Motto: Babelul e în fiecare dintre noi. Turnul Babel a fost construit în văzul tuturor, în afară. Încurcarea limbilor l-a mutat înăuntrul nostru.
„There is something terribly wrong with a culture inebriated by noise and gregariousness.” (Georg Steiner)
unus, a, um
duo, e, o
tres, ia
quattuor
quinque
sex
septem
octo
novem
decem
1. SEX
CEI ŞASE BURGHEZI AI LUI RODIN: Les Bourgeois de Calais
Povestea burghezilor n-a fost atât de simplă. Rodin şi-a început sculptura în 1884 şi a terminat-o în 1889, însă discuţiile pe marginea figurilor care compuneau grupul statuar şi tergiversarea financiară – cei care l-au angajat pe Rodin pentru această lucrare au refuzat la un moment dat să o mai finanţeze – au făcut ca monumentul să fie plasat la locul lui abia în 1895.
Istoria spune că atunci când oraşul Calais a fost asediat şi a capitulat în faţa regelui Angliei, Eduard al III-lea, el a cerut ca şase nobili să traverseze câmpul şi să-i aducă cheile oraşului, având pe ei doar cămaşa – semn al robiei – după care urma să fie executaţi. Rodin trebuia să îi redea în grupul statuar pe cei şase burghezi care au pășit spre sacrificiul suprem în faţa regelui Angliei. Printre cei şase era și un bătrân venerat de toţi, Eustache de Saint-Pierre, şi primarul oraşului Calais, Jean d’Aire. Mişcat de eroismul lor – şi la insistenţele reginei -, Eduard al III-lea i-a cruţat pe cei şase burghezi şi oraşul lor.
Ce li s-a părut scandalos contemporanilor lui Rodin? Că burghezii sculptaţi de el nu aveau figuri eroice. Pe feţele lor se putea citi angoasa datorată apropierii morţii. Unul dintre ei chiar îşi ţine capul între mâini. Un alt element scandalos a fost egalitatea celor şase. Exigenţele „consumatorilor” de artă din secolul al XIX-lea pretindeau prezenţa unei figuri emblematice, reprezentative, nu egalitatea tuturor, așa cum alesese Rodin. Detractorii săi reclamau eleganţă în ţinuta burghezilor. Însă Rodin s-a încăpăţânat să îi redea aşa cum au păşit ei pe câmp, înaintea lui Eduard al III-lea, îmbrăcați cu o simplă cămaşă. El şi-a imaginat burghezii în ipostaza lor umană şi în mişcare, nu inerţi. Simpli şi înspăimântaţi de moarte, nu grandioşi, efeminaţi, în ţinute pompoase. Pentru că nu a fost de acord să schimbe nimic din ce i-au cerut oficialii care au comandat statuia, sculptorul a decis să abandoneze munca. Până la urmă, la insistenţele primarului Dewavrin, care aprecia viziunea sa, Rodin a fost rugat să continue şi să termine grupul statuar, promiţându-i-se şi achitarea sumei datorate.
2. SEX
SALVADOR DALI –
Halluciantion partielle: SIX images de Lénine sur un piano
Salvador Dali este unul dintre cei mai mari pictori suprarealişti, alături de Max Ernst, Magritte, Tanguy, Miró, De Chirico, Klee, Picasso etc. Deşi André Breton preconiza că pictura suprarealistă ar trebui să fie un simplu mijloc de exprimare a poeziei degajate din combinarea diferitelor obiecte, un fel de „automatism” pentru exprimarea imediată a gândirii şi a visului, fiecare dintre aceşti artişti îşi creează un stil aparte. Salvador Dali este provocator prin extravaganţă, plus că are un cult al personalităţii greu de imaginat, şi chiar de depăşit. Se spune că mergea pe străzile din New York şi se aştepta să fie recunoscut de toţi trecătorii, iar dacă nu, suna din clopoţelul pe care îl purta asupra lui.
Dali utilizează în pictură analogiile poetice, erotice, fantasticul, colajul, mutaţiile onirice, efecte care înşală privirea. În acord cu descoperirile psihanalitice ale lui Freud, Dali foloseşte în pictură metoda „paranoiei critice”, care constă în a lăsa libertate interpretării delirante a unui obiect luat din realitate.
