Maica, vrăjitoarea şi cărţile


Lângă rubrica MATRIMONIALE, unde ochiul se poate delecta cu femei goale – oare în vederea căsătoriei (vezi sensul etimologic al lui matrimonium) s-au etalat acolo? – pe următoarea coloană la mica publicitate, se întinde rubrica OCULTISM, unde informaţiile puse cap la cap pot uşor să provoace o furtună în creierul cititorului. Un fel de exerciţiu de echilibristică din care mai mult ca sigur ieşi învins.

Pozele cu măicuţe sunt aici înşirate alături de pozele cu vrăjitoare. Iată două anunţuri:

1. LENUŢA, VRĂJITOAREA CEA MAI PUTERNICĂ din toate timpurile, deschide cartea de tarot şi vă poate prezice prezentul şi viitorul cu precizie, vindecă de epilepsie, boli incurabile ce nu pot fi tratate medical. Tel…

2. SLUJNICA Domnului Maria, cu harul sfânt deschide pravila bisericească gratuit. Face rugăciuni, ajută persoanele necăjite. Sunaţi cu încredere! Tel…

Ce diferenţă există între cele două tipuri de „servicii”?

Vrăjitoarea deschide cartea de tarot, slujnica Domnului deschide pravila.

Cât costă harul? Deşi serviciul e gratuit în cazul măicuţei, probabil telefonul e cu suprataxă. Măicuţa nu promite miracole, însă afirmă că are „har sfânt” şi-i ajută pe cei în nevoi.

Dar harul nici nu se poate cumpăra, nici nu se poate vinde. Că dacă s-ar fi putut, ar fi fost Dumnezeu nedrept. Cum pot atunci „slujitorii” Lui să facă negoţ cu el? E limpede cui slujesc, ce formă de evlavie au şi de ce duh sunt călăuziţi.

Vrăjitoarea nu zice cine îi e stăpân, dar oare cât de greu e de aflat?

Şi totuşi, oamenii se înghesuie să caute astfel de „rezolvări”. Până nu am avut articolele despre ghicire şi practicile oculte, cel mai accesat articol pe acest blog a fost cel legat de Mănăstirea Argeşului. Acum, s-a dublat recordul de accesări la articolele despre ghicire. Oamenii caută reţeta: miraculos instant. Unele anunţuri promit că problemele se rezolvă cu „minuni pe loc”. Periculoasă echilibristică a sufletului!…

Ce caută în acelaşi loc slujnica Domnului cu vrăjitoarea? Doar aşa, pe principiul tezei şi antitezei?

Iată un al treilea anunţ, la aceeaşi rubrică, un fel de sinteză:

3. TĂMĂDUITOAREA Bianca împreună cu măicuţa Veronica şi-au unit puterile şi rezolvă în 24 ore probleme lipsite de speranţă şi telefonic. Tel…

Anunţul e însoţit de o poză cu o măicuţă şi o mireană.

E drept că în economia sacrului, şi ce e sfânt e pus deoparte, şi ce e pângărit, necurat, trebuie separat, scos din tabără etc. Iar consacrarea se face atât pentru Dumnezeu, cât şi pentru diavolul.

Eliade arată această ambivalenţă vorbind despre tabu. Atingerea de obiecte sau persoane sfinte sau necurate, aparţinând aşadar unui regim ontologic diferit, poate pune în pericol persoanele care realizează atingerea.

Însă această glisare între două sfere de influenţă e chiar mai gravă decât un exerciţiu de echilibristică pe sârmă. Fiindcă ori eşti cu Dumnezeu, ori cu Mamona. Şi dacă nu e glisare, ci suprapunere inconştientă de planuri, nu poţi ieşi decât învins.

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De gândit. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la Maica, vrăjitoarea şi cărţile

