Prostituţia şi incestul ar trebui legalizate – Nora Iuga


klimt-the-kissCitind interviul cu prozatoarea Nora Iuga, care la cei 78 de ani strigă, reclamă, proclamă să lăsăm instinctele să ne călăuzească şi să le dăm tot ce ne cer, indiferent de morală, religie, lege, n-ar trebui să ne facem că plouă. „Societatea e în război crunt cu instinctul”, afirmă Nora Iuga, o situaţie intolerabilă. Instinctul e mai important decât raţiunea. 

Pasiunea puternică, nebunească e totul:

Sunt de acord: se pot naşte iubiri mortale, nebuneşti între o frate şi o soră. Instinctul lucrează oricum în noi. Pot exista afinităţi între fraţi, dacă pasiunea nu poate fi înfrânată nu e bine să-i mutilezi pe viaţă sau să te apuci să-i închizi. [1]

Dar incest nu înseamnă doar pasiune între frate şi soră. E un fel naiv de a aborda lucrurile. Incest e şi legătura nepermisă dintre părinţi şi copii. Iar această „iubire mortală”, vorba Norei Iuga, se întâmplă de multe ori să fie unilaterală, iar celălalt, care devine împotriva voinţei obiectul pasiunii, plăteşte scump. Cum le redai inocenţa fetiţei ori băieţelului abuzaţi de tată pe când erau complet lipsiţi de apărare? Ori sorei violate de propriul frate?

„Prostituţia e normală”, mai spune Nora Iuga. Înclinaţiile homosexuale sunt normale şi ele. Reiese că prostituţia şi incestul ar trebui legalizate. Trebuie să ne lăsăm fantezia să zboare, să inventăm tot felul de jocuri. Cum ar fi să-i vezi pe cardinalul Richelieu şi pe Scufiţa Roşie făcând dragoste? 

Aceste voci ne reprezintă în plan internaţional, aceşti scriitori premiaţi şi cărţile lor vor deveni obiect de studiu în şcolile publice pentru generaţiile viitoare. 

Cei care vin după noi vor face exact ce-i învăţăm, măcar într-o primă etapă, în etapa mimetică.

Dar, oare cum e să scrii aceste lucruri după ce ţi-ai trăit viaţa, într-un moment în care ţi-ai asumat alegerile, şi cum e să citeşti astfel de provocări copil fiind, când încă mergi pe pipăite? 

Câtă grijă pentru urmaşi avea Dumnezeul evreilor, cerându-le părinţilor să-i înveţe pe copii legea Lui, Calea! Oricum, pruncii israeliţilor trăgeau cu ochiul la ce făceau popoarele din jur. Şi li se părea de dorit să fie ca vecinii lor. Însă când îi trimiţi din start pe prunci în războiul în care sigur vor muri, s-ar chema că eşti criminal!?

Rămânând într-o mentalitate în care credinţa nu te lasă să faci orice, eşti repede trecut pe lista retardaţilor:

Volumul (e vorba de Hai să furăm pepeni) este foarte tare împotriva curentului, mă refer la instituţia morală care ne guvernează pe toţi, mai ales în partea asta răsăriteană  a Europei, unde oamenii au rămas foarte captivi într-o mentalitate veche, strâmtă, balcanică, plină de prejudecăţi. Suntem captivi din cauza tradiţiilor, obiceiurilor, şi mai ales din cauza proclamării ortodoxiei noastre, atât de diferită faţă de catocilism sau faţă de protestantism, care este de o libertate absolută.

Şi totuşi, în ciuda reproşurilor pentru „primitivism”, pentru refuzul de a intra în ritmul occidental, unde 90% din populaţie e atee, autoarea îşi face iconiţă din primitivism:

Mă comport ca un om civilizat, simt ca un primitiv.

Prostituţie a fost şi va fi. Incest, la fel. Homosexualitate, asemenea. Şi toate celelalte rele, rând pe rând. Punând însă pe piedestal pasiunea – ce mare minune, nu-i aşa? că de-aia ne-a făcut Cel de Sus instinctuali, ca să dăm frâu liber instinctelor -, oare nu ne îmbătăm cu apă de baltă? 

Da, la noi există încă prejudecăţi, pentru că societatea se războieşte cu instinctele, pe când, în Occident, aceste prejudecăţi nu îşi mai au locul, iar oamenii trăiesc la intensitate maximă, cum se şi cuvine. 