3. SEX
UMBERTO ECO – ŞASE plimbări prin pădurea narativă
Potrivit tezei sale că orice operă rămâne deschisă interpretărilor – opera aperta – şi este, odată cu fiecare nouă lectură, rescrisă, Umberto Eco arată în această carte că înaintarea în universul narativ seamănă cu înaintarea într-o pădure. De o parte, mereu există poteci pe care o poate apuca cititorul – călătorul. De altă parte, şi dacă nu există cărări bătătorite, cititorul îşi croieşte cu uşurinţă o cărare, luând-o la stânga sau la dreapta în dreptul unui copac şi urmându-şi propriul traseu.
Plimbările în pădurea narativă arată în fond alegerile multiple care îi stau în faţă oricărui cititor aflat în faţa unui text. Un oraş precum Ney York, descris într-o nuvelă, va arăta diferit pentru un locuitor al lui, obişnuit cu intersecţiile străzilor şi cu clădirile principale, şi cu totul altfel unui cititor de pe alt continent, care face efortul imaginativ de a construi intersecţiile respective sau clădirile în mintea sa. Tot aşa, când un scriitor lasă finalul operei indecis, cititorului îi revine sarcina de a termina textul potrivit schemelor făurite de propria-i imaginaţie.
4. În loc de:
epilog, stomatolog, monolog, cardiolog, decalog, oenolog, dialog, olog,
dermatolog, sinolog, biolog, defectolog, prolog, catalog, blog
Fiecare alege să citească într-un anumit fel secvenţele discursive, să le asocieze instantaneu sau ulterior diferite interpretări. Titlul articolului i-a dus pe cei mai mulţi la cea mai încetăţenită semnificaţie a cuvântului „sex”. Prea puţini s-ar fi gândit la cifra „şase” în latină, cu atât mai puţin la 666. Şi nu ne-a interesat o dezbatere a numărului fiarei, după cum se vede mai sus. Articolul este, în fond, un protest. Reacţia turmei este de un anumit fel, şi nu neapărat cea potrivită.
Mai există şi condiţia cunoaşterii limbii în care se vorbeşte / se scrie pentru a putea exista o alegere. (Stăteam în studenţie în gazdă la o familie de americani. El învăţase româna destul de bine. La un moment dat, au avut ca musafir un misionar de culoare. În timp ce musafirul stătea încă la masă, gazda s-a ridicat să spele vasele. Am protestat: „Las’ că fac io, Lee!” Gazda se mulţumi să zâmbească şi continuă cu spălatul vaselor. Eu, și mai convingătoare: „Las’ că fac io, Lee!!! Stai la masă, las’ că fac io!”. Musafirul făcea feţe, feţe, îşi ştergea sudoarea de pe frunte şi nu-şi dezlipea ochii de la gazdă. Lee izbucni într-un râs zgomotos. Târziu am realizat scena şi subînţelesurile ei. Ce înţelesese musafirul, şi ce vorbisem eu cu gazda!?!?!?)
Babelul din noi decide în fiecare circumstanţă interpretarea proprie a oricărei secvenţe discursive. Îi desfiinţăm pe ceilalţi şi le desfiinţăm înţelegerea pentru că avem propria reţetă de lectură, iar alegerea noastră – cea de care vorbea Umberto Eco – nu rămâne doar a noastră, ci vrem să și-o asume toți ceilalți. În cazul grupului statuar al lui Rodin – reprezentanţii primăriei oraşului Calais aveau anumite aşteptări în legătură cu înfăţişarea eroilor locali. Aşteptarea lor a fost zădărnicită de viziunea sculptorului.
Poate un om intra din nou în pântecele mamei sale şi să se nască a doua oară? Aşa se întâmplă când reacţionăm şablonard, preconceput, când ne etalăm propria îngustime. „Să te naşti din nou” îl făcea pe Nicodim să se gândească la un om gol, desculţ, care nici chircit nu ar mai fi încăput în burta mamei. Nu realizăm că gândurile noastre sunt atât de departe de gândurile Lui – cât sunt de departe cerurile de pământ! Aşa se întâmplă când ne este mai dragă propria nebunie decât nebunia crucii.
Sex, latinescul şase – cifră a imperfecţiunii, cifră a omului… „Cu puţin mai prejos” decât şapte – cifra perfecţiunii divine.
Deci tu, când întâlneşti cuvântul ‘sex’, te gândeşti de fapt la Rodin, Dali, Eco şi 6! 😉
Bineînţeles că descifrarea mesajului se face în funcţie de limbă în primul rând. Sau, mai exact, de limbile cel mai adesea vorbite în respectivul context: aici, limba română şi imediat mai ‘prejos’ limba engleză. În privinţa acestui exemplu nu se mai poate spune, atunci, că este vorba de o interpretare îngustă.
