Meniul WORDPRESS în română – CORECTURI NECESARE şi SUGESTII


1. Consecvenţă în FOLOSIREA CARACTERELOR ROMÂNEŞTI: ă, â, î, ş, ţ.

Există comenzi în care sunt folosite diacriticele şi comenzi în care nu sunt folosite:

clipboard05.jpg

2. Consecvenţă în FOLOSIREA GRAFIEI ROMÂNEŞTI PENTRU COMENZI, adică, în limba română, nu se folosesc majusculele pentru iniţiale, cum se întâmplă cu titlurile din engleză.

Prin urmare, avem:

Scrie o pagină – aşa DA!

Salvează şi Continuă Editarea – aşa NU!

3. Consecvenţă în FOLOSIREA TERMENILOR ÎN ROMÂNĂ. De exemplu, pentru POST(S), din engleză, avem articole, dar şi comunicate. Pe pagina cu „Statistica”, există rubrica:

comunicat.jpg

Propunem, de asemenea, scrierea: blogul, blogurile, blogului, blogurilor. Avem pe aceeaşi pagină linkuri externe, fără cratimă. Dar pe pagina „Blogroll”:

clipboard06.jpg

Se folosesc în variaţie liberă: linkuri / legături. Propunem consecvenţă în primul rând şi, în al doilea rând, folosirea termenului linkuri.

4. GREŞEALĂ GRAVĂ: Importează legături!!!

import.jpg

Corect: Importă linkuri!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Notă: Semnele de exclamare nu fac parte din enunţ. Sunt doar pentru a atrage atenţia! În plus, sintagma „importează legături” s-ar putea prelua într-un articol de „Perle de traducere”!

5. Propunem Statistici, în loc de „Statistică”.

6. La „Comentarii” sau la „Teme”, comenzile de trecere de la o pagină la alta, ar putea fi Precedenta / Următoarea. Deocamdată, avem Următorul. Dezacord evident!!!

clipboard02.jpg

7. În loc de Updatează se poate folosi Actualizează sau substantivul Actualizare.

8. Pe pagina „Utilizatori”, apare o formulare: „Utilizatorii trebuie să fie registraţi.

Corect: Utilizatorii trebuie să fie înregistraţi!!!!!!

9. Pe pagina „Scrie”, comenzile imediat următoare ar putea fi: Scrie un articol / Scrie o pagină. Sau doar substantivele, fără verb.

10. Pe pagina „Profilul meu”, în loc de comanda

clipboard04.jpg

propunem formularea:

Îţi poţi schimba avatarul prin actualizarea lui sau Încarcă un nou avatar.

11. Pe pagina „Profilul meu”, în loc de Pseudonume, propunem folosirea substantivului Pseudonim.

12. Pe pagina „Profilul meu”, formularea din chenarul de mai jos trebuie corectată:

clipboard03.jpg

Propunem:

Dacă vrei să-ţi schimbi parola, introdu o nouă parolă în spaţiile de mai jos. Dacă nu, lasă spaţiile libere.

Traducerea meniului nu a fost finalizată. Însă ne întrebăm: DE CE toate se fac de mântuială? ŢINEŢI CONT DE ACESTE SUGESTII ŞI CORECTURI FĂCUTE ASUPRA TEXTULUI! EXISTĂ SPECIALIŞTI. APELAŢI LA EI!

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De vină. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

30 de răspunsuri la Meniul WORDPRESS în română – CORECTURI NECESARE şi SUGESTII

 1. Camix zice:

  Updatează, importează, nu contează, registrează, mai la amiază, muncează, nu se potrivează, nu vezi? Înnoiază vocabularul până nu se înnorează vremea pe wordpress sau utilizatorii. Uite cum se încruntă către comenzi.

  😀

  Într-un moment crazy rău.

  Totuşi, nu va exista opţiunea de alegere a limbii în care să vizualizezi meniul? E „criminal”. Adică dacă vine un turc în România, cu laptopu’ după el şi are chef să se blogărească, învaţă română? 😀

  Pseudonume… pronume, prenume. O fi trebuind, prin regula prefixelor, să existe şi postnume, nu? 🙂 Adama, tu ţi-ai luat pseudonume? Şi pseudovârsta care e?

