fiinţei. Al fiirii. Al fiindului… Printre alte rele…

Cum ar fi o apropiere de Cuvânt fără pre-/ante-/pro-cunoaştere? Când stăm înaintea Cuvântului cu cele ştiute, facem câte-un exerciţiu pe bârnă. E o limit-ă/-are acceptată.

Am cules, în cele ce urmează, simple… gânduri de prin Psalmul 107, pentru că m-a provocat acest refren repetat de patru ori. Ca un catren cu versuri identice… Ca un cvartet la unison…

O, de ar lăuda oamenii pe Domnul pentru bunătatea Lui şi pentru minunile Lui faţă de fiii oamenilor! (v. 8, 15, 21, 31)

„Minunile Lui faţă de fiii oamenilor” nu sunt ficţiuni, ci realităţi. Sunt un motiv de laudă. Noi suntem fii ai oamenilor, ergo minunile Lui sunt (la fel de) reale şi pentru noi. Iterativul şi retoricul imbold de a-L lăuda pe El ni se adresează.

Scenariul pentru împlinirea minunii e, într-un fel, previzibil. De fiecare dată, e vorba de o criză, iar oamenii strigă către Dumnezeu:

Atunci, în strâmtorarea lor, au strigat către Domnul, şi El i-a izbăvit din necazurile lor. (v. 6)

Înseamnă că suntem colaboratori la minune, cooperăm întru intervenţia divină izbăvitoare. Strigătul de ajutor e o reţetă bună.

Din câte-am priceput, sunt patru situaţii concrete în care Dumnezeu intervine vizavi de nevoile oamenilor şi ca răspuns la strigătul lor.

1) Prima categorie de oameni ajunşi la strâmtorare este formată din cei cu nevoi materiale, cei ce traversează pustia: un spaţiu necunoscut, fără pic de confort şi protecţie – nu găseau nicio cetate în care să poată locui, un loc în care e imposibil un minimum necesar traiului – sufereau de foame şi de sete. Pentru cei ce traversează pustia, Dumnezeu intervine şi îi izbăveşte, oferindu-le hrană şi apă, oferindu-le protecţie şi călăuzire.

2) A doua categorie de oameni care strigă după ajutor este a celor cu probleme sufleteşti:

El a potolit setea sufletului însetat şi a umplut de bunătăţi sufletul flămând. (v. 9)

Însă oamenii s-au răzvrătit, n-au ascultat sfatul Lui, au ajuns aproape de umbra morţii, Dumnezeu le-a smerit inima prin suferinţă. Atunci au strigat către El şi a urmat din nou izbăvirea miraculoasă.

3) A treia categorie de oameni este alcătuită din cei cu probleme spirituale, cei al căror suflet nu doar că este sătul, dar este şi dezgustat de tot ce poate oferi existenţa umană: sufletul lor se dezgustase de orice hrană (v. 18). Aceşti oameni sunt numiţi nebuni datorită purtării lor vinovate. Dezgustul faţă de orice le-a oferit existenţa îi apropie de porţile morţii.  Şi pentru aceştia, Dumnezeu intervine, aducându-le izbăvire.

4) A patra categorie de oameni care strigă după izbăvirea miraculoasă e a celor confruntaţi cu crize imprevizibile, în care cunoaşterea nu le este de niciun folos. Ei se încred în cunoaşterea şi în resursele lor, iar Dumnezeu face ca autoîncrederea lor să pălească în faţa Înţelepciunii şi puterii Lui.

Ilustraţia este cu nişte negustori care călătoaresc pe mare. La un moment dat, marea se înfurie foarte tare. Atacul forţelor naturii e incontrolabil. Cei ce ţin piept furtunii îşi recunosc dramatica stare de neputinţă. Ca de obicei, în situaţii de criză, oamenii îşi folosesc toate resursele, însă aceşti negustori se văd

apucaţi de ameţeală, se clătinau ca un om beat şi zadarnică le era toată iscusinţa. (v. 27)

Există o condiţie pentru ca minunea să se întâmple. Să capitulăm, chiar dacă ne încredem în iscusinţa noastră. Priceperea este bună şi de folos. Nu trebuie să fugim de a învăţa, de a fi buni în ceea ce facem, dar trebuie să-i recunoaştem iscusinţei umane limitele.

Şi să strigăm… Dacă mândria ne împiedică să ne dăm bătuţi şi să strigăm după ajutor, suntem mai mult ca sigur pe mâinile Celui Rău, nu în Mâna lui Dumnezeu!

Dumnezeu intervine când iscusinţa omului este zadarnică.

*

Foto: Jules Achille Noël – La frégate Juno.

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De gândit și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.