Salvador Dali – Dominarea iraţionalului


Muzeul de Artă din Timişoara găzduieşte până la sfârşitul lunii iulie o expoziţie de litografii (125) ale pictorului spaniol Salvador Dali, grupate pe trei teme: Don Quijote, Divina Comedie şi Decameronul. La acestea se adaugă patru colaje realizate împreună cu Robert Descharnes în 1962.

După cum se vede din temele abordate, această expoziţie poate fi considerată „livrescă”. Există un ritm al litografiilor expuse, cel puţin în ce priveşte Divina Comedie, pentru că fiecare cânt este ilustrat, de la Infern, traversând Purgatoriul, până la Paradis. Traducerea titlurilor litografiilor nu ni s-a părut mereu inspirată, dar aici găsiţi toate ilustraţiile şi titlurile în engleză şi franceză. Am reţinut îndeosebi Furiile (Infernul 9), Cei care se înghit reciproc (Infernul 30), Îngerul căzut (Purgatoriul 1), Cel de-al doilea cerc al muntelui purificării (Purgatoriul 13), Opoziţia dintre pacea cerească şi goana pământească (Paradisul 11) şi Strălucirea Beatricei (Paradisul 18). În „Cel de-al doilea munte…” apare o siluetă găurită în dreptul inimii. E grăitoare imaginea. Vă voi da o inimă nouă, în locul inimii de piatră, o inimă de carne (Ezechiel 36:26)…

Din punct de vedere cromatic, violenţa culorilor sângerii, întunecoase sau înceţoşate din primele două părţi este „mântuită” de culori mai senine, pastelate sau strălucitoare în ilustraţiile cânturilor Paradisului. Violenţa temelor este, la fel, secondată de seninătatea unei transcendenţe pozitive, cu care sinele caută contopirea.

Reprezentarea lui Don Quijote este aceea a unui triumfător, nu a unui nebun. Capul său e ca o sfârlează, iar la gât are volane spaniole cât pentru o armată întreagă. Sancho aparţine, evident, unei altel lumi, văzute ca prin ceaţă. Aceasta e descrierea litografiei. Imaginea, mai jos:

dali-don-quijote

 

Despre cât de actual este Don Quijote, poate altădată. Cei care au posibilitatea să vadă expoziţia să nu o rateze! E de ochi(t).

Reclame

Despre A.Dama

https://adamaica.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în De ochi(t). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.