(im)Pecabilul Iosif


impecabilAm auzit de nenumărate ori povestea lui Iosif cel impecabil, beneficiind de un spor de iubire din partea tatălui, de Iosif cel vizionar, vândut de fraţii săi şi întemniţat pe nedrept, de Iosif cel virtuos, iubitor de Dumnezeu, de Iosif cel stăpân peste Egipt…

Mai rar se aduc în atenţie alte aspecte din povestea lui, cum ar fi felul în care şi-a tratat fraţii din momentul în care i-a văzut pentru prima dată după mulţi ani, venind să cumpere bucate şi bunăvoinţa egiptenilor, până când li s-a descoperit cine era cu adevărat. Iosif a construit veritabile scenarii pentru a-şi ascunde identitatea, minţind după cum cerea strategia şi obligându-i  şi pe oamenii din subordinea lui să mintă.

Ne e la îndemână să îl luăm ca exemplu pe Iosif cel care fuge de ispita cărnii şi îşi lasă haina în mâinile nevestei lui Potifar, pe Iosif tălmăcitorul de vise, dar la fel de bine ar trebui să ne oprim şi asupra lui Iosif mincinosul, prefăcutul, instigatorul la minciună – pecabilul Iosif.

În toată această reţea de strategii folosite pentru a nu-şi dezvălui identitatea, Iosif devine un scenograf redutabil. În plus, el e şi actorul de pe scenă. Iosif manifestă în mod voluntar o duplicitate în care excelează şi pe care o întreţine vreme îndelungată, nu doar pentru o scenă izolată.

Iosif este un prefăcut: de faţă cu fraţii săi, e omul rău, fără inimă, fără emoţii, imposibil de înduplecat, care-i face mincinoşi, care-şi foloseşte puterea pentru a-i umili şi înfricoşa, şi chiar pentru a-i lipsi de libertate.

Nu degeaba s-au plâns fraţii lui tatălui: Omul acela (…) ne-a vorbit aspru şi ne-a luat drept iscoade (Gen. 42, 30). Simeon este pus în lanţuri şi întemniţat la porunca lui.

Însă, în odaia în care se retrage, îl vedem pe Iosif cel sufletist, dând frâu liber emoţiilor şi plângând. 

Cu toate că înţelegea perfect ce vorbeau fraţii lui între ei, se preface că nu-i înţelege şi poartă dialogul cu ei printr-un translatorEi nu ştiau că Iosif îi înţelegea, căci vorbea cu ei printr-un tălmaci (Gen. 42, 23).

Iosif e mincinos. Scenariul pe care îl regizează în interacţiunea cu fraţii săi îl obligă la minciună. În fond, jucarea oricărui rol implică minciuna. Şi duplicitatea. Însă Iosif foloseşte o serie de resurse pentru a conferi deplină credibilitate personajului pe care îl joacă.

Beneficiind de avantajul ascunderii, oferit de costumaţia lui de egiptean – care funcţionează exact ca masca într-un spectacol -, el apelează la serviciile oamenilor aflaţi în subordinea sa, pentru a face ca spectacolul să fie cât mai real.

Pe lângă minciuna că fraţii lui Iosif ar fi furat argintul şi paharul acestuia, economul trimis să alerge după fraţii lui Iosif mai face o precizare, şi anume, că paharul respectiv era folosit de stăpânul său la ghicit: De ce aţi furat paharul din care bea domnul meu şi de care se slujeşte pentru ghicit? (Gen. 44, 5).

Ghicirea în pahar, adică lecanomanţia*, ca orice formă de ghicire, este prohibită în legea dată mai târziu evreilor. E surprinzător cum îşi arogă Iosif exact astfel de atribute, Iosif cel impecabil: Ce faptă aţi făcut? Nu ştiţi că un om ca mine are putere să ghicească? (Gen. 44, 15).

Iată-l aşadar pe Iosif în ipostaze pecabile. Îşi urmăreşte cu conştiinciozitate agenda, îşi umileşte fraţii, le pune în cârcă vini pe care nu le au, bagă groaza în ei, îi aruncă în temniţă, se preface şi minte, instigându-i la minciună şi pe oamenii din subordinea lui.

(im)Pecabilul Iosif ne aminteşte însă de Singurul în adevăr Impecabil.

__

*”Lecanomanţia este divinaţia cu ajutorul vaselor. Practica respectivă constă în urmărirea atentă a figurilor pe care petele de ulei le alcătuiesc pe suprafaţa apei dintr-un vas, care poate fi şi un pocal” (LXX, p. 155).