 1. Alex zice:

  O temă nemaipomenită, A.Dama! Şi atât de actuală. Concluzia pe care ai tras-o în ultimele fraze este perfect adevărată Nu putem „glisa” între planul divin şi planul „mamonic” (dacă se poate numi aşa). Chiar dacă acest plan diabolic îmbracă în chip perfid haine de sacralitate: măicuţe, călugări, preoţi, lumânări, pravile, tămâie, icoane, cruci şi tot „arsenalul” bisericesc tradiţional. Adică toate acele elemente care pot da un aer de credibilitate unor escroci ordinari. Iar dacă omul nu vede clar înşelătoria, este mai mult decât clar că nu s-a situat nici înainte în planul lui Dumnezeu, de-asta s-a lăsat atât de lesne amăgit. Avertismentul Domnului e clar ca lacrima: „Nu poţi sluji la doi domni, nu poţi sluji lui Dumnezeu şi lui mamona!” Unii, din păcate, cred că se poate face o suprapunere a celor două planuri. Pentru că la biserică nimeni nu poate să-ţi promită minuni imediate, atunci omul aflat în vreo încercare, apelează la „soluţiile sigure” (!?).Până să se lămurească că a fost păcălit, va plăti tribut greu pt credulitatea lui.
  Am auzit zilele trecute o informaţie cu totul deosebită. Păcat că nu am reţinut numele. Un matematician contemporan celebru a demonstrat matematic că oamenii nu învaţă nimic din greşeli şi ajung să repete cu stăruinţă aceleaşi greşeli. O concluzie dură. Cel ce s-a dus la vrajitoare, descântătoare, fermecătoare, ghicitoare….greu se va dezbăra de obiceiul de a se mai duce. Chiar şi păcălit, va fi tentat să încerce la alta, convins că cineva „poate” ceea ce el doreşte. Mai tristă este însă o altă realitate, şi mai gravă decât cea de la mica publicitate. Şi anume acei slujitori ai Domnului care au ajuns să contrafacă actele de cult consacrate ale Bisericii, pentru scopuri personale, mercantile, meschine. Cei care deschid Parvila, Cartea Sfântă, Evahnghelia. Şi mint cu neruşinare „bieţii” oameni, ca şi cum în acele cărţi ar scrie ceva despre ei anume. Ştiţi ce e aceea o Pravilă? O carte veche de legi bisericeşti şi civile. Da, dar „sună” bine în urechile oamenilor. Care nu vor să audă ce trebuie, ci doar ceea ce le gâdilă lor auzul.
  Ştiu atât de multe cazuri de-astea, încât aş avea ce scrie aici. Dar nu s-ar merita atâta atenţie pentru nişte înşelători.
  Am abordat această temă la şcoală şi am citit împreună cu copiii anunţurile de la mica publicitate. La unele au râs cu lacrimi, la altele nu. Mi-am dat seama după anumite priviri că unii nu erau străini de aşa ceva. Din păcate. Alţii au spus cu convingere că ei cred în aşa ceva. Fără argumente! Nu aveau argumente. Dar „aşa au pomenit”! Şi au mers cu mama, cu bunica… Dureros, dureros!
  Păcat că nu se poate aplica o lege împotriva impostorilor, mincinoşilor, escrocilor de acest gen. Iar apropierea lor de aşa-zisele „matrimoniale”…. e una care spune multe. Păcat că, uneori, unii oameni de toată cinstea au parte de aşa vecinătate pentru anunţurile lor comemorative sau de vestire a decesului.
  O temă asupra căreia cred că se vor mai spune încă multe, multe! Bine postată tema: la rubrica „De gândit”! da, da…

 2. viorica zice:

  Traim vremurile din urma in care Diavolul cauta prin orice viclesug sa pacaleasca.La noi este un post la tv.in care un tip trasmite vesti de la cei morti ,sala e plina si mirare toti sunt crestinii.Saptamina trecuta la CNN a adus niste copii intre 8 si 14 ani care vad si vorbesc cu persoane de dincolo. Sint duhurile satanice care cauta sa insele, spunind ca este normal sa cunostem viitorul si puterile intunericului .Dragii mei fiti foarte atenti ,Diavolul este foarte destept si ne poate cuceri usor .Atentie ,atentie ,mare atentie!

 3. A.Dama zice:

  Dragă Alex, mulţumesc pentru comentariu! Merge şi să fie mutat în(tr-un) articol. 😛

  Sigur că nu m-am amestecat în ce fac unele feţe bisericeşti folosindu-se de obiectele sfinte, fiindcă intenţia mea a fost cu bătaie mai scurtă, am vrut să atrag atenţia asupra acestor „produse” oferite pe tavă la discreţie, pe care foarte mulţi le servesc cu inconştienţă.

  Ştiu destule persoane care citesc cu regularitate presa pe hartie, fiindcă, în afară de ştirile de la televizor, aceasta e modalitatea principală de a se informa. Păi, e un pericol imens să fie atrase în asemenea curse! Când nu există discernământ, promisiunea că se rezolvă „orice problemă” şi „pe loc” este o capcană mai ceva decât dacă ar apărea o fiinţă cu corniţe, coadă şi neagră toată în faţa ochilor şi i-ar face cine ştie ce promisiuni. Că poate pe asta o identifică rapid şi nu se lasă dus de nas…

  Iar ziarele nu au interes să facă ordine dacă iese banul. Ce contează că pe o coloană e „Odihnească-se în pace!”, iar în dreptul anunţului apare o figură în ţinuta edenică?

  Interesant că ai discutat cu elevii tăi asemenea chestiuni. E de folos! Bine de ei că au cine să le mai deschidă ochii în anumite privinţe!