Oh, mai bine în rând cu prostimea atunci! 

Sfinţenia n-a fost şi nu va fi niciodată o modă.

____________

[1] Am dat citatul exact, cu greşelile gramaticale aferente. Se poartă şi la case / ziare mari!

Anunțuri

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De vină. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

34 de răspunsuri la Prostituţia şi incestul ar trebui legalizate – Nora Iuga

 1. Alex zice:

  Groaznice gânduri! Dumnezeu s-o ierte pe această Doamnă. Se pare că bătrâneţea nu vine mereu cu înţelepciune. La unii vine mai dregabă cu „ţăcăneală” (scuze!).

  Foarte bine ai punctat, A.Dama! Exemplul poporului Israel este foarte elocvent. Calitatea unui popor, misiunea sa in istorie, se cladeste cu migală, cu responsabilitate, „zidind” caractere puternice, nu de …”primitivi”, supuşi doar instinctelor primare. Dacă ar fi după instincte… ar trebui să-i dăm în cap d-nei Iuga! Doamne fereşte!

  Da, asa e, sfinţenia a devenit şi mai deranjantă, nu e la „modă”!

 2. brd zice:

  „S-au falit ca sunt intelepti si au inebunit”…
  Prin optica Scripturii, inteleg aberatiile acestei cucoane si mai inteleg ca acum in amurgul vietii este bantuita de demonii din tinerete…
  Totusi, ca roman, nu pricep de ce suntem asa de naivi, ca luam la vrac tot ce vine din Occident, fara a judeca nitel mai mult, daca e bine sau rau;de ce nu luam civilizatia, ordinea, curatenia, disciplina, iar moralitatea de doi bani sa le-o lasam lor intacta…
  De ce credem ca moralitatea este perimata, iar buna-cuviinta, lupta impotriva instinctelor animalice sunt cica vestigii ale unei mentalitati ortodoxe arhaice?
  Adama, permite-mi si mie sa ma asez alaturi de tine, (sau in urma ta eventual), dar in rind cu prostimea si cu altii care de asemenea nu saliveaza dupa o astfel de moda si nu vor sa fie „avangardisti” si in „tendinte”.

 3. Rodica Botan zice:

  Animalele au instincte…oamenii mai au si logica si logica regleaza instinctele. Din instinct iti vine sa…ragai de pilda unde ti-e lumea mai draga. Logica iti spune ca nu-i frumos si te tragi la o parte sau amii…asta este doar un exemplu simplu de instinct…ca mai avem si altele…

  Daca si oamenii se vor conduce dupa instincte numai…nu mai exista diferenta intre noi si animale…

  Femeia respectiva ar trebui inchisa intr-o institutie unde oamenii se conduc chiar numai dupa instincte si fac cind si ce le trece prin cap…

 4. evergreen zice:

  sunt de acord cu legalizarea prostitutiei si sunt o multime de motive pro.

  la capitolul incest refuz sa cred ca s-ar putea legaliza doar de dragul de a nu leza fanteziile si spiritul liber sau de a lasa liber instincul.

  daca si asta intr-un absurd al realitatii, daca ar fi amandoi de acord, poate, dar nici asa. sunt niste legi mai presus de cele scrise care nu permit asemenea iubiri, tocmai pentru ca sunt nascute dintr-o boala si mor in boala.

 5. un pic zice:

  Legalizarea fărădelegii.

 6. A.Dama zice:

  Alex, deci tu ai aşa instincte câteodată, să mai dai în cap? 😛 Păi, se-nţelege! Mai e o vorbă din popor: de la cap se-mpute… Atunci rezolvăm problema direct la ţintă.

  În fond, numai pentru unii dintre noi pare grav ce afirmă această scriitoare. Pentru cei mai mulţi, nici măcar nu sunt chestiuni importante. Nu-şi pierd timpul. Au auzit altele şi mai şi.

 7. A.Dama zice:

  brd, 🙂 !

