Hai să-ţi ghicesc: te măriţi, îţi moare pisica, iubita îţi pune coarne… (1)


Chiar la începutul anului, am făcut un test pe Google. Am scris 2008 la căutare şi, uitaţi-vă ce-a ieşit:

cautare-2008-google.jpg

cautare-2008-google2.jpg

*

Deci, 917 milioane de documente, iar dintre primele 6 afişate, 5 aduc în atenţia cititorilor horoscopul. De ce sunt atât de ahtiaţi oamenii de a şti ce le rezervă viitorul?

Mulţi caută explicaţiile paraştiinţifice legate de trăsăturile proprii de caracter sau de compatibilităţile cu ceilalţi, cu un posibil partener de viaţă. Nu mai găseşti ziar în care să nu existe o rubrică de horoscop, la standurile de ziare şi în librării se găsesc din belşug broşuri şi cărţi cu semnele zodiacale (din diferite zodiace), la radio sau la televizor nu mai există frecvenţă sau canal unde să nu auzi de dimineaţă tableta cu predicţiile zodiacale, iar publicitatea făcută persoanelor care, se pare, deţin capacităţi deosebite în ghicirea viitorului sau în vindecări miraculoase e la ordinea zilei, ba chiar deranjantă.

Pe toate gardurile, dai de invitaţia de a apela numere cu suprataxă pentru a afla ce-ţi rezervă viitorul, ce-ţi spun astrele, ce-ţi spune tarologia, cum poţi avea succes în afaceri, în profesie, în familie. Predicţiile matrimoniale sunt în funcţie de vârstă, de sex sau de compatibilităţi zodiacale… Nu puţini intră pe acest tărâm fără a avea conştienţa urmărilor pe care le poate avea asupra lor, mai mult din joacă sau din complicitate — dacă toţi colegii mei citesc horoscopul, eu de ce n-aş face-o, dacă o colegă de-a mea s-a vindecat frecventând şedinţele nu ştiu cărui terapeut, eu de ce să nu încerc.

Am urmărit mai multe reportaje care s-au făcut la târgurile de prezicători, magicieni, spiritişti, mediumi etc. şi în care, echipe de reporteri intrau la câte o şedinţă de ghicire – în globul de cristal, în cafea, în cărţi… şi filmau cu camera ascunsă. După aceea, au comparat predicţiile şi s-au amuzat copios de cât de contradictorii erau. Pe TV5, a fost un astfel de reportaj cu 2 colegi de la o televiziune. La un prezicător, i s-a spus fetei că va muri curând, iar peste 15 minute, la un alt prezicător, a aflat că va avea o viaţă lungă… şi alte asemenea contradicţii. Însă sumele plătite pentru astfel de şedinţe erau exorbitante.

Vom urmări în continuare câteva aspecte ale acestui subiect amplu şi provocator: DIVINAŢIA. Ironic că în denumire regăsim rădăcina „divin”!… Aplicaţia o vom face pe textul scriptural.

PREMISE I. Tipuri de divinaţie

Deşi sunt foarte mulţi cei care citesc sau urmăresc rubricile de horoscop, prea puţini ştiu ce este, de fapt, horoscopul. Horoscopul este „o reprezentare grafică a poziţiei stelelor, cu care astrologii pretindeau că pot prezice soarta cuiva, în raport cu data naşterii sale”. Un profesor de astronomie de la o univesitate americană creştină ne spunea într-un studiu pe care l-am făcut în studenţie că zodiacele care au fost întocmite (mai ales cel chinezesc) sunt foarte, foarte vechi, iar ele nu mai sunt de actualitate, pentru că, în mişcarea astrelor pe cer, la un anumit număr de ani se produce o deviaţie, foarte mică, ce-i drept, dar care, după sute de ani, ajunge să fie o eroare demnă de luat în calcul când e vorba de a stabili poziţia stelelor şi, implicit, de prezicerea soartei cuiva, pornind de la configuraţia stelelor. Iată deci că relativismul în aşa-zisa prezicere a horoscoapelor este inerent.

