Speak-uiri cu ocazia Premiilor Thymos


 

blog.jpg

Faţă de evenimentele care au loc în premieră, nu ai aşteptări de un anumit fel. Aşa că, am decis să speak(uiesc) pentru voi, cei care nu aţi participat, câteva impresii despre momentul oferirii premiilor Thymos pentru blogurile evanghelice, a cărui iniţiativă a avut-o Alin Cristea. Lista cu cei premiaţi şi în ce au constat premiile o veţi găsi pe pagina lui Alin.

Într-o atmosferă degajată, dar răcoroasă, discuţia pe marginea blogurilor a atins câteva aspecte enumerate mai jos:

– Deşi în majoritatea lor covârşitoare, blogurile sunt iniţiative personale, există şi bloguri ale unor comunităţi, ale unor grupuri, ba chiar şi bloguri axate pe evenimente concrete – este prezentat evenimentul şi au loc discuţii referitoare la el.

Faptul că un blog este evanghelic nu transpare automat din denumirea lui, din expunerea unei „teologii sistematice”; articolele pun într-o anumită lumină trăirea autorului lor, calitatea trăirii, iar subiectele abordate pot fi dintre cele mai variate.

Vârsta bloggerilor este un element cu greutate în special în privinţa menţinerii interesului auditoriului pentru cele scrise. Bloggerii foarte tineri nu au cum să menţină vreme îndelungată atenţia auditoriului – a fost una dintre opinii. O altă opinie, exprimată de Teofil Stanciu, a fost un răspuns pe care Wurmbrand l-a dat la întrebarea de ce anume i-ar sfătui pe tineri să se ferească. Răspunsul lui Wurmbrand a fost: să se ferească să aducă jertfa nebunilor. În acest context, al blogosferei, e un îndemn care ne provoacă la o atenţie sporită în privinţa mărturiei aduse în faţa altora.

Calitatea discuţiilor pe un blog: mai mult sub aspect interogativ. Ştim să comunicăm în momentul în care suntem vizibili, în momentul în care ne abordează cei care au păreri diferite de ale noastre? Ştim respecta o persoană, când aceasta se află, ca orientare religioasă, de exemplu, la un pol diametral opus faţă de noi? Ştim diferenţa între ceartă şi polemică?

– În privinţa experienţei blogăreşti, s-a constatat că suntem doar în faza de pionierat, doar la începutul acestei experienţe, cu toate că extinderea ei are loc exponenţial. La începutul lui 2007, preciza Vasile Tomoiagă, se ştia de aproximativ 10 bloguri evanghelice româneşti, iar acum, la începutul lui 2008, Alin Cristea pune la dispoziţia celor interesaţi o bază de date cu 800 de adrese de site-uri evanghelice şi 200 de bloguri.

Cătălin Lata a „speak-uit muzical”, un somn în prezenţa Prezenţei:

“Într-un somn fără urmă de vis,
într-un somn al uitării depline,
m-am trezit numai eu şi cu Tine”…

Şi ne-a trezit!

În măsura în care nu am avut aşteptări faţă de un eveniment în premieră, considerăm că sunt importante astfel de discuţii, într-un spaţiu real, despre ceea ce ne interesează în spaţiul virtual. Întâlnirea faţă în faţă cu cei pe care îi citim este, dincolo de surpriză, un câştig, o plusvaloare de împărtăşire. Mai eficient ar fi fost ca atunci când cei din sală au luat cuvântul, să se prezinte fiecare, ca să ne cunoaştem mai bine. De asemenea, e bine să existe câteva subiecte concrete de discutat, să urmeze o parte conclusivă şi una de aplicabilitate.

Dar s-a încheiat cu prăjiturele, suc şi… şi… smochine! Din smochinii care au scăpat neblestemaţi. 😉

Succes tuturor bloggerilor şi, mai ales, nu uitaţi că Cineva e cu ochii pe noi!