  Totuşi, dacă îşi dau seama că sunt minţiţi şi înşelaţi oamenii, atunci de ce revin? Oare numai din cauză că, matematic vorbind, repetăm la nesfârşit aceleaşi greşeli? Sau pentru că speranţa înşelată găseşte resurse mereu noi să reînvie?

  Fenomenul a existat şi înainte de ’89, dar sigur nu s-a extins aşa pentru că nu exista atâta publicitate a lui pe toate gardurile. Acum ce se întâmplă e fără şanse de reîntoarcere. Şi e foarte grav.

 4. A.Dama zice:

  Viorica, bineînţeles că sunt interesaţi creştinii de aceste realităţi! Nici nu îmi imaginez că nu ar fi. Din păcate, interesul e pentru spectacol şi atracţia absconsului, nu pentru că ei au de luptat împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti. Da, e bine să se pună semne repetate cu ATENŢIE!… Dar semnele astea mereu au fost doar ispite pentru cei care oricum voiau să vadă ce e dincolo.

 5. Alex zice:

  Pentru că orice lucru tragic are şi o latură comică, mi-am amintit, pe această temă, de o mică farsă pe care le-am făcut-o elevilor de la o clasă: citeam şi comentam împreună anunţurile de mică publicitate dintr-un ziar, cele pentru vrăjitoare şi fermecătoare. La un moment dat am inventat pe loc un anunţ, citindu-l cu toată „seriozitatea”: „rezolv orice problemă de şcoală, lucrări, teze, examene. Garantat note mari 100%! Apelaţi cu încredere la numărul de telefon…” La care unii s-au grabit să-mi ceară numărul, înainte să se prindă că blufasem. Suntem destul de uşor de păcăliţi uneori… Ca şi cu promoţiile din magazine de genul: „două la preţ de una!” Adică …vax! Când de fapt le plăteşti pe amândouă.
  Mi-am mai amintit una şi mai penibilă. Un tip s-a dus la o „minunată” de-asta şi a primit tămâie verde pentru…impotenţă! Ha, ha, ha!!! Mi l-am închipuit tămâind de zor, pentru…efect! Cred că se pot scrie sute de pagini, un adevărat folclor, despre astefl de întâmplări.
  Mai e însă un aspect pe care l-aş propune pt o temă viitoare: nu toţi care se ocupă cu aşa ceva sunt doar nişte escroci jalnici. Mai sunt şi vrăjitori în adevăratul sens al cuvântului, lucrători şi slujitori ai diavolului, ai puterilor demonice. Aşa cum sunt amintiţi şi în Biblie. Aici de fapt trebuie spus acel „Atenţie!” de care s-a amintit mai sus. Sunt unii care conştientizează că-n lume sunt şi lucrări demonice, dar sunt destui care resping vehement aşa ceva. Ori, spunea cineva (nu mai ţin minte cine) că cea mai mare înşelăciune a diavolului este să te facă să nu crezi în existenţa lui! Atunci poate să facă ce vrea cu cel ce nu crede.

 6. A. Dama,
  dureros de adevărat acest articol.

  Insă eu vă propun să nu ne ducem prea departe (prin ziare), ci să aruncăm o privire și în „ograda noastră”. Și aici întâlnim „ghicitori”, proroci ce pretind a avea Duhul descoperii viitorului de la Dumnezeu. Eu și pe aceștia îi consider ÎNȘELĂTORI(și aceștia, garantat, sunt mai periculoși). Iar cei „înșelați”, sunt mediocrii spirituali, care nu știu că (dacă cerem) Dumnezeu ne dă înțelepciune să discernem, să deosebim duhurile.

  Ca să îmi justific afirmațiile am să dau un exemplu: In urmă cu câțiva ani, eram împreună cu soțul meu într-una din bisericile unde el slujea ca învățător. Într-o discuție cu o enoriașă din biserică, aceasta ne spune că în acea după-masă avea să meargă cu fiul ei la proroc („ghicitor„, pentru mine) să afle dacă acest va intra la facultate în toamnă. Nu e tot „ghicire„?

  Eu, una, sunt ferm convinsă că acest gen de „prorocie„ nu aparține Duhului lui Dumnezeu. Dacă vrei să știi dacă intri la facultate, pui mâna și înveți! Apoi te duci la examen și apoi aștepți rezultatele!

  Viitorul nostru Îi aparține lui Dumnezeu. Nu cred că-l vom găsi vreodată la măicuțe, proroci, ghicitori etc.

  Nu neg existența vrăjitorilor sau a acțiunilor lor. Este manționat în Scriptură că „vrăjitorii” nu vor intra în Împărăția lui Dumnezeu. Deci sunt și din ăștia, că doar Neginiță nu stă cu mâna în sân!