  Vai… o să îi supăr… 😦

 2. A.Dama zice:

  Dar tu scrii corect, cu 2 n, Camix: înnoiază, înnorează! Mă rog, sufixele le-ai poetizat să intre în rimă… Să vezi că poţi cere licenţă poetică şi să nu te tragă în ţeapă niciun grămătic. 😆

  În legătură cu limba în care vizualizezi meniul, nu ştiu dacă se poate alege, însă îţi înscrii de la început blogul în limba aleasă. Nu cred că are a face cu geografia de unde accesezi blogul. Ar fi culmea. Nici chiar pe culmi n-au ajuns.

  Iar cu „pseudonumele”, no comment. Există în DEX, însă…

  Ştii că în franceză e „nom de plume”, adică „nume de pană”. Zi şi tu dacă nu e mai romantic!? Sau mai… păsăresc. 😀

  De „postnume”, ce să mai zic? Eu vreau „postume”. Când cineva va găsi fircăliturile mele pe hârtie, să le publice. Să am postume! 😎

 3. Camix zice:

  Nume de pană, ai? Păi, stai, că am şi eu o pană de maşină. Cine îmi dă un pseudonume de rezervă? Acush o rezolv. Măi să fie, tumna în mijlocu’ şoselei…

 4. A.Dama zice:

  Eu am o pană de curent. Cine îmi dă curent alternativ? 🙄

 5. Camix zice:

  Numa’ rock alternativ. 😀 Bun?

  şi

 6. Vasile zice:

  Cred că discuţia ar trebui să includă şi folosirea în spaţiul virtual a tot felul de prescurtări, motivate de graba cu care se scrie sau de alte motive. Din păcate, cea care suferă cu adevărat este limba română. Dar oare îi (mai) pasă cuiva?

 7. A.Dama zice:

  Vasile, se folosesc într-adevăr nenumărate prescurtări, care nu sunt potrivite. Şi, mai ales, se folosesc împreună cu cuvintele întregi, deci inconsecvenţa e strigătoare la cer.
  Întrebându-mă cui îi mai pasă, sigur îţi pot răspunde MIE!!!
  Dar, uneori, e doar un strigăt în pustiu. În pustiul ăsta de reţea supra-aglomerată.
  În orice caz, ar trebui să ajungă aceste mesaje la cei care se ocupă cu administrarea paginilor. Dar de unde să am eu certitudinea că vor ajunge?

 8. Dan zice:

  In mod normal, asa cum te descurci in engleza, te descurci si in meniurile in romana incorecte.
  Bine-ar fi sa se corecteze, sunt de acord cu tine, dar mai rezervat.

 9. A.Dama zice:

  Dragă Dan, sigur că mă descurc cu meniurile. Nu m-aş descurca pe pagini în chineză, rusă etc.

  Dar nu pot să nu mă întreb de ce se fac de mântuială aceste traduceri? Sunt mii de oameni, probabil, care folosesc WordPress-ul în română. De ce atunci nu există un respect pentru limba folosită?

  Nu ştiu în ce privinţă eşti rezevat, însă eu n-am făcut decât să arăt unde nu e corect şi să propun schimbări. Aşa am simţit eu că trebuie… Dincolo de asta, nu ştiu dacă se vor şi schimba lucrurile!!!

 10. Poţi să le schimbi singur. Am explicat aici cum se face.

 11. A.Dama zice:

  @Ştefan
  @Radu

  Bun, să zicem că m-ar apuca damblaua să corectez câte ceva. Încă nu am încercat. Dar mai vin alţii şi corectează şi ei peste? Sau cum se cheamă asta. Supracorectare?

  Corecturile le văd doar eu pe blogul meu sau toţi?

 12. olly91 zice:

  Perfect de acord cu tine ! Cineva mi-a sugerat sa le trimit un mail celor de la WordPress. Nu vreau sa le fac eu treaba. De ce sa ma apuc eu sa traduc cand sunt oameni platiti pentru asta? Problema e ca nu am gasit contact, si o a doua problema e ca nu stiu cum sa-mi setez dashboardul inapoi in engleza ca nu mai pricep nimic din el. Mai mult ma incurca traducerea asta a lor decat ma ajuta.