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în (D)evenimenţial, De (la) prieteni și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

35 de răspunsuri la Speak-uiri cu ocazia Premiilor Thymos

  1. Tocmai am terminat de mancat o… smochina… si mi-am spus ca ar fi bine sa vad ce se mai intampla pe blogosfera… Si uite raportu’… Multumim pentru darea(darul) de seama…

    Cel putin la capitolul smochine am fost si eu cu voi…

  2. Camix zice:

    Da, am bănuit că va urma o dare de seamă. M-am bucurat că am fost acolo; m-am bucurat mai deplin fiind şi una dintre cei de acolo. Ca ne-blogger, aş fi fost mai putin empatică, probabil. Acum că „m-am blogărit de cap” 🙂 , din interior, as an insider, priveşti lumea şi dinăuntru spre afară, nu doar dinspre afară, pe geam înăuntru.

    Deci, A.Dama, felicitări pentru premiul luat, tabloul – unicat între premii ca formă de premiere – e frumos!

    Foarte multe premii. Şi substanţiale: premiile speciale au constat – dacă bine am reţinut (cele speciale erau astea?) – a câte 12 cărţi.

    Cu privire la subiectele atinse, aş mai adăuga o chestiune care s-a discutat la punctul „ştim sau nu cum să ne raportăm la interlocutori, dacă au opinii diferite”. S-a spus că „cearta” între bloggeri nu s-ar cuveni să existe. Alte opinii au fost că e nevoie de „ceartă”, pentru că asta înseamnă transparenţă şi disponibilitate pentru dialog şi pentru clarificare. Este drept că depinde şi în ce termeni se poartă „cearta”.
    Cred că ar fi fost benefic dacă s-ar fi trasat o delimitare între ceartă şi polemică, pentru că fiecare are trăsăturile ei mai mult sau mai puţin importante.

    E lăudabilă iniţiativa, tot la mai mare pe viitor!

    Vasile, îmi pare bine că te-am văzut şi „live”. Ai fost „alive”.

  3. dancos zice:

    A.Dama, subscriu la cele spuse de Camix!

  4. Camix zice:

    Am spus felicitări în cor şi A.Dama nu ne-o auzit încă. Hai să strigăm mai tare! 😀

  5. dancos zice:

    A.Dama este un fenomen real în spiritualitatea românească actuală! I-am zis-o și ei! Are o forță de gladiator! Nu cred că vreodată cineva, ar putea-o apela cu derivatul latinesc, ”muiere”!
    Citindu-i articolele de pe blog, îmi dau seama că ea este nedreptățită de ambientul actual din România! Personal o consider a fi peste Daniel Cristea Enache!
    Și tot personal, încep să realizez că blestemul dintotdeauna al românilor a fost acela că nu au avut parte de cei mai buni dintre ei – iluștrii noștri anonimi! A.Dama este îndrăgostită nepereche de litere și de perfecțiune! A.Dama are și ea un defect: cercetează prea mult lumea amatorismului! Și totuși asta nu are a-i aduce vină, ci dimpotrivă!
    Bravo ei!

  6. Camix zice:

    😀

    Iar cu privire la ambientul românesc actual, … pentru ca o valoare să fie recunoscută, ar fi nevoie de frecvenţa anumitor cercuri; de cercuri de influenţă, as well. De-asta nu ştiu dacă e ceva de făcut pentru cei care nu le au cu cercurile de acest fel…

  7. A.Dama zice:

    Draga Aurel,

    Sa stii ca ati fost prezenti, si tu, si Ted Doru Pope, si Claudiu Dobra, si Dan Spaniard, si altii care nu erau fizic acolo, pentru ca blogurile voastre au fost premiate, asa ca… v-am pomenit! In veci sa va pomeneasca si Mijlocitorul inaintea Cui trebuie! 🙂

    Iar daca tu te-ai si smochinit (de la smochine, nu de la smoching, nici de la smoking :D) cu noi, atunci e chiar un sentiment binecuvantat de unitate!

    Numai (de) bine!

    A.Dama

  8. A.Dama zice:

    Camix, excelenta completarea ta! Poate ar trebui chiar sa intervin in continutul articolului. Vezi tu ce bine e sa fie mai multi prezenti?! Asa se cuprind mai bine evenimentele. 😉

  9. A.Dama zice:

    Dancos,

    Ce voi face acum? M-as ascunde sub o banca de clasa, ca unii copiluti care se rusineaza… Apreciez aprecierile, dar tu exagerezi, évidemment!