Să vedem acum câteva forme de divinaţie, adică de ghicire, de prezicere a viitorului, bazate pe interpretarea diferitelor elemente (cele mai multe amintite în Dicţionarul de mitologie al lui V. Kernbach):

ONIROMANŢIE — interpretarea viselor pentru ghicirea viitorului
CARTOMANŢIE — citirea în cărţi;
TAROLOGIE — citirea viitorului în cărţile de tarot
CHIROMANŢIE — citirea liniilor din palmă
ASTROMANŢIE (ASTROLOGIE) — prezicerea viitorului după aspectul şi poziţia astrelor
METEOROMANŢIE — interpretarea fenomenelor atmosferice
DENDROMANŢIE — ghicirea viitorului după freamătul copacilor şi foşnetul frunzelor
GEOMANŢIE — după caracteristicile aspectuale ale solului terestru
METOPOSCOPIE — după liniile frunţii
ONOMANŢIE — după corespondenţele astrologice ale literelor compunând numele de persoane
FIZIOGNOMONIE — după forma şi trăsăturile feţei
CHIROGNOMONIE — după forma mâinii
EMPYROMANŢIE — după intensitatea şi caracteristicile focului: flăcări, fum, zgomote
HIDROMANŢIE — după mişcările şi aspectele apei: cercuri, valuri, limpiditate, colorit
ORNITOMANŢIE — după specia, zborul şi comportamentul păsărilor
HIEROSCOPIE — după aspectul măruntaielor animalelor de sacrificiu
CATOPTROMANŢIE — descifrarea semnelor şi prevestirilor din imaginile apărute în oglinzi
NUMEROLOGIE — interpretarea destinului în funcţie de numerele reprezentative pentru o persoană
GHICIREA VIITORULUI ÎN GLOBUL DE CRISTAL, ÎN CAFEA
A DA CU GHIOCUL — a citi viitorul în cochilia unui melc

Şi Biblia menţionează despre citirea în stele: magii erau cititori în stele, cu un mare nivel de cultură şi cunoaştere comparativ cu semenii lor. Ei descoperă pe cer steaua Mântuitorului şi merg după ea. Semnele cerului sunt citite şi de către farisei: dacă cerul este roşu seara, înseamnă că va fi vreme frumoasă, dar dacă este roşu-posomorât, înesamnă că vine furtună (Matei 16), dar Isus le reproşează că ei nu ştiu citi şi semnele vremurilor, adică nu se lasă călăuziţi de cuvântul lui Dumnezeu, vestit prin profeţi. Ei se limitează la lucrurile care izbesc privirea, fără să pătrundă înţelesul adânc al lucrurilor lui Dumnezeu. El este cel care a hotărât stelelor şi planetelor o anumită traiectorie, iar ele nu se abat de la traseul lor fără ştirea Lui.

Va urma.

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De gândit. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

36 de răspunsuri la Hai să-ţi ghicesc: te măriţi, îţi moare pisica, iubita îţi pune coarne… (1)

 1. Lorelei zice:

  Din teama amestecata cu o dorinta de auto-protectie…
  Cum sa-ti lasi soarta unui Dumnezeu pe care nu-l vezi care nu-ti spune ce numere vor fi maine la loto…daca cunosti ce va fi poti lua atitudine asta te face mai ptuternic te face a te simti „important”iar in economia iubirii si a relatiilor dintre oameni sa stii cum si in ce fel sa obtii din partea celuilalt ceea ce-ti doresti …si cate si mai cate…toate nu fac altceva decat sa creeze false impresii ca omul poate fi un mititel zeu in marele univers…

 2. A.Dama zice:

  Lorelei, apreciez răspunsurile date de tine!

  Să ne gândim la: „dacă ştii ce va fi, poţi lua atitudine”. Aici relativizarea e foarte mare, pentru că ceea ce ţi se spune de către prezicători nu e neapărat „ce va fi”.

  Cât priveşte avantajele asupra celuilalt în economia iubirii… din păcate, suntem tot târgoveţi, nu dăruitori dezinteresaţi…

  Eu m-am mai gândit la ceva: nevoia de siguranţă, când toate îţi fug de sub picioare, în era vitezei… Omul se simte de fapt foarte nesigur, iar aceste „asigurări”, chiar dacă sunt neîntemeiate şi superficiale, îl ajută…

 3. Lorelei zice:

  intrebarea mea ar fi „cum te ajuta”?

