Un fel de episod „Micul Prinţ”…


…cu Mica Prinţesă

– o replică metaforică la suicidul copilei de 13 ani, pentru nota de la teza de română.

*

Mica Prinţesă ajunsese la o vârstă… între vârste.

La 13 ani, nu mai eşti neapărat copil. Nici neapărat adolescent. Unii copii de 13 ani fac alţi copii…

Mulţi se tem de 13, ca de piaza rea.

Alţii devin învăţători la aceeaşi vârstă.

Mica Prinţesă trebuia de-acum să facă ce fac „oamenii mari”.

Şi într-o primăvară – cu maci pe calea ferată -, prima ei clătită a ieşit cam aşa:

maci 9 mai09 082

Regina o mustră cu înţelegere:

– Uite ce se întâmplă dacă nu învârţi mai repede de tigaie, să se-ntindă bine aluatul, frumos, rotund! Faci clătite cu franjuri!

Mica Prinţesă se gândi o secundă cum de „les grands hommes” n-au pic de imaginaţie şi îi răspunse Reginei:

O mănânc eu, nicio problemă! Parcă e o amprentă… Vezi, asta-i problema cu voi, oamenii mari: duceţi lipsă de creativitate!

Anunțuri

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De viaţă. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Un fel de episod „Micul Prinţ”…

  1. Alex zice:

    Am citit Micul Prinţ acum 2 ani! Destul de târziu pentru că este o lectură obligatorie pentru formarea unui copil… Dar am încercat să privesc această carte cu ochii copilului din mine. Şi m-am bucurat enorm cu fiecare pagină citită… Şi mi-am dat seama că într-adevăr, cu noi, oamenii mari, sunt nişte probleme. Ne „defectăm” puţin câte puţin în modul nostru de a fi, de a gândi, de a privi lumea… Pentru că ne îndepărtăm de inocenţa copilăriei… Adică tocmai de aceea care ne deschide Împărăţia Cerurilor…

    Clătită cu maci? Arată tare fain!

  2. rodica botan zice:

    Si eu vreau una…cu turturi, cu…franjuri…cu ce-o fi…numa’ pune ceva printesa mamii si inauntru; ca o printesa este bine sa fie si darnica…dulce…aromata…

  3. A.Dama zice:

    Alex, ar trebui să fim copii la răutate, adică „mici” la răutate. De parcă ar mai funcţiona măsurătorile oamenilor! Copilăria asta pe care ne-o pretinde El nu ne împiedică să creştem, să ne hrănim cu „bucate tari”. 🙂

    Clătite cu maci se găsesc numai într-un interval relativ scurt din an. În rest, clătite cu poze cu maci. 😀

  4. A.Dama zice:

    Rodica,

    dacă îs prea creativi copiii ăştia când vine vorba de umplutură? 😛

    În orice caz, dacă îţi mai trece prin cap să vii în România, pregătim clătite princiare. 😉

  5. Alex zice:

    Apropo de clatite cu maci. Mi-am amintit ca aveam in facultate un coleg din Bihor care ne aducea de acasa, de fiecare data cand mergea, niste prăjituri tare bune cu seminţe de mac (pe care ei îl cultivau). Ştiu că…dormeam tare bine după prăjituri 😀 Ha, ha!

    Cred că rămân la vorba ta A.Dama: clătite cu poze cu maci!

  6. Mau zice:

    Hmmm, eu zic ca gustul conteaza! Si ma gandesc ca daca printesa imparte clatita „amprenta” si „cu franjuri” cu mine si-mi place, ma pun de partea ei in fata Reginei 🙂
    In cel mai rau caz forma e artistica si-n cel mai bun, originala.

    Ma intreb cum arata a doua?

  7. Lia zice:

    Mica printesă este deja creatoare de artă culinară neconventională. Felicitari ei! Mie mi-ar plăcea să o văd peste cîţiva ani cu propriul ei restaurant in care se va servi, mîncare „veselă”.

  8. Camix zice:

    o prietenă a mea se va mărita pe data de 13. nu are nici o frică de superstiţiile făcute de oameni şi mă bucur pentru ea; în definitiv, toate aceste temeri sunt fabricate de oameni…. pentru tot oameni. păcat că ele şi funcţionează în cazul oamenilor de multe ori. prea bine că ele sunt contrazise de date concrete. la şi mai multe creaţii şi originalităţi micuţei prinţese!

  9. ilef zice:

    Bine, bine, dar ce-ati zice de clatite cu dulceata de maci? Voila la recette, jolie princesse!

    Préparation : 3 h 30 min
    Cuisson : 30 à 45 min
    Ingrédients (pour 3 à 4 pot) :
    – 200 g de gelée de pommes
    – 200 g de pétales de coquelicots
    – 200 g de sucre
    – 1 citron
    Préparation :
    Mettre 25 cl d’eau bouillante sur les pétales, faire infuser au moins 3 heures.
    Verser dans la bassine à confiture la gelée de pomme, le jus de citron, le sucre, les pétales et leur eau d’infusion.
    Feu doux jusqu’à ce que le sucre ait fondu, puis feu fort jusqu’à ébullition. Ramener à feu moyen pendant environ 1/2 heure.
    Vérifier la cuisson, c’est prêt quand une goutte de confiture se solidifie quand on la met sur une assiette.
    Mettre en pots.

    nu e gluma! e recomandat de specialistii de la http://www.marmiton.org

  10. Ruben Budău zice:

    ghinionul şi-l fac oamenii cu mâna lor, când nu aveţi somn deloc încercaţi un linzert cu mac sau orice prăjitură care conţine mac şi pe urmă……somn uşor, cu bine, 🙂

  11. frumos blog… Dumnezeu sa te binecuvinteze… esti in lista mea de bloguri… 😉

  12. A.Dama zice:

    Alex, dar măcar cozonacul cu mac este o specialitate şi la voi, nu? O fi un fel de „universaliu” românesc. 😀

  13. A.Dama zice:

    Mau, nu accept contra-alianţe! 🙂 A doua clătită arăta ca un elefant. Dacă mai aveam răbdare, se făcea o întreagă grădină zoologică. 😛

  14. A.Dama zice:

    Lia, te-aud rar, dar eşti o figură! Restaurant zici? Cine ştie ce va mai fi? Important e să fie cu orice preţ în Împărăţie, că mese ca acolo, tot nu putem noi inventa. 😀 Spor în toate!

  15. A.Dama zice:

    Camix, văd că ţi-ai luat obiectiv, să vezi mai bine „originalităţile”! 😛

    Ei, cu 13 e şi, şi… Mami era născută în 13. Dar ea a plecat repede, prea repede… Unii ar zice că din cauza lui 13, alţii că e mai bine pentru ea.

  16. A.Dama zice:

    IleF,

    M-am tot uimit citind! 🙂 A fost tare, oricum. N-am ştiut că şi cu petale de maci se poate. Ştiam de salcâm, de trandafiri, de florile medicinale… Dar să ştii că n-aş încerca, oricât îmi plac macii. 😀

  17. A.Dama zice:

    Ruben, 🙂

    Nu ştiu dacă e valabil pentru toată lumea. Cel puţin pe mine nu mă influenţează macul din cozonac sau alte prăjituri. Nu ştiu alţii cum sunt… 😀

  18. A.Dama zice:

    Timotei, bine-ai venit! Mulţumesc şi spor la scris! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s