Faza cu dezacordul gramatical comis de Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei a aprins rapid spiritele, parcă într-un concurs de a redemonstra actualitatea lui Caragiale.
Îmi amintesc că după decembrie ’89, când erau la modă lozincile: Armata e cu noi! Dumnezeu este cu noi!, cursul magistral de Caragiale a fost deschis cu cuvintele: Caragiale e cu noi!
Iată că şi după 20 de ani, e tot cu noi…
Dar nu atât dezacordul acesta ne-a atras atenţia:
niciunul dintre elevi n-au nimic de suferit,
cu toate că, de la un ministru, şi încă nu de la oricare, ci chiar de la cel al Educaţiei, te aştepţi la muuuult mai mult, cât mai ales formularea bestială în care se dă definiţia interpretării unui text la prima vedere:
…pentru ca textul la prima vedere este un text pe care trebuie sa-l comentezi asa cum este el.
Iată o mostră de înţelepciune demenţială! Eu zic să înrămăm definiţia şi să cerem să apară, ca notă, pe fiecare subiect de examen ori de teză de acum înainte, ca să ştie tot şcolerul cum să ia textul aşa cum e el. 😀
Prima fază aş include-o la greşeli pe motive de stres. Apăra instituţia din vârful căreia e posibil, curând, să cadă. Aşa că se adună stres. 🙂
Se întâmplă deseori celor care se află în faţă. Mi s-a întâmplat şi mie. Asta presupunând că ea cunoaşte regulile de bază.
A doua fază mă mai gândesc unde o includ. 😀
Bine… dar ce vrei şi dta, doar e nepoata lui Elisabeta Găinuşe!
Aşa este, Camix! Nici mie nu mi se părea atât de dramatic acel dezacord. Însă definiţia interpretării unui text la prima vedere a fost mai tare!
Dancos, eu n-am auzit de Elisabeta Găinuşe! 😛 Dar putea fi şi Smaranda Cocoş, nu?
A.Dama, mi-a sărit inima când am citit…”andronesciene”! 😀
L-aş întreba pe Dancos: care Elisabeta Găinuşe? Pe la noi prin Bărăgan a fost pe vremuri o „tovarăşă prim secretar PCR”, dar parcă o chema Alexandrina Găinuşă!
Alex, 😀
Oare n-ar fi trebuit să fie „androniene”?
Acum realizez că nu e departe calea până la „android”. 😀