O altfel de Catedrală…


Prea s-a vorbit şi scris zilele trecute de Catedrala Mântuirii Neamului, de catedrala dezbinării lui şi câte altele… Becali a „şperţuit” şi mai demenţial mântuirea românilor:

„Tocmai am fost la Muntele Athos şi am mai dat un milion şi o sută de mii de euro ca să refac relaţia dintre români şi Dumnezeu.”

 

contradictii-rutiere.jpg

Nu putem să ne culcăm pe-o dungă şi să ni se rupă de tot ce se-ntâmplă. Însă mereu simţim nevoia de arătare într-o altă direcţie. Că, pe-aici, direcţiile sunt contradictorii.

De aceea vă propunem un clin d’oeil asupra unei altfel de Catedrale… Dar, înainte de asta, să ne amintim o întâmplare cu Rodin, sculptorul francez. Rodin publică în 1914 o carte intitulată Les Cathédrales de France, un fel de studiu istoric al artei medievale. Cartea este bogat ilustrată cu desenele artistului. El consideră catedrala drept sinteză a ţării sale, după cum sinteza elenă este Parthenonul.

Textul cărţii se dovedeşte până la urmă vizionar. Rodin îi convoacă pe conaţionalii săi în catedrală, pentru că aceasta este „cetăţuia puterii sale”. Şi, la scurt timp după aceea, izbucneşte războiul…

Ei bine, un tâlc este şi în clădirea (con)sacr(at)ă, chiar dacă ştim că biserica Lui nu sunt zidurile. Le înconjori de 7 ori cu trâmbiţe şi se dărâmă. Sau nu le dărâmi, ci doar dezbini închinătorii, iar clădirea rămâne simplu obiect de decor. Tâlcul este că o clădire sacră îţi impune o altfel de privire… Dacă rămâi indiferent, ar trebui să te ciupeşti de mână, să te convingi că eşti viu. Trupul. Templului. Viu! Un imperativ, bineînţeles.

Acum însă, vom muta privirea către o altfel de Catedrală… tot rodiniană… dar într-o perspectivă intimistă. O mână masculină şi una feminină se întâlnesc în rugăciune. Aceasta era ideea lui Rodin, să arate spre o împăcare cu lumea.

De altă parte, existau în spiritul său două direcţii opuse care îl fascinau deopotrivă: arta lui Michelangelo şi arta lui Phidias. Pasiunea concentrată şi farmecul calm.

Catedrala rodiniană ne inspiră nouă o altă înţelegere. Masculinul îşi păstrează verticalitatea – preot în casa ta -, îşi păstrează puterea, autoritatea, virilitatea… Femininul este cel care consimte să îşi plece „fruntea” – vârfurile degetelor – să se supună… Se aşază sub protecţia masculinului.

În loc de catedrale impunătoare şi dezbinatoare, în loc de mântuiri mituite… gândiţi-vă la taina nunţii din Apocalipsa. La Mire, mireasă şi nuntaşi… În Noua Catedrală.

Reclame

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De gândit, De ochi(t). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la O altfel de Catedrală…

 1. Dancos zice:

  Ai punctat frumos și corect…
  Deși catolicii, de exemplu, interzic căsătoria… și se numesc preoți celibatarii… de parcă lipirea bărbatului de femeie, prin căsătorie, ar fi una dintre multiplele forme de manifestare ale păcatului…
  În contextul acesta, al interzicerii căsătoriei, am găsit ceva foarte interesant în Scriptură, mai precis la 1 Timotei 4:1,2,3
  ”Dar Duhul spune lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credință ca să se alipească de duhuri înșelătoare și de învățăturile dracilor, abătuți de fățărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnați cu fierul roșu în însuși cugetul lor. Ei opresc căsătoria și întrebuințarea bucatelor…”

 2. Camix zice:

  Pe mine mă clădeşte şi mă stimulează ce ai scris.
  Am stat în admirare în faţa Mâinilor lui Rodin.

 3. A.Dama zice:

  Dragă Camix, trebuie să recunosc că eşti dintre puţinii care înţeleg ce se scrie pe acest blog! Vorbeam cu cineva şi îmi zicea, mai în glumă, mai în serios să mai fac un blog în care să explic articolele din „lumea adam(a)ică”. Hm. Ce idee!

  Adevăru-i că m-au exasperat ştirile despre Catedrala Mântuirii Neamului şi… trebuia să am o reacţie. Mai bine să fug în rugă… Rodin are şi el multe feţe. N-am scris acum despre mobilierul sculptat sau ornamentat, de exemplu, pentru marile curtezane ale epocii. Şi altele… Însă mâinile acestea catedrală erau ca un răspuns liniştitor la agitaţia din jurul Catedralei Neamului…

  Uită-te atentă Camix la mâini şi încearcă să refaci singură poziţia mâinilor din imagine. Vei vedea că nu se poate. E nevoie de mâinile a 2 persoane!