Sigur că interpretările înguste există.
Da, titlul va atrage atenţia pentru lectură, fără discuţie, după cum ai prevăzut. Atât că publicul atras de el va căuta cu totul altceva şi acela mă îndoiesc că e publicul pe măsura şi pe dorinţa blogului.
Interesante descrierile celor 3 de 6.
Camix, nu mă gândesc la şase în latină când citesc sau aud cuvântul „sex”. Şi nu m-am gândit să atrag lectori cu acest titlu, ci articolul e o formă de revoltă împotriva celor care măsoară cu propria măsură totul, cuvinte, oameni, chipuri etc.
Şi mai exact, articolul este un protest la faptul că a fost confundat Călătorru cu Mangaloy.
Prin extensie, suntem atât de şablonarzi în receptare, că greu ne scoate cineva din fixurile noastre. Şi dacă turma gândeşte într-un fel, la fel gândim şi noi. Avem nişte reflexe pe care nu le mai educăm, fiindcă ne sunt comode şi fiindcă ne-am prea obişnuit cu ele. Facem ca totul să intre în schema noastră, fiindcă suntem convinşi că e cea mai bună…
Teribil de excelent! Ma înclin!
Aline, eu ma bucur ca ti-a placut exercitiul de mai sus! Zici ca te inclini? 😀 Hm!… automat m-am gandit la inchinat si la declinat. :))) De inchinat stim noi Cui trebuie sa ne inchinam, iar cu declinarile, mai invatam, mai invatam. 😛
Acum nici nu stiu daca-i de bine ca ti-a placut au de rau, date fiind actualele circumstante blogaresti partizane. Vom trai si vom vedea!
A.Dama… am zambit larg (ca sa nu spun ca m-a pufnit rasul) si mi-am zis… A.Dama s-a scos!! sa vezi de-acum reactii pentru unii, ma gandesc ca poate i-ai inspirat pe multi pentru predica de duminica… imi vin in minte numai lucruri „dragute” din propria mea experienta despre „ce cuvinte au voie sa rosteasca” crestinii si ce „nu au voie”; se leaga cumva cu ceea ce spunea si Camix intr-o postare tot despre cuvinte. Eu, amatoare rau de tot de teatru… sunt cu mastile… Sa fie un semnal de alarma ca se intampla ceva „nimic nou sub soare”, dar care are in zilele noastre efect de bomba intarziata printre evanghelici?-ma gandesc ca de Frica de extensie a „lexicului evanghelic” (daca pot numi asa) zic eu-si frica de atitudini in care reusim sa detasam curatenia adevarata sufleteaca de ideea de curatenie sufleteasca, altfel nu-mi explic… si sa vezi de acum Bummm ce vor mai expolda unii… ma rog cu mult drag pentru curajul tau de a spune lucrurile, dar la un alt nivel …fain!
Rose, tu ai vreo preferinţă între Rose şi Lorelei? 😛 Încep şi eu cu o deturnare a atenţiei. 😀
Ce să-ţi spun despre „buuum”? Sunt conştientă că e deranjant pentru mulţi să dea peste astfel de titluri. Doar cine are reflexul de a trece peste aparenţele deranjante va vedea despre ce e vorba. Şi are legătură şi cu teatrul, dacă zici că te pasionează. Toţi cei care trec pe lângă joacă teatru.
Si io, care dupa ce vazui titlul, ma gindii ca o dat iama in adama… ca dupa ce s-o luat de (fac io) injuraturi, acum se ia de sex… si maine oare ce-o mai urma!? Dar m-am dumirit. E excelent! Si dupa „sex” asteptam o discutie despre „curva, curve” (cine citeşte să înţeleagă).
Buna deturnarea atentiei!!! Pai, la inceput am semnat Lorelei… blogul am vrut sa-l numesc lorelei, dar… nu m-a lasat calculatorul sau mai stiu eu ce memorie, ca cica era prea multe bloage Lorelei… in fine, Lorelei imi este nume drag. Mai, …cata dreptate ai!!! Asa este, se vor face multi „actori” ca nu inteleg despre ce este vorba in „replica”…
Imi place propunerea lui Ted!!! Super! Am citit o chestie faina, cica si strutul are pozitie indecenta …dar e totusi pasare si „nu se pune”… si printre cititori vor fi cu siguranta gramezi de struti care isi vor ascunde urechile uitand ca au nevoie de ele pentru restul… intelegerii lexicale!!! intelegerii lexicale, atat!