  Nu disprețuiesc nici prorocii su prorociile, însă consider a trecut vremea cînd Dumnezeu vorbea prin proroci. Acum El ne vorbește prin Fiul Său, Isus Cristos și prin Cuvânt.

  E opinia mea.

 7. A.Dama zice:

  Alex, foarte faină poanta făcută copiilor! Şi eu citesc cu studenţii anunţuri, dar ca exerciţiu de limbă, nu ca exerciţiu paradigmatic. Cred că e o satisfacţie pentru tine să ştii că ai un rol de îndrumător, un rol important, în acest domeniu al credinţei care este capital pentru fiecare om, chiar dacă unii nu îşi dau seama.

  Apoi, ar merita continuat subiectul, e drept, ar merge chiar un articol cu experienţele practice relatate de alţii. Eu am prea puţine relatări de acest fel. Dacă tu ai mai multe, îţi dăm cuvântul. Sau doar microfonul, iar cuvântul îl iei tu. 😀

  Fenomenul de care spuneai, cu vrăjitorii care fac vrăji pe bune este şi el real şi a existat dintotdeauna. Trebuie să fim lucizi, nu să cădem în extrema: „astea-s basme” şi să ne rugăm mereu să fim păziţi de Cel de Sus.

 8. A.Dama zice:

  Flori, înţeleg că sunt lucruri care trebuie denunţate şi în propria curte. Da, e limpede că aşa stau lucrurile.

  Sigur că, auzind şi unele persoane din mediul academic vorbind despre astfel de experienţe cu tot felul de tămăduitori şi alte persoane deosebit de spirituale, m-am gândit că este potrivit un semnal de alarmă, fiindcă e clar că nu pot face asta cu Duhul Domnului, iar atunci nu mai există altă variantă decât că sunt în cârdăşie cu cine e împotriva Lui.

  Ca să discut despre fenomenul prorociei aşa cum îl întâlnim azi, ar însemna să pornesc războaie teologice şi nu am de gând acest lucru. Aici experienţa fiecăruia este atât de colorată, că s-ar face un tablou cu toate nuanţele posibile şi încă altele cu putinţă de inventat în viitor.

  Mă leg de exemplul tău: ca să reuşeşti la facultate, pui mâna şi înveţi, te rogi, ţii post, dacă simţi că asta te ajută în această trecere a unui prag existenţial. Nu mergi la proroc. Orice creştin care e apropiat cu adevărat de Dumnezeu are parte de călăuzire de la El.

  Eu pot, în schimb, să-ţi dau exemple în care oameni ai lui Dumnezeu au vestit anumite lucruri, iar ele s-au întâmplat, dar chiar nu vreau să deschid aici o discuţie care n-ar putea fi de folos, fiindcă prea mulţi ar fi împotrivă şi prea mulţi ar sări cu alte exemple – de toate felurile. Aici rămâne valabil pentru mine: „Dumnezeu vorbeşte când într-un fel, când într-altul, dar omul nu ia seama.”

  De câte ori nu vin cei care cred în vrăjitori şi-ţi dau cu tifla – după a lor părere – că acele lucruri care ţie ţi se par imposibile s-au realizat. Evident că se realizează, fiindcă Cel Rău are interes să înşele – dacă se poate şi pe cei aleşi.

 9. viorica zice:

  Eu sant baptista de 3 generatii ,dar am experimentat lucrarea Duhul Sfint .cred in prorocii cu toate ca au ramas foarte putini .Am in Timisoara o familie foarte scumpa ,santem prieteni de 40 de ani si continuam sa fim .Ei au un grup de rugaciune ,care se string in fiecare Luni seara .La o stringere cineva ii propoceste familiei gazda ca o persoana de grad feminin va trece prin mare necaz .Dar Domnul va fi cu ei .Saraca fam.se ruga pentru fica lor care este in America ,fara sa-si dea seama ca incercarea venea chiar in casa lor .Dupa citeva luni pe sora a inceput sa o doara capul si a mers la doctor .au pus-o pe aparate si s-a descoperit ca are o tumoara pe cap .Nu a mai stat pe ginduri si a acceptat sa fie operata .Sora acum este bine s-a reabilitat foarte repede ,nu a suferit mult iar azi ii da slava Domnului .Sora se cheama Nuti Achim din Timisoara .
  Atunci cind gusti falsul prea multa vreme ,nu mai stii cum arata originalul.

 10. A.Dama zice:

  Viorica, faptul că cineva are anumite experienţe şi sunt importante pentru el şi creşterea sa spirituală este unul bun. Aici nu sunt şabloane, respectiv, dacă mie mi s-a întâmplat aşa, şi ţie trebuie să ţi se întâmple la fel. Am zis aşa, la modul general, deci nu m-am referit la tine. Însă mi se pare periculos când vine cineva şi vrea neapărat să-şi impună propria experienţă ca etalon pentru alţii. În rest, lucrările Lui trebuie transmise mai departe din generaţie în generaţie.

