Păpuşi vii – Carnavalul (I)


carnaval1În general, maşinile sunt atracţia băieţilor, şi păpuşile atracţia fetelor, în afară de cazurile în care băieţii preferă Barbies, rochiile surorii sau ale mamei şi pantofii lor cu tocuri. Iar fetele maşinile de poliţie, cablurile, ciocanul şi şurubelniţele.

La noi, veneau în ordine patru băieţi şi patru fete, apoi un băiat şi o fată. Până la zece, egalitatea a fost covârşitoare. Raportul s-a modificat dramatic când au venit pe lume gemenele, şi fetele au preluat avantajul pe care l-au şi păstrat până la capăt.

Totuşi, jocurile copilăriei nu erau atât de strict împărţite pe sexe. La fotbal, eram prezenţi toţi, fete, băieţi, la grămadă. Eu eram portar. 

La „ţară, ţară, vrem ostaşi”, la fel, ne ţineam şi noi la fel de tari ca băieţii, indiferent cât de mare era diferenţa de forţă cu care se-mpingeau ei în zidul făcut din mâini…

La „raţele şi vânătorii”, când erau băieţi pe post de vânători, prindeam câte-o minge pe gambă, de ni se îndoiau picioarele. Sau pe antebraţ, de ni se înroşea pielea instantaneu. Dar n-am fi dat pe nimic distracţia, cu toate vânătăile şi juliturile care se adunau mai ceva ca boabele de strugure pe ciorchine.

Numai mami, biata de ea, ştia cât avea de oblojit pe fiecare!

Mă uit azi la copii şi-i văd că nu ştiu să se joace între ei… Poate doar în reţea, unde programul face regula şi unde nu îşi văd chipurile. Şi, dintr-o dată, fiind încă ţânci, se joacă de-a mama şi de-a tata. Nu cu păpuşile, ci ei între ei. Şi jocul se transformă în realitate. Cu prea multe urmări nefaste.

Oare cum ar fi fost copilăria-mi fără carnavalurile din grădină, la care, musai, participa toată suflarea pruncească de pe stradă? Râdeam şi strigam ca-n codru, în ciuda înjurăturilor pitoreşti aruncate generos asupră-ne de vecina aceea, profesoara de rusă.

În grădina ca o dumbravă minunată, erau mulţi fluturi. Alergam mai ales după cei albaştri, când n-aveam de organizat competiţii. Dar carnavalul ne cerea un efort susţinut. Fiecare avea atribuţii importante, iar fluturii treceau pe locul n.

Mai întâi, pregăteam scena pentru defilarea costumelor. Scena nu era altceva decât un soi de „cort” încropit din cearşafuri legate de copaci. Aduceam de-acasă cearşafuri şi pături, pentru a asigura buna desfăşurare a evenimentului. Aveau ce spăla mamele noastre după câte-o escapadă de acest fel! Pe o pătură, stăteau membrii juriului, întotdeauna „aleşi” dintre cei mari, gata pregătiţi cu fiţuica pentru note şi creionul  în mâini.  

Biletul de intrare la carnaval – o hârtiuţă viu colorată, cu o semnătură pe ea şi cu preţul vizibil înscris – costa de la 25 de bani până la 1 leu. Banii erau necesari pentru cumpărarea premiilor, constând invariabil din dulciurile râvnite de orice copil.

Costumele puteau fi purtate şi de păpuşi, nu doar de copii. Însă noi nu prea aveam păpuşi cu care să ieşim la rampă. Aveam, în schimb, ceva mai preţios.

Aveam păpuşi vii.

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De probă, De viaţă și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Păpuşi vii – Carnavalul (I)

 1. Alex zice:

  Ce frumoase amintiri, A.Dama! Cum să nu priveşti cu nostalgie spre acea lume minunată a copilăriei? Vorba cântecului lui Mihai Constantinescu: „O lume minunată în care vei găsi numai copii…”

  Da, şi eu le-am spus unor copii că nu mai ştiu să se joace. Ce de jocuri hazlii, antrenante, frumoase…mai ştiam. Şi eram mereu împreună, mereu gata să încercăm şi alte jocuri.