 13. A.Dama zice:

  Draga Olly,

  Am incercat sa vad cum functioneaza linkul trimis de Radu si Stefan, mai sus, unde ai putea introduce tu corecturile la comenzi. Mi se pare o loterie… Nu stiu daca e cineva platit pentru asta! Din cate se vede, oricine poate propune traduceri. Intrebarea e: CINE LE APROBA?

  Hai sa fim optimisti, Olly! Ne descurcam si cu meniul asta „pluriformulistic”. 😀

 14. A.Dama zice:

  Da, Camix, e buna alternativa ta!!! Multumesc si scuze de reactia intarziata. Poate din cauza penei de curent. 🙂

 15. olly91 zice:

  Da … Noi intelegem cate 3-4 limbi utilizate deodata … Nu ma deranjeaza foooarte tare traducerea asta atat de incorecta, ma deranjeaza ca n-au putut s-o faca bine de la inceput. Mai bine o lasau in engleza decat s-o traduca in halul asta de prost … Si imi zicea cineva intr-un comentariu ca sunt prea transanta. Pai cum sa nu fii cand jumate de dashboard este tradus si jumate nu ?

 16. A.Dama zice:

  Olly, daca e adevarat ca se pot traduce in regim liber, adica ultima varianta se aproba, fara sa fie cineva cunoscator… atunci e trist! Vor fi asa multa vreme!

 17. olly91 zice:

  Perfect! Mă gândeam cum ar fi să facem un site în mai multe limbi, şi să lasăm opţiunile de limba ceva de genul romana+engleza, romana+franceza, poate chiar romana+engleza+franceza. Eu acum fac haz de necaz … Nu-mi vine incă să cred că au tradus doar pe jumatate.
  Am gasit una bună de tot. Când trebuie să aprob comentarii, imi scrie sus ceva de genu` „Doriti sa aprobaţi acest comentariu?” si pe rândul următor scrie „Are you sure you want to do this?”. Cat de tare e asta :))))))

 18. A.Dama zice:

  Excelent, Olly! Sau sa spun Excellent? Dar e si in engleza, si in franceza. Atunci mai punem Magnifique!

  Am zambit luuuung. Cat parantezele tale!

  Ar fi bine sa putem alege meniul si intr-o alta limba, dar apoi intri pe alta „strada”… cu blogurile din limba respectiva.

  Cale de mijloc nu e. Vai, Turnul Babel! 😉

 19. olly91 zice:

  Vai, vai! Cum vrei sa te trec la blogroll ? Ai vreo preferinta ? 😉

 20. A.Dama zice:

  A.Dama sau Lumea adam(a)ică.
  🙂

 21. anaayana zice:

  Mie tot varianta english imi place mai mult. Chiar si pe telefonul mobil, meniul il tin in engleza.

 22. A.Dama zice:

  Dragă Anaayana, în engleză există măcar consecvenţă. Uită-te în română ce monştri ies! 😛

  Plus că limba română e analitică, nu sintetică. E greu de tradus din engleză „uploads”. Încărcături? Ne trebuie două cuvinte: fişiere încărcate. Complicată limba noastră! 😦

 23. Pingback: Wordpress-ul şi gramatica « La patratosu

 24. krossfire zice:

  Mda… initial le scapase un typo si tradusesera ”Mai\poate” si ”Decembrie\poate”. Eu zic ca Mai si Decembrie sunt luni, nu sunt ”poate luni”.

 25. A.Dama zice:

  Eu zic ca se MAI poate să înceapă DECEMBRIE chiar LUNI. 😀

  Mulţumesc de zâmbet, Krossfire! Măcar haz de necaz de facem. 😛

 26. anaayana zice:

  Uite de asta îl folosesc eu pe cel în engleză, la fel şi pe telefonul mobil.
  Să nu te miri că am resuscitat acest post, erau multe la care vroiam să scriu câte ceva, dar o să revin!

 27. A.Dama zice:

  Anaayana, nu ma deranjeaza defel ca ti-ai amintit de acest articol. Intre timp, am vazut in meniul wordpress romanesc cateva modificari pe care le propusesem eu. N-am avut mare zel in a face propuneri, dar… cel putin am vazut niste schimbari! 🙂

 28. Pingback: Din meniul Wordpress în română « lumea adam(a)ică

 29. Pingback: Iar meniul WP ca banc | lumea adam(a)ică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.