 11. A. Dama, ai dreptate. Sunt în acord cu tine.
  Viorica, accept relatarea ta.

  Cred că Dumnezeu vorbește când într-un fel, când în altul. Dar știu că și Satana se preschimbă în „înger de lumină”, mai ales în vremurile ce noi le trăim. De aceea, în asemenea situații, mai exact în cazul prorociilor, prefer să fiu rezervată; nu să mă arunc la a exclama: „UAU! din prima. Mai întâi cercetez toate lucrurile, și păstrez ce este de folos și dumnezeiesc.

  A. Dama, sunt conștientă de faptul că o discuție pe tema prorociilor, ”adevărate” sau ”false”, ar isca o adevărată furtună telologică.

  Apreciez, de fiecare dată, frumusețea articolelor tale, realitatea pe care acestea le prezintă, precum și rezonanța lor.

  Să fim una în Cristos, Domnul nostru, iubindu-ne unii pe alții cu dragostea Lui.
  Greu. Foarte greu…

 12. elisa zice:

  E greu sa ne iubim in Hristos? nu! in noi,da,dar in El e usor,daca suntem in El . 🙂

  Referitor la prorocii,cred ca Domnul a avut si va avea proroci,dar nu ca la penticostali,unde toti sunt proroci,si nici ca la baptisti,unde nu mai e niciunulnici unul.

  Din proprie experienta:am mers o perioada buna la penticostali,la rugaciune,peste sapatamana,in case la rugaciune,,,in adunare,,,nici o prorocie nu era de la Domnul,ba chiar pastorul le spunea”stati in banci adormiti aici si cand va treziti spuneti ca ati avut vedenii”prorociti ceea ce ati citit in Biblie,asta nu e prorocie,ci cand e ceva nou de la Domnul.

  Cred ca sensul proorociei nu este sa-ti ghicesti evenimentele viitoare,nu e biblic.Domnul te avertizeaza poate sa te lasi de cate un pacat,ca altfel poate veni un necaz.
  Prorociile pot fi date de Sus spre zidire si indreptare,nicidecum pentru a prevedea viitorul.

  Am citit cateva carti despre parintele Porfirie,care era vazator cu duhul,un om a lui Dumnezeu,care traia in posturi si rugaciune,si apoi celor care veneau la el,le dadea niste invataturi minunate,unele lucruri Dumnezeu chiar i le arata,spre binele celor care il cautau.
  Sunt baptista si eu,dar Scriptura nu respinge profetiile.
  In familia mea,cineva a primit,intr-o perioada de post si rugaciune,de 3 zile,pentru o problema grava cu pastorul o prorocie.
  Intr-adevar cuvintele,pe care s-a asezat si le-a scris,erau atat de serioase si deosebite,incat era clar ca erau de la Domnul,chiar i-am spus persoanei,esti obligat sa le transmiti persoanei
  e clar ca Domnul ti le-a dat.
  Cred ca totusi avem f.rar parte de asemenea lucruri
  pentru ca nu traim asa de aproape de Dumnezeu,incat El sa ne vorbeasca in felul asta,sunt sigura ca ar mai face-o.
  Noi suntem altfel,Dumnezeu e acelas in veci,ba chiar spune ca la sfarsitul vremurilor tinerii vostri vor proroci si asta nu in sensul in care se spune,ca predica e prorocie,asta se spune la baptisti.
  Acum cum mantuirea noastra nu depinde de ce credem aici,mergem impreuna in cele in care deja suntem la fel . 🙂

 13. A.Dama zice:

  Florentina, m-ai luat pe nepregătite! 🙂 Glumesc. Niciodată nu te poţi aştepta la ceva anume în comentarii, dar mi-au plăcut cele scrise de tine. Experienţa ta este relevantă, de aceea ai luat o anumită poziţie faţă de acest aspect al credinţei, al vieţii religioase. Cred că fiecare trebuie să ştie unde se situează faţă de prorocii şi proroci.

  Eu am văzut multe situaţii în care mesajele transmise de oameni care urmăreau doar un prestigiu în ochii credulilor i-au determinat pe unii să ia nişte decizii şi au ajuns foarte rău cu deciziile lor.

  Apoi, am văzut alte situaţii în care oamenii au trecut la interpretare după ce au primit un mesaj şi au luat tot decizii proaste. Şi, în urmă, şi-au zis: de ce n-am înţeles eu atunci cum trebuia? Păi, atunci unde era inima lor? Să-şi ducă la îndeplinire propriile planuri, în niciun caz Voia Lui.

  Dar am văzut şi cazuri în care mesajele au fost transmise prin oameni care au într-adevăr o comunicare aparte cu Dumnezeu. Astfel de mesaje au ajuns să se împlinească, iar cei care au fost gata cu inima să le primească au avut motive de mulţumire.

