Am fost la CERN…


În ultimii 10 ani, am fost de două ori la CERN (Centre  Européen pour la Recherche Nucléaire).

Ştiam de construirea acestui dispozitiv de acum 10 ani. Vizitele au avut o încărcătură personală – în sensul în care Tournier, renumitul medic şi scriitor genevez, înţelege termenul „personal” – şi o încărcătură artistică.

Deşi n-am avut nimic a face cu domeniul profesional – fizica, cercetările nucleare etc., am cunoscut, totuşi, cercetători fizicieni importanţi care lucrau acolo.

CERN are o reputaţie impresionantă. În 1984, Premiul Nobel pentru fizică le revine lui Carlo Rubbia şi Simon van der Meer, amândoi cercetători la CERN. În 1988, un alt cercetător de la CERN, Jack Steinberger, împarte Premiul Nobel cu doi fizicieni americani, Leon M. Lederman şi Melvin Schwartz. În 1992, Georges Charpak, fizician cercetător la CERN, obţine, la rândul lui, Premiul Nobel pentru fizică.

După cum vă spuneam, prima dată am auzit despre acest experiment în urmă cu 10 ani. Nu am deloc legătură profesională cu domeniul, dar pot să vă spun ce-a priceput un filolog din experimentul care urmează să aibă loc.

În construcţia situată la 100 de metri sub pământ, atât pe teritoriu elveţian, cât şi pe teritoriu francez, ca un tunel circular imens, cu o circumferinţă de 27 de km, se încearcă crearea condiţiilor de haos originar. Pe orbitele uriaşei construcţii, se va lansa un fascicul de atomi, pentru a urmări comportamentul şi traiectoriile lor, dacă ei ajung să se combine etc.

Asta am priceput din cele povestite de cercetători de la CERN. A doua mea vizită a avut un scop… artistic, pentru că am vizitat un atelier de pictură care era situat într-una dintre clădirile CERN-ului pe perioadă determinată. Condiţiile de securitate pe care trebuia să le îndeplinească oricine pentru accesul în spaţiile centrului de cercetare erau deosebit de pretenţioase.

Acum, dincolo de tam-tamul care s-a făcut în media, ce am putea face noi? În fond, la CERN există un comitet de cercetători fizicieni din 20 de state membre ale Uniunii Europene. Cine se poate pune împotrivă, ca să le demonstreze ştiinţific că greşesc au ba? Media nu face nimic decât vâlvă. Nu va schimba mersul lucrurilor.

Nouă ne revine să medităm la starea noastră înaintea Lui. Nu să prezicem apocalipse şi nici să ne luăm după unii şi alţii.

„Cât despre ziua aceea sau ceasul acela, nu ştie nimeni, nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl.”

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De toate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Am fost la CERN…

 1. Alex zice:

  Frumos comentariu, A.Dama! In condiţiile acestei isterii care s-a declanşat în ultima vreme cu privire la Apocalipsă, sfârşitul lumii, cataclisme cosmice şi altele asemenea! Dintr-o dată le ştim pe toate şi ne dăm cu părerea, ca nişte „ştiutori”.
  Faine informaţii şi impresii ne-ai oferit. Cred că este o ocazie deosebită să poţi vizita asemenea loc. Mi-am amintit ca profesorul nostru de fizică ne-a vorbit în timpul liceului, prin 1987, pentru prima oară despre acest mare centru de cercetări şi despre acceleratorul de particule uriaş care se construia acolo. Eram fascinaţi (cred şi eu, la vremea aceea!) de aceste informaţii incredibile. Parcă se prindeau altfel de noi lecţiile despre mecanica particulelor elementare, după ce ascultam aceste lucruri. Uite că acest lucru, un vis al generaţiilor din urmă, astăzi s-a împlinit. Aştept să văd la ce concluzii vor ajunge. Sunt foarte curios cum le vor formula şi ce corelări vor face cu Creatorul, cel mai Mare Fizician al acestui Univers.

 2. Pingback: Reflecţia săptămînii - septembrie (2) « La Rotundu

 3. A.Dama zice:

  Draga Alex, intentia mea a fost un comentariu mai critic, nu asa cuminte. 🙂

  Adevaru-i ca lumea asta e exasperanta la fazele astea. Toti stiu totul si au o parere. Imi aminteste de miticii caragialieni. Am vazut ca toate primele 10 locuri la articolele de pe wordpress erau cele legate de evenimentul de la Geneva. Exagerari, apocalipse, apoi negari etc., etc.

  In fond, nu e problema noastra sa stim vremile si soroacele, ci problema principala e sa fim in relatie buna cu Tata si sa ne apropiem tot mai mult de El, urmarind sfintenia si desavarsirea noastra.