 4. Camix zice:

  Da, am si incercat, insa doar imaginativ. It didn’t work. Insa se vede si dupa constitutia fiecarei palme ca nu tin de aceeasi persoana. Decat daca e vreun androgin. (la un moment dat, am putea spune si ca fiecare din noi e un androgin, doar cu proportiile celor doua genuri diferite. crazy idea, isn’t it? 💡 8) ). Poate eu am vazut in Mainile lui Rodin si alte nuante: o atmosfera tandra a impacarii, o consimtire, un sentiment comun. Oricum, foarte expresiv…

  M-am uitat la niste lucrari ale lui Rodin. Cred ca numai un indragostit poate reda trairi feminine cu atata precizie…

  Imi amintesc acum de o lucrare de sculptura vazuta la Muzeul de arta din Cluj, apartinand lui Virgil Fulicea, Amintire, care m-a impresionat prin creativitatea cu care reda chipul sters al unei femei, aflat in mintea omului, supusa uitarii.

  O puteti vedea la http://www.macluj.ro/ in Colectia muzeului, galeria nationala, Virgil Fulicea.

 5. Ted zice:

  Yeah, Rodin a fost fascinat de mâini! Există zeci de studii făcute de Rodin asupra mâinii! Cum spunea Rainer Maria Rilke, care i-a fost secretar lui Rodin: „Există printre lucrările lui Rodin despre mâini câte o mână micuță, care trăieşte fără a aparține vreunui trup. Mâini ce se ridică iritate și cu mânie; mâini ale căror cinci degete par a lătra precum cele cinci fălci ale unui câine al iadului!”

  Mâinile ce le redai tu aici nu „latră” ci imploră. Una imploră cerul, cealaltă o imploră pe prima! Prima se întinde către cer, a doua o cuprinde pe prima, ori pentru a fi și ea ridicată către cer, ori ca apreciere a gestului celei dintâi.

  Prima e încovoiată către a doua, parcă protejând, cea feminină, parcă acceptând protecția. Și oarecum, acolo în spațiul creat între cele două căușe, e ceva misterios, ceva fragil…

  Na, am zis destule! Poate că-s și io printre cei ce nu înțeleg! 🙂

 6. Bibliotecaru zice:

  Au crescut preţurile în ultimul timp.

 7. Bibliotecaru zice:

  De mâinile a două persoane sau de aceeaşi persoană reflectată într-o oglindă cilindrică.

 8. A.Dama zice:

  Dear Camix, am insistat, am insistat…, dar am găsit până la urmă sculptura! Rotunjime… feminitate! Interesant. Cât despre androgin, ar fi atâtea de spus. Şi câte s-au mai scris până acum! Tendinţe masculine şi feminine. În ce proporţie? Hm, adevărată cutie a Pandorei.

 9. A.Dama zice:

  Am zâmbit, Ted! Te mut în categoria celor ce înţeleg. 🙂 De fapt, acolo erai. Acum doar ţi-am confirmat.

  Ştii că Rodin a sculptat şi „Mâna lui Dumnezeu”?

  Uite aici o imagine: http://www.yanous.com/tribus/sourds/img/maindieu.jpg

  Îmi place mult că ai sesizat că şi mâna masculină este înclinată puţin… fiindcă e sub o Autoritate!

  Acum mă gândesc la o asociere între spaţiul dintre mâini şi „spărtura zidului”… De ce nu?

 10. A.Dama zice:

  Dragă Bibliotecarule,

  Tu zici că au crescut preţurile pentru mântuire? Nu era în legătură cu inflaţia, cu benzina etc.? 😀

  Mulţumesc de ideea cu oglinda cilindrică. Stau prost cu geometria. Numai la geometria surâsului mă pricep. 🙂 Poate stau prost şi cu fizica. Unde se poate suspenda în cilindru rugăciunea sculptată?

  Iar cu metafizica, ce să mai zic?

 11. A.Dama zice:

  Dear Dancos,

  Şi Pavel zicea că nu e căsătorit şi că ar vrea să fie toţi ca el.
  Cât despre preoţii catolici… contra-exemplele pe care le-au dat au depăşit de mult nivelul de saturaţie. Şi se mediatizează, că doar asta pescuieşte media… Şi e cât se poate de trist! Cred că Dumnezeu e foarte trist, chiar dacă e îndelung răbdător.

 12. Pingback: un fel de catedrală | lumea adam(a)ică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.