  În concluzie, în privinţa acestui fenomen al prorociei, eu am foarte mari rezerve, pentru că s-au întâmplat prea multe rătăciri din această cauză. Or, Duhul e dat pentru călăuzire, nu pentru rătăcire. Dar cred că Dumnezeu alege cum vorbeşte, dacă sunt oameni care să ia seama. Şi în primul, în primul, în primul rând să ia seama la Cuvânt.

 14. A.Dama zice:

  Elisa, şi eu cred că sunt rare prorociile adevărate. Dar în privinţa vestirii lucrurilor viitoare, nu sunt de acord că ea nu are ce căuta în prorocii. În fond, acesta e sensul lor, să vestească despre lucrurile care vor veni. Atenţionarea cuiva că s-a depărtat de cale ar trebui să fie înscrisă în inima lui, dacă ea a fost într-adevăr născută din nou.

 15. elisa zice:

  Nu m-am exprimat corect,stiu frati si surori care merg la ora de rugaciune la case,si asteapta raspunsuri ca cele cu examenele..ori alte asemenea lucruri firesti..
  Cred ca previziune viitorului se face de catre Domnmul,intr-un anumit context,bine stabilit,din care credinciosul.cum ati spus sa aiba de castigat pe Cale ,daca asculta,dupa ce in prealabil e atent.
  Mergeam si eu cu frati si surori,la orele acestea d erugaciune.Era acolo un frate,care prorocea frecvent,intr-o biserica de 700membrii,plus restul
  musafirilor.Intotdeauna pomenea cuvantulKarma,,l-am intrebat ce inseamna ,stiam ca vine de la reincarnare.
  Cand am fost la ora de rugaciune,a venit si el..si a avut o prorocie,in care lauda pe cineva f.mult..margaritar da pret,valoare deosebita in ochii Domnului…etc.
  La sfarsit ma face atenta (caci se gandea ca eu nu am priceput . 🙂
  ca era vorba despre mine….Asa ca…lauda care mi se aducea era penibila,probabil ca o facea sa nu cumva sa-l descriu fratilor in vreun fel pagubos . 🙂
  Asta asa ,,ca . : )
  ce parerea pot avea..fartele avea vreo 9 copii,era si student la seminar,apoi a devenit undeva pastor….?????

 16. A.Dama zice:

  Da, Elisa, e un exemplu negativ ceea ce ne scrii aici; sigur, zic asta în măsura în care nu am cum să ştiu ce zic ambele „tabere”. Dar măgulirea cuiva cu cuvinte alese doar pentru a-l atrage de partea ta nu poate fi inspirată de Duhul.

  Eu am un alt exemplu. Înainte cu câteva luni de moartea unei persoane, a fost un astfel de mesaj profetic, în care li s-a spus celor din casa ei că unul dintre stâlpii casei va fi smuls, iar vânturile vor sufla asupră-le din toate părţile. Cred că membrii familiei respective nu s-au gândit la moarte atunci când au primit mesjul… Dar s-a întâmplat întocmai. A fost foarte dificilă perioada aceea imediat după înmormantare. Persoana care a trecut la cele veşnice era deosebit de rugativă, era o încurajare prin simpla prezenţă. Şi fusese luată. Totuşi, având acel mesaj, membrii familiei s-au rugat mai insistent pentru a nu li se clătina credinţa.

 17. elisa zice:

  Da, desigur, fiecare intamplare e o alta… 🙂
  dupa cum „nu exista boli, ci bolnavi”, pentru ca aceeasi boala, la fiecare individ poate avea alte caracteristici.

 18. A.Dama zice:

  În privinţa mersului la rugăciune, Elisa, eu merg acolo unde simt că este creştere şi îmi e de folos. Dacă merg într-un loc cu îndoială în inimă şi persist în a face acest lucru fără convingere, risipesc.

 19. elisa zice:

  Desigur,asta a fost in urma cu ceva timp,cand cautam „viata”da,asa este,nu am mai mers ,pentru ca mi se parea ca imi fac rau mai mult,decat bine.
  Domnul sa ne ajute sa gasim linistea care vine numai de la El.