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De gândit. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

35 de răspunsuri la (im)Pecabilul Iosif

  1. Rodica Botan zice:

    Poate oare viata lui Iosif in Egipt sa explice intr-un fel trairea credinciosilor intr-o lume moderna, poluata cu tot felul de lucruri care nu-s admise unui credincios…si avem si noi o camera unde intram ca sa plingem ascunsi de restul lumii?

  2. ciprianmusat zice:

    Draga Adama,
    in toata scena pe care Iosif o pune la cale si pe care o joaca cu abilitatea unui actor eu vad si incapacitatea lui de a ierta, cantecul de lebada al razbunarii pe care Iosif o visase in noptile robiei din Egipt sau ale temnitei reci. Roata vietii se intorsese si acum era sus Iosif si toti cei care il aruncasera in groapa erau sub el, la dispozitia lui, mici si neajutorati in fata puterii sale, iar razbunarea era dulce si a gustat-o la fiecare moment al apropierii de infometatii din Canaan. Iertarea este un fapt aproape nefiresc si Iosif avea sa o daruiasca greu, prabusit sub povara lacrimilor care il eliberau. Am scris despre asta aici http://ganditorul.wordpress.com/2009/01/20/18-ianuarie-dimineata-genesa-43-45/ si aici http://ganditorul.wordpress.com/2009/01/19/19-ianuarie-dimineata-genesa-41-42/ – mai ales ultima parte

  3. ilef zice:

    Nu e nici „prefacut”, nici „mincinos”. E un excelent actor, care nu se cearta cu Regizorul pentru scenariu, ci face un rol de compozitie magistral.

  4. viorica zice:

    Tare mult imi place de Iosif, omul suferintei si al gloriei. El a avut o educatie speciala, educarea lui a avut nevoie de 13 ani. Oare a stiut Iosif ca toate incercarile prin care a trecut au fost examene? Trebuia sa invete frica de Dumnezeu, supunere, rabdare si cumpatare. Josif a fost ispitit in multe feluri, dar a stiut sa iasa din ele. El a stiut sa fie disciplinat fata de sine in primul rind, si apoi fata de altii.

  5. Alex zice:

    Frumos comentariu. Cât de profundă este Scriptura şi cât de multe aspecte ne poate ea dezvălui de fiecare dată.
    Iosif? Cine nu a iubit acest chip sfânt, atunic când a citit despre el?
    Dacă nu ar fi fost „impecabilul” Iosif, fugind de ispita cărnii, chiar cu preţul greu al libertăţii, toate celelalte nici nu ar mai fi fost. Totul s-ar fi terminat în acel moment. Cât de mult poate să cântărească rezistenţa în faţa unei singure ispite. Fiecare „cădere” în păcat schimbă cu totul drumul ulterior al vieţii unui om, şi nu numai pentru un singur om, ci poate şi pentru un popor, o lume…

  6. A.Dama zice:

    Rodica, nu ştiu dacă plânsul acesta, ascuns de ochii lumii, e plânsul lui Iosif care nu voia să-şi îmbrăţişeze fraţii, deşi tremura tot să-i strângă în braţe. Însă odaia în care ne retragem pentru a povesti cu El mai pe îndelete, trebuie să o avem la îndemână. Altfel am fi mereu expuşi şi nu suportăm asta. 😀

  7. un pic zice:

    Istoria lui Iosif e foarte asemănătoare cu cea a Domnului Isus.

    Poate că din cauza asta cred că Iosif a fost (totuşi) impecabil… 🙂

    Dacă eu aş fi fost Iosif nu cred că Biblia ar mai fi menţionat încă o călătorie a fraţilor lui spre Egipt.

    Privesc atitudinea lui Iosif ca fiind una corectă. Le-a testat caracterul. Iar ei, într-adevăr s-au dovedit a fi „oameni de treabă”. 🙂

  8. A.Dama zice:

    Ciprian, m-am uitat pe linkurile propuse de tine. Tu urmăreşti consecvent povestea. Eu am spicuit nişte secvenţe teatrale. N-am pomenit de Iosif răzbunătorul, deşi l-am identificat pentru mine. Legat de iertare… nu ştiu dacă Iosif i-a iertat atât de greu. I-a tratat preferenţial, îngrijindu-se să aibă şi merindele, şi argintul înapoi, ceea ce (probabil) n-a făcut cu alţi cumpărători. Iar pentru celelalte agresivităţi comise, are o scuză: trebuia să fie scenariul credibil. Însă e clar că şi-a trăit momentele de glorie… „În sfârşit, visele mele au devenit realitate. Toţi sunt în genunchi înaintea mea.” Şi totuşi, Iosif le spune fraţilor: „Nu voi m-aţi trimis, ci Dumnezeu m-a trimis aici înaintea voastră.” Frica de Dumnezeu nu-l părăsise.