  Asta voiam sa subliniez…

  E drept ca mi-am amintit cu ocazia acestui experiment inceput la Geneva de vizitele mele la CERN. A meritat sa merg acolo. Dar poate voi povesti altadata cum a fost. 🙂 Intr-o paranteza as spune si ca acolo am invatat prima data expresia – care nu e eleganta, dar e uzuala – „payés à rien foutre”, folosita pentru cei care sunt platiti degeaba, adica nu fac nimic decat sa taie frunze la caini, ca sa folosesc de o expresie romaneasca. CERN-ul are vreo 2600 de angajati. Si nu toti au ce face pe-acolo…

 4. Alex zice:

  Comentariu pe lângă subiect: m-am uitat puţin la meciul din seara asta al echipei naţionale de fotbal, jucat cu naţionala Insulelor Ferroe. Meci slab, enervant. Nu sunt eu vreun mare microbist, specialist nici atât! Aşa că nu-mi dau cu părerea. Are cine!
  Am reţinut un mic amănunt care m-a înveselit teribil: pe marginea terenului…arhicunoscutele panouri publicitare la tot felul de mărci. Mi-a „sărit în ochi” un nume: ADAMA!!! Nu glumesc, m-am uitat de multe ori şi chiar aşa scria. Ca să vezi!

 5. A.Dama zice:

  Alex, 🙂 🙂 🙂 !

  Sa vezi ca am urmarit si eu o parte din meci, dar nu mi-a sarit in ochi panoul cu pricina. Se pare ca nu-s destul de atenta la ADAMA. 😉

  Stiu ca exista la Bucuresti o companie imobiliara cu acest nume. Si are filiale in multe orase din tara. Dar… n-avem nici in clin, nici in maneca. 😛

  Multumesc de comentariu! Trebuie sa imi sporesc vigilenta vizuala.

 6. rb. zice:

  Cind Dumnezeu a avut in plan potopul a lasat un om sa le spuna la oamenii de atunci ca va venii potopul si a pregatit o forma de salvare…

  Cei care bat tobele de data asta nu seamana cu Noe nici un pic…si ca atare nu ma las impresionata…

  Ca vine sfirsitul stim cu totii si detaliile sint in Biblie…

  Mai am un singur lucru de adaugat…pina cind vine El…va doresc…Pace si bucurie…
  Rodica Botan

 7. A.Dama zice:

  Multumesc de urari, Rodica Botan! Sa iti fie intoarse inzecit, insutit si inmiit!

  E drept ca exista in Biblie profetiile referitoare la sfarsitul lumii, dar avem dificultati in a le intelege. Cel putin eu nu am prea auzit predici pe aceasta tema in biserici. Doar ce am cautat intentionat pe net…

  Oricum, de asta data, legat de experimentul de la Geneva, cum zicea si Alex, la noi a fost adevarata isterie.

 8. Camix zice:

  Am văzut tot felul de reacţii la evenimentul cu pricina. Pe bloguri s-a scris mult, foarte mult chiar. Ceea ce am văzut eu – dar ştiu că e 1% – era o chemare la logică, raţiune. 🙂

  Îmi place că a ta chemare a fost una la credinţă, mai mult presus de logică şi raţiune. Care sunt necesare, foarte necesare, dar nu singurele necesare.

 9. rodica zice:

  Mi-am mai adus aminte de un personaj care ne lipseste …Iona…proaspat iesit din burta balenei…probabil inca mirosind a miresmele marii si aratind pe jumatate digerat…
  Cred ca ar trebui sa fim asa cum ziceti si voi, mai atenti la mesajul lui…Pocaiti-va!!! …ca vine…!!!
  Ca are sau nu legatura cu constructia aia…nu se stie…dar acuma am inceput sa inteleg prin ce a trecut saracu Noe…Sintem preocupati de orice…in afara sufletului…
  Ar trebui sa se deschida ceva croitorii care sa vinda saci si un atelier care sa furnizeze cenusa…asta este businessul care ar trebui sa ia amploare…
  Cind ce sa vezi…casa arde…si majoritatea…ne facem bretonul…?!