  Cand am spus poti lua atitudine ma refeream la anumite aspect minore ex:”astazi nu este bine sa cheltuiti bani”(horoscop)…si omul nu cumpara mai nimic-in aceasta idee…Cat despre oameni …de curand am cunoscut o amica careia daca ii spui data nasterii -te incadreaza imediata „in zodie”-dupa care incepe”a la.zodia X..nu e bine sa le zici…sau… ex pot continua>>>-ma intelegi in ideea aceasta am spus…

 4. A.Dama zice:

  Îl ajută pentru că se autosugestionează.
  Păi, eu dacă am prin preajmă persoane care comentează horoscopul, le informez că pierd vremea… Bineînţeles că unele „preziceri” se mai potrivesc, pentru că e ca o loterie cu chestiuni foarte generale. Dar, în general, le explic celor interesaţi că nu sunt valabile, că sunt depăşite zodiacele existente.

 5. Daniel zice:

  Subiectul cu horoscopul nu-i nou sub soare!
  Imi aduc aminte, prin anii 80, proprietarul unei mari ”industrii” astrologice, foarte bogat de altfel, a fost intrebat despre reteta succesului sau; iata cam ce a raspuns el…
  – In primul rand ca eu nu cred nici o iota din ceea ce spune horoscopul! Statistic si probabilistic vorbind, daca la unul din 100 de cititori se potriveste ceva cu ziua respectiva a insului, atunci orice horoscop are un succes garantat! Noi stim ceea ce vor oamenii sa auda! Nu o sa gasiti nicaieri horoscoape care sa prezica moartea, suferinta de boli incurabile etcetera! Sunt generalitati care marcheaza viata de zi cu zi: prezenta la birou, problemele financiare, problemele amoroase!

  La zisele de mai sus adaug si eu o constatare: cand cineva place pe altcineva, atunci cea mai nimerita solutie de apropiere fara riscul vreunei stangacii, este intrebarea: ”Ce zodie esti?” Si daca se intampla cumva, ca horoscopul sa spuna da relatiei lor – totul devine firesc, jena si timiditatea dispar, iara cei doi ajung sa consume foarte rapid actul erotic!:)
  Noroc cu zodiacul, care va sa zica, ca uite asa si cei mai pudici pot reusi acolo unde stramosii lor la fel de pudici se cazneau de le ieseau ochii din orbite! 🙂

 6. A.Dama zice:

  Daniel, stiu ca nu e un subiect nou, insa cred ca e de actualitate, pentru ca prea vorbesc toti despre.
  E drept ca se fac bani din asta, e drept si ca unii conteaza pe argumentele zodiacale si inainteaza in relatii datorita acestor preziceri. Pai, au fost lasati in ratacirea mintii lor, nu? Iar faptul ca unele se si potrivesc, e doar pentru a pastra amagirea cat mai vie si trainica!

 7. Camix zice:

  Cele mai multe magii de felul acesta sunt, într-adevăr, „a da cu bâta în baltă” şi „a se afla în treabă”. Şi mai ies şi bani, marea tragedie…

  A fost tare faza cu „ce zodie eşti?” 🙂

  Pe lângă acestea, cred că sunt şi oameni care au intrat realmente sub puterea Răului şi desfăşoară pe bune asemenea activităţi (mă gândesc, de exemplu, la momentul din VT, unde sufletul lui Samuel a fost deranjat de către Saul prin ajutorul unei ghicitoare). Sunt care ştiu cum şi ce să facă. Însă preţul… preţul de ordin spiritual nu poate fi evitat… Indiferent cum şi-ar spune ele, magii albe, magii negre, toate sunt cu puterea Răului.

 8. A.Dama zice:

  Camix, şi dacă se nimereşte să fie chestiuni care se întâmplă ca atare, e doar spre amăgire… Iar în privinţa Celui Rău, din păcate, lucrurile stau exact aşa. Există o influenţă nefastă, de care nu sunt conştienţi cei mai mulţi care cochetează cu aceste practici…

 9. gadjodillo zice:

  motivul pentru care aceste cinci site-uri apar in topul google la cautare este faptul ca ele sint platite. si in afara de asta, gindite de asa natura incit sa aiba un scor mare la cautare.

 10. A.Dama zice:

  Multumesc pentru precizare, Gadjodillo!

  Nu stiu cum functioneaza Google, dar mi se pare logic ca site-urile platite sa aiba prioritate! Pacat ca se capteaza atentia intr-o directie atat de gresita! 😦

 11. gadjodillo zice:

  da, eu am comentat doar latura practica. e adevarat ca suna cel putin ideologizant ca primele site-uri care au legatura cu un an sa fie legate de horoscop…
  o mica ideologie consumista, de abandonare a sortii personale nu in miinile lui dumnezeu, ci intr’ale horoscopului. e ca si cum ai spune: nu eu sint raspunzator de soarta mea, ci horoscopul-tap ispasitor.