  9. A.Dama zice:

    IleF, e clar că e un actor foarte descurcăreţ- Şi convingător pentru public. Dar strategiile teatrale presupun obligatoriu şi prefăcătoria, şi minciuna. Până şi lui Iosif îi e greu să-şi suporte rolul. Că se retrage de pe scenă să-şi consume emoţiile. În orice caz, m-am gândit că noi parcă aşteptăm tot timpul perfecţiunea şi tânjim după ea. Însă şi marii oameni ai Lui şi-au avut momentele lor de slăbiciune, de greşeală…

  10. A.Dama zice:

    Viorica, este bine să-l privim pe Iosif aşa, în ansamblu. Mie mi-a plăcut foarte mult că peste tot pe unde ajungea Iosif, lucrurile mergeau bine. Mă rog, mai puţin au acceptat asta fraţii lui. Dar şi în casa lui Potifar, şi în temniţă, şi în preajma faraonului, toate mergeau ca pe roate când era Iosif acolo: Domnul îl făcea să izbutească în tot ce făcea. Ei, asta ar fi ceva! Să se schimbe lucrurile în bine acolo unde ne aflăm noi, copiii Lui!

  11. A.Dama zice:

    Alex, lecţia virtuosului Iosif a fost foarte importantă. Şi rămâne în picioare peste milenii. Şi, tot aşa, o fecioară curată a fost aleasă să poarte Pruncul. Şi toată istoria s-a schimbat definitiv şi dramatic în momentul în care a fost găsită cea preacurată… Trebuie să medităm la aceste lecţii şi să-i învăţăm şi pe urmaşii noştri să le preţuiască. Măcar cât putem face noi, ca dascăli, într-o lume mai ceva ca pe dos. 😀

  12. A.Dama zice:

    Interesantă ipoteza ta, unPic-ule! Şi totuşi, nu mă gândesc la Iosif cel care testează reacţii. Chiar de la prima întâlnire, fraţii lui vorbesc între ei că ceea ce li se întâmplă e din cauză că nu s-au purtat bine cu fratele lor şi au rămas neînduplecaţi la strigătele lui. Lor le-a părut rău în acea secundă pentru comportamentul avut în trecut.

    E drept că istoria lui şi a Celui Impecabil seamănă mult. Iosif e varianta umană. Parcă ne e mai accesibilă decât cea divin-umană. 🙂

  13. Pingback: Articole interesante pe bloguri, 23 - 28 februarie « Stiri Crestine - Fii un crestin informat!

  14. Nelu zice:

    Ce spui atunci despre Domnul Isus care pe drumul Emausului „s-a facut ca vrea sa mearga mai departe” (Luca 24:28), nu a fost şi aceasta prefacatorie? Şi astfel de exemple ar putea continua atat din viata Mantuitorului cat si din cea a apostolilor.
    Nu crezi ca postarea ta este desacralizatoare?

  15. un pic zice:

    🙂
    A fost un bun actor. Îi iubea. Îşi iubea vrăjmaşii.

    Rahela, cea iubită a născut numai doi fii: Iosif şi Beniamin. Ei erau preferaţii tatălui.

    Iosif nu mai ştia nimic despre Beniamin. Nici despre tatăl său. Nici despre o eventuală pocăinţă a fraţilor lui.

    Oare tatăl nu a murit de întristare?
    Beniamin nu a fost şi el urât de fraţi?
    Fraţii lui sunt tot ei? Oare s-au pocăit?
    Sunt corecţi?
    Îl iubesc pe Beniamin? Îşi iubesc tatăl?

    La fiecare întrebare Iosif a reuşit să afle răspuns înainte de a-şi dezvălui identitatea.

    Faraon îi spusese:
    „Fiindcă Dumnezeu ţi-a făcut cunoscut toate aceste lucruri, nu este nimeni care să fie atât de priceput şi atât de înţelept ca şi tine.” (Geneza 41:39)

    Într-adevăr.