    A.Dama

  10. A.Dama zice:

    Camix & Dancos,

    Ati strigat in cor, trebuie sa va raspund cor-espunzator! Exact asta ati facut voi, ati implinit zicala: „Cand pisica nu-i acasa, soarecii joaca pe masa”.

    Voi de-zoologiza aceasta zicere:

    Cand A.Dama nu-i pe blog,
    prietenii se-aduna-n bloc
    si de bine cuvanteaza
    gazda lor de o socheaza.

  11. Camix zice:

    Ştii, A.Dama, … în primul meu an de învăţământ, am predat într-un sat de lângă o staţiune aproape de oraş. Elevi puţini în clasă, atmosferă deschisă. La clasa I, care era simultană cu a II-a, am făcut în prima oră chestiuni foarte foarte simple: prezentarea numelui. Când i-a venit rândul unui băieţel, numa’ ce-am văzut că a dispărut sub bancă cu totul! Unde-i băietul? Nu mai vroia să iasă de sub bancă. Greu, greu, foarte greu l-am convins. 🙂

    Mi-am amintit acum, graţie reacţiei.

  12. Camix zice:

    Ne-am făcut de cap în lipsa ta! Vezi ce înseamnă să-ţi laşi blogu pe mâna pretenilor?! 😀

    Camix dă de completează
    lui Dancos apoi înmânează
    să-şi pună-autograf frumos
    şi să strige împreună cu folos!

  13. dancos zice:

    Evidentele stiu a le citi… chiar mai bine dacat tine! Ramane cum am stabilit!

  14. simplulgand zice:

    cam cati din cei prezenti erau bloggeri?

  15. Dancos zice:

    Întrebarea unui gând simplu este simplă! Nu știu dacă un răspuns ar trebui să fie altfel decât simplu.

  16. Alin Cristea zice:

    3 bloggeri au fost invitati pentru discutii, au mai fost cel putin 3 bloggeri in public, iar studentii de la CBEE (media) au blog colectiv.

  17. Alin Cristea zice:

    Precizare: Premiile de 12 cărţi s-au acordat la principalele 3 secţiuni.

    Premiile Thymos pentru bloguri evanghelice (2007):

    http://rotundu.wordpress.com/premiile-thymos-pentru-bloguri-evanghelice-2007/

  18. Ted zice:

    A.Damo,
    felicitari pentru premiul frumos primit! L-ai meritat din plin! Asa cum spunea mai sus Dancos! Si pentru ca ne-ati purtat cu voi (in gind) si pe noi, cei ce bloguim de deaprte!

  19. ihtys zice:

    In timpul dezbaterilor eram ispitit sa citesc una dintre cartile pe care le aveam in taşkă :).

    Atmosfera degajata, racoroasa, dar si… intunecoasa 🙂 .

    Continuand ideea enuntata de Teo cu privire la cumpatare si vorbire cu rost, as aprecia pe viitor ca invitatii sa aiba ce spune 🙂 .

    Mi s-a parut semnificativa interventia lui Cata:
    Tamplarul sa ne spuna pe blog cum sa ne facem singuri o mobila, …fiecare cu patratica (cercul) lui 🙂 .

  20. teofil s zice:

    Ca unul care te-a indus in ispita 🙂 intreb: care sunt motivele (punctuale – ca tot se poarta) ce te-au determinat sa ajungi la concluzia ca invitatii nu prea aveau ce spune? Interogitia mea nu e retorica, nu-i nici apostrofare, ci imi exprim interesul ca unul care a sezut la masa cea rotunda.
    De alta parte, as fi apreciat foarte mult o interventie care sa-i sanctioneze pe loc pe invitati. Insa nici acum nu e tarziu, ca doar toti te pot citi. Asa ca, stimate ihtys, ada-ne banutul sau profetul!

