Coincidenţe cu prieteni şi bufniţe


Pornind de la acest articol, am decis să vă spun şi eu două… coincidenţe. E drept că recunoaşterea elementului miraculos în coincidenţele trăite e o chestiune subiectivă. Noi suntem cei care decidem ce procentaj de miracol se află în ele. Avem parte, în schimb, şi de coincidenţe cu conotaţii negative. Ne întâlnim în acelaşi loc cu persoane pe care nu le agreăm, tensiunea creşte… şi sfârşim prin a repeta uimirea doamnei Martin din Cântăreaţa cheală de Eugen Ionescu: „Ce ciudat! ce bizar! şi ce coincidenţă!” Iar altor coincidenţe negative, le spunem simplu: ghinion.

Să ne întoarcem la cele două întâmplări de care vă spuneam mai sus. În prima, se făcea că trecuse ceva vreme de când nu mai reuşisem să povestesc în detaliu cu o prietenă foarte bună despre ce ni se întâmplă fiecăreia. Era o zi de sâmbătă, iar gândul îmi stăruia asupra ei neînţeles de mult.

Am făcut cumpărături, am gătit, am pus în ordine corespondenţa, mi-am vizitat sora. În toate aceste mărunţişuri ale zilei, gândul la prietena mea nu-mi dădea pace. Nu ştiam că e plecată. Orice aş fi făcut, în atribuţiile casnice ori în răgazul de lectură şi meditare, aveam sentimentul că se întâmplă ceva grav cu prietena mea. Nu-mi rămânea decât să mă rog „pe pipăite”: Doamne, Tu ştii unde se află şi care sunt nevoile ei în acest moment. Tu poţi fi acolo, aşa cum eşti aici. Deşi nu ştiu ce se întâmplă, neliniştea inimii mele creşte, aşa că arunc asupra Ta îngrijorarea mea. Te rog, fii cu ea, trimite îngeri nevăzuţi să o însoţească, ţine-o pe cele mai bune Mâini!

A mai trecut o vreme până am reuşit să o contactez telefonic. I-am spus că, în acea sâmbătă, gândul la ea nu mi-a dat pace, nici sentimentul că i se întâmplă ceva grav. Mi-a spus simplu că abia acum înţelege de ce s-a ales doar cu o luxaţie după accidentul de la ski. S-a întâmplat rapid, cum se întâmplă toate lucrurile în faţa cărora nu mai reuşeşti să reacţionezi. Când a văzut obstacolul din faţa ei, s-a speriat, a făcut o manevră greşită şi urma să aibă un impact foarte puternic cu obstacolul, putea avea fractură deschisă. Ca printr-o minune, s-a aflat acolo ceva care să atenueze impactul. S-a ales cu o luxaţie…

Eu ştiu că a fost o altfel de… coincidenţă.

*

*

 

A doua întâmplare e de altă natură. Am căutat într-un dicţionar de simboluri ce era scris în dreptul bufniţei. Nu am găsit informaţiile pe care le căutam, legate de ochii păsării, dar m-a surprins că, povestind cu cineva, m-a rugat să caut informaţii despre… bufniţă. A doua zi, m-am uitat în acelaşi dicţionar la cucuvea. Aici am găsit mai multe date de care aveam nevoie: se preciza că era pasărea Athenei, pasăre de noapte, care nu se împacă defel cu lumina solară, spre deosebire de vultur, care înfruntă lumina soarelui curajos. Se făceau distincţii între cunoaşterea raţională şi cea intuitivă (nocturnă şi solară).

În ziua următoare, am terminat mai repede orele la Drept şi, în loc să merg spre casă, am luat-o pe o stradă care ducea spre centru. În capătul străzii, se afla baroul de avocaţi. Când ajung aproape de barou, văd pe cealaltă parte a străzii (înguste de altfel) căzând din cer o „dihanie”. Penajul maroniu, cu pete mici, negre… o văd cum se contorsionează să se ridice pe cele două picioare. Dintr-o dată, se întoarce spre mine. Stăteam în faţa ei, pe trotuarul opus. Mă priveşte drept în ochi, cu ochi de un roşu-portocaliu neaşteptat… Era o bufniţă! În viaţa mea n-am mai văzut bufniţă adevărată în afara spaţiului grădinilor zoologice. Eram în plin furnicar urban, în centrul oraşului, nu într-un loc cu clădiri părăsite şi în plină amiază, cu puternică lumină solară. Am rămas ca trăsnită. M-am uitat cu ochii mei verzi în ochii ei roşii preţ de câteva secunde. Căzuse aproape de roata unei maşini parcate pe partea opusă a drumului şi, din fericire, nu venea nicio altă maşină care s-o alunge de acolo. În acea tăcere uimitoare, scurtă, copleşitoare, solară, ne-am privit fascinant… Apoi s-a înălţat, căutând ramurile unui copac din apropiere, refugiindu-se de spectacolul zilei, prea zgomotos cu siguranţă pentru biata pasăre… Am mai facut doi paşi, cu spatele de acum la ea, şi am văzut un bărbat care o urmărea, la rândul lui, fără să clipească. Era fascinat de arătarea păsării în peisajul urban…

N-am înţeles de ce am văzut-o după ce am căutat simbolistica ei. N-am înţeles de ce a invadat lumea mea (plecasem mai repede de la oră, iar dacă stateam până la capăt, ratam întâlnirea cu bufniţa). N-am înţeles de ce a ales să-şi întoarcă privirea dinspre partea opusă a străzii exact către mine (nu eram în câmpul ei vizual). Doar că privirea ei roşie mă urmăreşte… Foc? Fruct copt?

Anunțuri

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De viaţă. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Coincidenţe cu prieteni şi bufniţe

 1. mihaela zice:

  În primul exemplu știu și eu (acum 🙂 ) că a fost vorba despre o altfel de coincidență… Al doilea exemplu este surprinzător de frumos și enigmatic… îmi (re)aduce aminte că trăim într-o lume frumoasă și plină de mister. Că uneori e mai important să privim și să ne bucurăm decât să înțelegem… că probabil fără această notă de mister viața ar deveni extrem de plată și plictisitoare.

  • A.Dama zice:

   Mihaela, ar fi trebuit să iasă măcar o poezie din întâlnirea cu bufnița. Când te-apropii de mister, vorba lui Blaga… 🙂
   Orice lucru, El îl face frumos la vremea lui.
   Oare suntem întotdeauna de acord cu Solomon?

   • mihaela zice:

    Dacă n-am înțeles poezia atunci când am studiat-o la școală am ajuns să o înțeleg acum… oricum mai bine mai târziu decât niciodată 🙂 Fiecare lucru la vremea lui 🙂
    (la vremea respectivă mă credeam capabilă să schimb lumea 🙂 „eu nu ucid cu mintea tainele ce le întâlnesc în jurul meu…” era pentru mine culmea fatalismului. Eram de-a dreptul indignată 🙂 Cum de și-a permis Blaga să scrie așa ceva? 🙂 Ilogic de-a dreptul! :-D)

    • A.Dama zice:

     Bag de seamă că și tu înveți cum e cu mintea și cu duhul. Măi, măi! Cât despre domnul Blaga, eu l-am luat ca pe un obiect de studiu, îngăduindu-mi iubiri și uri, cedări și revolte. Însă mi-am pus problema de mai multe ori, cum ar putea cineva să scrie fără revelație câte unele din cele scrise de el.
     Poate prin muțenie. Lucian Blaga est muet comme un cygne. Comme un signe.
     Și câte putem grăi noi despre muțenie!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s