  Alături de mine şi înaintea mea sunt destule locuri. Nu ştiu dacă în urmă se mai poate, fiindcă sunt cu „cei din urmă”. 😀

  Românii au luat treptat, treptat ce vine de dincolo. Nu suntem mai buni, doar mai înapoiaţi, că le-am luat cam târzior. Iar doamna aceasta e româncă, însă se plânge că românii nu o apreciază, pe când dincolo are parte de gloria râvnită. Dincolo, în Germania, nu dincolo, în viaţa cealaltă. 😀

  Şi încă ceva, brd! În acest marş prăvălitor către animalitate, se înaintează cu viteză. Cum să te împotriveşti curentului?

 8. A.Dama zice:

  Rodica, sunt şi societăţi unde aceste reacţii care ţin de digestie, de bunul mers al metabolismului, sunt acceptate ca fiind normale, chiar în public. Ştii cum se mira Mircea Eliade când era la universitate în India, că profesorul scotea pârţuri în timpul cursului fără nicio jenă, chiar zgomotos. Decât să se-mbolnăvească omul abţinându-se, mai bine să fie sănătos. Că prea multă raţiune, l-ar fi împiedicat de la sănătate. 😀 😀 😀

  Iar referitor la ultima ta aserţiune, mă întreb: oare care-ar fi primul instinct pe care l-ar avea dacă ar fi închisă într-o astfel de instituţie?

 9. A.Dama zice:

  Evergreen, bine-ai venit! Că se recunoaşte, că nu, prostituţia e mai mult legală decât ilegală. În marile oraşe europene, există cartiere, străzi, unde se ştie că aşa ceva e permis. Poliţia, şi dacă mai dă câte o raită pe-acolo, nu distruge niciodată definitiv localurile şi nu-i elimină pe cei ce fac afacerile. Că, în fond, e vorba de afaceri… Doar în cazul răpirilor şi al abuzurilor se mai aplică pedepse dure.

  În afară de ţările musulmane, oare s-a mai auzit în ultima vreme de lapidare pentru prostituţie sau adulter? Aceasta era pedeapsa curentă în mai multe societăţi în trecut.

  Cât despre incest, e şi mai strigător la cer decât prostituţia, chiar dacă păcatul e numit păcat, nu „păcăţel” şi „păcătoi”… Lumea s-a stricat de cap. De mult şi fără întoarcere.

 10. A.Dama zice:

  Interesant jocul tău, unPic-ule! 🙂 Doamna Fără-de-lege se pune în locul Doamnei Lege.

  Din păcate!

 11. brd zice:

  Depinde de pozitie si posibilitati.
  Tu, daca inteleg bine, esti profesoara; prin ceea ce esti si prin ceea ce spui tinerilor arati ca esti pro, contra sau chestiunea te lasa rece; Alex la fel; altii idem; este un curent si poate nu-i putem face fata; (oricum se implineste Biblia, stii treaba cu vremurile din urma si inmultirea faradelegii), dar macar arati cu putere de partea cui esti…

 12. pax zice:

  Lucrez in domeniu si e ingrozitoare mutilarea pe viata a copiilor abuzati.
  Exista o carte despre Sabinne Dardenne, fetita dintr-un satuc din Belgia rapita la 12 ani de pedofilul Dutroux, se numeste chiar asa:,,Rapita la 12 ani”.
  Instinctul lui Dutroux era violarea, torturarea si omorirea fetitelor, intre 7-18 ani, sadism, moarte prin infometare.
  Tacerea noastra este vinovata.
  Indiferenta noastra, cind stim si putem ajuta victimele incestului, pedofililor, traficantilor de carne vie, chiar inaltati in dregatoriile acestei lumi, inseamna lasitate si, consider, complicitate la aceste fapte cu totul detestabile.
  Ma intreb cum ar gindi prozatoarea daca ar fi victima unui psihopat, care sa o ciopirteasca pe ici, pe colo, prin zonele mai nevralgice si intime, asa, spre a-si urma instinctele mai mult sau mai putin naturale.
  Si apoi sa ne serveasca noua, prostimii, lectii de buna cuviinta si comportament civilizat.
  Sa o fereasca Domnul sa i se aplice tratamentul pe care il flutura cu aere de culta doamna.
  Oculta, poate.
  Probabil ca are si acum nelinisti metafizice, no offense.
  Oricum, gradina e mare.

