Emanuela Lucaci – Agonie şi extaz


Cine cunoaşte mai bine această pendulare de condiţie umană între agonie şi extaz: omul de rând? artistul? Deopotrivă?

Despre aceste două forţe care l-au menţinut pe Michelangelo în torturanta şi miraculoasa febră a creaţiei a scris Irving Stone: „The Agony and the Ecstasy”, 1956, roman ecranizat în 1965, cu Charlton Heston în rolul principal. Despre agonie şi extaz s-a scris, re-scris, de-scris, pre-scris, circum-scris.

Agonia şi extazul sunt două extreme pre limba noastră. Se arată una pre cealaltă. Dacă întunericul nu arată lumina, cum faci diferenţa? Dacă agonia nu sfâşie, extazul e doar o mască de ocazie.

Fiind întrebată ce vede în tabloul de mai jos, o fetiţă de 11 ani a răspuns fără ezitare: „Un hamac”.
agony.jpg

Pentru că am zâmbit cu înţelegere, a completat: „Sau, poate, un ochi”.

Extraordinară intuiţie copilărească! Tabloul se intitulează „Agony” şi îi aparţine artistei Emanuela Lucaci, născută în România (1976), trăind în prezent în Elveţia. E uimitor când pe o pânză contrariile se atrag şi se suprapun: ideea de relaxare, de odihnă, de linişte, sugerată de linia curbă a „hamacului” şi tensiunea agonizantă pe care o propune titlul pânzei. Ţipătul şi tăcerea, stridenţa şi paloarea, lumina şi întunericul deopotrivă…

Lumina se află în luptă cu întunericul, după cum recunoaşte în crezul său artistic Emanuela Lucaci, iar culorile sunt înfrângerile şi victoriile luminii în această luptă. În „Agony”, lumina invadează din afară o lume interioară întunecată şi întoarsă asupra ei însăşi, în centrul căreia sălăşluieşte sângele mântuitor. Deschiderile semnificative sunt multiple, ceea ce este un câstig pentru privitor. Care este distanţa de la hamac la ochi? Abstracţiunea se concretizează pentru fiecare, potrivit sensibilităţii proprii.

Reversul medaliei este „Ecstasy”:

ecstasy.jpg

„Agonia” şi „Extazul” sunt complementare, arcul de cerc dintr-unul îşi are replica inversată în cel de-al doilea tablou, într-un proces de respiraţie complet: expiraţie agonică, inspiraţie extaziată. Culorile (ant)agonice: roşul şi negrul, conturând o lume al cărei sâmbure este sângele mântuitor, iubirea universală, linia orizontală care taie semicercul ca o cenzură şi lumina care invadează dinspre exterior spre interior cu nuanţe de maro, ocru şi galben, până la albul care suprapune toate culorile şi le transformă în lumină, devin astfel complementare transparenţei din „Extaz”. Întunericul se descompune prin culorile unui curcubeu personalizat către lumina transcendentală, nepământeană, de dincolo de rotundul pământului, lumină revelată paradoxal de tenebre.

Astfel, cel care priveşte pânzele descoperă în ele un sâmbure de Adevăr, iar emoţia acestei descoperiri este marele premiu care i se oferă. Fiecare poate pleca mai departe ca un învingător.

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De ochi(t) și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Emanuela Lucaci – Agonie şi extaz

 1. Emanuela zice:

  Merci, c’est très beau!!!!

 2. adamaica zice:

  Emanuela, eu cred in pictura ta. Vad cum arata spre Cel ce ti-a dat lumina si a separat-o de intuneric inca de la Inceputuri.

  Imi amintesc cum am plans instantaneu in fata tabloului „Disconnected Body”. Ruptura aceea care iti patrundea dincolo de ochi, care te prabusea la marginea subtire dintre suportabilitate si insuportabilitate… asemenea experiente unice isi au incarcatura lor de vesnicie!

  Multumesc ca esti!

 3. Pingback: Sacred Profane Diving - Emanuela Lucaci « lumea adam(a)ică

 4. Pingback: Colinda de Paşti « lumea adam(a)ică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.