Eram copil si eram intrigat de faptul ca bunica folosea un linguroi de lemn tocit si innegrit de fiecare data cand pregatea mancare. Avea si alte linguri mai noi, mai frumoase, mai ergonomice, in final mai aratoase. Si totusi, ea cu asta’ se stia. Nu cumva suntem si noi evanghelicii la fel? Ne stim si ne simtim in siguranta cu un anumit tipar lingvistic si, chiar daca este „de lemn” (apropos, de fiecare data cand aud de limbaj de lemn, ma gandesc la linguroiul bunicii) nu vrem sa il schimbam. Asa ca, atentie!!! atentezi la bunele si sf. noastre traditii. 🙂
Foarte frumos articolul!
(Mi-ai dat si subiect de predica pt duminica – pacat ca tin un studiu si apucasem sa imi pregatesc predica :)) )
Un gand frumos, starnind atatea alte ganduri…
Limbajul, comunicarea, vorbirea, creeaza probleme in general astazi. Nu numai lumea evanghelica se confrunta cu aceste probleme. Barbatii nu se inteleg cu femeile, sotii nu se inteleg cu sotiile, si nu in sensul ca se cearta tot timpul, parintii nu se inteleg cu copiii, copiii nu se inteleg intre ei… Exista „doar” probleme de comunicare. Babelul lingvistic din viata noastra isi pune amprenta pe relatiile noastre, pe religia noastra si pe gandirea noastra. Si de aici alienare, imbufnare, conflict, razboi.
Ajungem sa setam anumite tipare lingvistice sigure (safe) daca se poate si „politically correct”, in societate, in familie, si chiar si la biserica. Ne tinem de ce e setat si totul va fi bine, chiar daca nu intelegem ce vrea sa spuna cel de langa noi. Ne oripileaza anumite expresii, cuvinte, si nu stam sa ascultam pana la capat sau sa citim pana la capat pentru ca nu se potrivesc cu presetarile noastre. Apasam butonul „default”, ne intoarcem la ce e sigur si ne vedem de ale noastre.
Asa ca, pentru multi, titlul postarii tale nu este „safe”, asa ca succes! 😉
Intrebarea este insa: Care este solutia?
Dragă Diana, apreciez intervenţia ta! Bun venit şi ţie! Ai dreptate: nu este „politically correct” să aleg un astfel de titlu. Însă îmi amintesc că imediat după ’89 s-au umplut magazinele „metalo-chimice” de obiecte de plastic pe care scria „curve”. Şi… erau de uz general. Asta apropo de ce zicea Ted: cine citeşte să înţeleagă. Şi am văzut apoi că există şi alte provocări toponimice în ţara noastră minunată:
http://www.trilulilu.ro/cattallin_83/4c0f198bfe6b1c
Scuze că am trimis la acest link, dar măcar să fim preveniţi dacă ajungem întâmplător prin zonă cu copiii de mână. Copiii care ştiu citi…
Care e soluţia? În situaţia mea, soluţia a fost să risc. Am riscat, dar n-am uitat avertismentul:
„Cine îşi ţine în frâu limba îşi ţine în frâu tot trupul”. N-am uitat nici că voi da socoteală de fiecare cuvânt pe care-l voi fi rostit!
Ted, ai un umor devastator! Bine-ar fi ca cine citeşte să înţeleagă! După „sex”, urmează „septem”, că tot am numărat până la 10 în latină. 😛 Eu sunt a 7-a din familie. 🙂
7 ??? oau!!! ce familie faina!!! cred ca e super la voi de Craciun, de Pasti, cand va adunati toti–fiti binecuvantati!
Bine, Lorelei! Aşa să te cheme! 😛 Apropo de struţ, eu am citit o explicaţie că e greşită expresia „cu capul în nisip, ca struţul”. 🙂 Se pare că din cauză că au gâtul atât de lung şi mereu caută hrană sau apă dau impresia că şi-ar ascunde capul în nisip, dar nu se ascund de fapt. 😛
Mulţumesc de binecuvântări!