    Mai târziu, când Isus a spus:

    „Iată, Eu vă trimit ca pe nişte oi în mijlocul lupilor. Fiţi, deci, înţelepţi ca şerpii, şi fără răutate ca porumbeii.” (Matei 10:16)

    poate Se gândea şi la Iosif… A ajuns ca o oaie între lupi. A fost înţelept, dar fără răutate. 🙂

  16. kingsdaughter zice:

    mai e si un alt aspect: Iosif cel Mandru si increzut. Datorita favoritismului tatalui lui, el ajunge increzut si egoist, si asta e un motiv pt ura fratilor lui. Atunci cand le dezvaluie visele pe care le avea, el ii strange pe toti si nu putem sa nu itrezarim o mandrie si o superioritate in vorbele lui: „Ia uitati ce am visat eu!” Dar aici se poate divaga si spre un alt subiect: cat de important e sa fii cu intelepciune ca parinte! Fiindca Iacov a gresit aici mult.

  17. Andrei zice:

    kingsdaughter, totuși, erau visuri de la Domnul, nu? Și erau visuri ce aveau să se împlinească, nu? Unde vezi tu superioritate în vorbele ”Ia uitați ce am vistat eu!”? Eu nu văd nicio urmă de superioritate. Și ce vină a avut Iosif pentru că a fost iubit mai mult de tatăl său?

    Oare atunci cînd l-a întemnițat pe Simeon, și a jucat feste fraților săi, Iosif era sau nu sub călăuzirea directă a lui Dumnezeu? A greșit cînd a făcut asta?

  18. A.Dama zice:

    Nelu, bine-ai venit! Acel „S-a făcut…” nu înseamnă „S-a PREfăcut”. Sigur că pot intra în discuţie traducerile, cât de exacte, fidele sunt etc. M-am uitat doar în versiunea franceză şi am văzut: „El părea că vrea să meargă mai departe”. Cred că-i destul de simplu. Oamenii au făcut o porţiune de drum împreună. Cei doi au ajuns la destinaţie. Isus a dat să meargă mai departe.

    M-am gândit şi la presupunerea că discursul meu ar fi fost desacralizator. Despre Iosif cel exemplar ştim multe. Acel Iosif e mai popular. Am ales doar să pun în opoziţie o ipostază a lui pecabilă, faţă de cea impecabilă.

    Iar Biblia mea spune despre Isus că a fost fără păcat (şi dacă S-a făcut că vrea să meargă mai departe), dar nu-mi spune şi despre Iosif că ar fi fost fără păcat.

  19. A.Dama zice:

    unPic-ule, cu multe din cele enumerate de tine sunt de acord. Iosif voia nişte răspunsuri, dar le-a primit de la prima întrevedere. A aflat că tatăl lui trăieşte, a aflat că Beniamin trăieşte. A văzut spaima în ochii fraţilor săi şi i-a înţeles prea bine când şi-au regretat fapta comisă în urmă cu mulţi ani. Ei au zis: „din cauza asta ni se-ntâmplă nenorocirea aceasta”. Cum ar fi putut spune aceste cuvinte fără părere de rău? Am urmărit şi am văzut că de cel puţin 5 ori se pleacă fraţii lui până la pământ înaintea lui Iosif. N-ar fi fost suficient o dată? Visul se împlinise chiar de la prima îngenunchere a lor. Şi după ce îl vede pe Beniamin şi se linişteşte că l-a văzut în carne şi oase, Iosif repetă scenariul cu punerea argintului la gura sacilor şi adaugă punerea paharului în sacul lui Beniamin. Simeon stătuse vreme îndelungată în temniţă, fiindcă a trecut multă vreme până au ajuns fraţii lui la Iacov, până au terminat merindele, până au amânat de pe o zi pe alta că nu se duc fără Beniamin, până au ajuns iar în Egipt.

    Sunt de acord că Iosif a fost înţelept. Dar a fost şi răutăcios pe alocuri.

  20. A.Dama zice:

    Kingsdaughter, bine-ai venit! Înclin să cred că mândria l-ar fi dus pe Iosif la cădere, or el a ajuns pe tron după ce a trecut prin văile umilinţei. Dacă era mândru, îi spunea tatălui să trimită un slujitor care să îi aducă veşti despre fraţii lui. Putea să-i spună tatălui că fraţii lui oricum îl invidiază, aşa că mai bine să meargă o persoană „neutră”. Însă e drept că, din perspectiva fraţilor, şi apoi chiar a tatălui, Iosif PARE mândru. Tatăl său îl ia la rost cum îşi permite să dea de înţeles că tatăl şi mama se vor pleca înaintea lui, cum reieşea din vise.

    Partea aceea cu favoritismele făcute de părinţi chiar ar merita aprofundată. De ce? Cât de bune sunt? Cât de dăunătoare? Cum se pot corecta?

  21. A.Dama zice:

    Andrei, eu cred că Iosif a întins puţin prea tare coarda. A exagerat. A greşit.

