Şi doamna Lăută…


Gerard ter Borch - Le concert - chanteuse et joueuse de luth theorbe 1657…a venit la-ntâlnire,

într-un oraş în care se întâmplă prea puţine evenimente muzicale de calitate.

De aceea e lăudabilă iniţiativa celor de la Universitatea Emanuel, care au oferit publicului orădean (pe 25 mai 09) posibilitatea de a descoperi lăuta, un instrument care renaşte din propria-i cenuşă, şi de a-i savura sunetul particular, inimiza(n)t, de salon cu pretenţii. Merge şi de Înălţare! 

Fără a minimaliza efectul introducerilor în atmosferă realizate cu vocea, pianul şi vioara (de Lauren Bota şi Stephanie Crabb), marea parte a „dialogului” muzical a fost între doamna Lăută şi doamna Chitară clasică.

A fost o întâlnire plăcută, echilibrată, ca între două doamne respectabile.

Pentru ca farmecul lor să răzbată – pe alocuri imprevizibil, dar convingător -, a fost necesară dibăcia unor împătimiţi, precum maestrul Gyorgy Lorinczi şi profesorul Ioan Sabău. Aici şi aici găsiţi dovezile palpabile ale măiestriei lor.

Am înţeles cu această ocazie că doamna Lăută nu preferă sălile impunătoare, că ea nu rivalizează cu instrumentele care au o sonoritate puternică, însă are alte atuuri: un trecut de invidiat şi o predispoziţie către intimitate. Dacă acesta e instrumentul îngerilor, atunci între ei şi Tatăl trebuie că atmosfera e de indicibilă taină.

După ce domnul Lorinczi a evocat cu pasiune etapele prin care a ajuns la construcţia de lăute, prietena cu care asistam la concert mi-a spus că aceeaşi pasiune a întâlnit-o la tatăl ei, care construieşte viori. A fost pentru prima dată când am auzit că lutierul îşi prepară singur lacul cu care finalizează instrumentele, şi pentru asta, cultivă plante precum şofranul, de care are nevoie în compoziţia baiţului.

Alături de rememorarea sonoră – un sunet aparte, spectaculos, impresionant, care era asigurat graţie calităţii lemnului ales, uscat natural, păstrat zeci de ani în condiţii optime -, rememorarea olfactivă era la fel de puternică. Mirosul de lemn proaspăt prelucrat, încântător, dar amestecat cu mirosul dezagreabil al cleiului de oase – o combinaţie bizară şi de neuitat.

Un obiect neterminat poate exercita o fascinaţie aparte. Dar câtă fascinaţie când e terminat şi îşi împlineşte menirea, încântându-şi atât mânuitorul, cât şi publicul!

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De (la) prieteni și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Şi doamna Lăută…

 1. Ruben Budău zice:

  ceva înregistrare audio sau video pt cei care nu am fost? să ne convingem şi noi 🙂

 2. A.Dama zice:

  Ruben, puţin credinciosule! 🙂 – asta are legătură cu „să ne convingem şi noi”.

  Da, eu nu am preluat youtube-urile, dar am făcut nişte trimiteri la articolele unde le găseşte oricine. 😛

  Văd că nu ţi-ai adăugat linkul paginii la profil! Îţi spusesem în celălalt comentariu că ar fi bine să-l adaugi, aşa ar fi mai simplu să te găsească lumea, dând click pe avatarul tău. 😉

 3. Marius David zice:

  Draga A.Dama, multumesc pentru „recenzie”. Videoclipuri se găsesc pe trezirespirituala si pe blogul meu, luate tot de la studentul meu.

 4. N-a fost şi Sting la noi care-a zdrăngănit din cobză? P’ăla l-ai prins?

 5. Alex zice:

  Cred că a fost un eveniment muzical deosebit. Până să citesc la Marius, nu ştiam nimic despre acest instrument fascinant. Într-o lume înnebunită după lucruri sintetice, după imitaţii, reconsiderarea acestor vechi instrumente, aproape uitate, este ceva grozav.

  A.Dama, foarte frumos headerul tău. Unde ai găsit această „mare” de maci? Pur si simplu …superbi!

 6. A.Dama zice:

  Marius, bucuria a fost a noastră. Ţineţi-o tot aşa! 🙂

 7. A.Dama zice:

  Fusese Saspus,

  Da, sigur că ştiu de Sting. Era un banc cu „l-ai prins”. Dar ne lăsăm de bancuri. 😀

 8. A.Dama zice:

  Alex, am participat cu câţiva ani în urmă la un concert cu instrumente vechi, de prin secolele 15-16. Erau instrumente de suflat, în principiu, iar concertul a avut loc într-o catedrală. A fost halucinant.

  Iar macii i-am găsit pe-aici pe-aproape! S-a lăsat cu multe poze, se înţelege. Şi cu o mare de bucurie maaare! 🙂

 9. Alex zice:

  A.Dama, frumos este pe la tine „pe-aproape”. Multa frumusete mai gasesti tu si ne-o aduci si noua, aici. Multumesc!

 10. Camix zice:

  şi tatăl meu lucrează cu lemn de zeci de ani (nu viori 🙂 ) şi există o atracţie pentru mirosul de lemn, pentru lemn în general şi un frumos pentru tot ce e făcut din lemn.

 11. Marius David zice:

  Sînteţi orădean? Vă invităm la un concert de Lăută renascentistă, instrumentul care apare cel mai des în mîinile îngerilor în iconografia religioasă medievală, instrumentul la care “s-au convertit” Sting și Jan Akkerman.

  Concertul va avea loc luni, 22 iunie, la ora 18.00, în Capela Mare a Universităţii Emanuel din Oradea, ora 18.00, (vis-a-vis de Selgros).

  Va concerta Caius Hera, lutenist timişorean, unul dintre puţinii lutenişti români, care s-a perfecţionat la Schola Cantorum Basiliensis. Caius Hera cîntă la lăută barocă, vihuela, lăută renascentistă, viola da gamba. Instrumentele pe care cîntă sînt construite de Gyorgy Lorinczi, unul dintre puținii luthieri care construiește lăute.

  Intrarea este liberă!

  Vă aşteptăm cu drag!

  Dacă acest mesaj este considerat invaziv, nedorit, spamant, vă cerem scuze!

  http://mariuscruceru.ro/2009/06/15/de-pus-in-agenda-concert-caius-hera-la-oradea/

 12. A.Dama zice:

  Da, Alex, sunt convinsă că şi tu ai prin preajma ta frumuseţi! Altfel nu le-ai tot fotografia! 😉

  Camix, trebuie să dai mâna cu o colegă de-a mea. E bună pasiunea pentru lemn! Dumnezeu a îngăduit ca oamenii să se poată adăposti în construcţii de lemn şi să se poată încălzi la focul lemnelor. Vorbesc acum de utilitate înainte de estetică. 😛 Şi uite ce încântare de instrumente muzicale se construiesc din lemn!…

  Marius, mulţumiri pentru informaţii (în)cântătoare! 🙂 La vremea potrivită, El poartă de grijă să vină răsplătirile!…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.