Sergiu, bine-ai venit! Mi-a plăcut fooooarte mult evocarea linguroiului bunicii tale!!! E o metaforă excelentă pentru limbajul de lemn! Cât despre predică, să nu cumva să îi dai titlul articolului meu! Aici, pe blog, treacă-meargă… Dar acolo, te paşte excomunicarea. 😀
Da… dar trebuie sa recunoastem ca si in expresia cu strutul, si in cuvantul sex, si desigur multe alte exemple… primeaza in „gandirea de prima mana”, perversitatea mintii- abia apoi intervine logica. Nu degeaba se zice uneori „ca suntem de-a lui Caragiale”
Ei, aşa cu note de subsol, se înţelege. 🙂
Nu zici că ar fi fost o secvenţă dintr-un film? Face off http://imdb.com/title/tt0119094/ în care Nicholas Cage a furat faţa lui John Travolta pentru a putea rezolva problema x, iar Travolta o ia pe a lui, în lipsă de… faţă.
Înţeleg eu că viaţa bate filmul, dar uneori îl chiar omoară în bătaie.
Ne e greu să ieşim din propriile tipare. Extrem de greu. Iar când vedem că am călcat-o strâmb rău, ne e greu să o spunem. După vehemenţa cu care am arătat cu degetul, nu mai putem să recunoaştem cu aceeaşi vehemenţă greşeala. Ni se rupe inima de noi. Mai puţin de celălalt…
Camix, mă spargi! …apropo de cuvinte şi sensurile lor… sper să nu mă spargi vreodată la propriu şi… să-mi furi faţa. 😀
Dar eu pot să-ţi IAU ochii – Doamne, ce de expresii în limba noastră! – şi să merg cu ei acasă?
Lorelei, ai dreptate! Aceste sensuri primează! De aceea e bine să mai tragem semnale de alarmă din când în când. Să facem ceva să nu ne zboare gândul DOAR acolo, ci să avem urechea pregătită şi pentru ce nu izbeşte auzul. Oare de ce repetă mereu: „Cine are urechi de auzit să audă”. Evident că toţi auzeau, dar le zbura gândul doar la ce se încadra în logica firii lor… la logica divină nu ajungeau nici măcar ucenicii decât după o prealabilă traducere şi pentru ei!
Exact!! fain explicat! Si nu o data se precizeaza despre ureche sa fie bine deschisa..iar mintea sa stea treaza…dar din „pacate”…cei mai multi refuza sa auda aceste „strigari”.
Dragă Lorelei, nu pot decât să te felicit (cu sensul de „fericesc”) că eşti dintre cei care aud!!!
Dragă A.Dama,
Cezar să fi fost şi la citirea titlului tău s-ar fi gîndit la Cleopatra şi nu la perechea de „şase-şase” (sex- sex, pe latineasca ta) care este climaxul la jocul de table, zarul cel mai consistent. Spun de zaruri, pentru că el le arunca de cîte ori trecea un rîu 🙂
Despre şablonul tău: Nikon sunt lideri în fotografie. Ca să analizeze parametrii unui cadru, memoria automată a aparatului combină peste o sută de mii de situaţii similare şi ia o decizie în momentul în care apeşi pe declanşator. Cu alte cuvinte, tot un fel de şablon ar fi dar, de obicei, poza iese bună, nu foarte artistică, dar nici nu dă în gropi.
Rodin, dar mai ales Rembrandt sau Hals ştiau să-şi bată joc de burghezii care, în fond, îi plăteau bine. Ei trebuiau să facă „sex” pe bani dar ne-au făcut plăcere nouă, pe banii ălora 🙂
Foarte fină mi se pare, atît în postarea, cît şi într-unul din comentariile tale, referirea la turmă. Te citez:
„Reacţia turmei este de un anumit fel şi nu neapărat cea potrivită.”
şi,
” Şi dacă turma gândeşte într-un fel, la fel gândim şi noi. Avem nişte reflexe pe care nu le mai educăm, fiindcă ne sunt comode şi fiindcă ne-am prea obişnuit cu ele.”
Folosirea cuvîntului „turmă”, luat în sensul lui Canetti, ar putea fi elitist şi jignitor, prin plasarea ta ca judecător al ei; din perspectivă creştină, „turmă” este o massă din care e de dorit să facem parte, iar distanţarea ta este un behăit nostalgic după strunga pierdută.