  22. pety zice:

    Iosif nu imi apare nicidecum infatisat ca mai sus.
    Nu sunt nici de acord ca ar interpreta un rol, pentru ca nu joaca teatru in adevaratul sens al cuvantului. Mai degraba as spune ca-si impune un anumit comportament pentru ca fratii sai sa nu-l recunoasca, avand un scop divin.

    Este calculat, are un scop precis. Sa luam in calcul afirmatia pe care el o face dupa a treia zi de la intalnirea cu fratii sai:

    Eu ma tem de Dumnezeu!

    Deja primele efecte se vad la fratii sai si anume „pocainta”. Ei isi constientizeaza pacatul. Inima lor de piatra, inainte, incepe acum sa sangereze. Semn bun! Iosif pleaca deoparte sa planga. Un indicator spre faptul ca are o misiune de indeplinit, nu purtata de fiorul razbunarii ci de dragoste. (Imi pare ca un om fortat sa faca ceva ce nu-si doreste)

    Cand Iacov vede argintul din saci, adanceste procesul pocaintei, al CONSTIENTIZARII ca au facut, in trecut, un lucru rau, ce astazi are consecinte. Ce spune Iacov?

    Iosif nu mai este, Simeon nu mai este si voiti sa-l luati si pe Beniamin. Toate acestea pe mine ma lovesc.

    Sa ne amintim de Anania si Safira. Pe cine au mintit ei. Pe Dumnezeu si pe Duhul Sfant. Orice pacat e o actiune indreptata, in primul rand, impotriva lui Dumnezeu. In procesul pocaintei constientizarea acestui aspect este mai mult decat necesar. Pacatul loveste in Tata.

    In fine, pocainta isi face desavarsit lucrarea si trece la stadiul dedicarii. Iuda spune tatalui sau, atunci cand il cere pe Beniamin:

    Raspund eu pentru el

    La intoarcere isi scot argintul gasit in saci si-l dau primului ministru (Iosif).

    Nu iau la voia intamplarii cuvintele economistului lui Iosif:

    Nu va temeti de nimic. Dumnezeul vostru, Dumnezeul tatalui vostru, v-a pus pe ascuns o comoara in saci.

    Comoara pocaintei lor, cred eu 🙂
    Daca am accepta faptul ca Iosif a interpretat un rol, a fost in magistrala piesa a „Dumnezeului lui Avraam, Isac si Iacov”.

    Iosif ii intreaba de tatal lor, apoi de Beniamin. Este nevoit sa plece iar departe de ochii lor sa planga. Apoi face eforturi sa se stapaneasca pentru a-si duce lucrarea la bun sfarsit. Aici nu este vorba de razbunare, de rautate, de reglare de conturi.

    Cunoastem continuarea. A doua zi, dupa petrecere, fratii lui Iosif pleaca, fara sa stie, cu alti arginti in sacii lor. Sunt ajunsi din drum, incercuiti si adusi inapoi sub invinuire. Greseala lor este ca se leaga cu gura:

    Sa moara acela dintre robii tai la care se va gasi paharul, si noi insine sa fim robii domnului nostru. (Asta e regie magistrala, dar nu-i apartine lui Iosif. Cu siguranta, Altcuiva!)

    Ce plina de emotie este mijlocirea lui Iuda. Cata durere in sufletul sau. Ce avalansa de cuvinte si cat de plina de detalii este povestea sa. Pana unde merge Iuda in mijlocirea sa? Pana la jertfa de sine. Emotionant! Foarte!

    A fost de ajuns. Iosif insusi n-a mai rezistat.

    …nu va intristati si nu fiti mahniti ca m-ati vandut ca sa fiu adus aici, caci ca sa va scap viata m-a trimes Dumnezeu inaintea voastra.

    Cand vezi asa, cand stii acest lucru, cand esti fara nici o urma de indoiala convins de acest adevar nu te razbuni, pentru ca ar insemna sa te contrazici in ceea ce spui, in ceea ce crezi cu tot sufletul. Ar insemna sa te razbuni pe Dumnezeu.

    Dumnezeu se infatiseaza in vis lui Iacov si-i spune ca e planul Sau ca ei sa ajunga in Egipt. Dar nu oricum. Cei 12 trebuie sa fie integri pentru ca generatiile urmatoare sa nu-si piarda identitatea si Dumnezeul. Pentru asta pocainta si transformarea caracterului erau necesare.

    Piesa de teatru? Nu, nu de teatru. O piesa scrisa magistral de Dumnezeu pe filele istoriei timpurii, cu introducere, continut si incheiere. Cu punct culminant. Dar mai ales cu o invatatura: pocainta este necesara transformarii autentice.