 13. pax zice:

  Cum nu vii tu,Tepes Doamne,
  sa-i tragi in teapa
  pe cei nelinistiti
  deasupra/dedesubt de centura?
  ,,In poftele de la buric la vale,
  Isi sapa iadul pesterile sale”[Ioan Alexandru]
  ,,Fi-voi paza gindurilor mele,
  Cum se alege un nufar din noroi”[I.Alexandru]
  Domnul ii va pedepsi pe cei care,
  ,,in pofta lor necurata,
  umbla poftind trupul altuia”
  Pina atunci ne-a dat noua misiunea
  de a distruge lucrarile intunericului.

 14. A.Dama zice:

  brd,

  sunt profesoară, însă n-am deloc de-a face cu aceste chestiuni sensibile în ceea ce predau. E vorba de chestii mult mai aride, exacte.

  Nu se pune problema să ne facem că plouă. Am luat atitudine şi vom mai lua, însă e doar o mică picătură, care sigur nu va face valuri.

  Luăm atitudine, fiindcă vom da socoteală înaintea Cerului de tăcerea sau netăcerea noastră!…

 15. A.Dama zice:

  Pax, mă bucur că eşti de aceeaşi parte a baricadei! În orice caz, mă gândeam că şi dacă cineva ar amenda răspunsul tău, arătând că pretenţiile scriitoarei se refereau la incestul voluntar dintre frate şi soră, totuşi, această ridicare în rang a instinctualului până la înălţimi himalaiene e de o naivitate senilă. Totuşi, aceasta e „normalitatea” atâtor oameni! Să zicem că încă se pedepseşte abuzul, omorul… dar uite că sodomizarea nu se mai pedepseşte. Cât mai lipseşte până nu va mai fi lege împotriva niciunei fapte, oricât de oripilantă ar fi?

 16. arhiprofesor zice:

  Incitant subiectul.
  Societatea pare sa se fi dezvoltat in sensul in care oamenii traind impreuna sunt de acord sa stabileasca impreuna unele reguli, adica limite ale libertatii. Cu cat trece vremea aceste reguli devin mai sofisticate. De fapt libertatea este tocmai opusul libertatii totale si este libertatea noastra a fiecaruia dintre noi sa ne asumam regulile.
  La animale acest tip de libertate se pare ca este dat de o suma de instincte. Marea majoritate nu-si omoara nascutii, nu se omoara intre ei, decat dupa reguli ce au la origine pastrarea sanatatii speciei. Leii nu se imperecheaza intre frati, unele insecte isi devoreaza masculii dupa imperechere, etc. Totul dupa o matematica precisa a instinctelor.
  Revin: se pare ca societatea a evoluat desi eu cred ca suntem basicly aceiasi ca acum 10.000 de ani. Probabil ca procentul de animal din noi inca functioneaza si masculii au porniri de dominare si posedare iar femelele intra regulat in calduri. Ne deosebim totusi de animale prin tocmai facilitatea aceasta pe care ne-a dat-o cel de sus – gandim = putem sa ne asumam libertatile. Iar daca in societatea in care dorim sa traim insemna convietuire, deci reguli asumate de toti atunci ori parasim societatea ori ne insusim regulile. Daca vrei mai multe femei te duci la mormoni. Daca nu, alegi un loc mai civilizat (e clar ce inseamna asta in context).
  Pornind de la aceste premise:
  (1) eu as introduce pedeapsa cu moartea pentru viol, indiferent ce aspect capata acesta, violarea unei femei, a unui barbat, a unui copil sau a propriilor rude, inclusiv nevasta sau concubina.
  O fiinta (intentionat nu-i spun om) care poate viola este atat de departe de ideea de om incat nu trebuie sa fim blocati, in actiunea de a-i reteza obiectul si apoi beregata, de vreo ratiune morala, pentru ca morala presupune o regula intre fiinte umane. Asa cum imi fac penicilina ca sa omor o bacterie, tot asa folosesc ghilotina sa omor un germene ce-mi infecteaza societatea.
  (2) Prostitutia e o chestie mai complicata si mi-e mai greu sa fiu transant. Am insa o parere: cred ca in primul rand ar trebui ca prostitutia sa fie legalizata, si asta sub unica forma de PFA (persoana fizica autorizata). „Persoanele” sa plateasca impozit fara sa fie exploatate de vreun patron.
  Aici cred ca este vorba de alt tip de libertate. Daca cineva vrea sa-si puna fundul la bataie pentru a-si castiga existenta, treaba lui. Iar daca asta inseamna canalizarea ramasitelor de instincte de dominare si posesie in exces la masculi atunci iaca si mijlocul de a rezolva si o alta problema. Totul este sa respectam regula cealalta care inseamna regula societatii „la fata locului”.
  Cred ca puritanismul in acest domeniu se numeste fatarnicie. Si, fara sa doresc sa blasfemiez, daca e de la cel de sus va dura, daca nu va dispare de la sine. Dureaza de cand lumea …

 17. A.Dama zice:

  Arhiprofesore,

  Sigur că e un punct de vedere ceea ce ne-aţi prezentat în comentariul de mai sus.