Cu alte cuvinte, ce sens ai dat cuvîntului „turmă”? Aş putea spune că „la Bucureşti, cu ocazia NATO, s-a deplasat o mare turmă de la Casa Albă, din care n-a lipsit prima oaie, soţia numitului Bush”- ştiind că ei sunt creştini protestanţi? sau „o turmă anti-NATO a fost arestată şi ciomăgită de autorităţile române”- cunoscînd dispreţul faţă de valorile democratice ale ciomăgarilor autohtoni?
Te rog să mă laşi să-i transmit ceva şi lui Alin Cristea: îmi pare rău că nu m-ai lăsat pe mine „s’o fac io” recenzia elegantei ri-poste adamaice, pentru că spuneai cîndva că tu nu prea mai poţi 🙂
Închei cu o întrebare: de unde vine expresia aia de cînd eram copii, „şase- s’o ştergem, că vine doamna dirigintă… etc.?” Io cred că de la sex! 🙂
Dragă Răsvan, vorbitorii de latină foloseau „sex” în contexte „numerale”: sexagenarius (de şaizeci de ani), sexaginta (şaizeci), sexennium (răstimp de şase ani), sextus (al şaselea), sextum (pentru a şasea oară) etc.
Există substantivul „sexus” – de sex masculin / feminin, dar cred că foloseau „amor” pentru „alte nevoi” 😀 … „meretricii amores” (amoruri cu femei uşoare).
Cu privire la „turmă”, era în motto trimiterea la sensul funcţional în articol: gregariousness. Nu cred că m-am sustras şi să arăt cu degetul. Asta ar fi însemnat judecată. Am pus plurale inclusive, ceea ce presupune laolaltă critica şi autocritica. Fiindcă suntem mai mult decât aparate foto.
A sta de şase e o expresie – a sta de pază. „Şase!”, se foloseşte ca interjecţie pentru „Atenţie!” În franceză există 22 – vingt-deux!… Iar la Oradea, Spitalul 6 e spitalul de nebuni. De aceea mai există în argoul orădean: „te trimit la şase”. Ah, că-mi amintii de Cehov şi al său Salon nr. 6. 😛
Apreciez intervenţia ta, deşi oscilez în a o plasa între satisfacţie şi provocare!
La Bucureşti Spitalul nr. 9 e spitalul de nebuni! Adică şase ‘ntors. Cu burta-n sus sau cu burta-n jos, „numărul omului” tot la nebuni ajunge! 🙂
22… sună aiurea! Şase- sex: asta da, noi de mici am fost mai latini ca francezii. 🙂
Super combinaţia! Speechless! Mă gândeam că animalele sunt sălbatice şi turbate, că numai oamenii sunt nebuni. Dar apoi mi-am amintit de „vaca nebună”. 😀
Pingback: sex sex sex « La Rotundu
Pingback: Turul blogurilor (10.04.2008) - Straturi de jeg « La Rotundu
Pingback: Cea mai importantă ştire « România Evanghelică
Excelent articol! Nu l-am văzut decât acum. Felicitări A.Dama! Pentru el şi pentru toate!
Foarte interesantă incursiune prin artă şi literatură. O temă teribil de valabilă, mai ales azi. Ne spunem „vorbitori de limbă română”, dar ne dovedim adeseori nişte veritabili „habarnişti”, căci ne-am obişnuit să judecăm şi să vorbim după şabloane. Un exemplu e că mi-au sărit sprâncenele în sus când am citit titlul articolului. E clar la ce mi-a sărit gândul! 🙂 Aşa păţesc şi cu elevii. Spun anumite lucuri şi numai ce încep să râdă în hohote. Pentru că ei se gândesc într-un anume fel la anumite expresii sau cuvinte. Fără ca să fi intuit aceste înţelesuri şi să…ajustez expresia, dacă se poate spune aşa. Ne obişnuim cu şabloane lingvistice şi uităm înţelesurile valabile ale unor cuvinte, expresii… Ne luăm după ..turmă. Ne „turmalizăm”!! – dacă se poate spune aşa. Îmi amintesc când a început să se folosească „naşpa”, auzeam la orice frază acest cuvânt oribil. Când am auzit nişte profesori rostindu-l cu…”eleganţă”, mi-am zis că am auzit deja prea multe! Acum sunt deja altele „în top”! Şi mai urmează. „Trebuie” să le însuşim, doar e …cool! Nu? Turma e cea care impune regula.
Mi-a plăcut enorm expresia cu „Babelul din noi”! Aşa e. Fiecare suntem „purtători de Babel”. Şi la fiecare se dezvoltă în forme unice!! Fiecare cu… babilonia lui spirituală!
