Hai să-ţi ghicesc: te măriţi, îţi moare pisica, iubita îţi pune coarne… (2)


oracle.jpgAm văzut că interesul pentru ce ne rezervă viitorul este extrem de mare. Am văzut şi că informaţiile sunt nu doar hiperrelativizate, ci şi desfiinţate, pentru că instrumentele de lucru – zodiacele vechi, întocmite cu sute de ani în urmă – nu mai sunt valabile. Deviaţiile care se produc în mişcarea aştrilor pe cer nu au mai fost luate în calcul, aşa că instrumentarul e depăşit. Aceste practici care stârnesc curiozitatea, apetitul pentru abscons, care vădesc interesul exacerbat pentru insondabil sunt, în fond, o urâciune înaintea lui Dumnezeu.

*Muzeul din Berlin: imaginea de pe o cupă – 430 î.H,. reprezentând-o pe Pythia – Themis, aşezată pe un tripod, citindu-i oracolul regelui atenian, în Templul lui Apollo din Delphi.

Un aspect interesant de menţionat, înainte de a arăta pe textul scriptural câteva pasaje despre diferite tipuri de ghicire, este poziţia pe care mentalitatea comunistă o avea faţă de magie, vrăjitorie, divinaţie etc.

Din prefaţa cărţii Vrăjitoria de-a lungul timpului, de Gh. V. Brătescu, apărută în 1985, am reţinut două lucruri: în primul rând, că aceste practici ar fi o frână în calea progresului, iar apoi că ar fi un factor de non-cultură.

Iată citatele:

  • „…astăzi, practicarea ocultismului nu numai că nu se justifică, sub incidenţa cunoaşterii ştiinţifice, dar ea devine dăunătoare atât pentru individ, cât şi pentru societate, constituie un pericol la adresa progresului, o frână pentru dezvoltarea umanităţii.”
  • Omul care apelează la aceste practici este cel „limitat, înapoiat, cel care se plasează în sfera preocupărilor retrograde, a manifestărilor care degradează şi înjosesc omul”. Practicile oculte sunt înfierate ca „non-cultură, ca formulă aberantă, arierantă şi păgubitoare pentru societate şi individ”.

II. (O)poziţia Bibliei faţă de aceste practici

1. Ele sunt urâciuni înaintea lui Dumnezeu

Aceste practici le sunt cu desăvârşire interzise israeliţilor. Biblia le aminteşte ca pe nişte „urâciuni” pe care neamurile le săvârşesc, atrăgând astfel mânia lui Dumnezeu. Dacă israeliţii le-ar imita „s-ar spurca împreună cu ele” (Lev.19). În pasajele în care Biblia menţionează interdicţiile referitoare la practicarea divinaţiei, a ocultismului, revine ca un refren imperativul ca evreii să se sfinţească. Este limpede deci că aceste practici sunt în contradicţie absolută cu sfinţenia lui Dumnezeu: Leviticul 20:7 – Voi să vă sfinţiţi şi să fiţi sfinţi, căci Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru. Deuteronom 18:13 Tu să te ţii în totul totului tot numai de Domnul Dumnezeul tău.

2. Interdicţiile referitoare la divinaţie şi la alte practici oculte

Leviticul 19:26, 28, 31 Să nu mâncaţi nimic cu sânge. Să nu ghiciţi după vârcolaci, nici după nori. Să nu vă faceţi tăieturi în carne pentru un mort şi să nu vă faceţi slove săpate pe voi. Eu sunt Domnul. Să nu vă duceţi la cei ce cheamă duhurile morţilor, nici la vrăjitori: să nu-i întrebaţi, ca să nu vă spurcaţi cu ei. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.

„Să nu ghiciţi după vârcolaci” — vârcolacii sunt fiinţe malefice, numite şi „Fiarele Cerului”, pentru că devorează periodic Soarele şi Luna (V. Kernbach)

„Să nu ghiciţi după nori” — adică meteoromanţia este interzisă, ghicirea viitorului după fenomenele atmosferice

„Să nu vă faceţi slove săpate pe voi” — adică interzicerea tatuajelor sau a inscripţionării corpului

„Să nu vă duceţi la cei ce cheamă duhurile morţilor” — adică este interzis spiritismul , apelarea la un medium pentru a intra în legătură cu lumea morţilor

Deuteronom 18:10-11 Să nu fie la tine nimeni care să-şi treacă pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care să aibă meşteşugul de ghicitor, de cititor în stele, de vestitor al viitorului, de vrăjitor, de descântător, nimeni care să întrebe pe cei ce cheamă duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care să întrebe pe morţi. Căci oricine face aceste lucruri este o urâciune înaintea Domnului.

„Nimeni să nu aibă meşteşugul de ghicitor, de vestitor al viitorului” — aici intră toate tipurile de divinaţie amintite mai sus, pentru că toate se referă la interpretarea diferitelor semne pentru ghicirea viitorului.

„Nimeni să nu aibă meşteşugul de cititor în stele” — adică să nu fie nimeni astrolog, să nu se ocupe de horoscoape etc.

„Nimeni să nu fie vrăjitor” — adică să se ocupe de vrăjitorie, în oricare formă a ei, să nu facă vrăji (nici de vindecare, nici de îndepărtare a nenorocirilor, a furtunilor, nici aducătoare de nenorociri peste duşmani etc.)