 12. A.Dama zice:

  Gadjodillo, e de folos, da, sa privim si asa lucrurile: ca mai usor ne dezvinovatim cand plasam vina aspura altuia… nu doar asupra horoscopului, ci si asupra celor care ne-au luat banii si nu s-a intamplat cum au spus ei… important e sa fie altcineva vinovat in locul nostru!
  Multumesc de interventie! 🙂

 13. Daniel zice:

  Va raspund eu, pentru ca le este frica de viitor.

 14. A.Dama zice:

  Într-adevăr, Daniel! Şi frica de viitor îi determină pe oameni să caute acest tip de „determinare”… Aici am păstrat doar o parte din materialul pe care l-am prezentat mai demult la o întrunire. Şi între argumente se afla şi: „Nevoia de determinare”, care are legătură cu frica de indeterminat. Mulţumesc. 🙂

 15. samson zice:

  pot ghici dupa expresia fetei si mai pot spune trecutul si viitorul unei persoane cel mai bine cind e luna plina

 16. A.Dama zice:

  Samson, ai ghicit şi drumul spre iad. Sau pentru ăla nici n-aveai nevoie de ghicire. E o cale lată care se aşterne sub picioare de la sine. Dacă citeai articolul, nu mai încercai să-ţi faci publicitate! Poate îl citeşti acum la „second try”.

 17. Pingback: Maica, vrăjitoarea şi cărţile « lumea adam(a)ică

 18. Teea zice:

  am 12 ani si imi place un baiat si prietenei mel la fel.il cheama andrei spatariu.pe cn va alege si in cat timp?

 19. A.Dama zice:

  Teea, precis ai citit doar titlul. 🙂 Să o întrebi pe mami pe cine va alege! Mami ştie tot!!! 😉

 20. Alex zice:

  Azi am făcut un drum până la Bucureşti şi când am trecut printr-o localitate din apropiere de capitală, mi-a atras atenţia un panou mare în care trecătorii erau atenţionaţi (să nu cumva să piardă ocazia! 🙂 )că acolo se găseşte minunata, extraordinara, fermecătoarea „maica cutărica” care are şi o …cruce sfântă de la Ierusalim!!! Mai scria şi altceva, dar dacă mai mă uitam mult, intram în şanţ! Nu m-aş mira să aflu că respectiva a plătit şi taxa de publicitate stradală! Aşa că ce să mai mă mir că şi pe Google unii au plătit bine ca să fie mereu „în frunte”. Fraieri sunt destui!
  Tare m-am mai „minunat” câte „specialităţi” ai menţionat în listă, A.Dama! Se găseşte mereu o variantă foarte atractivă. dacă nu merge una, mai sunt încă multe foarte „convingătoare”!
  Mi se pare interesantă adaptarea acestor practici la cererea pieţei.Marketing curat! În locul globului de cristal, a cucuvelei, craniului… acum apar cruci, icoane, tămâie, lumânări. Mai ceva decât la biserică.
  Nu doarme neprietenul! Ştie el ce să facă, numai să amăgească la greu oamenii. Tare trist…

 21. A.Dama zice:

  Alex, şi dacă unii se frig o dată – presupunem că îşi învaţă lecţia – şi nu mai încearcă a doua oară aceeaşi „reţetă”, problema e că mereu sunt alţii care să vrea să încerce pentru prima dată.

  Sigur că este o judecată finală, care Îi aparţine Lui, dar păcat că sunt atâţia în plasa amăgitorului!

  Deci tu nu te-ai oprit din drum? 🙂 😀

 22. Elena zice:

  Astrologia este mai precisa sau tarotul si alte metode de ghicire de genul acesta? Si cat la suta?
  Care este diferenta dintre ele?

  P.S.: Dumneavoastra putem indrepta intrebari si primi cateva sfaturi dpdv stiintific?

 23. A.Dama zice:

  Elena, punctul de vedere exprimat în aceste articole se înrădăcinează în ceea ce susţine Biblia despre orice formă de ghicire. Biblia condamnă astfel de practici.