Pentru medici sex e mai cumplit si…complicat.
Ca ne ciocnim dramatic de:patologii sexiste,fizice,psihice.
Chiar ca nu ma pot gindi la cifra sase,nici sa ma pici cu ceara de intins virful parului
Eu is mama old fashioned
Si fac alergie deja la bolunzia cu sexu` la timp si nelatimp
Unul din cei 3 ieduti proprii,la 5 ani m-a intrebat imperativ:,,Mami,ce e aia ,,sexy”?
Am raspuns retoric:,,DA` TU CE CREZI?
UNDE AI AUZIT?”
-La gradi
-Si ce ii,ca io nu ma prea precep,copile?
-He, he, he,ii ceva de…domnisoare,zimbind cu subinteles
Acum o sa-i zic de a.dama-versiune postmoderna:sex=666,microchip,idol,anticrist
Va urma,daca ma lasa comitetul
Ma duc sa-mi intreb pastorul,ca-i medic cardiolog:,,E voie cu[fara]sex,six,666,in zi de sabat[care…a fost ieri,mon cher,dupa calendarul iudaic]
Ma duc la bise azi
Sa ma pocaiex de sex,six,sexy,6 si 6 si 6
Cred ca o iau pe ulei
Si tre dezlegari cu 7[nu 6] popi
Ca 7=cifra perfecta,zice a.dama,ada ma` un joc de septica,pe bune
Sa ne cercam norocu la datu-n carti despre numerologia valorilor
Ca,uite,na,venii si io din codru dies
Ca imi da inima ghies
Sa cultiv paduri[de cuvinte] la ses
Asa mi-o zis IUON sa SCRIU
Iubeasca-ti-l blogu`
In rest…timpul e obosit de [ne]cuvinte,mai,mai
Tot nu pricep de ce cuvintul ,,sex” e considerat pervers
Sexul nu e nici moral,nici imoral
Poate deveni moral sau imoral prin utilizare
Ca dinamita
Poti dinamita galerii,sa scoti aur,carbuni
Poti arunca in aer biserici perverse,nascute moarte
Dar daca predici despre sex te exmatriculeaza
De la salonul de nimpresionism religios postmodern
Manipulat de cult
AL PERSONALITATII[LOR]
Cu,,porunca de la centru contra vinovatului
Pentru siguranta statului[degeaba,de vorba,de bine,de profundis…]
Am participat la conferinta BIG-Sovata
Un vorbitor afirma ca sotia lui e lidera de tineret
Si cel mai cool subiect cerut de adolescenti era urmatorul:,,Sex,vremurile din urma si…daca va mai fi SEX in vremurile din urmsa”
Tre sa le dau link la a.dama
Ca,uite, noi toti ne-am prapadit de ris
Unii se dadeau de ceasul mortii,asa hohote zglobii erau audibile pina la o distanta de citeva hoteluri in jur…
Vezi ce ti-e si cu filologia,filosofia
Nimic nu mai e ca pe vremea linguroiului bunicii
Pe bune
TOTUL E STILIZAT,METAMORFOZAT,PARFUMAT
Alex, în fond, am riscat mult atunci când am pus articolul. Şi, bineînţeles, criticile n-au întârziat să apară. Mi-am luat partea de condamnări atunci!
Îmi amintesc că articolul nici măcar nu a fost afişat în topul wordpress, deşi era foarte vizitat, din cauză că titlul era cenzurat de platforma wordpress.
Articolul acesta a fost o formă de revoltă faţă de răstălmăcirile cu care suntem obişnuiţi, faţă de clişeele cu care ne-am prea familiarizat etc. Şi l-am scris într-o vreme când un alt blogger, Călătorru, a fost confundat cu altcineva şi i s-au adus injurii pur şi simplu pentru că avatarurile semănau. 😦
Dragă Thanks,
Totul a pornit de la ideea că ne-am interiorizat Babelul şi măsurăm totul atât de greşit!!! Credem că ajungem la Dumnezeu, la Adevăr, cu propriile cărămizi, cu propriile măsuri şi suntem atât de departe.