  21. ihtys zice:

    Teofile tu nu m-ai dus in ispita, ba dimpotriva, datorita tie am biruit-o la nivelul praxisului:)

  22. Alexander zice:

    o marturie buna din Sibiu http://nazireat4him.blogspot.com Niculita Moldoveanu

  23. A.Dama zice:

    Camix, multumesc de rime continuate! Nu de mult, cum sunt eu foarte pornita pe cuvinte sa le pun sa se joace, am descoperit ce aproape sunt rimele de crime. 😛

  24. A.Dama zice:

    Dancos, deocamdata „ramane cum am stabilit”, ca nu am incotro! 😛 😀

  25. A.Dama zice:

    Simplugand, daca erai cu noi, te alegeai si tu cu smochine si cu Pepsi la pachet. 😉
    La numaratoare, vad ca ti-a raspuns Alin. O fi mai bun la matematici decat mine. 😀

  26. A.Dama zice:

    Multumesc, Aline, de precizari! Iar, in privinta premiilor, ai facut ceva concret, ceea ce e laudabil. Se puteau organiza mai bine discutiile, in sensul ca se puteau stabili de la inceput 2-3 teme de dezbatut.

    Pentru mine, au fost interesante si discutiile de dupa! 🙂 😉

  27. A.Dama zice:

    Draga Ted, eu am fost miscata sa primesc un premiu atat de frumos! Voi cauta informatii despre acest pictor, iar apoi ii voi dedica un articol pe blog. Cat despre tine, nu aveai cum sa lipsesti dintre noi. Doar ne-am facut pe-aici o mica familie… frati de bloguri. 😉

  28. A.Dama zice:

    Ihtys, greu voi uita intunecimea-ti! 😀 Doar ca tu nu aveai nicio vina… (N-am reusit sa-ti spun in seara aceea ca in poza ta de la avatar, cand apari pe bloguri unde imaginea de la comentariile recente e foarte mica, dai impresia unui tip cu clop in cap. :P)

    Am vazut ca ai apreciat ce a spus Teofil, dar ce a spus Vasile, despre varsta bloggerilor? Dar statisticile facute de Alin? E limpede ca se putea mai bine, insa a fost un inceput, a fost ceva concret! Daca nu ne dadea Alin ocazia sa ne-ntalnim, cum altfel as fi stiut eu ca tu dedici articole persoanelor si personajelor? 😉 Ori ca publicul tau e mai mult din afara cercului stramt? 😛

    Sper sa ne mai revedem, in conditii academice! :)))))

  29. A.Dama zice:

    Da, auzi, TeoS, cum era de fapt masa? Era rotunda sau dreptunghiulara? 😀

  30. A.Dama zice:

    Alexander, multumesc de trecere!

  31. teofil s zice:

    Masa era rotunda. Cea fizica. Dar mai departe… nu raspund de metamorfozele ei :).

  32. ihtys zice:

    A.Dama ,

    nu sunt sarpe sa ma dezbrac de intunecimea-mi 🙂
    Oare cum m-as putea metamorfoza intr-un rechin alb ?
    Asa e, daca nu ne dadea Alin cadru’, nu stiam ca esti apolitica 🙂

    Si eu sper sa ne revedem, si sa mancam maci 🙂

    Ihtys far’ de clop 🙂

  33. A.Dama zice:

    Ihtys,

    Rechinu-i prădător. De ce n-ai vrea chit alb? Merge şi la ferestre. 😛

    Eu sunt cetăţean al Împărăţiei, aşa că, te rog, un fel de politică tot mi se potriveşte.

    Tu ştii replica aceea celebră a lui Ionatan Piroşca, în dialog poetikos cu Cătălin Lata? Îi spune Ionatan: „să mâncăm îngeri şi să scuipăm sâmburii”. Dacă noi mâncăm maci, nu putem scuipa seminţele, că alea sunt de efect! 😀

    A.Dama
    către Ihtys clop-otarul

  34. Pingback: Experiment Dalb :) - (1) « lumea adam(a)ică

  35. Pingback: Acum 6 ani (03.02.2008) – A.Dama: Speak-uiri cu ocazia Premiilor Thymos | Romania Evanghelica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.