  Nu aş avea cum să le fac apologia. Iar ştiinţific vorbind, nu ştiu dacă se poate vorbi „ştiinţific”. Astrologia e considerată „pseudo-ştiinţă”. Am participat la cursurile susţinute de acei profesori de astronomie, despre care am pomenit în articol, dar între astronomie şi astrologie e o distanţă.

 24. Andreea zice:

  Tare. Da mie una nu trebuie sa-mi ghiceasca, stiu cine e iubirea vietii mele.

 25. tanya zice:

  dragii mei, nu credeti in astrologie si in cei ce prezic viitorul, lasati totul in mina lui Dumnezeu, El se va ingriji de toate, cei ce practica aceste lucruri vor merge in iad, deschide-ti ochii!

 26. A.Dama zice:

  Tanya, bine-ai venit!
  În articole, cam asta le explicam oamenilor: că ghicirea e un păcat. Unul mare.
  În comentarii, lumea îşi dă cu părerea sau părerile (cap) în cap! 🙂

 27. Val zice:

  e important sa intelegem ca practicile acestea nu sunt condamnate in Biblie pt ca nu prezic bine–adesea chiar prezic f bine–o roaba spunea drept prin duh de ghicire cine sunt Pavel si Sila; una a chemat pe Samuel cel mort pt Saul si s-a implinit exact asa; Eva a ajuns sa cunoasca binele si raul, dar cu un pret si inca unul f mare; vrajitorii egipteni au facut si ei semne f mari, etc etc. Aceste practici sunt condamnate biblic pt ca aduc moartea si nu viata si asta pt ca nu au ca sursa pe Dzeu. Dzeu vrea sa avem viata, adevarata viata, iar cand mergem dupa ghiciri, alergam spre propria moarte.

  • A.Dama zice:

   Val, am înțeles diferența propusă de tine… Tot ce nu vine de la El e moarte.
   M-a surprins zilele trecute o discuție cu cineva care zicea că nu crede că se mai poate așa ceva, adică să se cheme sufletul unor persoane moarte… L-am asigurat că se poate… Și, după știrea auzită azi, s-ar putea ca statul să și perceapă impozite pe astfel de practici.
   Unde-am ajuns!
   În privința scrierii numelui lui Dumnezeu, eu îți propun să-l scrii întreg. Și pe blogul tău. Mi se pare frumos așa. Dacă putem scrie „imponderabilitate”, putem scrie și Dumnezeu întreg. 🙂

 28. Val zice:

  Bine, Doamna Profesoara. 🙂 Am sa iau aminte!…eu o fac pt ca sa conserv spatiu. „imponderabilitate” scriu rar si nu se poate prescurta…ce pot prescurta, prescurtez ori de cate ori am ocazia… Oare chiar ofenseaza chestia asta cu „Dzeu” asa tare? este oare sacreligios sa prescurtez? in atatea limbi se scrie din 2-3 litere.. eu caut sa fiu practic, doar atat…si nu ma mustra constiinta… sa fie ignoranta?!

  • A.Dama zice:

   Cu Dzeu nu se conservă spațiul. Evident că Dumnezeu îl încape… În pune El în conservă dacă are poftă.:)
   Adică eu zic că Dumnezeu nu se poate prescurta. Deci e chiar prea de tot. Înțeleg să zici împ, în loc de împărat, ba chiar preș, în loc de președinte, dacă poftești… Dar mă răzbun dacă văd zeu cu un D în față.:) Scrie God! No, îți fac hatârul ăsta.
   Eu n-am mai auzit cuvântul „sacrilegios”. Știu la ce te-ai referit. Ar fi corect: e un sacrilegiu să prescurtezi numele?
   Cu conștiința ta, promit să nu mă amestec ce e acolo între tine și Dumnezeu (scris întreg). 🙂
   Eu mă amestec numai în gramatici. (Mă și încurc în ele…)

 29. Val zice:

  In doua locuri in Biblie, Dumnezeu pare sa spuna ca pt cei care nu sunt in legamantul Lui (adica nerascumparati de El) au ca „mostenire spirituala” zodiacurile si horoscopurile (Deut 4:19-20), dar interzice poporului Sau asemenea practici, pt ca ei trebuie sa se consulte cu EL. Mai mult, Iov 31:26-27 pare sa ne spuna ca atunci cand recurgem la aceste practici, iL lepadam pe Dumnezeu, iar pedeapsa este moartea (vezi si 2Imp1:6 pt alte practici ale intunericului cu aceeasi pedeapsa). Acest lucru este ingrijorator nu pt cei fara Dumnezeu (ei oricum L-au lepadat), ci pt cei care zic ca sunt ai Domnului si totusi baga in seama practicile intunericului.