  Unii au ales libertatea lui „iubeşte-L pe Dumnezeu şi fă ce-ţi place”.

  Această iubire de Dumnezeu îi cam împiedică şi de la prostituţie, şi de la incest, şi de la a comite violuri. Şi de la alte cele.

  Într-un fel, înţeleg pornirea de a-i executa automat pe violatori. Însă situaţiile sunt diferite, complexe, şi nu sunt convinsă că aţi consimţi la această execuţie fără excepţii. Un copil de grădiniţă, care doarme lângă colegele de grupă şi, în loc să-şi vadă de somn, se preface că închide ochii, dar cu mâna umblă în chiloţeii colegei de lângă el, se cheamă tot un fel de violator. A atentat la pudoarea fetiţei, fără ca aceasta să consimtă. Fetiţa aproape a ţipat printre lacrimi, cerându-i doamnei să o mute de lângă colegul cu pricina. Şi doamna n-a priceput nimic din isteria copilei, până s-a aflat adevărul. Iar un bărbat, care l-a violat pe un altul, a ajuns din călău obiectul asupra căruia s-a proiectat apoi libidoul victimei. Doar prima dată a făcut-o fără voie… I-aţi executa atunci şi pe copil, şi pe homosexual?

  Legea, deşi are articole care înfierează prostituţia, când vine vorba de aplicarea ei, ştim bine că nu este aplicată. Şi când, în emisiuni în direct, unii dintre cei suspuşi primesc cadou câte o donşoară întinsă pe masă şi tapetată cu fructe, siropuri şi frişcă, e evident că acolo e un serviciu care are un preţ. Dar cică nu s-ar numi „prostituţie”, ci „cadou-surpriză”. Aceeaşi Mărie cu altă pălărie.

  Ei bine, puritanismul poate fi o atitudine. El nu e neapărat făţărnicie, chiar dacă poate fi şi asta. Faptul că de când e lumea Dumnezeu tolerează răul nu înseamnă defel că e de acord cu el. Pentru cine a ales libertatea de a-L iubi, cum spuneam mai sus, există legi răspicate împotriva incestului şi a păcatelor împotriva trupului.

 18. Pingback: Linkomandări 2 - hip-hop pipărat, por-tobacco, postchristian America, reformarea universităţilor, noriugisme « Marius Cruceru

 19. ascultareacredintei zice:

  Daca omul vrea sa se ghideze dupa instinct, atunci de ce mai argumenteaza dupa logica? (sau incearca sa argenteze).

  Sa vedem cat de multa sare este la noi in tara.

 20. A.Dama zice:

  Ascultarea credinţei, bine-ai venit! 🙂

  Da, evident, că se cască o prăpăstioară între instinct şi raţiune. În orice caz, pentru literatură, e nevoie de instinct, probabil de aceea era atât de pornită doamna asta. Însă fără raţiunea de a organiza informaţia, tot nu poate ieşi ceva bun.

 21. Q. zice:

  Bătrânica asta pofticioasă te face să visezi la eutanasie…

 22. unul7000 zice:

  Cand spun bătrân, mă aştept la peri albi, care sunt o cunună, drumul înţelepciunii… mă aştept la greutate, la lucruri trainice, când spun bătrân mă ridic în picioare, îmi pun mâna la gură, ca nu cumva să fiu fără minte… dar încă o dată Elihu are dreptate „Iov 32:9  Nu vârsta aduce înţelepciunea, nu bătrâneţea te face în stare să judeci.”. Subscriu la mesajul cu eutanasia.

 23. A.Dama zice:

  Q, bine-ai venit!
  Iar cât despre euthanasie: 😀 !
  În visuri.

 24. A.Dama zice:

  unul7000, bine-ai venit!