  God bless you all!!!
  Rodica Botan

 10. Teofil S zice:

  Chiar mi-am amintit de cunoștința ta de la CERN. Și îmi ziceam că sigur e printre cei care lucrează la proiectul ăsta.
  Aduc și eu niște fragmente. În povestea asta sunt implicați și cercetători români (către 100) de la Măgurele. Se zice că pe treaba asta se va lua un Nobel, dar nu se știe de către cine.
  Din câte am înțeles eu, și Stephen Hawking e parte din proiect. Ba chiar a făcut un pariu vizavi de rezultatele finale ale cercetărilor.
  Ce va fi mai grav – pentru unii – e că acea particulă pe care o caută (bossomul Higgs, parcă) va lovi direct în creaționismul morrisist, fiindcă va susține cu dovezi științifice teoria Big-Bang-ului. Astea sunt consecințele când încerci să demonstrezi că Biblia e și carte de istorie, și manual de știință, și de geografie/geologie.

 11. A.Dama zice:

  Camix, ai dreptate! Sunt necesare logica şi raţiunea, dar nu singurele necesare. În general, la astfel de evenimente, lumea se împarte în aprobatori, atacatori, zeflemitori şi agitatori. Eu n-am avut răbdare să citesc pe bloguri, am citit pe pagina CERN-ului, însă, vrând-nevrând, am auzit la ştiri isteria creată pe toate canalele. Se va mai vorbi despre în continuare. Deci nu s-a terminat. 🙂

 12. A.Dama zice:

  Rodica, am zambit intens la faza cu croitoria de saci si atelierul de cenusa! Spiritul pragmatic asa ar spune.

  In privinta preocuparii pentru suflet… cred ca oamenii se preocupa foarte mult de suflet, dar nu se preocupa de cele duhovnicesti. Prin suflet, inteleg aici firea pamanteasca, de care ne ocupam toata ziulica… iar de cele duhovnicesti prea putin.

  Dar e bine ca l-ai pomenit pe Noe. El a facut exact ce i s-a spus De Sus, chiar daca toti l-au catalogat dus cu pluta.

 13. A.Dama zice:

  Teofil S, eu am stat de vorba cu 4 fizicieni de la CERN, 2 dintre ei fiind in functii mai importante, si este evident ca se vaneaza inca un Nobel. Ar fi greu de avansat nume. Experimentul a presupus o concentrare impresionanta de forte si de… capete luminate.

  Dar exista multi fizicieni care sunt de fapt in diverse stadii de pregatire, doctoranzi etc. Daca se va acorda premiul, va fi pentru veterani, cam asa se intampla de obicei.

  Despre fizicienii romani care lucreaza la CERN, am auzit aprecieri si laude. Inclusiv despre femeile-fizicieni. 🙂

  Iar in privinta reusitei de a demonstra big-bangul, ce avem noi de zis? Mantuirea nu poate fi infirmata de stiinta. Si avem reteta ei in Biblie…

 14. Well, dupa cite se vede…
  Nu a fost inca sfirsitul lumii, dar am observat reactiile presei romanesti aici la Geneva.

  Tunelul LHC are 27 km, intre Franta si Elvetia. Biserica e cam scandalizata pentru ca ei cauta „Higgs Bozom”, denumit altfel „paricula lui Dumnezeu”.

  Cine stie? Saracii fizicieni nu au pretentia sa gaseasca „the meaning of life”. Cum spun ei, asta apartine artei. Dar incearca sa explice…

 15. A.Dama zice:

  Draga Emanuela,

  Iti multumesc mult pentru interventia la acest subiect, mai ales ca esti mai „de-a casei”, adica acolo la Geneva, mai aproape de inima evenimentelor care noua ne-au (prea)ocupat toate programele de stiri. 🙂

  Am descoperit acum pe site-ul tau proiectul Big Bang de la CERN. Eu imi amintesc povestea extraordinara a asamblarii celor doua parti ale picturii enorme. Aici te vezi atat de pitica pe langa uriasa lucrare:

  As povesti intr-un articol pe blog experienta punerii laolalta a lucrarii, daca esti de acord. Cred ca are relevanta, mai ales ca nu zi de zi ne intalnim cu asemenea episoade. 🙂

  Tare ideea ca artei ii revine sa gaseasca „the meaning of life”! Oare ce zice teologia?

 16. hmm. din nou. Ce sa spun eu.
  pictatul big bangului din pacate nu mi-a dat mare satisfactie artistica, divina, spirituala.
  Sint mica in fata tabloului, tabloul e nimic in fata tunelului. Si dupa aceea vine universul.
  de-a dreptul sintem nimic.
  De-a dreptul sintem totul!!!
  go ahead scrie, mi-ar face placere sa citesc!
  🙂

 17. A.Dama zice:

  Emanuela,

  Mi-ai amintit dialectica nimicului-tot si totului-nimic. Si cred ca satisfactii divine am putea avea doar in masura in care suntem purtatori de dumnezeire… Altfel, Lui Ii revine satisfactia divina. Noua…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.