    Inclin sa cred ca Iosif a fost partial in cunostinta de cauza fata de planul lui Dumnezeu, dar relevant este faptul ca s-a achitat magistral de rolul sau. Poate am sa-l intreb daca intr-adevar a facut-o din razbunare…

  23. A.Dama, a citit cineva cartea lui Thomas Mann, „Iosif şi fraţii săi”? Mai ales în prima parte… 🙂 Cam cu tot ce scrii tu, ar fi fost de acord şi marele scriitor. Îţi mai aminteşti prima parte a romanului? Aceea în care Iosif se admira pe sine, la lumina lunii? Dialogul său interior şi al lui Iacov sunt mostre ale imaginaţiei cu care „înviem” personaje ce apar tocite. Cît timp fantezia nu e despre Isus, totul e OK! deşi, dacă citesc ce a scris Pety mai sus, atît de frumos, mi-aduc aminte că toate şi toţi, la El duc, şi mai ales, Iosif…
    Cu drag.

  24. A.Dama zice:

    Pety, ai muncit ceva la comentariul ăsta!… 🙂 Am urmărit argumentarea ta. Am citit cu atenţie şi recitit istoria lui Iosif înainte de a scrie articolul. N-am spus că Iosif nu s-ar teme de Dumnezeu. Iosif este exemplar – asta înseamnă că a trăit o viaţă-model, care ne slujeşte drept exemplu.

    Am identificat însă alte aspecte, care ar intra într-o economie a spectacolului. Nu este un spectacol propriu-zis, se înţelege. De regulă, pentru a participa la un spectacol, oamenii plătesc ceva pentru a le fi liber accesul, iar actorii sunt obligaţi să joace pentru ei piesa din program. Jucarea rolurilor presupune inerent minciuna.

    În ce-l priveşte pe Iosif, el a ales să joace rolul acela de tip dur, lipsit de îngăduinţă, autoritar, a recurs şi la privarea de libertate. Acţiunile lui sunt discutabile, totuşi. Dacă sub călăuzirea Lui şi-a închis fratele, iar celorlalţi le-a pus înapoi argintul în saci, de ce adaugă minciună la toate astea: „Nu ştiţi că un om ca mine are puterea să ghicească?” Argintul acela a ajuns din porunca lui la gura sacului. Totuşi, Iosif le spune că a ghicit că este acolo. Că se slujeste de pahar pentru ghicire. Îl pune şi pe econom să mintă.

    Dacă nu e nimic exagerat în asta, înseamnă că vedem diferit textul. Atâta tot. 🙂

  25. A.Dama zice:

    Răsvan, n-a pomenit nimeni de Iosif al lui Thomas Mann, dar uite tu câte variante de lectură a aceleiaşi istorii se află aici, la îndemână!

    Promit că nu m-am gândit la Thomas Mann când am scris.:) A fost lectura mea personală. Sau re-lectura, că am citit istorisirea de multe ori până la vârsta asta. Subiecţii care fascinează – şi pozitiv, şi negativ – stârnesc emoţii puternice. Vezi?

  26. pety zice:

    🙂
    Cu siguranta nu a mintit.
    Ce spune de fapt Iosif prin cuvintele acelea? Spune de fapt ca un om in pozitia pe care o ocupa are puterea sa ghiceasca. El nu afirma „am ghicit ca ati furat”. Din contra e foarte atent de modul in care foloseste cuvintele.

    Apoi, oamenii in pozitia lui erau, in Egiptul antic, inconjurati de o pleiada de vrajitori, ghicitori, preoti etc. Acest fapt era cunoscut in acea perioada de triburile din jur. Eu cred ca Iosif era constient de acest lucru si asta insemna de fapt afirmatia sa ca „am puterea sa ghicesc”, in opinia personala.

    In ce priveste privarea de libertate nici n-a avut loc 🙂

    Eu asa vad textul si n-o fac cu patima (nu zic ca ar fi facut-o astfel cineva). Ma fascineaza modurile in care poate fi vazut unul si acelasi text.

    As fi curios daca ati face un exercitiu de identificare a inadecvantelor, a contrariilor sentimentelor si emotiilor lui Iosif, ce imagine ati avea. De asemenea si daca ati analiza convingerile sale de viata.

    Cu simpatie!

  27. pety zice:

    Mai aduc un argument care, in opinia personala, demonstreaza ca Iosif nu a mintit vis-a-vis de afirmatia „am puterea sa ghicesc”.

    Evanghelia dupa Ioan 21: 21-23.