  De altă parte, cine nu are bătrâni să-şi cumpere! – zice proverbul.

  Şi de „sfatul bătrânilor” nu scăpăm nici în eternitate. 🙂

  Oare cine-ar putea subscrie fără rezerve la euthanasie? Dacă în ultima clipă – nu cea aleasă, ci cea hărăzită – se întâmplă minunea schimbării?

 25. arhiprofesor zice:

  @ A.Dama. Buna. Revin dupa o absenta de cateva zile si gasesc raspunsul la comentariul meu…. Hm …
  Probabil ca acel cometariu avea un iz de fundamentalism si ti-a trezit compasiunea pentru violatori. Iti respect parerile si „liberalismul”. Nu crezi insa ca tipul asta de democratie este facut mai ales pentru „violatori” si din ce in ce mai putin pentru „violati” ? Sa tii seama de toate aceste „detalii” si „nuante” pe care mi le vinzi ca demne de luat in seama intr-o discutie pe principii inseamna, iarta-ma, sa pierzi esentialul: violul este cea mai abominabila crima (pentru ca victima isi traieste si retraieste toata viata „evenimentul”) si trebuie pedepsit crunt.
  Sunt de acord, in principiu, ca o lege trebuie sa fie cat mai nuantata posibil, astfel incat sa tina seama de „exceptii”, insa mi-e teama ca vedem in jurul nostru ce inseamna, intr-o societate care nu este pregatita pentru democratie, acceptarea exceptiei ca regula. Iarta-ma, dar pana ajungem sa intelegem „majoritar” ce inseamna sa ai un infractor simpatic presedinte (este numai un exemplu si poate nu cel mai fericit) ar trebui sa avem legi care sa nu permita unui astfel de specimen sa candideze. Adica pentru moment cred ca este mai sanatoasa o democratie „cu perdea” care sa-l asigure pe hot ca i se taie mana daca este prins.
  Marturisesc ca am fost mirat cand, discutand despre subiectul viol imi pomenesti de Dumnezeu. Sa-ti aduc aminte ce a spus Iisus despre Sodoma si Gomorha ? Gandeste-te ca maine o gasca de derbedei te prinde in holul scarii de bloc si iti aplica „tratamentul” in mod democratic. Ma intreb cata apetenta ai avea pentru a le acorda prezumtia de nevinovatie. Sau poate vei ierta pe vreunul dintre ei daca-ti va spune: „Scuza-ma, n-am vrut !”.
  Cand e vorba de prostitutie, mi-o intorci, de data asta, aparent pe o pozitie opusa.
  Eu nu cred ca pe teme de genul asta, dialectica parerilor este utila, adica sa discutam de dragul discutiei, si sa ne contrazicem de dragul jocului mintii. Cred ca cel mai bine este sa ne enuntam parerile si sa speram, pentru ca traim in blestemata asta de democratie, ca vom fi de partea majoritatii.
  Infractorii sunt infractori si basta. Cred ca legea trebuie sa fie, d.p.d.v. procedural „nuantata” ca sa permita cat mai putin decizia eronata, insa pedeapsa nu poate fi decat extrem de dura. Cel mai bun tratament ramane legea Talionului „ochi pentru ochi”.
  Despre prostitutie, repet, daca este de la Dumnezeu (ca doar Dumnezeu a facut lumea nu tata ! si trebuie sa-i acordam credit, ca pe Dumnezeu nu-l judeca nimeni) atunci vom avea prostitutie si peste 1000 de generatii (poate doar mai ecologic !). Daca nu, atunci va dispare de la sine, pe masura ce devenim cu totii (majoritar) mai buni si mai igienici.

 26. A.Dama zice:

  Arhiprofesor,

  Ţinând cont că am abordat mereu lucrurile dintr-un anumit punct de vedere aici, pe blog – ceea ce reiese lămurit din felul în care sunt alcătuite articolele -, n-aş zice că mă caracterizează „liberalismul” şi nici că, dintr-o dată, am dezvoltat o compasiune nelalocul ei pentru violatori. În fond, nu aveţi de unde şti dacă n-am trecut prin experienţa violului sau dacă nu am avut o slujbă care consta tocmai în a consilia persoanele violate, cele mai multe fiind, totuşi, femei, unele rămase însărcinate în urma violului. Aceste presupuneri ale dvs. că nu aş şti una sau alta sunt doar presupuneri. În niciun caz nu m-am erijat în apologetul violatorilor. Am considerat utopică soluţia dvs.: „i-aş condamna pe toţi la moarte”, după cum şi dvs. aţi considerat utopică soluţia libertăţii de tipul: „iubeşte-L pe Dumnezeu şi fă ce-ţi place!”

