Clopoţei…


Într-o gară dintr-un orăşel, un bătrânel vindea clopoţei. Erau meşteşugiţi chiar de el. Un domn se apropie să cumpere unul. Surpriza vine când bătrânelul îi spune răspicat că nu ia bani, că vrea să îi dăruiască unul, şi alege chiar el obiectul cu pricina. O dată pe an, îşi făcuse obiceiul să dăruiască un clopoţel cuiva, şi nu orice clopoţel, ci exact acela la care ţinea cel mai mult.

Îi pentru cel ce jine (vine) pe cale! explică bătrânelul.

Bărbatul, complet uluit, primeşte darul. Puţină cale amestecată cu mult cer. Aşa arată clopoţelul pe care îl va păstra de-acum ca pe-un obiect sacru.

Întâmplarea de mai sus m-a făcut să mă gândesc la următorul citat:

La poala de jos a cămăşii, de jur împrejur, să faci ca nişte rodii de aur, iar între ele să faci clopoţei, de jur împrejur; lângă o rodie înflorată de aur un clopoţel şi o floare, pe poalele veşmântului, de jur împrejur.

Să fie pentru Aaron, când face slujbă, ca să răsune atunci când intră în locaşul sfânt înaintea Domnului şi atunci când iese, ca să nu moară. (Septuaginta 1, p. 268)

(După explicaţiile din notele traducerii Septuagintei, această alternanţă între rodii şi clopoţei, la Grigore al Nyssei, înseamnă unirea credinţei şi a propovăduirii Cuvântului cu viaţa celor desăvârşiţi: pe dinafară sunt aspri, umili, iar pe dinăuntru sunt plăcuţi, ca rodia (p. 267) . )

Este interesant cum, în prezenţa lui Dumnezeu, preotul merge acompaniat de sunetul clopoţeilor. Este uimitor cum acest sunet are funcţie protectoare: „ca să nu moară”.

Cum răsună în auzul Lui prezenţa noastră?

Cu toate că ar fi interesant de studiat îndeaproape ce funcţie a avut şi are clopoţelul – ca obiect cultic, în diferite ritualuri, ca instrument muzical, ca semnal de avertizare: pentru chemarea personalului domestic într-o casă, pentru chemarea asistentelor în context medical, pentru anunţarea pauzelor la şcoală, ca semnal de avertizare pe care-l poartă animalele la gât, ca obiect decorativ etc. – cu toate că ar fi interesant de parcurs un istoric al funcţionalităţii clopotului: ca vestitor al evenimentelor ce aveau loc într-o comunitate, nu numai al sărbătorilor religioase, ci şi al evenimentelor sociale: naşterea, botezul, cununia, moartea membrilor comunităţii respective, şi chiar ca măsurător al timpului – din jumătate în jumătate de oră sau din oră în oră, cu toate acestea, aşadar, ne ispiteşte acum întrebarea:

Ce (ră)sunet are prezenţa noastră în auzul Lui?

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De gândit. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Clopoţei…

 1. catalin zice:

  Imi amintesc de Polar Express in care copilului incertidunilor esentiale (caci nu credea ca exista Mos Craciun, ceea ce, de-a lungul unei intregi vieti, e o pierdere colosala, primordiala, potrivit viziunii mele) ii este reprezentata indoiala tocmai prin neauzirea clopotelului (zurgalailor) care anunta venirea mosului. Nu, clopotelul nu a amutit, dar nu il pot auzi decat urechile credincioase.

  Feciorul meu spune, inca de pe acum (si e doar septembrie), ca „vine mos Craciun”. Eu zic ca e semn bun. S-ar putea sa vada si sa auda mai multe, pe parcurs, caci „celui ce are i se va da”.

  Asa ca: cine a spus ca (mai) aude clopotei?

 2. adamaica zice:

  Iţi mulţumesc că mi-ai amintit de Polar Express. Vezi la ce-s buni prietenii! 🙂 Un nepoţel care se uita la film a tresărit atât de tare la faza cu crăpatul gheţii, că am crezut că i se taie respiraţia, şi-a ridicat mâinile în sus într-o încordare maximă, suflând apoi tot aerul într-un ţipăt: „Uite, uite, vine apa!!!” Cum să-l calmezi?

  Să-i spui că se aude clopoţelul. 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.