  • A.Dama zice:

   Val,
   Cred că textul din Deuteronom se referă la închinarea propriu-zisă la soare, stele etc. Există și azi oameni care se închină la aștri sau la diferite forme de relief, la ape etc. Ei se închină exact cum s-ar închina unei statuete, unui idol. Da, și textul din Iov spune același lucru: închinarea la aștrii cerului. Nu e vorba de încercarea de a afla din mișcarea aștrilor pe cer viitorul – în ordine personală sau al altora.
   Dumnezeu le interzice evreilor aceste practici, fiindcă ei le vedeau la popoarele din jurul lor și erau ispitiți să le practice.
   Ele există și azi. Le practică și cei care se numesc creștini (de un fel sau altul). Și mai sunt și în bisericile noastre persoane care apelează la cei care se îndeletnicesc cu așa ceva. Asta e realitatea. Însă în fiecare caz în parte ar trebui intervenit ținând cont de context…

 30. Val zice:

  A.Dama,
  tind sa cred ca ambele sunt incluse in Deut mai ales daca luam acest verset alturi de altele pe aceasi tema; posibil si in Iov pt ca prin cartea lui, zodiacul este mentionat. cu siguranta erau si sunt care doar se inchina(u) propriu-zis…putem aborda mai adanc–imi place sa dezbat :), dar vreau sa clarific altceva: se poate prescurta „Dumnezeu” dpdv gramatical sau e gresit? eu chiar am crezut ca se poate scrie: D-zeu.

  • A.Dama zice:

   Val,
   Practica ghicirii de orice fel le este interzisă evreilor. Ei aveau altă modalitate de a se călăuzi decât aveau celelalte popoare. Ei Îl aveau pe Dumnezeu, aveau preoții, prorocii și legea.
   Vom separa știința despre astre de folosirea acestei științe pentru prezicere sau ghicire.
   Referințele pe care mi le-ai arătat până acum îmi spun mie că închinarea la astre era interzisă.
   De ce au venit cititorii în stele să se închine Pruncului?

   Cât despre prescurtarea lui Dumnezeu, și dacă tratatele de specialitate ți-ar da voie să-l prescurtezi, eu tot aș protesta. 🙂
   Se poate prescurta d-l, d-lui. Însă cu ziguranță nu ai scrie o cerere directorului pe care să o începi cu: D-le Director, …

 31. Val zice:

  A.Dama,
  depinde de relatia pe care o am cu Directorul (daca imi e si Tata) atunci imi pot permite cam orice :). Si pana la urma….. se poate prescurta sau ba? eu parca prin filme am vazut prescurtarea la subtitrare cand eram copil. inteleg si partea cu protestele–am corectat deja pe blog… sa nu se mai poticneasca nici mieluseii, nici gramaticienii :).

  Cu magii e poveste mai complexa… gandeste-te ca Biblia nu ne spune de ce… sa fac eu ce nu face Biblia? Ok, hai ca incerc sa descifrez printre randuri: … interesant e ca Iov nu mentioneaza zodiacul ca si ceva pacatos in acel context–doar ca Dumnezeu L-a facut cu un scop. Cred ca pacatul intra in joc atunci cand noi pervertim scopul pt care Dumnezeu a creat lucrul respectiv–atunci intra in joc duhurile rele si ca urmare moartea. Oricine are dreptul sa vina la Isus si sa se inchine…. unii iL respecta pe Isus de la distanta, dar continua in starea lor (Abimelec, Labam, Cir, samd) , iar altii se convertesc si se lasa de fosta ocupatie (Fapt 19:19). Noi nu stim exact cat de „magici” au fost magii–daca erau si vrajitori, sau doar foloseau stiinta asa cum a fost intentionata, etc; nici nu stim ce au facut dupa ce s-au inchinat… si pt ca nu stim, nu putem spune mai nimic. Deci, necunoscutele sunt multe in cazul magilor…. Un verset interesant este si in Ier 10:2. Sper sa-mi rasp si tu la intrebarea mea :).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.