„Nimeni să nu fie descântător” — adică să nu se ocupe de inventarea sau rostirea descântecelor, care sunt de fapt nişte formule magice, nişte vrăji rostite în diferite scopuri

„Nimeni care să întrebe pe cei ce cheamă duhurile“ — adică interzicerea practicării spiritismului

„Nimeni care să dea cu ghiocul” — adică să ghicească viitorul în ghioc, în cochilia unui melc.

3. Pedepsele

Pedepsele pentru cei care le practică sunt drastice: lapidarea, nimicirea lor, „vina sângelui lor să cadă asupra lor”, Dumnezeu Se leapădă de cei ce le săvârşesc, de aceea izgoneşte neamurile dinaintea copiilor Lui şi mânia lui Dumnezeu vine peste cei care le fac.

Leviticul 20:27 Dacă un om sau o femeie cheamă duhul unui mort sau se îndeletniceşte cu ghicirea, să fie pedepsiţi cu moartea; să-i ucideţi cu pietre: sângele lor să cadă asupra lor.

Leviticul 18:29 Căci toţi cei care vor face vreuna din aceste spurcăciuni vor fi nimiciţi din mijlocul poporului lor.

Deuteronom 18:12 …şi din pricina acestor lucruri va izgoni Domnul, Dumnezeul tău, pe aceste neamuri dinaintea ta.

2 Împăraţi 17:17 Au trecut prin foc pe fiii şi fiicele lor, s-au dedat la ghicire şi vrăjitorii vândut… mâniindu-L.

1 Samuel 15:23 Căci neascultarea este tot atât de vinovată ca ghicirea.

4. Exemple de oameni care săvârşesc asemenea urâciuni

Regele Manase — 2 Împăraţi 21:6 Şi-a trecut pe fiul său prin foc; se îndeletnicea cu ghicirea şi vrăjitoria şi a ţinut la el oameni care chemau duhurile şi ghiceau viitorul. A făcut din ce în ce mai mult ce este rău înaintea Domnului, mâniindu-L. Din cauza faptelor sale, Dumnezeu îngăduie ca Manase să cadă în mâna Asirienilor, a duşmanilor săi, care-l leagă cu lanţuri şi-l duc la Babilon. Atunci el strigă către Dumnezeu şi se căieşte de toate păcatele lui, se smereşte şi Dumnezeu îl iartă şi-l aduce din nou pe scaunul lui de domnie. „Şi Manase a cunoscut că Domnul este Dumnezeu.” (2 Cronici 33:13)

Regele Saul — 1 Samuel 28 După ce interzisese practica divinaţiei şi a chemării morţilor, „a nimicit din ţară pe cei ce cheamă morţii şi pe cei ce ghicesc” (v.9), Saul apelează la astfel de servicii pentru a şti dacă în războiul cu filistenii va avea victorie. El L-a întrebat mai întâi pe Domnul, dar Dumnezeu Se depărtase de la el, aşa că nu i-a răspuns în niciun fel. Saul nu putea merge îmbrăcat în haine de împărat la femeia care chema duhurile morţilor, aşa că se travesteşte, pentru a afla ce-i spune Samuel, prorocul Domnului care murise. Drept pedeapsă, Dumnezeu ia din mâna lui împărăţia şi o dă altuia, adică lui David, iar Saul va avea parte de o moarte cumplită. El se aruncă în propria-i sabie, pe câmpul de luptă, după ce fusese grav rănit de duşmanii lui, pentru ca aceştia să nu îl ia prizonier.

III. Concluzie

Toate aceste forme de ghicire, încercările de a afla compatibilităţile dintre tine şi o altă persoană, purtarea talismanelor, a pietrelor aducătoare de noroc, mersul la vrăjitori, vraci, ghicitori şi alte practici oculte înseamnă un pact cu diavolul şi situarea omului împotriva lui Dumnezeu. Oricine crede că vrăjitoarele, mediumii, ghicitorii sunt în cârdăşie cu Dumnezeu se înşală amarnic. Cale de mijloc nu există: cine nu e cu El, e împotriva Lui, respectiv de partea Răului. Puterea pe care o au aceste persoane vine de la Cel Rău şi e vai de cei ce se lasă amăgiţi şi târâţi în astfel de practici!

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De gândit. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Hai să-ţi ghicesc: te măriţi, îţi moare pisica, iubita îţi pune coarne… (2)

  1. Lorelei zice:

    Sa stii ca nu sunt de acord cu Bratescu…ba mie imi pare ca oamenii culti(unii) apeleaza la horoscop mai mult decat ceilalti uneori chiar „asocierea” dintre psihologi si „astrologi” in unele emisiuni si nu numai- imi provoaca….si imi dau seama ca societatea ridica la nivel de „inalta stiinta” practicile non-crestine…dar nu vad nici o reactie Categorica din partea bisericii in interzicerea acestor practici iar cand un preot sta in aceeasi emisiune langa o domnisoara astrolog si asculta aberatiile acesteia e ….ingrozitor!

  2. A.Dama zice:

    Lorelei, am adus in discutie acele 2 aspecte pomenite in prefata cartii lui Bratescu, pentru ca… se pare… mentalitatea comunista condamna aceste practici. Noi stim ca, in realitate, ele continuau, chiar daca nu in vazul lumii, si in epoca de trista amintire… Acum sunt in vazul lumii si li se pune stampila de „stiinta”, cum ai sesizat si tu. Importanta e concluzia: nu exista niciun fel de concesie din partea Celui de Sus, pentru ca nu Isi imparte slava cu nimeni. Cine nu e cu El e impotriva Lui, iar aceste practici sunt o uraciune pentru El. Sper sa inteleaga toti cei ce citesc acest lucru!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.