Sacred Profane Diving – Emanuela Lucaci


Picturile artistei Emanuela Lucaci sunt ca poemele. Picturi abstracte, poeme ermetice… Am mai făcut o incursiune în Agonia şi extazul ei, iar acum revenim în acest univers al visării, incandescenţei, translucidităţii, acvaticului etc., pentru a face o baie de lumină: Diving. Tabloul face parte din seria Sacred Profane, tema expoziţiei colective a câtorva artişti plastici (Atlanta, 2007).

sacred-profane-diving.jpg

Picturile Emanuelei Lucaci sunt, într-un fel, mai accesibile decât poezia ermetică, fiindcă ele au ca suport pânza, culoarea, relieful, jocul luminii şi umbrelor.

Poezia are ca substanţă cuvintele, iar accesul la ea este mai întâi cenzurat de cunoaşterea limbii în care sunt scrise poemele. Apoi, în al doilea rând, există o cenzură ideatică, semantică, legată de sensurile pe care poemul le conţine în structura de adâncime. Din acest punct de vedere, picturile folosesc un „limbaj” mult mai universal(izat): culoare, formă, figuri, umbre, lumini etc.

Acum ne aflăm în faţa unei picturi abstracte. Grilele de lectură sunt multiple. Am putea purcede la o lectură cromatică, la una ideatică, având ca suport titlul, la o lectură psihanalitică, la una simbolică etc.

Am ales o combinaţie din toate acestea, găsind legitimă rămânerea într-un orizont mistic-creştin. Această legitimitate vine şi din informaţiile despre artista care s-a format într-o astfel de matrice spirituală, culturală, şi din deschiderile pe care ni le înlesneşte imaginea.

Imersiunea în lumină se suprapune momentului de geneză a luminii. Dacă urmărim cum ţâşneşte lumina din centrul imaginii, asociem acestei izvorâri magnifica rostire primordială: Fiat lux!

Lumina se desface parcă din matca întunericului, lumina vine din întuneric, după cum ar spune Eckhart, iar în această izbucnire genetic-luminiscentă, mişcarea pe care o face fluxul de lumină este una centrifugă. Versurile lui Eckhart de mai jos sunt cât se poate de potrivite:

C’est lumière, c’est clarté
c’est la ténèbre,
c’est l’innommé,
c’est l’ignoré,
libéré du début ainsi
que de la fin,
Cela gît paisiblement
tout nu, sans vêtement.
Qui connaît sa maison,
ah ! qu’il en sorte !
et nous dise sa forme
.

Să încercăm o traducere:

Lumină e, e limpezime
e întunericul,
nenumitul,
neştiutul
dezrobit de început
şi de sfârşit.
Ce zace netulburat
gol, fără îmbrăcăminte.
Cine-i cunoaşte locuinţa
ah, să iasă
şi să ne spună forma-i
.

Dincolo de această geneză a luminii, privitorul e invitat la botezul în ea. Este ceea ce sugerează şi titlul: diving.

În relief, în imaginea mărită, se pot vedea nişte cruci în dreapta sus şi la baza tabloului, în centru, precum şi nişte mâini care ar ţine făptura. Senzaţia de imersiune este completată prin albastrul acvatic, care ne evocă, din nou, un moment al obârşiei: apele de sus / apele de jos. Negrul, roşul, ocrul, umbrele sunt necesare pentru contrast şi pentru a intensifica senzaţia de ţâşnire, respectiv de scufundare în lumină: „Da, Tu îmi aprinzi lumina mea, Domnul îmi luminează întunericul meu”.

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De ochi(t) și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Sacred Profane Diving – Emanuela Lucaci

  1. ionatan zice:

    Nu aş rosti de-n ea lumina
    Întreagă nu m-ar fi numit,
    Cum îşi numeşte-un zid glicina
    Când deseneaz-un labirint.

    De-a lungul clipei de grădină
    Culorile se vor topi
    Şi dizolva-îşi-vor o vină
    Şi contopi-vor a iubi.

  2. Camix zice:

    E o pictură care opreşte privirea pentru câteva momente. Primul lucru la care mă gândesc e că imaginea aduce foarte mult cu imaginea pe care ai avut-o pe blog la începuturi, imaginea stas a temei Neat, cu globul acela plin cu găurele rotunde din centrul căruia răzbătea o lumină puternică înspre exterior. Ştiu că îţi plăcea. Mă gândeam dacă nu ai văzut şi în acea imagine o semnificaţie asemănătoare (că suport ar avea 🙂 ).