 20. matrimonialul zice:

  Articolul lui „De gandit” este un articol nerealist si neactual. Daca la mine pe strada e un schiop si un chior iar cineva face un articol despre cei doi, se induce senzatia ca strada mea e vai de ea … Totul trebuie analizat corect si statistic. Corect, pentru ca pe lume sunt multe gunoaie si daca incerc sa analizez gunoaiele mai mirositoare, nu inseamna ca am contribuit cu ceva la cunoasterea omenirii. Statistic, pentru ca daca pe strada mea, din 100 de case doar intr-una am un chior si in alta un schiop, atunci pot trage concluzia ca strada mea e sanatoasa

 21. Camix zice:

  M-a distrat faza cu „de gândit”. 😀

  În altă ordine de idei, problema din articol nu trebuie privită din punct de vedere statistic. Contează mai puţin cât de reprezentativă este această situaţie de ziar pentru întreaga naţiune românească (părerea personală e că ea chiar reprezintă).
  Adică se poate privi şi astfel articolul, însă nu aceasta e menirea lui, se ratează scopul lui principal.

  Dincolo de dorinţa noastră de a trasa o statistică, aici e important imboldul oamenilor de a comercializa totul. Totul se vinde şi se cumpără. Şi – ceea ce e şi mai grav – se vând şi se cumpără „lucruri” de ordin spiritual, care ar fi trebuit să rămână ca „slujiri”. Gratuite. Pentru că, puse în slujba banului, îşi pierd valoarea de har, de dar. Şi astfel, toate cele 3 oferte sunt… o apă şi-un pământ. Şi nu cele de la începutul pământului…

 22. A.Dama zice:

  Matrimonialul, nu ştiu cum ai calculat lucrurile, dar socoteala ta nu se potriveşte aici. Articolul e realist şi actual. Nu e un articol care să prezinte anchete sau sondaje.

  Aici doar sesizam pericolul de a fi înşelat, nu făceam statistici cu câţi au luat ţeapă şi câţi au scăpat.

  Iar textul e scris de A.Dama şi încadrat în categoria „De gândit”.

 23. Irina zice:

  Aceste anunturi sunt de-a dreptul penibile si nici un credincios nu le ia in seama, fiindca stie ca sunt scrise de impostori care lucreaza cu „tatal minciunii”, folosindu-se de hainele maicilor, sau de cruci icoane si alte lucruri sfinte ca de o recuzita de teatru.

  Pacat ca unii slabi in credinta,indepartati de viata Bisericii, si care cauta rezolvari rapide, apeleaza la astfel de slujitori ai satanei.

  Biserica Ortodoxa nu are astfel de practici si nici nu le incurajeaza, considerandu-le exact ceea ce sunt, adica vrajitorii.

 24. A.Dama zice:

  Draga Irina, multumesc pentru aceste precizari! E bine ca cei ce se tin cu adevarat de dreapta credinta se tin departe de astfel de practici. E grav ca sunt atatia care nu cunosc inselaciunea si merg orbeste pe mana acestor slujitori ai Raului!…

 25. Casperine zice:

  Buna,

  Am fost in situatia de a ma gandi serios cum sa alung presiunea psihica teribila pe care am simtit-o acum 3 saptamani. Cineva, un retard vecin de la tara al parintilor mei decedati, un tip de varsta mea, m-a sunat pe mobil si a zis ca ma va blestema, pe mine, familia, copilul etc. iar cumnatului meu ..ceva gen ” stiu eu ce ii fac lui Robert” (nu i-am vandut locul mostenit ..se purtase mizerabil cu parintii mei). Sunt o persoana credincioasa in Dumnezeu, nu am crezut niciodata in blesteme, farmece si cum eu nu gandesc rau (la modul asta) despre nimeni, incat sa ma apuc sa blestem, am zis eh asa refuleaza tzaranii de la Teleorman, amenintand cu blestemele. Omul a inaintat o actiune in instanta pe motive false (eu instigator la violenta si cumnatul meu asa – zis atacator. Eu nici macar nu fusesem acolo de aproape un an insa cumnatul meu mai vizita locul. Dealtfel martorii care au fost acolo la ultima vizita a cumnatului meu confirma ca nu a fost violenta, dimpotriva cumnatul meu a fost atacat cu spray paralizant. Acum vine faza dureroasa: acum 3 saptamani, a inceput ceva in mintea mea: ma tot gandeam la cuvintele acelui retard…nu m-am simtit deloc bine, nu puteam sa dorm. M-am gandit adeseori la moarte, eram deprimata si trista. O saptamana intreaga nu am fost eu insami. Vineri pe 19 septembrie sora si cumnatul meu m-au vizitat, le-am spus ca sunt nelinistita ca simt o presiune care nu imi da pace, privitor la vecinul acela si presupusele lui blesteme.Am si visat pe mama, care a murit de cativa ani, ca si cum era un bebelus cu picioarele reci, fara ciorapei, o purtam in brate si voiam sa o incalzesc. Sora si cumnatul meu plecau la o nunta in Olt. A doua zi, pe 20 Septembrie, 2008, cumnatul meu vrand sa ajute la nunta, a plecat la Draganesti Olt sa ia mireasa de la coafor. A fost lovit mortal de un alt autoturism (un pusti de 18 ani care rula cu 160 pe ora) care a intrat in depasire a unei carute, pe contrasens in curba, direct in masina condusa de cumnatul meu.
  Oameni buni..sunt o persoana educata, am 40 ani, inca invat pentru master si cred in Dumnezeu si sunt o fiinta buna, totusi dupa aceasta intamplare ghiciti la ce m-am gandit ?
  Da..mi-am zis: nu cumva…exista blesteme ? adica exista fiinte cu puteri diavolesti care pot influenta intamplari, destine etc..
  E trist dar asa mi-a venit in minte. Am vorbit cu amici credinciosi, cu un preot, ma rog..citesc Biblia.. si ma simt mai bine. Totusi credeti-ma, m-am uitat si la anunturile alea cu dezlegari. Nu am format niciun numar de telefon..insa a fost atat de rau incat gandeam ca daca posibil cineva cu forte malefice ar fi facut ceva descantece care sa limiteze viata, tot asa..etc
  Si asta, fara sa cred in asemenea forte. Acum pot sa dorm, ma doare disparitia cumnatului meu, care era foarte tanar si o iubea mult pe sora mea cu care are si un copil de 8 ani. Inca mai caut raspunsuri… Ce anume a determinat o asemenea stare pe care am avut-o? oare era o prevestire a ceva rau eminent care urma sa se intample? atunci de ce ma gandeam exact la acel vecin si amenintarile lui..
  Greu de gasit raspunsuri. Poate e vorba de energii. Am fost vulnerabila si forta gandului negativ a cuiva a patruns dincolo de ecranul de protectie a spiritului si gandului meu. Voi ce parere aveti?