  28. Văd! şi mă bucur 🙂

  29. pety zice:

    Iosif nu arata spre sine in toata intamplarea, ci spre Dumnezeu. Scopul sau este sa arate suveranitatea si dragostea lui Dumnezeu. Aceasta aduce cu sine liniste, pace sufleteasca pentru fratii lui Iosif intr-un context destul de tulbure pentru acea regiune in perioada aceea (a se studia cu atentie Genesa 45:1-15). Daca ne uitam cu atentie, vedem ca de fapt in centrul povestirii este DUMNEZEU, iar in plan secund Iosif, fratii sai si Israel (Iacov).

    De altfel, in aceasta intamplare Iosif nu este decat un instrument in mana lui Dumnezeu. Dumnezeu este Cel care initiaza si supervizeaza acest eveniment cu mult timp inainte de a avea loc. As putea spune ca l-a inceput de cand i-a dat lui Iosif acel vis. Copilul sau adolescentul Iosif n-a inteles atunci ce se intampla. Insa acum avem un Iosif matur, perfect integrat in planul divin .

    Ceea ce nu se schimba absolut deloc este bunatatea lui Iosif. Dragostea sa pentru fratii sai. In acest caz se exclude orice placere malefica de a face rau, de razbunare. Martore sunt pasajele biblice cara arata acest lucru si care nu sunt deloc putine. Culmineaza cu ultimul capitol in care Iosif ii linisteste pentru a nu stiu cata oara:

    Fiti fara teama; caci sunt eu oare in locul lui Dumnezeu? Voi negresit v-ati gandit sa-mi faceti rau: dar Dumnezeu a schimbat raul in bine, ca sa implineasca ceea ce se vede azi si anume sa scape viata unui popor in numar mare. Fiti dar fara teama…

    Ce nu se schimba deci niciodata in toata istoria aceasta? Ca Dumnezeu are un plan, inca inainte de a se naste acesta, ca lui Iosif ii este atribuit de catre Dumnezeu un mare rol, o mare sarcina si ca Iosif are o mare dragoste fata de fratii sai, nestirbita de evenimentul vanzarii si dovedita „cu varf si indesat”.

    Acesta este cadrul si in acest cadru trebuiesc interpretate toate aspectele. Nu spunem noi despre context ca are un rol major in stabilirea semnificatiilor, a intelesului unuia sa a mai multor evenimente?

    Da accept ca s-a prefacut, a indus in eroare, a privat de libertate (sa zicem), dar nu pot sa nu observ in acelasi timp o mare neconcordanta intre actiunile sale de atunci si intregul sau caracter. Nu pot sa nu observ ca el parca facea totul ca impotriva voii sale. Numai un bolnav psihic ar fi facut asa ceva. Un om normal nu poate trai sentimente si emotii contradictorii in acelasi timp. Si-a speriat fratii, dar el insusi era zguduit de plans si oripilat de acest rol. Asta arata ca altcineva era la carma. Cine putea fi regizorul unei astfel de „piese”? Ori satan, ori Dumnezeu. Stim Cine. El a jucat un rol in magistrala piesa a lui Dumnezeu. Intregul eveniment este coordonat de altfel de Dumnezeu, cu scopul expres de a salva poporul de apriga foamete. Si inca un aspect: pocainta fratilor lui Iosif. Foarte important in economia relatiei cu Dumnezeu.

    Nu pot fi de acord cu adjectivele care-l descriu pe Iosif, pentru ca el efectiv nu era asa. Personalitatea lui este taman pe dos.

    Si noi mintim uneori, din diverse motive, dar nu suntem mincinosi. Si noi suntem duplicitari uneori dar nu suntem fatarnici. Se numeste cadere sau slabiciune. Trebuie sa facem diferenta intre stare si trasatura. Cand o persoana face ceva ce de obicei nu face, spunem ca s-a intamplat asa ceva din cauza unui lucru neobisnuit, ca a fost fortata de imprejurari, dar ca, in general, asa ceva nu-i sta in caracter. La polul opus cred ca fiecare cunoastem oameni cu un caracter slab sau rau. Cunosc oameni care mint de placere si o fac mereu. CUNOSC duplicitari in adevartul sens al cuvantului. Ei bine, ei sunt asa „for good”. Numai Dumnezeu ii poate transforma, daca ei vor cu adevarat.

    Sunt convins ca evenimentul „Iosif si fratii sai” trebuie interpretat in lumina intregii lor vieti, sub directa calauzire, ghidare a lui Dumnezeu de a-Si salva poporul si de a-i recupera prin pocainta. Iosif face ceea ce nu ar vrea sa faca si se observa lucrul acesta.