Articolul n-are legătură nici cu sexul – sunt de acord cu tine că, în fond, întrebuinţarea nepotrivită e condamnabilă, nu sexul în sine -, nici cu numărul 666. Dar, tocmai aici era nodul gordian. Oamenii se vor bloca în aparenţă, în ceea ce izbeşte prima dată ochiul. Şi altceva va fi de neconceput…
Cam asta a fost…
Ştiu cum e cu Sabatul de sâmbăta, pe care l-am transformat noi în sabat duminical. Dar… Important e să ne gândim la o Zi a Domnului şi să o sfinţim, că sigur cu sfinţirea nu o să ajungem la cote periculoase… „hiper”…
Sanda, aş pune şi eu multe figurine zâmbitoare! Şi câteva rânjind. Dar nu s-ar auzi până la 3 hoteluri distanţă. 😛
Deci tinerii ştiau că în ceruri sigur nu se vor însura şi mărita, aşa că voiau să se asigure cu privire la vremurile din urmă… Asta da îngrijorare!…
Da, nimic nu va fi cum a fost. Şi totuşi, „ce este a mai fost şi ce va fi este”.
Pingback: Turul blogurilor (aprilie 2008) « România Evanghelică
da…am ajuns intamplator pe blogul acesta,cineva candva m-a insultat folosind expresia aceasta,nu stiu daca este o coincidenta sau daca ti-a citit blogul:) si intr-adevar trebuie sa te felicit pentru articol,e deosebit
şi felicitările mele pentru articol… chiar dacă au ajuns cu un an întîrziere
Pingback: Premiile Thymos pentru bloguri evanghelice, ediţia a II-a - NOMINALIZĂRI « România Evanghelică
Pingback: Verichip şi numărul/semnul fiarei, 666 « La Anddij - în sesiune
Sunnymorning, bine-ai venit! Îmi pare rău pentru insultă! Trecem peste ele, că altfel nu le-am putea căra în spate, nu-i aşa? Mulţumesc!!!
Andrei, mulţumesc şi bine-ai venit şi ţie!
Bine te-am gasit Adama,imi place mult sa te citesc,si chiar daca poate vin dintr-o lume diferita sau poate dintr-un univers ceva mai superficial,credinta in Dzeu e singurul reper fix pe care il am pe lumea asta,si ma bucur enorm sa descopar oameni cu tine,care scriu asemenea bloguri..abia astept sa te citesc in continuare,ma inspiri
O zi faina,chiar daca afara ploua:)
Sunnymorning, uite că ziceai să fie fain, şi dacă plouă, dar seara am încheiat-o cu bătaie în zăpadă. Ce ţi-e şi cu vremea asta!? 🙂
Mulţumesc că n-ai trecut în tăcere! 🙂
Genial articol, geniale comentarii. Recunosc ca am cazut si eu in capcana, dar oricum, Felicitarile mele. Poate ca un cuvant atat de simplu poate provoca o discutie atat de excelenta (daca pot spune asa). Intelesurile sunt multiple, dar totul se rezuma la a lua acele intelesuri si a le expune asa cum trebuie.
Poate gresesc cand spun ca a fost o capcana titlul, dar poate ca trebuie cumva cineva sa o faca si pe asta. Eu unul, pe blogul personal, am abordat tocmai sensul incetatenit al cuvantului, dar asta nu inseamana ca am facut un lucru rau.
Oricum, cu riscul de a ma repeta, intelesurile sunt multiple si toate ar trebui cumva abordate, pentru ca asta e bloggingul: gasirea de subiecte si incercarea de interpretare a acestora in cat mai multe moduri… constructive.
Respectele mele
Ovidiu, bine-ai venit!
Mulţumesc pentru aprecieri!
N-ar trebui să fie o problemă să se discute despre sex – nu despre numeralul din latină – câtă vreme există o moderare înţeleaptă a discuţiei.
Succes în continuare în spaţiul acesta blogăresc! 🙂
A.Dama, eu te invit la mine pe blog, chiar daca articolele mele sunt mult diferite de ale tale. Eu incerc ceva, dar e interesant de vazut daca voi si reusi…
Ovidiu, am păstrat în forma aceasta intervenţia ta. Sper să fie ok pentru tine! 🙂 Voiam doar să-ţi spun că există o pagină De contact(at) pe blog.
Şi, desigur, îţi urez spor la scris!
Pingback: Lumea adam(a)ică – 1 milion | Romania Evanghelica
Pingback: PROTESTEZ – 11. Puterea cuvintelor sau puterea IDEILOR? | RoEvanghelica
Pingback: Din istoria blogosferei evanghelice – 4 aprilie (2020) | RoEvanghelica
Pingback: Din istoria blogosferei evanghelice – 4 aprilie (2021) | RoEvanghelica