 26. A.Dama zice:

  Casperine, e limpede că există aceste lucruri, pentru că Biblia le pomeneşte în repetate rânduri şi le cere celor credincioşi să binecuvânteze, nu să blesteme.

  Nu voi merge pe comentarea cazului relatat de tine, ca să nu transformăm blogul în altceva decât intenţionează să fie, ci voi spune doar câteva lucruri generale. Copiii lui Dumnezeu se roagă zi de zi să fie păziţi şi ocrotiţi de El, se roagă să fie feriţi de rău, deci şi de forţele Celui Rău în acţiune. E necesară rugăciunea zilnică.

  Lupta spirituală e o realitate, nu e poveste ştiinţifico-fantastică. „Cine nu e cu Mine e împotriva Mea”, spune Cel de Sus. Trebuie să ştim Cui aparţinem. Şi să credem că dacă suntem ai Lui, ne păzeşte şi ne ascultă rugăciunile. Noi să ne facem partea noastră, iar El sigur Îşi face partea Lui…

 27. Alex zice:

  Cutremurătoare experienţă. Răul în lume este o realitate pe care o putem recunoaşte fiecare. Mântuitorul Însuşi ne-a avertizat asupra lucrării celui rău. E foarte greu să găsim răspunsuri la situaţii bulversante din viaţa noastră. Iar întrebări de genul:”De ce tocmai eu? De ce tocmai mie?” nu-şi vor afla răspunsurile la care ne-am aştepta. Mă gândeam la 2 versete din Predica de pe munte a Domnului:
  „Eu vă spun vouă: oricine se mânie pe fratele său, vrednic va fi de osândă….” (Matei 5,22)
  „Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc….ca să fiţi fiii Tatălui vostru Cel din ceruri” (Matei 5,44-45).
  Şi să nu uităm de Iov!

 28. Casperine zice:

  Buna,

  baieti, va multumesc pentru cuvintele voastre. Citesc Noul Testament 🙂 Sunt atat de bucuroasa ca un copil. Nu am facut asta inainte, credeam ca o sa devin… sobra. Eu cautam bucuria, da… si ce idee ciudata ca daca citesc Biblia nu o sa o inteleg, astfel ca ma gandeam asa amanam sine die: o citesc cand o sa mai… imbatrabesc. Ma rog acum si pentru binecuvantarea celor rai, pot sa spun ca spiritul meu e acum mai calm.
  Ce sugestie ingrozitoare a fost in mintea mea!
  Va doresc numai bine si Dumnezeu sa va lumineze sufletele! 🙂

 29. A.Dama zice:

  Casperine, Doamne-ajută! Să fie cu rod lectura Scripturii!!!

 30. Casperine zice:

  🙂 Multumesc, Dama. Este interesant..ma simt diferit dupa ce citesc. Si e atata intelepciune pe care o regasesc acolo! Toate citatele celebre au un graunte din Biblie. Nici nu banuiam ca voi descoperi asa o minune.

 31. A.Dama zice:

  Casperine, mă rog să fie prin preajmă persoane dedicate care să te ajute când te împotmoleşti în anumite neînţelesuri! Şi mă bucur de bucuria ta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.