  Sunt jocuri pe care nu le-am mai văzut deloc la copiii de azi. Primăvara jucam „ţurca” (sau „liţă), cu două beţe pe care le manevram tare ingenios. La şcoală jucam pe săturate „oină” – un fel de baseball mioritic, cu băţ şi minge, cu teren marcat şi baze, cu două echipe… Se spunea că oina este un fel de sport naţional. De ce nu mai sunt învăţaţi copiii de azi acest sport? Păcat…

  A.Dama, poze nu aţi făcut la carnavalurile voastre vestite? Ce frumos ar fi să fie aşa ceva…

 2. Rodica Botan zice:

  Ma intreb ce „amintiri din copilarie” au acesti copii? Tu ne-ai trimis pe toti inapoi la zilele „bune” cind singura grija era sa n-o luam pe „coaja” pentru te miri ce incalcari de lege…
  Jocurile copilariei…mi-ai dat o mini vacanta de moment! Thanks…

 3. A.Dama zice:

  Alex, şi noi jucam oină la şcoală. Poate intra în „programa şcolară”. 😀
  Însă „ţurca” n-am încercat-o.

  Nu am făcut poze pe-atunci, că nu erau nici la modă, nici la îndemână. Însă „pozele” din memorie sunt chiar artistice. Culori vii, contrast perfect. Ar putea trece şi drept filme. Că au sonor… 😛

 4. A.Dama zice:

  Cu plăcere, Rodica! Toate aceste amintiri sunt o ocazie de a-I mulţumi Lui pentru familia în care m-a aşezat şi pentru tot ce-a pregătit pentru mine mai dinainte de a mă naşte! Mulţumirea nu se întâmplă mereu de la sine! Mulţumirea trebuie să o şi „programăm” dinainte, pentru cele ce încă nu au venit, dar le credem pe drum. 🙂

  Nu ştiu ce amintiri vor purta aceste generaţii, însă vor fi cu siguranţă amintiri în reţea. 🙂

 5. pety zice:

  Cât de frumos este să constat că in jocul copiilor este evidenţiată şi mami.

  Mami este un laitmotiv.

  Apare, in veselia generată de joc şi joacă, plutind ca un abur de nostalgie, mângâiere, dor şi… părere de rău.

  Mami este nucleul şi centrul de referinţă. Adama, orice evocare a copilăriei este ca o „odă mamei”. Iar pe mine mă faci să-mi revăd pe plan mental, mami meu.

  Mulţumiri!

 6. A.Dama zice:

  Pety, sună familiar ce scrii! Deci şi la voi se foloseşte „mami meu”? Am crezut că e licenţă bihoreană. 😛

  Vezi tu, asta e valabil pentru cei care au crescut cu „mami lor”. Sunt alţii care nu au avut acest privilegiu.

  Dar, de altă parte, e clar că figura principală în cămin este mama. În biserică sau în piaţa publică, tata. 🙂

  Cu plăcere, şi-altădată! 😉

 7. sunnymorning zice:

  🙂
  Am zambit nostalgic,citind blogul..Si va confirm ca si aici prin sud,se zice „mami meu” sau cel putin eu folosesc 🙂

 8. A.Dama zice:

  Sunnymorning, mulţumesc că te-ai copilărit cu noi! Înseamnă că expresia „mami meu” este are o largă arie de răspândire. Trebuie trecută în dicţionare! 😉

 9. Adi zice:

  Pentru parintii care vor sa invete cat mai usor copiii lor alfabetul si alte jocuri educative va recomand http://www.revistacopiilor.ro

 10. A.Dama zice:

  Adi, bine-ai venit!
  Mulţumesc pentru recomandări! 🙂

 11. Pingback: Din miracolele copilăriei mele (5) – Paratrăsnetul | lumea adam(a)ică

 12. Pingback: Roaba cu amintiri | lumea adam(a)ică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.