  Evident că am condamnat violul şi în articol, spunând că nu se justifică îngăduinţa faţă de acea „pasiune” pomenită de Nora Iuga, când ea e unilaterală, iar cel care este obiectul pasiunii nu e altceva decât victimă.

  Iar cât despre prostituţie, nu voi fi de acord cu formularea dvs. că „e de la Dumnezeu”. Dumnezeu tolerează răul până va hotărî El potrivit să intervină. Dar, pentru starea de bine şi de împlinire a bărbatului creat de El, n-a găsit cu cale să-i creeze nici un alt bărbat însoţitor, nici un copil, nici altceva, ci O FEMEIE, cu care să devină el una. Nu două, trei, patruzeci, nici o mie de femei. Ce s-a întâmplat după izgonirea din Eden nu este ce a proiectat El pentru om.

 27. florin zice:

  SI INCESTUL SI PROSTYTUTYA AR TREBUY LEGALIZATA
  1 MOTYV PENTRU INCEST PAI DACA INCESTUL SE PRODUCE CU FORTA AR TREBUY PEDEPSIT DAR DACA E DIN PLACERE CE NU AI VOIE SA O FACY CU CINE VREY
  2 PROSTITUTIA FACY UN BAN DA?? NU E ILEGAL PENTR CA DOAR NU DAI IN CAP NU FURI NU BATY NU OMORI DACA VREA BINE DACA NU IAR FOARTE BINE

 28. A.Dama zice:

  Florin, ţi-am aprobat comentariul pentru că fiecare are dreptul la o părere. Şi să respecte părerea diferită a celuilalt. De altă parte, acest stil de a scrie în limba română e ca o asasinare a ei. Trist!

  Referitor la ce alegeri face fiecare, noi credem că vom da socoteală înaintea lui Dumnezeu de alegerile noastre. Şi, culmea, chiar în acest secol 21, mai sunt oameni care cred în Biblie, în iad şi rai, oameni care vor să ajungă în rai. Pentru ei, varianta cu „dacă e din plăcere, ce, nu ai voie să o faci cu cine vrei” NU e valabilă. 😀

 29. pety zice:

  Propun legalizarea prostiei, iar pentru asta sa se dea si diplome.

  Adevarat nu stiu care sa fie probele, criteriile de evaluare, dar ceva prostesc rau, ca sa ne dam si noi seama, intr-un tarziu 🙂

 30. A.Dama zice:

  Pety, oare tu ştiai mai multe când ai scris acest comentariu? 😛 N-am aprobat toate comentariile la acest subiect, fiindcă mă străduiesc să păstrez curată lumea adam(a)ică… pe cât îmi stă în putinţă. Respectivele comentarii se încadrau în categoria pomenită de tine. Deci, intuitiv, ai fost foarte exact. 🙂

 31. pety zice:

  Intuitie, da, dupa citirea articolului si a comentariilor.

  Apoi imaginea prostiei gratificate a venit aproape de la sine 🙂

 32. A.Dama zice:

  Se înţelege, Pety! Deci a fost deducţie şi intuiţie! În orice caz, aceste lucruri se întâmplă în continuare, indiferent de cadrul legal. Iar pedepsele, chiar aplicate, nu sunt în măsură să-i oprească pe cei ce se complac în aceste practici. Noi putem doar să luăm atitudine, însă de oprit, i-ar putea opri doar o schimbare radicală a inimii şi a gândirii… doar dacă şi-ar schimba Stăpânul…

 33. Alex zice:

  Buna ideea lui Pety – cu legalizarea prostiei si diplome (eventual de excelenţă!!! căci sunt şi „genii” ale prostiei). Problema e că nu ar ajunge timpul si eforturile la câţi „premianţi” ar fi! O adevărata inflaţie!

 34. A.Dama zice:

  Alex, am râs bine cu inflaţia. Acum se vorbeşte şi de inflaţia de împrumuturi. Ne inflamăm pe segmente tot mai diverse şi mai numeroase. 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s