    Anyway, lumina din ea răzbate ca prin toţi „porii nopţii” şi „morţii”. La asta m-a dus cu gândul. Prietenii ştiu… 😉

  3. A.Dama zice:

    Wow, Ionatane, sunt curioasă dacă strofele de mai sus sunt dintr-un poem mai vechi de-al tău?!

    Interesante imaginile tale complementare! Mulţumesc.

    A.Dama

  4. A.Dama zice:

    Dragă Camix, uite cum îmi amintişi tu de imaginea aceea sferoidală, luminată în interior şi din care se răsfrângea lumina în afară prin nişte ochiuri rotunde… ochi rotunzi… 😉

    Da, cred că există o asemănare la nivel ideatic.

    Însă această trimitere la „porii nopţii” şi „poarta morţii” e absolut neaşteptată. Ca şi cum ar fi opere surori… Dalbul cu Diving. 😛

    Aş fi vrut să găsesc mai multe texte pe care să le asociez acestui tablou, însă… Sau măcar o melodie. Dacă ai şti cât mi-am zbătut mintea! În afară de Jean Michel Jarre, nimic, nimic nu-mi vizita inspiraţia.

  5. Camix zice:

    Eu, de exemplu, aş asocia imaginea cu o piesă de la Kelly Clarkson, pentru sentimentul debordant de spargere a barierelor, atât de sinonim cu răzbaterea nelimitată, neoprită a luminii din pictură.

    Breakaway:

  6. A.Dama zice:

    Da, mulţumesc, Camix! Alegerea videoclipului tău e foarte… orientată… lingvistic! Am ascultat melodia în repetate rânduri. 😉

    Eu m-am gândit la ceva doar instrumental, care să sune acvatic şi luminos. Şi n-am găsit. 😦

  7. ama zice:

    Eu vad pictura cu gandul la tema principala din Missing (Vangelis). E cu lumina, multa lumina!
    Splendida pictura..

  8. Camix zice:

    😆

    Am râs bine: orientată lingvistic! Tare!

    Da, primul gând a fost instrumental. Şi spun şi ce, doar că nu l-am găsit pe tuburi şi pe iutuburi. Poate le găsesc pe ceva canale sau înfundături atunci.

    E muzică ambientală, Birds of Silence: Illumination. Dacă cineva o găseşte…

  9. Camix zice:

    Găsesc mai repede ale altora 😛

  10. A.Dama zice:

    Ama, merci verte(ment)! 😛 Am ascultat, graţie inepuizabilei surse filmo-foto-melopeice pe nume Camix.

  11. E foarte departe toata ideea asta de sacru profan pe care am incercat sa o razbat pe vremuri.
    Nu sint un copil al blogului. Din pacate.

    Sint exterem de impresionata de reactia la lucrul meu, aici singura in atelier. Dezvaluirea se dovedeste a fi un risc. Singurul pe care l-am luat so far e ca pictez. Dupa aceea, totul e posibil. i.e. cometarii surprinzatore. Un fel de „mise à nu” care te uimeste. Deci, sint imagini care vorbesc „universal”, si e ceva ciudat in toate astea.
    Va multumesc tuturor si sper ca actualul meu site va aduce alte comentarii la ultimele lucrari inspirate putin din Tarkovsky…

    Mersi A.Dama,

    Emanuela

  12. A.Dama zice:

    Emanuela,

    Multumesc pentru link! Am aruncat mai multe priviri 😉 . Nu am vazut unde se poate comenta acolo. Poate organizezi si o pagina de comentarii, impresii.

    Mi-au placut ultimele tablouri – cele din seria „still lights”. Nu le stiam deloc. La „dreams”, „sacred profane”, „voyage” si „time” eram cat de cat familiara. Intersectiile si incendi(er)ile sunt esenta vietii.

    Dar m-am lecuit deja ca e cu totul altceva sa le vezi pe viu. Arderea aceea pe viu imi lipseste. 🙂

  13. hmmmm. e ciudat, Lavinia a venit la atelier aici la Geneva. De cind m-am mutat pe malul lacului cu atelierul. Si spunea ca nu se poate transmite un tablou in poze. Faptul ca ea le-a vazut in poze si dupa aceea in realitate spunea ca sint doua tablouri diferite. In cele din urma, revenind de la New York acum, am fost sa vad expozitia lui Turner la Metropolitan, si mi-am dat seama de ce spunea Lava. Nu se compara reproductia cu originalul! helas!

  14. A.Dama zice:

    Emanuela,

    Sunt de acord cu Lava in totalitate. Seria „Time” mi-a placut mai mult in realitate decat in imaginile electronice. E mare, mare diferenta! In imaginile electronice nu vezi trasatura pensulei, nu vezi ce e in relief in tablou… e complet altceva! Daca ai sansa sa vezi in realitate, sa nu o ratezi! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.