  30. A.Dama zice:

    Pety, cred că lucrurile sunt limpezi. Tu nu poţi vedea în modul lui Iosif de a interacţiona cu fraţii săi nimic teatral, nimic răutăcios.

    Eu consider că Iosif a exagerat. Iosif a recurs la minciună, chiar dacă nu este un „mincinos de meserie”. Da, fiecare minţim şi suntem duplicitari. Şi nu neapărat facem asta în mod constant toată viaţa. Şi intenţionat.

    Iosif „s-a făcut că le este străin şi le-a vorbit aspru”. Îi acuză că sunt iscoade. Ei spun că nu e aşa. El întăreşte: „Ba nu, aţi venit să cercetaţi locurile slabe ale ţării”. Îi acuză pe nedrept. A treia oară, după ce ei tot caută să se explice: „V-am spus că sunteţi iscoade”. Apoi se jură „pe viaţa lui faraon”. Întăreşte încă o dată: „altfel, pe viaţa lui faraon că sunteţi iscoade”. „Şi i-a aruncat pe toţi trei zile în temniţă”. După ce merge şi plânge în odaia alăturată, Iosif se întoarce la ei şi: „a luat dintre ei pe Simeon şi a pus să-l lege cu lanţuri în faţa lor”.
    (Citatele sunt luate din cap. 42, prima parte: 1-24.)

    Nu ştiu ca Isus vreodată să fi acuzat pe nedrept pe cineva, când s-a aflat faţă în faţă cu oamenii. Să le pună în cârcă vini pe care nu le au, doar ca să le dea o lecţie.

    Sigur că Iosif se teme de Dumnezeu şi mereu se justifică înaintea egiptenilor cu darul primit de la Dumnezeu: nu eu, ci Dumnezeu e Cel ce descoperă. Pentru egipteni, el nu era decât un ghicitor, unul mai tare decât ceilalţi de la curte.

    Însă el aduce ca argument că are puterea să ghicească faptul că ei şi-ar fi pus argintul la gura sacului. Tot acuzaţii nedrepte. Şi o face intenţionat. Iosif exagerează. Întreţine un crescendo al emoţiilor lor care ajung la apogeu în momentul în care îşi descoperă identitatea – cea protejată până atunci de costumaţia egipteană. Rostul măştii în economia spectacolului este să ascundă adevărata identitate. Aceste elemente pe care le-am sesizat trebuie luate ca atare: e vorba de un construct. Nu e răutate din parte-mi să arăt că sunt folosite exact aceste elemente în interacţiunea lui cu fraţii săi… Nu cred că Iosif e mai puţin exemplar dacă a exagerat sau dacă a fost răutăcios puţin. Oare de ce ţi se pare demersul meu atât de grav, Pety?

  31. A.Dama zice:

    Fie-ţi bucuria consistentă, Răsvane! 😉

  32. pety zice:

    🙂

    Oare de ce ţi se pare demersul meu atât de grav, Pety?

    Nici vorba de asa ceva, nici vorba.

    Vedem doar diferit. Am explicat de ce vad asa si nu te acuz ca vezi altfel.

    Doar am argumentat fara sa am nimic rau in gand vis-a-vis de tine, Adama 🙂

    Raman la convingerea ca un eveniment are o „istorie”.

    Cu simpatie si respect!

  33. A.Dama zice:

    Dragă Pety,

    Tu ţi-ai făcut tema foarte conştiincios, aducând argumente unul şi unul. Nici măcar n-a fost „temă”, dar aşa ne-am obişnuit unii să apelăm la astfel de termeni specifici. 😛

    Sincer, am apreciat intervenţiile tale consistente! Eu însă sunt conştientă că aici avem doar o frântură din istoria lui Iosif. Chiar dacă totul a fost făcut de Iosif cum spui tu, ascultând pas cu pas de Dumnezeu (îmi păstrez rezervele aici), Iosif nu a fost fără păcat. Unul Singur a fost. Şi Iosif arată spre El, cum spuneam în finalul articolului.

    În orice caz, rămânem prieteni! 🙂

    Cu drag.

  34. pety zice:

    Sigur, avem cateva secvente din viata lui Iosif.

    Imi place sa spun ca daca vreun om ar fi fost perfect, cred ca ar fi fost pe cruce in locul Domnului ISUS.

    Cu drag si simpatie.

    🙂

  35. A.Dama zice:

    Pety, asta e o concluzie logică. Sigur că sunt de acord cu tine. Chiar dacă adamele stau mai prost uneori la capitolul „logică”. 🙂

    Cu drag.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.